ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Δεκέμβρης ήταν για εμάς ο μήνας που αφιερώσαμε στο παιδικό βιβλίο αφού προτείναμε Χριστουγεννιάτικα παιδικά βιβλία για τους μικρούς φιλαναγνώστες μας. Όμως η Παιδική λογοτεχνία δεν είναι μόνο το γιορτινό βιβλίο. Έτσι, σήμερα θα κλείσουμε το αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο γενικά, με βιβλία που διαβάσαμε από την Ελληνοεκδοτική. Βιβλία που διατηρούν τον βασικό τους ρόλο, αυτόν της ψυχαγωγίας μεταφέροντας τον μικρό αναγνώστη σε έναν φανταστικό κόσμο, δίνοντας όμως παράλληλα στοιχεία ηθικής διαπαιδαγώγησης με απλά λόγια, διατηρώντας τόσο τον αφηγηματικό λόγο, ανάλογο της ηλικίας για τα οποία προτείνονται, όσο και το ενδιαφέρον του παιδιού στην πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας. Οι περιλήψεις των βιβλίων που βρίσκονται στα οπισθόφυλλα αρκούν, άλλωστε είναι βέβαιο ότι μικροί- μεγάλοι, θα απολαύσουν την ανάγνωση πραγματικά μέχρι τέλους. Εμείς, θα σταθούμε στα βασικά σημεία των βιβλίων και θα παρουσιάσουμε σε μας, τους ενήλικες, τον λόγο που αξίζει να διαβαστούν.

ΛΗΔΑ Η ΦΥΣΣΑΛΙΔΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΛΑΔΗ
Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

Ένα μουσικό παραμύθι είναι το βιβλίο με τίτλο «Λήδα η φυσαλίδα». Ένα παραμύθι που μιλά για την αγάπη προς τον εαυτό μας και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ποίημα 40 στροφών που συνοδεύεται από τέσσερα τραγούδια στο οποίο έχει γίνει δραματοποίηση από ηθοποιούς καθώς και ηχητικός σχεδιασμός. Στο βιβλίο υπάρχει το παραμύθι με QR CODE, όπου τα παιδιά μπορούν και να ακούσουν το παραμύθι, ενώ στο Yutube υπάρχει το τραγούδι με τον ομώνυμο τίτλο.

Η συγγραφέας, σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Έκανε σπουδές στο τραγούδι και το πιάνο ενώ ασχολήθηκε με διάφορα μουσικά όργανα όπως το όμποε, το ακορντεόν, το μαντολίνο και την κιθάρα. Συνέχισε τις σπουδές της στη σύνθεση σύγχρονης μουσικής και τη μουσική για κινηματογράφο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως καθηγήτρια μουσικής, συγγράφει παιδικά μουσικά παραμύθια, συνθέτει παιδικά μιούζικαλ, γράφει μουσική για το θέατρο και παράλληλα δραστηριοποιείται ως τραγουδοποιός και τραγουδίστρια. Οι μέρες της μοιράζονται ανάμεσα στη διδασκαλία, τη δημιουργία, τις ηχογραφήσεις και το performing.

«Πολλές φορές θα θέλαμε να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε τώρα.
Και αυτό είναι κάτι καλό, γιατί έτσι μόνο γινόμαστε καλύτεροι: αλλάζοντας και βελτιώνοντας αυτά που δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας, αυτά που πλέον δεν μας εξυπηρετούν.
Τι γίνεται όμως με εκείνα τα στοιχεία του εαυτού μας που δεν μπορούν να αλλάξουν, εκείνα που ονομάζουμε αναλλοίωτα χαρακτηριστικά;
Με αρκετό χιούμορ, μουσική και τραγούδι η ιστορία της Λήδας μας ταξιδεύει στα πέρατα της γης και μαζί της ανακαλύπτουμε ότι για να ζούμε καλύτερα και πιο ευτυχισμένα, είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να αγαπάμε τον εαυτό μας και να δείχνουμε κατανόηση στους άλλους γύρω μας.»

«Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει με αερόστατο»
& «Η Μυστική πόρτα»
Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Η πολυγραφότατη Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια αγγλικών εκπαιδευτικών βιβλίων. Τα παραμύθια πάντοτε παρέμειναν η μεγάλη της αγάπη και η συγγραφή τους η κρυφή της επιθυμία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του συλλόγου SCBWI (The Society of Children’s Book Writers and Illustrators) και του IBBY (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου). Τις γιορτές, κυκλοφόρησαν δύο νέα της έργα. Το «Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει με αερόστατο» σε εικονογράφηση Λίλας Καλογερή και το «Η Μυστική πόρτα» σε Εικονογράφηση Ράνιας Ηλιάδου.

Τι θα συμβεί όταν η Ρωξάνη πετάξει όλα τα χρώματα στο πάτωμα και αποφασίσει να κάνει μια όμορφη ζωγραφιά; Θα αποφασίσει να κάνει μια πόρτα. Μια πόρτα ανοιχτή. Γύρω της θα βάλει όμορφα δέντρα, λουλούδια κι ένα ποταμάκι να περνά και να χαρίζει δροσιά τριγύρω του σε όλη τη φύση, μια φύση ανοιξιάτικη και πολύχρωμη. Η περιπέτεια θα ξεκινήσει όταν η Ρωξάνη θα δει την πόρτα αυτή να μεγαλώνει ξαφνικά το βράδυ. Η απορία που θα της δημιουργηθεί θα την κάνει να πλησιάσει την πόρτα και τότε όλα θα αλλάξουν ξαφνικά όταν η μικρή Ρωξάνη βρεθεί σε έναν κόσμο εντελώς μαγικό που θα την κάνει να δει με άλλα μάτια τη ζωή και να φτιάξει τη δική της παγίδα, μια παγίδα που θα παγιδέψει τα όνειρά της.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει…, κυκλοφόρησε σε μια πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση 38 σελίδων, τον Νοέμβριο. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών περίπου.
Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει…
Επιβιβαστείτε στο όχημα, μαζί με την οικογένεια Γκρίφιν, και γνωρίστε τον κόσμο. Το πρώτο ταξίδι ξεκινά! «Ο Όλιβερ Γκρίφιν ζει σ’ ένα κατάφυτο βουνό μαζί με τον μπαμπά και τη μαμά, τον κύριο και την κυρία Γκρίφιν.
Δεν έχουν φύγει ποτέ μακριά από το βουνό. Φέτος όμως αποφάσισαν να γνωρίσουν τον κόσμο.Αυτό το καλοκαίρι, θα ταξιδέψουν με αερόστατο σε ένα μέρος ξεχωριστό.»

Κυριακή Φράγκου Νερό! Νερό…

Τι θα συμβεί όταν το νερό χαθεί; Όταν και οι τελευταίοι υδάτινοι πόροι εξαντληθούν; Πώς θα επιβιώσει ο κόσμος χωρίς το μέγιστο αυτό αγαθό; Η Κυριακή Φράγκου μας ταξιδεύει στη μακρινή Τανζανία. Μια χώρα που τη βασανίζει ο ήλιος και οι άνθρωποι αναζητούν το νερό για να επιβιώσουν. Μια ιστορία σε 48 πολυτελείς σελίδες, με μια εξαιρετική εικονογράφηση από τη Ζωή Χωριατέλη που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων γενιών ανθρώπων και στην ανάδειξη ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον, ένα μέλλον που φαντάζει μακρινό αλλά δεν είναι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πώληση κάθε βιβλίου προσφέρονται 2€ στην «Ιεραποστολική Στέγη Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω».

Ελένη Μπετεινάκη «Σκανταλιές στο Πι και Φι»,
εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια

Νηπιαγωγός η Ελένη Μπετεινάκη και αυτή τη φορά καταγράφει μια από τις πιο χαριτωμένες περιπέτειες των Χριστουγέννων που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να γελάσουν και να ευχαριστηθούν από την ιστορία δύο δίδυμων καλικατζάρων που λίγο προτού ξημερώσει η μεγάλη γιορτή κόβουν με μανία το δέντρο της γης με το μεγάλο πριόνι. Με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν αυτή τη φορά να ανεβούν πρώτοι στη γη. Η σφαίρα που θα τους μεταφέρει στη γη είναι έτοιμη και τα δυο καλικαντζαράκια προσγειώνονται σε ένα πανέμορφο χωριό όπου θα ξεκινήσουν αμέσως τις ξεκαρδιστικές τους σκανταλιές. Οι περιπέτειες θα είναι απολαυστικές για τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που θα εμπλακούν σε μια πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, χάρη σε μια πολύ όμορφη ιστορία, εικονογραφημένη μοναδικά από τη Ναταλία Καπατσούλια.

Ελένη Σβορώνου «Το δίχτυ της ζωής. Ιστορίες βιοποικιλότητας».
Εικονογράφηση Zafouko Yamamoto

Ένα ακόμα βιβλίο ευαισθητοποίησης για τα οικολογικά θέματα, αυτή τη φορά σε 64 πανέμορφες σελίδες που εικονογράφησε πολύ όμορφα η Zafouko Yamamoto, κατά κόσμον Ζαφειρούλα Σιμοπούλου. Έννοιες όπως βιοποικιλότητα, οικοσύστημα, μικροοργανισμοί, ιοί, τροφική αλυσίδα και εξαφάνιση ειδών αναλύονται για τα παιδιά με έναν εύκολο και ευσύνοπτο τρόπο, ώστε να κατανοηθεί πλήρως πως και ο ίδιος ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της βιοποικιλότητας και μιας αλυσίδας που τον συνδέει με τη φύση. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν είδη που εξαφανίστηκαν ή που απειλούνται να εξαφανιστούν, μαθαίνουν τη σημαντικότητα της προστασίας τους και ενημερώνονται για τη σπουδαιότητα ακόμη και των πιο μικρών ειδών, όπως τα κουνούπια και τον λόγο για τον οποίο ο άνθρωπος θα επιβιώσει μόνο όταν σεβαστεί την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον του. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλα τα μικρά παιδιά, πολύτιμο εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μιλήσουν στα παιδιά για το περιβάλλον και την προστασία του.

Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα «Στη μέση του πουθενά»,
εικονογράφηση Μαρία Μανουρά

Τι θα συμβεί όταν ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα δυο φίλοι θα ξεκινήσουν για να πάνε κάπου αλλά θα βρεθούν, εντελώς ξαφνικά, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά; Σίγουροι ότι γνωρίζουν καλά τον δρόμο οι δυο φίλοι θα χαθούν, καθώς το κορίτσι κάνει ότι τα ξέρει όλα και το αγόρι είναι ένας μικρός ξεροκέφαλος; Τι θα συμβεί όταν στον δρόμο τους θα βρεθεί κάποιος που θα προσπαθήσει αν τους κάνει κακό; Θα μπορέσουν να τον καταλάβουν; Μια ιστορία για την ανάγκη να περιορίσουμε τον κακό μας εαυτό και να αποδεχτούμε τον άλλο, όταν φαίνεται ότι έχει δίκιο. Μια ιστορία για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από ό,τι κακόβουλο θα συναντήσουμε στον δρόμο μας στην πορεία της ζωής. Όμορφη εικονογράφηση με ζεστά χρώματα που θα κάνει τα παιδιά να ζήσουν μαζί με τους δύο πρωταγωνιστές τη μεγάλη περιπέτεια.

Γιώτα Αλεξάνδρου «Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειρο», εικονογράφηση Francesca Cosanti

Τι σχέση μπορεί να έχουν μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειρο; Πόση δύναμη μπορεί να κρύβεται στο γέλιο και πόσο μαγικό μπορεί να είναι το δοξάρι ενός βιολιού; Μπορεί η ζωή να γεμίσει χρώματα όταν ένας άνθρωπος, παίρνει το βιολί του, φοράει μια κόκκινη μύτη και προσπαθεί μέσα από τη μουσική να βρει και να ξαναφέρει στα πρόσωπα των παιδιών το χαμόγελο, την ελπίδα και την αισιοδοξία; Μετά τη βάρδια του στο νοσοκομείο ένας γιατρός φοράει τη στολή που ο ίδιος έχει φτιάξει και μαθαίνει στα παιδιά να ταξιδεύουν μέσα από τα βιβλία, να γελούν, να ελπίζουν, να αισιοδοξούν και εν τέλει να ονειρεύονται για να νιώσουν πόσο σημαντική είναι η ζωή όταν η τέχνη διώχνει τα μαύρα βέλη και πλημμυρίζει ήχους και χρώματα το κάστρο της. Εξαιρετική η εικονογράφηση της Francesca Cosanti με ζωηρά χρώματα και όμορφες εικόνες που τραβούν τα βλέμματα των αναγνωστών κάθε ηλικίας.

Νάνσυ Χατζή «Η παρέα με τα ποδήλατα», εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας

Α) Το μυστικό του Βασίλη

Μια παρέα παιδιών που μπορεί ενωμένη να αντιμετωπίσει τα πάντα είναι η γενική ιδέα του πρώτου βιβλίου της σειράς Η παρέα με τα ποδήλατα που γράφει η Νάνσυ Χατζή και εικονογράφησε ο Βασίλης Γρίβας. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς η μικρή Έλενα μετακομίζει στο Καρπενήσι. Εκεί θα γνωριστεί με τα υπόλοιπα παιδιά με τα ποδήλατα και θα σχηματίσουν τη θρυλική παρέα, μια παρέα που θέλει να δώσει χαρά στους άλλους στη μικρή κοινωνία. Ο Βασίλης όμως είναι ένα παιδί που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Η παρέα αποφασίζει να συσπειρωθεί, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον Βασίλη. Πλούσιο κείμενο, ωραία εικονογράφηση, μεγάλες ανατροπές και μια πλούσια, κινηματογραφική δράση είναι τα στοιχεία μιας περιπέτειας που θα συναρπάσει τα παιδιά και θα τους δείξει την ισχύ που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος όταν ενωθεί με τους συνανθρώπους τους για το κοινό καλό.

Β) «Κανείς να μην αφήσει τη φύση»

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Η παρέα με τα ποδήλατα» που υπογράφει η Νάνσυ Χατζή και εικονογραφεί με επιτυχία ο Βασίλης Γρίβας. Αυτή τη φορά η παρέα των μικρών παιδιών παρακολουθεί ένα συνέδριο Βιοποικιλότητας. Εκεί θα γνωρίσουν τον σημαντικό και γνωστό επιστήμονα Έριχ Φον Ρέτσνερ και την κόρη του Ήλια. Η περιπέτεια θα ξεκινήσει όταν αντιληφθούν ότι ο καθηγητής κινδυνεύει, καθώς κατά την επίσκεψή τους σε ένα εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων, ένα εργοστάσιο που παράγει βιολογικά γαλακτοκομικά είδη θα καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και κάτι συμβαίνει. Αμέσως θα καταστρώσουν ένα σχέδιο που θα το ονομάσουν «Ποδήλατα Ενωμένα» και με σύνθημα «Κανείς να μην αφήσει τη Φύση» θα δράσουν ενωμένοι για να αποκαλύψουν και εν τέλει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία οι μικροί αναγνώστες θα απολαύσουν την περιπέτεια της παρέας με τα ποδήλατα, θα γνωρίσουν τι θα πει βιοποικιλότητα και θα ευαισθητοποιηθούν οικολογικά. Παράλληλα θα γνωρίσουν τη δύναμη που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι όταν αποφασίσουν να ενωθούν σε έναν κοινό σκοπό ενάντια στην αδικία και την υποβάθμιση της ζωής τους.