ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ένα σενάριο τόσο τρομακτικό, που θα μπορούσε να είναι αληθινό.
Το ξέσπασμα μιας πανδημίας

          

Σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Κίνας, ένας αγρότης και η οικογένειά του μοιράζονται το πόσιμο νερό, αλλά και το υποτυπώδες αποχετευτικό σύστημα, με τα ζώα τους, κοτόπουλα, πάπιες, χοίρους, πρόβατα. Οι ιοί των ζώων συναντούν αυτούς των ανθρώπων και μεταλλάσσονται πριν εξαπλωθούν, προκαλώντας πανδημία… Ο Δρ. Nόα Xαλντέιν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, γνωρίζει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα νέο δολοφόνο ανάλογο της μεγάλης πανδημίας γρίπης του 1919, που σκότωσε περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.
Έτσι, όταν ένα μυστηριώδες νέο στέλεχος ιού αναφέρεται στην Επαρχία Κανσού της Κίνας, η ΠΟΥ στέλνει αμέσως μια ομάδα επιστημόνων για να το ερευνήσει . Ο Xαλντέιν και οι συνάδελφοί του σύντομα ανακαλύπτουν ότι η νέα ασθένεια είναι πολύ πιο θανατηφόρα από το SARS, σκοτώνοντας ένα στα τέσσερα θύματα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης της υγείας τους. Αλλά ακόμα και όταν η ΠΟΥ προσπαθεί να συγκρατήσει το ξέσπασμα, η ασθένεια έχει ήδη εξαπλωθεί στο Χονγκ Κονγκ, στο Λονδίνο, σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, ακόμη και στην Αμερική. Σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος συνδέεται αεροπορικώς, ένας νέος φονικός ιός μπορεί να ταξιδέψει πολύ πιο γρήγορα από τη γρίπη του 1919.
Ειδικά όταν κάποιος τον διασπείρει εσκεμμένα…
Μετάφραση από τα αγγλικά
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

«Aυτό το σύνδροµο είναι χειρότερο από το SARS», εξήγησε. «Tα άτοµα που προσβάλλονται εµφανίζουν αιφνίδια, βαριάς µορφής πνευµονία, που συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια πολλών οργάνων και τελικά στο θάνατο µέσα σε µία µε δύο µέρες. Μάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµη πιο γρήγορα. Και δε µιλάµε για ήπιο θάνατο. Ο ιός δε διαφέρει και πολύ από άλλους αυτού του είδους, όπως, για παράδειγµα, τον Έµπολα, µόνο που η αιµορραγία δεν είναι τόσο διάχυτη. Το ποσοστό θνησιµότητας από το ARCS είναι τουλάχιστον τέσσερις µε πέντε φορές µεγαλύτερο απ’ ό,τι του SARS».

Ο Δρ. Ντάνιελ Κάλα γεννήθηκε και διαμένει στο Βανκούβερ του Καναδά. Σπούδασε μαθηματικά και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Εργάζεται ως γιατρός στα Επείγοντα Περιστατικά. Το 2003 ο Κάλα ηγήθηκε μιας επιστημονικής ομάδας για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των περιστατικών SARS. Αποτέλεσμα αυτών των εμπειριών ήταν η συγγραφή του βιβλίου Πανδημία.
Έχει γράψει επίσης τα βιβλία
Resistance (2006),Rage Therapy (2006), Blood Lies (2007), Cold Plague (2008), Of Flesh and Blood (2010),The Far Side of the Sky (2011), Rising Sun, Falling Shadow (2013), Nightfall Over Shanghai (2015) και We All Fall Down (2019), οι πωλήσεις των οποίων έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Τα έργα του Πανδημία και Resistanceπρόκειται να μεταφερθούν στον κινηματογράφο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

                                                            Β961
                                          ISBN 978-960-14-2042-4

Αθήνα 2020
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 592
Τιμή: € 16,50 (με ΦΠΑ)