Συγγραφέας του παραμυθιού «Ο Αϊ Βασίλης και η μάγισσα Τιτώ» – Εκδόσεις «iWrite»

Σ’ ένα υπέροχο ξωτικο-χωριό, εκεί μακριά στο Βόρειο Πόλο ταξιδεύει τους μικρούς της αναγνώστες η Φραντζέσκα Βουλάγκα. Η μάγισσα Τιτώ, όσο πλησιάζει η Άγια Νύχτα νιώθει μόνη και μελαγχολική, γι αυτό και καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των Χριστουγέννων. Τα ασπροκόκκινα καραμελένια μπαστουνάκια που τοποθετούν τα ξωτικά έξω από τα σπίτια τους, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη γλυκιά ιστορία και την εξέλιξη της όμορφης γιορτής. Όπως λέει στο Vivlio-life συγγραφέας, τα παιδιά «θα χαθούν στα χιονισμένα του τοπία, στο χιονισμένο δάσος, θα μετρούν χιονισμένα έλατα παντού και θα μαγευτούν από τις εικόνες του ουρανού που είναι φορτωμένος με χρώματα πολλά που θα γίνουν η αιτία να ανακαλύψουν το Βόρειο Σέλας και πόσο μαγικά όμορφο είναι!». Αυτό, που κρατούν στο τέλος είναι, πως υπάρχει κάτι που είναι πιο δυνατό και μοναδικό από τα ξόρκια της Τιτώς: Η ΑΓΑΠΗ!

Μάγισσα Τιτώ. Τη βλέπουμε στο εικονογραφημένο εξώφυλλό του παραμυθιού τυλιγμένη με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και πίσω της τον Αϊ Βασίλη να ταξιδεύει πάνω στην άμαξά του. Μιλήστε μας για την ηρωίδα σας.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι για όλους μια υπέροχη εποχή, ούτε και η καλύτερη όλου του χρόνου! Για την μάγισσα Τιτώ, τα Χριστούγεννα παλιά ήταν μοναξιά… Χωρίς μια οικογένεια να την φροντίζει και να τη νοιάζεται, χωρίς φίλους που θα ήθελαν να παίξουν μαζί της, χωρίς άφθονη αγάπη, δίχως χαρούμενη μουσική και ζεστό φαγητό με κοντινούς της ανθρώπους, χωρίς λαχταριστά μελομακάρονα και χιονισμένους κουραμπιέδες, χωρίς αγκαλιές και φιλιά και γενικά όλες αυτές τις μαγικές, απλές στιγμές αγάπης , που μας φέρνουν όλους πιο κοντά αυτές τις μέρες!
Γι΄ αυτήν υπήρχε μόνο μοναξιά… και η μοναξιά έφερνε τη θλίψη… και η θλίψη τον φθόνο! Και να σας πω ένα μεγάλο μυστικό; Γι’ αυτό και ήθελε να καταστρέψει τα Χριστούγεννα για τα μικρά τα ξωτικά…. και για την κυρία Βασιλική….και για όλα τα παιδιά του κόσμου! Επειδή ζήλευε όλους όσους ήταν χαρούμενοι με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους, με δώρα και γλυκά! Επειδή η μαγισσούλα μου ένιωθε μόνη….μόνη και μελαγχολική…
Έτσι αποφάσισε να καταστρώσει σχέδια εξόντωσης των Χριστουγέννων! Με το μαγικό της σκουπόξυλο, με ξόρκια και με φίλτρα μαγικά αταξία προκάλεσε και κακό χαμό! Μένει λοιπόν να δούμε , έτσι μπλεγμένη καθώς είναι με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, αν θα καταφέρει να καταστρέψει τα Χριστούγεννα ή τελικά ο Άι Βασίλης που θα’ ρθει, αν θα καταφέρει να ανατρέψει τα σχέδια της!!!

Η ιστορία σας ξεκινά όταν το ημερολόγιο δείχνει 1 Δεκεμβρίου. Τι συμβαίνει την πρώτη μέρα του μήνα των Χριστουγέννων;
Η πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του μήνα των Χριστουγέννων που είναι ο αγαπημένος μήνας των ξωτικών! Η μέρα αυτή είναι μια μέρα μαγική, είναι η καλύτερη τους μέρα! Είναι μια μέρα γιορτής, όπου οι καμπάνες χτυπούν χαρούμενα , από τα μεγάφωνα ηχούν τραγούδια και γλυκές χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Τα γλυκά τα ξωτικά χορεύουν, διασκεδάζουν και χοροπηδούν ξέφρενα στην μεγάλη πλατεία γιατί την επόμενη μέρα θα πιάσουν δουλειά, όλα να είναι έτοιμα και μαγικά και να υποδεχτούνε τον Άι Βασίλη τα Χριστούγεννα με χαρά!

Ξωτικο-χωριό! Εκεί βρίσκεται η Τιτώ με το μαγικό ραβδί της. Πώς περιγράφετε το χωριό στο παραμύθι σας; Ποιες εικόνες βλέπουν οι μικροί σας αναγνώστες;
Το ξωτικο-χωριό βρίσκεται μακριά στον Βόρειο Πόλο. Είναι ένα όμορφο χωριό μέσα στο δάσος. Έχει πολλά μικρά σπιτάκια, όμορφα και χρωματιστά, στολισμένα με πολύχρωμα λαμπάκια και ασπροκόκκινα καραμελένια μπαστουνάκια στην υποδοχή τους, για να υποδέχονται γλυκά τους καλεσμένους τους! Στο κέντρο υπάρχει μια μεγάλη κόκκινη πλατεία όπου εκεί μαζεύονται όλα μαζί τα ξωτικά για να διασκεδάσουν! Οι μικροί μου αναγνώστες θα τα απολαύσουν όλα αυτά στις μαγικές εικόνες του βιβλίου. Θα χαθούν στα χιονισμένα του τοπία, στο χιονισμένο δάσος, θα μετρούν χιονισμένα έλατα παντού και θα μαγευτούν από τις εικόνες του ουρανού που είναι φορτωμένος με χρώματα πολλά που θα γίνουν η αιτία να ανακαλύψουν το Βόρειο Σέλας πόσο μαγικά όμορφο είναι!

Βλέπουμε και τους κατοίκους του χωριού σας. Όμορφα ξωτικά με μαύρα μπλουζάκια, κόκκινα παντελόνια και σκουφιά. Ποια σχέση έχουν με την φοβερή Τιτώ;
Όπως ήδη ξέρουμε όλοι τα ξωτικά είναι οι πολύτιμοι βοηθοί του Άι Βασίλη. Είναι αυτά που κάνουν όλες τις ετοιμασίες, φορτώνουν τις μηχανές των Χριστουγέννων με καυσοξυλάκια για να πάρουνε μπροστά, συλλέγουν τα γράμματα των παιδιών , πακετάρουν τα δώρα τους, τα τυλίγουν με χρωματιστά χαρτιά και πολύχρωμες κορδέλες και τα φορτώνουν στο έλκηθρο του Άι Βασίλη, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα και μαγικά για την μεγάλη μέρα! Την μέρα που ο αγαπημένος Άγιος όλων των παιδιών, ο Άι Βασίλης θα ξεκινήσει για το μεγάλο του ταξίδι, με σκοπό να εκπληρώσει την μαγική αποστολή του. Η μάγισσα Τιτώ έρχεται και με το μαγικό ραβδί της φέρνει τον πανικό, καθυστερεί με τις ζαβολιές της το έργο των ξωτικών και αυτά με την σειρά τους ψάχνουν συνεχώς να βρουν λύσεις στα προβλήματα που τους δημιουργεί. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν στο τέλος τα γλυκά τα ξωτικά ή αν θα απογοητευτούν και θα χρειαστούν βοήθεια!

Η ηρωίδα σας καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των Χριστουγέννων. Άραγε έχει κάποιο ξόρκι για να τα καταφέρει;
Ξόρκια γνωρίζει σίγουρα πολλά. Φίλτρα μαγικά έχει στην διάθεση της πολλά και συμμάχους όπως το μαγικό της σκουπόξυλο, το ραβδί της το μαγικό, τα μαύρα της γοβάκια και άλλα πολλά. Υπάρχει όμως κάτι που είναι πιο δυνατό και μοναδικό! Η ΑΓΑΠΗ! Γιατί η αγάπη είναι το πιο δυνατό, μυστικό συστατικό, αυτό που λύνει όλα τα ξόρκια….αυτό που διώχνει κάθε κακή σκέψη, κάθε κακία και τα μεταμορφώνει όλα σε αγάπη και ελπίδα! Ήρθε η ώρα λοιπόν να ανακαλύψουμε αν οι καλόκαρδες αυτές ψυχές με την χαρά τους για σύμμαχο κατάφεραν να ανακόψουν τις κακίες της μάγισσας Τιτώ!!!

Περιγράψτε μας μια σκηνή του παραμυθιού με την πανούργα ηρωίδα σας. Πως θα μπορούσε άραγε να εμποδίσει την άφιξη του Αϊ Βασίλη;
Ο σκοπός της μάγισσας Τιτώς είναι να εμποδίσει τα ξωτικά να ολοκληρώσουν το έργο τους και ταυτόχρονα να αποτρέψουν τον Άι Βασίλη από την αποστολή του. Ίσως να σκορπά παντού ομίχλη, ίσως ακόμη και σκόνη από κουραμπιέδες!! Πολλές είναι οι αταξίες της και περιμένουν να τις ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου!!

Ποιο ρόλο θα παίξουν τα ασπροκόκκινα καραμελένια μπαστουνάκια που τοποθετούν τα ξωτικά έξω από το σπίτι τους;
Τα ασπροκόκκινα καραμελένια μπαστουνάκια τα τοποθετούν τα ξωτικά έξω από τα σπίτια τους, για να υποδέχονται τους καλεσμένους τους, τους φίλους και τους αγαπημένους τους γλυκά. Θα καταφέρει άραγε η μάγισσα Τιτώ να τα μεταμορφώσει σε κάτι άλλο;

Η αγάπη που κάνει τις μέρες των Χριστουγέννων πιο όμορφες για όλους μας θα αγγίξει άραγε τη μάγισσα Τιτώ;
Πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες με καλό τέλος! Είτε αυτές που διάβαζα στις σελίδες ενός βιβλίου, είτε αυτές που παρακολουθούσα σε ταινίες, είτε ακόμη και αυτές που γεννιόταν στην φαντασία μου. Στην πραγματική ζωή πολλές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως επιθυμούμε και η αγάπη ακόμη και στις μέρες των Χριστουγέννων μπορεί και να μην καταφέρνει να γεμίσει τις καρδιές όλων μας. Γι’ αυτόν τον λόγο έχω την ανάγκη στις δικές μου ιστορίες το ακατόρθωτο να γίνεται κατορθωτό, η επιθυμία να γίνεται πραγματικότητα και η κακία με οποιοδήποτε τρόπο να εξαλείφεται και να παίρνει την θέση της η καλοσύνη. Επιπλέον πιστεύω ότι τα παραμύθια θα πρέπει να περνούν θετικά μηνύματα στα παιδιά και όχι να τους μπερδεύουν με αυτά. Οπότε θεωρώ ότι η αγάπη θα κάνει θαύματα ακόμη και στην περίπτωση της μαγισσούλας μου.

Ποια συναισθήματα θέλετε να έχουν οι μικροί σας αναγνώστεw για τη μάγισσα Τιτώ όταν το παραμύθι σας φθάσει στο τέλος του;
Η αλήθεια είναι ότι πολλές μανούλες μου μεταφέρουν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που δημιούργησε στους μικρούς μου αναγνώστες το βιβλίο μου. Άλλοι το διασκέδασαν, το ευχαριστήθηκαν, άλλοι γέλασαν, θύμωσαν και συγκινήθηκαν και άλλοι ένιωσαν ανακούφιση. Στο τέλος όμως όλοι γέμισαν την καρδιά και το μυαλό τους με αγάπη! Δεν θέλω τίποτα περισσότερο από αυτό!

Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια είναι ένα πολύ όμορφο δώρο για τα παιδιά. Ποιες ηλικίες όμως μπορούν να διαβάσουν το δικό σας παραμύθι;
Συμφωνώ και εγώ ότι τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια είναι ένα πολύ όμορφο δώρο για τα παιδιά. Το συγκεκριμένο βιβλίο προτείνεται για την ηλικιακή ομάδα παιδιών από τεσσάρων ετών και πάνω!

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο βιβλίο σας η εικονογράφηση;
Η πρώτη εντύπωση λένε ότι είναι καθοριστική. Πιστεύω πως το εξώφυλλο και η εικονογράφηση του βιβλίου είναι εξαιρετικά, σε σημείο που αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη και του κινούν το ενδιαφέρον να ανακαλύψει την ιστορία. Σαφώς και παίζει σπουδαίο ρόλο η εικονογράφηση, ειδικά όταν πρόκειται για παιδικό βιβλίο. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες στα παιδικά βιβλία, είναι μεγάλη, πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να τις συνοδεύουν πολλές λέξεις, ακόμη και έτσι επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στον χώρο της φαντασίας και στο συγκεκριμένο βιβλίο ,να φτάσει έως και τον Βόρειο Πόλο! Οι εικόνες βοηθάνε το παιδί να συνδέσει αυτό που βλέπει στην εικόνα, με τις λέξεις και παράλληλα του δημιουργούν ένα γλυκό αίσθημα αναμονής, καθώς περιμένουν να ανακαλύψουν κάθε φορά την επόμενη. Τέλος μέσα από τις εικόνες του βιβλίου οι μικροί μου αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν την Τιτώ και να την αγαπήσουν. Δεν χρειάζεται να την φανταστούν, στέκει απλά εκεί μπροστά τους!

Λίγα λόγια για το παραμύθι
Το ημερολόγιο των ξωτικών δείχνει πρώτη του μηνός. Επιτέλους ήρθε ο μήνας των Χριστουγέννων. Τα ξωτικά φόρεσαν τα μυτερά µποτάκια τους στο δάσος για να πάνε, καυσοξυλάκια κόψανε, τα ρίξανε στη φωτιά, και οι μηχανές των Χριστουγέννων πήρανε μπροστά! Από την άλλη, η πανούργα η μάγισσα Τιτώ, που καταστρώνει σχέδια εξόντωσης των Χριστουγέννων, µε το μαγικό σκουπόξυλό της, αταξία προκαλεί και κακό χαμό! Η μαγεία των Χριστουγέννων, όμως, καθώς και οι μαγικές λέξεις και η καλή διάθεση των ξωτικών, οι τεράστιες δόσεις αστερόσκονης και χρυσόσκονης, η νύχτα των ευχών, ξόρκια και φίλτρα µαγικά και τέλος η πολύτιμη συμβολή του Αϊ-Βασίλη ανατρέπουν τα σχέδια της μάγισσας Τιτώς!

Βιογραφικό
Η Φραντζέσκα Βουλάγκα γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1983 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται εκεί. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής του Ο.Α.Ε.Δ., του τμήματος Βρεφονηπιοκομίας, με σπουδές αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Στον ιδιωτικό τομέα, αρχικά, εργάστηκε ως παιδαγωγός, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση βρεφών και νηπίων. Από το 2008 και εφεξής είναι δημοτική υπάλληλος αορίστου χρόνου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια εκ των οποίων εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος στη διεύθυνση των παιδικών σταθμών. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά ήταν αυτή που την ενέπνευσε και την οδήγησε να ασχοληθεί με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.