«…Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι πρωτόγνωρο…»
Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι πρωτόγνωρο… Και μπορεί η φράση αυτή να αναφέρεται σε αυτό που πρόκειται να συμβεί στην Άθωρα, αυτό που θα ζήσετε μαζί με τους ήρωες του βιβλίου στο αναγνωστικό σας ταξίδι, ταιριάζει όμως απόλυτα στο γεγονός ότι θα γνωρίσετε έναν Κώστα Κρομμύδα, τόσο διαφορετικό, τόσο απρόβλεπτο, που θα σας αιφνιδιάσει. Κάθε βιβλίο του είναι διαφορετικό, όμως το πέμπτο του βιβλίο με τίτλο «Φως μέσα στη θύελλα», που κυκλοφορεί και πάλι από τις εκδόσεις Διόπτρα, με ένα υπέροχο εξώφυλλο, είναι ένα τελείως αλλιώτικο και ιδιαίτερο βιβλίο.
Άθωρα, ένα νησί κάπου στο Αιγαίο, ένα νησί φανταστικό, δημιούργημα του συγγραφέα, ένα νησί που πρόκειται να χτυπηθεί από αναπάντεχα σκληρά καιρικά φαινόμενα, από μια θύελλα πρωτόγνωρη και σφοδρή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Η Φωτεινή Μέλιου, κύρια πρωταγωνίστρια του βιβλίου, θα ενημερωθεί για την επικείμενη θύελλα και η περιπέτεια θα αρχίσει. Ιδιαίτερη πατρίδα της Φωτεινής η Άθωρα. Η ίδια είναι παλαιοντολόγος και πρόκειται να εργαστεί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διδάσκοντας την επιστήμη της. Μια επίσκεψη στην Άθωρα για ένα αποχαιρετιστήριο στους γονείς της λίγο πριν το ταξίδι της στην Αμερική και εγκλωβίζεται στο νησί, το οποίο, αποκλεισμένο -χωρίς να είναι δυνατή η επικοινωνία πέρα από αυτό- από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πρόκειται να ζήσει στιγμές πρωτόγνωρες, απόκοσμες, παράξενες.
«…Είσαι αυτό που λέει το όνομα σου. Φωτεινή. Μοιάζεις σαν φως μέσα στη θύελλα…»
Η δολοφονία του ιερέα με ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, ένα τελετουργικό που εντοπίζεται σε δύο ακόμα φόνους, έξω από το νησί, σε ανθρώπους που ίσως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, έρχεται να συνταράξει τα νερά.
Η θύελλα όμως καραδοκεί και θα σαρώσει. Ένας αγώνας επιβίωσης αρχίζει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άθωρας, οι οποίοι μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μάχονται να επιζήσουν όσο η θύελλα πλήττει με μανία το νησί και τελικά το ισοπεδώνει.
Οι ήρωες είναι πολλοί μα και οι Άρπυιες! Και η Σόφι, η μοναχική, απόμακρη παράξενη γυναίκα, μια αλλόκοτη παρουσία επάνω στο νησί.
[…Η παράξενη γυναίκα μάζεψε αμίλητη την τσάντα της και πηγαίνοντας προς τα βράχια άρχισε να τα σκαρφαλώνει με την ίδια ευκολία που τα κατέβηκε. Λίγο πριν χαθεί, σταμάτησε και κοίταξε προς την ανταριασμένη Ανατολή, λέγοντας σιβυλλικά: «Οι Άρπυιες…» ]
Ο Πέτρος, σύντροφος της Φωτεινής, μια «σχέση» που έχει βαλτώσει και που η Φωτεινή θα προσπαθήσει να σβήσει, και δίπλα της ο γοητευτικός και παράξενος Γκάμπριελ, που γνωρίζονται στο συνέδριο στην Ικαρία, πριν ακόμη φτάσουν στην Άθωρα, και που αυτή η γνωριμία επηρεάζει έντονα την Φωτεινή. Οι γονείς της, ο αινιγματικός Αζέμ, ο Κάρλο, ο Στέλιος που υπηρετεί στην αστυνομία.
Ήρωες όλοι τους άριστα σκιαγραφημένοι. Εξαιρετική είναι η απεικόνιση της ψυχοσύνθεσης της Φωτεινής, της πρωταγωνίστριας.
Το αναγνωστικό ταξίδι συνεχίζεται, μέσω μιας σταθερής, μεστής, κινηματογραφικής γραφής, πλούσιας σε εικόνες. Με ζωντανές περιγραφές που κόβουν την ανάσα και που δείχνουν την έρευνα που έκανε ο συγγραφέας, προκειμένου να αποδώσει σωστά τα μετεωρολογικά φαινόμενα που πλήττουν την Άθωρα. Με ρεαλιστικούς διαλόγους και μια αφήγηση (πρωτοπρόσωπη από την ίδια την Φωτεινή και τριτοπρόσωπη αυτή του αφηγητή) κλιμακούμενης έντασης, που θα κάνει τον αναγνώστη να διατρέχει το κείμενο με αγωνία και ένταση, έως την κορύφωση του τέλους του βιβλίου. Γρήγορη ροή, καλοδουλεμένη αινιγματική-μυστηριώδης πλοκή, γεμάτη ένταση, φόβο, αγωνία, πάθος, ανθρωπιά και παρά τις απανωτές ανατροπές, τίποτα δεν μένει αναπάντητο.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, η παλαιοντολόγος Φωτεινή Μέλιου κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στο νησί όπου μεγάλωσε, την Άθωρα. Η γνωριμία της, όμως, με τον Γκάμπριελ αλλάζει τα δεδομένα της ζωής της και η επιβλητική παρουσία του την παρασύρει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Μια απότομη και χωρίς προηγούμενο καταιγίδα ξεσπά στο νησί, εγκλωβίζοντας κατοίκους και επισκέπτες. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού αποκόπτει κάθε επικοινωνία και η Φωτεινή καλείται να βοηθήσει τις Αρχές όταν ένας ιερέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Η αποκάλυψη ότι παρόμοιες δολοφονίες έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου περιπλέκει την κατάσταση. Στην Άθωρα δεν παγιδεύονται μόνο οι κάτοικοι, αλλά και ο δολοφόνος.
Ποιος ο ρόλος της Σοφί, της μυστηριώδους γυναίκας που χρόνια ζει σε μια σπηλιά του νησιού, απομονωμένη και αμίλητη;
Όταν η καταιγίδα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και τα στοιχεία της φύσης ενωθούν με τη μανία του δολοφόνου, η επιμονή της Φωτεινής θα γίνει το μόνο Φως μέσα στη θύελλα.»