Ιστορικό Μυθιστόρημα

27/7 σήμερα γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα του ιαματικού.

Από το πρωί τριγυρίζει στο μυαλό μου ο Παντελής Φωτάκος κι ο συνονόματος παππούς του.
Είναι δύο από τα κυνηγημένα αγρίμια της Ελένης Κεκροπούλου. Τους γνώρισα υπόδουλους στον οθωμανικό ζυγό, στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κάπου σε ένα χωριό της Λάρισας να προσπαθούν να γλιτώσουν από το φόρο παιδομαζώματος τα παιδιά του Παντελή και της Τρισεύγενης. Τόσο ζωντανοί μέσα από τη γραφή της συγγραφέως που ακόμα νιώθω έντονα τα βάσανα και τις κακουχίες που πέρασαν μέχρι να φτάσουν στο βενετικό βασίλειο του Νεγρεπόντε. Παράλληλα με τη δική τους ιστορία, μια άλλη, αυτή της συγχωριανής τους Αρετής, που προοριζόταν για το χαρέμι του σουλτάνου, μας δίνει μια ακόμα πτυχή της αβάσταχτης καταδυνάστευσης των σκλαβωμένων Ελλήνων. Κι αν η Αρετή, χάρη στον Λάμπρο Χαλκοκονδύλη, έσωσε τη ζωή της και κέρδισε την «ελευθερία» της, χιλιάδες άλλες χάνονταν καθημερινά. Οι ξεριζωμένοι Θεσσαλοί ανταμώνουν τυχαία στην Εύβοια κι ελπίζουν σε καλύτερες μέρες όντας υποτελείς στους Βενετούς.

Μέσα από το «Σαν τα κυνηγημένα αγρίμια» μαθαίνεις Ιστορία χωρίς να το καταλάβεις. Γιατί η Ιστορία μπλέκεται με τις ιστορίες φυσικά κι αβίαστα. Πρόσωπα ιστορικά όπως ο Λάμπρος Χαλκοκονδύλης κι ο Μαχμούτ Πασάς (απόγονος της μεγάλης βυζαντινής οικογένειας των Φιλανθρωπινών) δίνουν την απαραίτητη αληθοφάνεια. Αναδεικνύεται επίσης, το δίλλημα που είχαν οι Έλληνες στο να επιλέξουν, πολεμώντας μεταξύ τους (γενίτσαροι εναντίον στραντιότι), τον «ανθρωπινότερο» δυνάστη (Τούρκο /Βενετό).

Από το βιογραφικό της Ελένης Κεκροπούλου μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι μεγάλωσε στην πόλη μου και το ότι δηλώνει μαθήτρια δια βίου μάθησης.
Από μια συνέντευξη που διάβασα στο διαδίκτυο ξεχώρισα την ποιότητα του λόγου της.
Στο 720 σελίδων ιστορικό μυθιστόρημά της με κέρδισε η γλαφυρή και λυρική γραφή της. Χωρισμένο σε κεφάλαια κάθε φορά που άλλαζε ρότα η πένα της, με δυνατότητα να σταματώ την ανάγνωση όποτε ένιωθα την ανάγκη, το διάβασα γρήγορα κι ακούραστα.
Το γεμάτο πάθος εισαγωγικό σημείωμα με προετοίμασε για τις επόμενες σελίδες, ενώ οι χάρτες, οι πηγές και το φωτογραφικό υλικό έβαλαν τις απαραίτητες πινελιές για να ολοκληρωθεί το βιβλίο και το κατέγραψαν στο δικό μου μυαλό σαν έργο τέχνης.
Ποιος δεν θα ήθελε να το απολαύσει;


Λίγα λόγια…
Ο Παντελής, η αγαπημένη του Τρισεύγενη και τα τρία παιδιά τους, νύχτα φεύγουν από το χωριό τους εκεί κοντά στα Τέμπη, για να γλυτώσουν από το
παιδομάζωμα. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, θα φθάσουν στη Χαλκίδα, στο βενετικό βασίλειο του Νεγροπόντε, το κόσμημα της Θαλασσοκράτειρας Βενετίας. Θα εγκατασταθούν εκεί πιστεύοντας πως τα βάσανά τους τέλειωσαν… Ο Λάμπρος Χαλκοκονδύλης, της μεγάλης αρχοντικής οικογένειας των Αθηνών, μυστικός πράκτορας του Μαχμούτ Πασά, του μεγάλου βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γόνου της βυζαντινής οικογένειας των Αγγέλων Φιλανθρωπινών, ελπίζει στην ανατροπή του Μεχμέτ Φατίχ, πουλώντας ταυτόχρονα εκδούλευση και στους Βενετούς…
Και στον καμβά αυτόν, οι Έλληνες, Γραικοί στη μια μεριά του Αιγαίου και Ρωμιοί στην άλλη, πάντα διχασμένοι, έρμα στη γαλέρα πότε του Βενετσιάνου πότε του Οθωμανού, βιώνουν μια μακρά περίοδο σκότους και δυστυχίας. Κι ωστόσο, ο απλός λαός, δεν παύει να ελπίζει, να ερωτεύεται, να κάνει παιδιά και να ονειρεύεται… να σπρώχνει τη ζωή να προχωρήσει…

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτεια και δράση που φέρνει με ιστορική ακρίβεια στο φως τα σκοτεινά πρώτα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης.
Από τη συγγραφέα του bestseller Αγγέλικα, η μαντενούτα