Μια διαφορετική πρόταση για μικρούς και μεγάλους.

Αύριο έχει γενέθλια ο Σωτήρης. Θα γιορτάσει τα 10ατα γενέθλιά του μαζί με τους ανθρώπους που τον αγαπούν. Γνωρίζοντας την αγάπη που έχει για τα βιβλία ένα ιδανικό δώρο για κείνον πιστεύω πως είναι το βιβλίο της Μυρσίνης Βιγγοπούλου, «Από την Εγώπολη στην Εσύπολη».

Ο δικός μου 9χρονος γιος το «ξεκοκάλισε» εντός λίγων ημερών από τη στιγμή που το κράτησε στα χέρια του (αρχές καλοκαιριού). Ομολογώ εντυπωσιάστηκα από το ενδιαφέρον και την προσήλωση που έδειχνε κάθε φορά που το διάβαζε.
Έτσι αποφάσισα να το διαβάσω κι εγώ. Να τι διαπίστωσα:
Σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα η παραστατική και ζωηρόχρωμη εικονογράφηση που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και ζωντανεύει τη διήγηση. Το μεγαλύτερο όμως προτέρημά του, πέρα από την προσιτή γραφή, νομίζω πως είναι η προσωποποίηση των αρετών και των αδυναμιών μας. Ταπείνωση, Γαλήνη, Καλοσύνη, Φιλότιμο από τη μια˙ Πείσμα, Οίηση, Ισχυρογνωμοσύνη από την άλλη παίρνουν τη μορφή οικείων μας και διαμορφώνουν τη ζωή μας.
Ένα ξεχωριστό βιβλίο από αυτά που αξίζει να κοσμούν κάθε βιβλιοθήκη. Διαβάζεται άνετα από παιδιά άνω των 8 ετών αλλά και μικρότερα με τη βοήθεια μεγάλου.
Πρωτοκυκλοφόρησε το 2002 από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ. Χωρίς την ιδιαίτερη προβολή που έχουν σήμερα τα βιβλία ήδη μετρά 24 χιλιάδες αντίτυπα, ενώ κυκλοφορεί σε 8 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, σέρβικα, γεωργιανά, γερμανικά, ρουμάνικα και αραβικά).

Ο μικρός Πείσμονας, κάτοικος της Εγώπολης, γνωρίζει τη Γαλήνη, μαγεύεται από την ευγένεια και την καλοσύνη κι αποφασίζει – έχοντας τις ευλογίες της βασίλισσας Οίησης – να πάει να τη βρει στην Εσύπολη. Συναντά πολλές δυσκολίες στο δρόμο του, αλλά δεν τα παρατά. Κι όταν φτάνει στην Εσύπολη μια νέα ζωή ξεκινά για κείνον. Θα προσπαθήσει να μυήσει και τους υπόλοιπους Εγωπολίτες σ’ αυτή τη νέα ζωή. Θα τα καταφέρει;

Ο επόμενος προορισμός για το νεαρό Πείσμονα αλλά και για όλους εμάς που τον αγαπήσαμε είναι η Ουρανούπολη. Το «Από την Εσύπολη στην Ουρανούπολη», θα είναι το επόμενο ανάγνωσμα για τα δικά μου παιδιά. Τι κι αν οι σχολικές υποχρεώσεις ξεκίνησαν και ο ελεύθερος χρόνος περιορίστηκε; Ένα εξωσχολικό βιβλίο, λίγο πριν κοιμηθούμε, μας χαλαρώνει/ταξιδεύει.

Κι επειδή ξεκίνησα να γράφω για τα γενέθλια του Σωτήρη θα κλείσω με τις ευχές μου γι’ αυτόν.
Να ’σαι Σωτήρη μου γερός
Αισιόδοξος και τυχερός.
Παντού χαμόγελα πολλά
Και δάκρυα μόνο από χαρά!

Περιγραφή
Ο Πείσμονας είναι ένας μικρός Εγωπολίτης, που ξεκινά να βρει την Εσύπολη με μοναδικό του εφόδιο τη συμβουλή της βασίλισσας της Εγώπολης, να βάζει πάντα μπροστά το ΕΓΩ του. Με ποιον όμως τρόπο θα μπορέσει τελικά από την Εγώπολη να φτάσει στην Εσύπολη; Τι κόσμο θα συναντήσει σ’ αυτή την τόσο διαφορετική από τη δική του πολιτεία; Τι νόημα θα έχει το ταξίδι του αυτό για όλους τους κατοίκους της Εγώπολης αλλά και για τον καθένα μας; Ας ταξιδέψουμε μαζί του! Πρόκειται για ένα δρόμο που μπορούν να το βαδίσουν μικροί και μεγάλοι. Χάρτη και οδοδείκτη για την πορεία μας αυτή θα έχουμε κάποια από τα λόγια του μακαριστού γέροντα Παϊσίου.