Εθιστικό! Συναρπαστικό! Ανατρεπτικό και ιδιοφυές το νέο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου και συγγραφέα Ελένης Τσαγκά, με τον τίτλο «Αναμνησία» που σημαίνει αντίσταση στη λήθη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Ένα μυθιστόρημα που ξεπερνάει τη φαντασία, ανατρέπει όσα πιστεύεις ότι αντιλαμβάνεσαι για τη συμπεριφορά των ανθρώπων, τα κίνητρά τους, τις μύχιες σκέψεις τους.
Η νέα ηρωίδα της Ελένης Τσαγκά δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση, δεν είναι καν αυτό που λέμε συμπαθητική ή αντιπαθής, φυσιολογική ή διεφθαρμένη. Είναι ένα συνονθύλευμα χαρακτήρων που η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ανατρέπεται λίγο μετά και ξανά αναρωτιέσαι αν τη συμπονείς ή την αντιπαθείς.
Είναι μια διαφορετική ματιά στην ψυχοσύνθεση, των όσων γνωρίζουμε, καθώς η τραυματική εμπειρία που κουβαλάει μέσα της την ωθεί σε ακραίες συμπεριφορές, την αναγκάζει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί, στα όρια της παρανομίας ή της παράνοιας.

Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται και η ευρηματική Ελένη Τσαγκά μας δίνει έναν χαρακτήρα που μπορεί να μην τον συναντάμε στην καθημερινότητά μας, όμως είμαστε σίγουροι ότι είναι έτσι; Είμαστε σίγουροι ότι κάποιος που δείχνει απόμακρος, ψυχρός, κλειστοφοβικός είναι έτσι επειδή φοβάται ή επειδή δεν μπορεί να ξεχάσει; Και ο άνθρωπος που δείχνει ότι είναι αγαπητός, συμπονετικός, εκπαιδευμένος να γιατρεύει τα ψυχικά τραύματα, μήπως κι αυτός είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που φαίνεται;

Μυστικά και πάθη, λάθος εκτίμηση των καταστάσεων, των όσων γίνονται και για ποιο λόγο γίνονται. Μια βουτιά στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, στο μυαλό και τα αισθήματα. Και ο έρωτας, ο μόνος γιατρός, ο μόνος αληθινός υπεύθυνος να ξεδιαλύνει τα άλυτα μυστήρια που μας περιβάλλουν. Εκείνος που μπορεί να σημαδέψει με τα βέλη του δυο καρδιές ανυποψίαστες, να εισχωρήσει στα βλέμματα, στα σώματα, χωρίς περιττά λόγια, χωρίς παρελθόν, χωρίς εξηγήσεις…

Ένας συγκλονιστικός έρωτας, μια ιστορία που ανατρέπει τα γεγονότα και τις ψευδαισθήσεις, τα αληθινά και τα αριστοτεχνικά στημένα και σκηνοθετημένα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τις διαστάσεις των όσων πιστεύουμε ή των όσων μας κάνουν να πιστεύουμε…

Παραθέτω ορισμένα κομμάτια από το μυθιστόρημα που αξίζει να ανακαλύψετε πόσο πολύ θα σας αγγίξουν!

“Ο πόνος έτσι κι αλλιώς δεν μοιράζεται. Παραμένει ερμητικά γαντζωμένος μέσα μας και μας εξουσιάζει, μας κυριεύει. Ο πόνος αν δεν φύγει νωρίς γίνεται θρασύς τύραννος, αυταρχικός δυνάστης μέχρι να ’ρθει ο χρόνος ο γιατρός”.

“Άλλωστε ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει κάτι μυστικό είναι να το ξέρει μόνο ένας. Από δύο και πάνω καίγεσαι. Για να κρατηθεί κάτι μυστικό που το γνωρίζουν δύο, ο ένας πρέπει να ’ναι νεκρός”.

“Βέβαια προκύπτουν και ηθικά διλήμματα, γιατί όπως μπορείς να καταλάβεις οι αναμνήσεις μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Τι είμαστε, ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Η λήθη δεν θεωρώ ότι είναι καλό πράγμα. Μόνο οι νεκροί, έχουν δικαίωμα στη λήθη. Μόνο αυτοί μπορούν να ξεχάσουν και να ξεφύγουν από την πίκρα της ζωής”.

“Το μυαλό αντιλαμβάνεται και καθοδηγεί. Η καρδιά όμως είναι αυτή που δίνει παλμό και ζωή. Και τελικά η καρδιά κρατάει το τιμόνι. Αυτή είναι πάντα ο αδιαμφισβήτητος νικητής στη μάχη των επιλογών. Στον πόλεμο για την κυριαρχία της ευτυχίας κερδίζει πάντα ο έρωτας, αψηφώντας ακόμη και το ένστικτο της επιβίωσης. Το πάθος ξεπερνάει ακόμη και το φόβο του θανάτου. Η ελευθερία θέλει τόλμη και θάρρος. Η ευτυχία το ίδιο”.


Από το οπισθόφυλλο
Αναμνησία σημαίνει αντίσταση στη λήθη, και η μοναχική Μάχη αρνείται να ξεχάσει αυτούς που της στέρησαν τη χαρά απ’ όταν ήταν δέκα χρονών. Η οργή και η δίψα για εκδίκηση την κάνουν να κινείται στα όρια της παρανομίας και της ψύχωσης.
Δεν την κυνηγούν όμως μόνο τα φαντάσματα του παρελθόντος. Κάποιοι συνωμοτούν εναντίον της και φτάνουν ν’ απειλούν την ίδια της τη ζωή. Και τότε εμφανίζεται ένας άγνωστος, τον οποίο δεν θα διστάσει στιγμή ν’ ακολουθήσει. Τον ερωτεύεται παράφορα δίχως να μάθει την ταυτότητά του. Μόνο ο εργοδότης της, πασίγνωστος ψυχίατρος, μπορεί να τη βοηθήσει. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, ούτε όμως κι αλλιώς.
Εξαρτάται ποια ματιά θα διαλέξεις…