«Μια μυθιστορηματική περιπέτεια εποχής που αιφνιδιάζει τον αναγνώστη συστήνοντάς του μια αξιόλογη συγγραφέα από τις πρώτες κιόλας σελίδες του». Αυτό είχαμε γράψει κλείνοντας την παρουσίαση μας για το πρώτο έργο της Μελίνας Τσαμπάνη με τίτλο «Ο πρώτος αμέθυστος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός, και είναι πια επιβεβαιωμένο ότι η συγγραφική δεινότητα της Τσαμπάνη είναι πολύ μεγάλη τόσο σε λογοτεχνικά κείμενα όσο και σε σενάρια που υπογράφει για την ελληνική τηλεόραση.

«Έτσι ήρθε στον κόσμο η Ελένη Σταμίρη. Την πέμπτη ημέρα του Αυγούστου του 1930. Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, γεννιόταν ο Νηλ Άρμστρονγκ και τριάντα εννιά χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στο φεγγάρι. Τη Λενιώ Σταμίρη, όμως, την ένοιαζε να πατάει μόνο στη γη. Αυτήν καταλάβαινε, αυτήν αγαπούσε, αυτή της έδινε δύναμη και πείσμα. Κι ό,τι αγαπούσε η Λενιώ, το αγαπούσε με πάθος. Άλλον τρόπο δεν ήξερε και δεν την ενδιέφερε να μάθει.»

Τον Μάιο, κυκλοφόρησε και πάλι από τις Εκδόσεις Ωκεανός το νέο έργο της Μελίνας Τσαμπάνη, με τίτλο ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ και υπότιτλο ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ. Το βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία των ηρώων του Διαφανίου από την ημέρα που γεννιέται η κεντρική ηρωίδα, η Ελένη, και επεκτείνεται μέχρι τη στιγμή που αρχίζει η τηλεοπτική σειρά των Μελίνας Τσαμπάνη και Πέτρου Καλκόβαλη, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, το 1953 με τον θάνατο του Γιώργη Σταμίρη. Σειρά που αγαπήθηκε από το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, όσο λίγες σειρές, σε ένα κείμενο μεστό γεμάτο εικόνες, με εξαιρετική πλοκή και ήρωες ανάγλυφα σκιαγραφημένους.

Σταμίρηδες και Σεβαστοί.

«…Ο Γιώργης πάτησε το χώμα, γύρω από τη μικρή λεύκα που φύτεψε. Είχε κάνει τάμα να βάλει μια λεύκα αν γεννηθεί κορίτσι ή έναν πλάτανο αν γεννιόταν αγόρι…»
Και οι λεύκες έγιναν τρεις. Όσες και τα κορίτσια του Γιώργη Σταμίρη . Η Ελένη, η Ασημίνα και η Δροσούλα του.

Και ο Δούκας Σεβαστός με τα 4 αγόρια του. Ο Μεγαλοτσιφλικάς, ο σκληρός, αυταρχικός και τόσο άδικος. Στο Διαφάνι του Θεσσαλικού κάμπου. Τα χρόνια 1930-1953. Εποχή Πόλεμου, κατοχής, εμφύλιου και μεταπολεμικής ζωής.

Το τι τους ενώνει και το τις τους χωρίζει, σχεδόν γνωρίζουμε. Το τι πυροδότησε την σχέση τους και πώς ήταν πριν, θα μάθουμε τώρα. Σε ένα έργο με εξαιρετική και κινηματογραφική πλοκή, ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ιστορία δυνατή, με γρήγορη ροή, αξιοπρόσεκτη γραφή και σωστά δομημένη αφηγηματική τεχνική. Με ήρωες άρτια δομημένους και ψυχογραφημένους, ζυμωμένους με τα στοιχεία της καθημερινότητας εκείνης της εποχής. Είναι αυτοί που γίνονται οι οδοδείχτες στα μονοπάτια της αγάπης και του μίσους, αλλά και αυτοί που μας συστήνουν παράλληλα την δύναμη, την απόγνωση, την αφοσίωση και τη φυγή, τη δύναμη της οικογένειας και τους δεσμούς που αναπτύσσονται σ’ αυτήν, τη δύναμη του μίσους, αλλά και την κοινωνία εκείνης της εποχής στην ελληνική ύπαιθρο. Και είναι άξιο αναφοράς η συνοχή των χαρακτήρων στο πέρασμα του χρόνου μέχρι την στιγμή που ενσαρκώθηκαν στην οθόνη μας.

Ο Πέτρος Καλκόβαλης και η Μελίνα Τσαμάνη είναι ένα δυνατό συγγραφικό δίδυμο που δοκιμάστηκε τόσο στην ελληνική τηλεόραση όσο και στα μονοπάτια της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. ΄Ένα πολλά υποσχόμενο δίδυμο που η πορεία του στον χώρο θα αναδείξει τηλεοπτικά τον τρόπο που ένα καλογραμμένο κείμενο μπορεί να μεταφερθεί και στην τηλεόραση διατηρώντας την ακρίβεια και τη δομή του διασώζοντας έτσι την τηλεοπτική αξιοπρέπεια στον τόπο και φέρνοντας τους θεατές πιο κοντά στην ανάγνωση αξιώσεων.

«…Στα βιβλία πολλά μπορούμε να μάθουμε για ‘μας τους ίδιους. Μια ζωή δε φτάνει για να τα ζήσουμε όλα, Λενιώ μου. Μέσα στις ιστορίες που διαβάζουμε έχουμε την ευκαιρία να βάζουμε τον εαυτό μας σε χίλιες δυο περιπέτειες, να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου και να ανακαλύπτουμε τι μας αρέσει, τι μας ξεσηκώνει, με τι συμφωνούμε και τι όχι. Εκεί θα ανακαλύψεις πρώτα πρώτα αν είσαι Ιφιγένεια ή αν είσαι Αντιγόνη…».

«Έτσι ήρθε στον κόσμο η Ελένη Σταμίρη. Την πέμπτη ημέρα του Αυγούστου του 1930. Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, γεννιόταν ο Νηλ Άρμστρονγκ και τριάντα εννιά χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε στο φεγγάρι. Τη Λενιώ Σταμίρη, όμως, την ένοιαζε να πατάει μόνο στη γη. Αυτήν καταλάβαινε, αυτήν αγαπούσε, αυτή της έδινε δύναμη και πείσμα. Κι ό,τι αγαπούσε η Λενιώ, το αγαπούσε με πάθος. Άλλον τρόπο δεν ήξερε και δεν την ενδιέφερε να μάθει.»
Η ιστορία των Σταμίρηδων και των Σεβαστών -των οποίων το μίσος και η βεντέτα που ξέσπασε ανάμεσά τους κλόνισε το Διαφάνι, ένα ήσυχο χωριό της Θεσσαλίας- ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, πηγαίνοντας το χρόνο πίσω, εκεί που ξεκίνησαν όλα. Στη γέννηση της Ελένης. Μέσα από τη δική της ζωή, βλέπουμε την πορεία των μοιραίων γεγονότων που έφεραν αντιμέτωπες τις δύο οικογένειες. Η ιστορία πριν τις Άγριες Μέλισσες της διάσημης τηλεοπτικής σειράς του Πέτρου Καλκόβαλη και της Μελίνας Τσαμπάνη, που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές οδηγεί τον αναγνώστη στις άγνωστες πλευρές των δύο οικογενειών. Και σε μυστικά που ακόμα και οι πρωταγωνιστές αυτής της βεντέτας δε θα μάθουν ποτέ.