Άποψη της αναγνώστριας Έφης Σκαπέτη για το βιβλίο “Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη”
Θάνος Κονδύλης
Εκδόσεις Ψυχογιός
Καθισμένη στον καναπέ, πλάι στην μπαλκονόπορτα του σαλονιού, χαζεύω τη βροχή που πέφτει ασταμάτητα και αναπολώ τις θερμές μέρες του Σεπτέμβρη που θύμιζαν με τη ζέστη τους καρδιά καλοκαιριού. Εκείνες τις βραδιές που περιμένοντας να δροσίσει για να κοιμηθώ με συντρόφευε το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη».
Συλλογίζομαι τις λέξεις με τις οποίες θα προβώ στην αναπαράσταση αυτού του ‘ειδεχθούς εγκλήματος’ αλλά δεν βρίσκω κάποιες πιο ταιριαστές από αυτές που ο ίδιος ο συγγραφέας χρησιμοποίησε για να το περιγράψει σε μια συνέντευξή του στο Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο θα έπρεπε κάποιος να επιλέξει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο η απάντηση ήταν:
«Το Έγκλημα στην Αρχαία Αμφίπολη είναι ένα βιβλίο που αποπνέει Ελλάδα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. ….. Γιατί κάποιος να μην διαβάσει ένα καλό ιστορικό μυθιστόρημα που, πέρα από την τέρψη, θα του μάθει και …….για την ιστορία της όμορφης χώρα μας; Τούτο είναι ένα βιβλίο που μας δίνει …… Αγωνία, απαντήσεις σε ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, για τον τρόπο σκέψης των προγόνων μας, για την ίδια τη ζωή.»
Οφείλω να ομολογήσω πως όλα τα παραπάνω τα συνάντησα σε αυτό το ανάγνωσμα.
Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση από τα χείλη του αριστοκράτη – ανώτατου δικαστικού Αλέξανδρου μας ταξιδεύουν στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αμφίπολη, αποικία των Αθηναίων στη Μακεδονία το 432π.Χ. Με τρόπο απλό μας ξεναγεί στην καθημερινότητα του και μας περιγράφει τόσο παραστατικά, που νομίζεις ότι τις βιώνεις, τις συνήθειες της εποχής, ήθη και έθιμα όπως: αποικιοκρατία, εμπορικές συναλλαγές, δικαστικό σύστημα, δουλεία, συμπόσια…
Σ’ ένα τέτοιο συμπόσιο στο οποίο συμμετείχε διαπράχθηκαν επτά (7) δολοφονίες, τις οποίες κλήθηκε λόγω ειδικότητας να διαλευκάνει. Σε πρώτη ανάγνωση των στοιχείων η ταυτότητα του δολοφόνου εντοπίζεται εύκολα. Ο Αλέξανδρος όμως, δεν παρασύρεται από τις σειρήνες γύρω του και προτιμά μια πιο επιμελή εξέταση των δεδομένων πριν αποφανθεί για το ποιος είναι ο στυγερός δράστης των αποτρόπαιων δολοφονιών.
Αν και από τις έρευνες και τις ανακρίσεις που επιμελείται ο ανώτατος δικαστικός είναι δυνατό να εντοπιστεί ο πραγματικός ένοχος αρκετά νωρίς, εντούτοις η μεστή γλώσσα και οι αληθοφανείς διάλογοι που προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας σε παρασύρουν σε ένα ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα τόσο συναρπαστικό που δεν θέλεις να τελειώσει.
Ανέκαθεν μου άρεσαν τα ιστορικά μυθιστορήματα. Αυτό το καλοκαίρι ανακάλυψα ότι μου αρέσει και η αστυνομική λογοτεχνία. Το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη» ήταν ένας ενδιαφέρον συνδυασμός των παραπάνω που με καθήλωσε έως την τελευταία σελίδα.
Το προτείνω στους λάτρεις των μυστηρίων, της ιστορίας αλλά και σε όσους ανακάλυψαν κι αγάπησαν την Αμφίπολη μετά την ανασκαφή με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον τύμβο Καστά πριν από ένα χρόνο περίπου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
432 π.Χ. Ο Αλέξανδρος ο Αθηναίος, αριστοκράτης και ανώτατος δικαστικός, μεταβαίνει στην Αμφίπολη με εντολή να ελέγξει τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος της νέας αποικίας των Αθηναίων στη Μακεδονία.
Κάποια μέρα δέχεται πρόσκληση από έναν φίλο του να παραστεί σε διήμερο συμπόσιο σε μια τεράστια βίλα έξω από την πόλη. Εκεί θα γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και μια όμορφη δούλα, την Ευμορφία, που θα τον ερωτευτεί. Για δυο μέρες θα αφεθεί στη διασκέδαση και στον έρωτα, όμως την επομένη θα τον ξυπνήσουν ουρλιαχτά απελπισίας και κραυγές πόνου. Θα σπεύσει και θα βρεθεί μπροστά στα πτώματα κάποιων συνδαιτυμόνων του. Αμέσως θα ξεκινήσει εντατικές έρευνες και ανακρίσεις.
Πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι αρκετοί είχαν σοβαρότατα κίνητρα για να διαπράξουν φόνο και να επωφεληθούν με διάφορους τρόπους. Αυτό όμως που ο Αλέξανδρος δεν υποπτεύεται είναι ότι ο δολοφόνος τον παρακολουθεί συνεχώς και, παραδόξως, οδηγεί τα βήματά του. Προς τα πού άραγε; Στον θάνατό του;
Η αρχαία Αμφίπολη ξαναζεί μέσα στις σελίδες αυτής της ιστορίας μυστηρίου και έρωτα με καταιγιστικούς ρυθμούς δράσης και απρόβλεπτες εξελίξεις.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.