Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Η ηρωίδα του σημερινού μας βιβλίου είναι 22 ετών. Η Άρτεμις είναι κοινωνική λειτουργός και έχει υπό τη φροντίδα της δύο μικρά οικοτροφεία που φιλοξενούν ταλαιπωρημένα και στιγματισμένα από τη μοίρα παιδιά. Δεν έχει οικογένεια, όμως οι άνθρωποι που εργάζονται για εκείνη στα οικοτροφεία και τα κτήματά της, είναι κάτι παραπάνω από οικογένειά της.
Όταν λάβει ειδοποίηση και επισκεφτεί το γραφείο των πολυδιαφημισμένων δικηγόρων, η ζωή της θα αλλάξει άρδην. Θα γνωρίσει τον γοητευτικό και καλλιεργημένο Άδωνι, που η άγρια ομορφιά του θα την μαγνητίσει. Δικηγόρος στο επάγγελμα, στα 32 του χρόνια έχει μια λαμπρή καριέρα μπροστά του, μια σουηδέζα καλλονή στη ζωή του και τις πλάτες του θετού του πατέρα να στηρίζουν και να υποστηρίζουν τα όνειρά του.
Οι δύο αυτοί νέοι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου, θα μας προβληματίσουν με τη στάση τους, θα μας θυμώσουν σε πολλά σημεία και σίγουρα θα κρατούν τα σκήπτρα της αγωνίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η αποποίηση μιας μεγάλης κληρονομιάς στο άκουσμα και μόνο του αποστολέα της, μια εικονική συμφωνία που καίει τους ενδιαφερόμενους της πιότερο κι από φωτιά, ο Μιχάλης Μάζης ένας δολοφόνος ψυχών χωρίς ίχνος μεταμέλειας, η θελκτική και παμπόνηρη Ούρσουλα που δεν της αρέσει να χάνει αλλά και η συνεσταλμένη και εσωστρεφής 10χρονη Μελίτα που δεν μιλάει σε κανέναν πλην ενός, κάνουν δυναμική την παρουσία τους και υπόσχονται χωρίς περιστροφές μια καταιγιστική και αγωνιώδη συνέχεια ξέχειλη συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.
Θα διαβάσουμε για το ταξίδι στη Ρώμη, για ένα τολμηρό μαύρο φόρεμα, για τη δενδροφύτευση 3.000 δενδρυλλίων, για την υιοθεσία ενός φοβισμένου και μοναχικού παιδιού, για μια πονεμένη γυναίκα που φοβάται να αφήσει την καρδιά της ελεύθερη για να αγαπήσει, να ερωτευτεί και να εμπιστευτεί τους άνδρες αλλά και για την καταστροφική φωτιά στο Μάτι που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για την ηρωίδα Άρτεμις και τους οικείους της.


Η Άρτεμις από 11 χρονών παλεύει με τους δαίμονές της. Υπομένει στωικά τους εφιάλτες που καραδοκούν σε κάθε της σκέψη, κλείνει με δύναμη την πόρτα σε κάθε της συναίσθημα και ερωτικό σκίρτημα της φύσης της, εξουσιάζει χωρίς δεύτερες σκέψεις την καρδιά της και την κρατά δέσμια να αργοπεθαίνει χωρίς αγάπη και κάθε φορά που νιώθει κάτι διαφορετικό, κρατά ερμητικά κλειστή την ψυχή της ώστε να μην μπορούν να εκδηλωθούν τα όσα πηγαία επωάζουν μέσα της.
Ο Άδωνις δε, φαίνεται δυνατότερος σε όλα. Έχει παλέψει με τους δικούς του δαίμονες και έχει βγει νικητής. Έχει αφήσει πίσω του το αισχρό παρελθόν και κοιτάζει μονάχα μπροστά. Απαλλαγμένος από τα σκοτάδια του, αναζητά απεγνωσμένα το φως τόσο για να ζήσει ο ίδιος, όσο και για να το προσφέρει απλόχερα σε εκείνη που έχει σημαδέψει από χρόνια τη ζωή αλλά και την καρδιά του.
Η συνέχεια του βιβλίου κρύβει πολλά. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια εσπευσμένη εισαγωγή στο νοσοκομείο, με ένα κερδισμένο δελτίο Τζόκερ, θα γνωρίσουμε δυο αγαπημένους ήρωες την Ίρμα και τον Μαξ, θα αγωνιούμε πλάι στον Απέργη που φοβάται για τις εξελίξεις και τις συνέπειες της ιστορίας και σίγουρα θα αισθανθούμε τρόμο αν και όταν η αλήθεια βγει στην επιφάνεια γιατί ο εκκωφαντικός της κρότος θα πληγώσει τις ήδη πληγωμένες ζωές τους.
Στην ιστορία θα κάνει έντονη της παρουσία του ο φίλος Νίκος, οι πέντε ημέρες σε νοσοκομείο παίδων, ένα αγόρι – φιλαράκι που θα έρθει από τα παλιά, μια πρόταση γάμου χωρίς πρόσημο, οι θεωρίες συνομωσίας της Ούρσουλας που κατακεραυνώνουν μια δειλά ερωτευμένη ψυχή αλλά και μια δικογραφία που προκαλεί γοερά κλάματα, τύψεις και ψυχικό πόνο.

Μπορεί μια αγάπη να αντέξει όταν περνάει από 40 και βάλε κύματα;
Αν με ρωτάτε, θα πω μπορεί υπό προϋποθέσεις. Αν είναι δυνατή, αν οι ενδιαφερόμενοι πασχίζουν να την κρατήσουν ζωντανή και φυσικά αν την τροφοδοτούν έστω και καθυστερημένα, πασχίζοντας να υπερνικήσουν κάθε πιθανό, μικρό ή μεγάλο εμπόδιο εμφανίζεται στο διάβα της.

Λίγο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους, θα αποκαλυφθεί μια πλεκτάνη ξέχειλη ψέματα, θα γίνει μια εκ βαθέων εξομολόγηση σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, θα πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι στο Λονδίνο, η Μελίτα θα ντυθεί παράνυμφος και οι ήρωες θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία της ζωής τους χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις. Οι αποφάσεις τους βρίσκονται προ των πυλών και δεν χωρούν αναβολές.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Πηνελόπης Πιατουλάκη, ένα σύντομο βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…οι μεγάλες αγάπες όχι μόνο δεν σβήνουν γιατί παρεμβάλλονται δυσάρεστα γεγονότα, αλλά δυναμώνουν κι αντέχουν σε όλες τις καταιγίδες…

Κα Πιατουλάκη με αγάπη θα σας πω ότι με ταλαιπωρήσατε. Η αγωνία μου κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης είχε χτυπήσει κόκκινο. Η ηρωίδα ήταν σμιλεμένη με ανασφάλειες και παρόλο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του συμπρωταγωνιστή της, εκείνη επέμενε να αφήνεται έρμαιο του παρελθόν της.
Είχε στην πρόσφατη ζωή της περάσει πολλά, δεν αντιλέγω, αλλά η ψυχοσύνθεση της την κρατούσε αγκιστρωμένη σε μια ταραχώδη θάλασσα, όταν δίπλα της ένα απλωμένο χέρι μπορούσε να την μεταφέρει με ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε απάνεμα πελάγη πλούσια σε φεγγαρολουσμένα και ξάστερα μέρη.
Στην εκπνοή του χρόνου με δικαιώσατε για την επιλογή μου να διαβάσω και να παρουσιάσω στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο σας. Φυσικά δεν θα προβώ σε αποκαλύψεις, για να κρατήσω την αγωνία όλων στο ζενίθ. Θα πω μονάχα ότι οι ιδιοσυγκρασίες των ηρώων είναι σε θέση να σε αφυπνίσουν, να σε ταξιδέψουν, να σε φορτίσουν συναισθηματικά και να σου κρατήσουν συντροφιά αρκετό καιρό αφότου ολοκληρώσεις την ανάγνωσή του βιβλίου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου.
Η Πηνελόπη Πιατουλάκη έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια μικρή συνοικία του Πειραιά, όπου και εξακολουθεί να διαμένει. Από πολύ μικρή ηλικία τής άρεσε να ξεφεύγει µε την ονειροπόληση, γράφοντας στίχους για τραγούδια και μικρά διηγήματα.
Είναι δωρήτρια και ένθερμη υποστηρίκτρια της δωρεάς οργάνων. Μαχήτρια ζωής, άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, πολύ δοτικό και φανατική φιλόζωη. Έχει δουλέψει πολύ στη ζωή της σε διαφορετικές εργασίες και επί µία εικοσαετία διατηρούσε κατάστημα.
Είναι παντρεμένη, µε μια κόρη που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, και τα τελευταία χρόνια έχει αποτραβηχτεί προσωρινά στο εξοχικό της στον Κόρφο Κορινθίας, όπου ζει ήρεμα και περνάει τις ώρες της γράφοντας.
Έχει γράψει δυο αισθηματικά – κοινωνικά βιβλία, τα Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε και Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συµπαντικές Διαδροµές σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτή την περίοδο μόλις τέλειωσε το τέταρτο βιβλίο της και ασχολείται µε τη συγγραφή δύο νέων μυθιστορηµάτων, τα οποία γράφει παράλληλα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Τίποτα δεν προμήνυε τις τεράστιες ανατροπές που θα έφερνε στην ήσυχη ζωή της Αρτέµιδος Αθηναΐδου, μια απλή επίσκεψή της μετά από πρόσκληση στο δικηγορικό γραφείο των Ν. & Α. Απέργη στην Αθήνα.
Η επιτακτική ανάγκη της για χρήματα, ταυτόχρονα µε την τεράστια, καταραμένη κληρονομιά, που απέκτησε αναπάντεχα από τον θανάσιμα διεστραμμένο εχθρό της, την έφερε μπροστά σε ηθικά διλήμματα.
Να κάνει αποδοχή της κληρονομιάς δεχόμενη τον όρο που υπήρχε, για να σώσει τα οικοτροφεία της και τα ορφανά που προστάτευε; Να εξοφλήσει τα χρέη της περιουσίας της και να µη σχολάσει κανέναν από τους ανθρώπους που εργάζονταν στη δούλεψή της; Ή να ακολουθήσει την καρδιά της που της βροντοφώναζε ΟΧΙ;
Η συμβουλή που της έδωσε ο δικηγόρος της, μήπως ήταν μια προσωρινή θεάρεστη λύση; Ή, η αρχή που θα έφερνε στην επιφάνεια όλα όσα είχε σκεπάσει το πυκνό προστατευτικό πέπλο της λήθης, που μόνη της είχε φτιάξει για να καλύπτει τη φριχτή παιδική της ηλικία;
Κι ο γοητευτικός Άδωνις Απέργης, θα γινόταν η σωτηρία της; Ή, η οριστική καταστροφή της, µε τη φωτιά που θα άναβε μέσα της η παρουσία του στη ζωή της;
Συναισθήματα άγνωστα μέχρι εκείνη τη στιγμή… Αγάπη, Πάθος και Ζήλια, τάραξαν τις αισθήσεις της. Κι ένας Έρωτας Αυστηρά Απαγορευμένος για εκείνους! Ένας Έρωτας Καταστροφικός! Ένας Έρωτας Φωτιά… που δεν έκαιγε µόνο το κορμί, έκαιγε συθέμελα την ψυχή της, την παρέσυρε ολοκληρωτικά στη δίνη του…