Συγγραφέας του βιβλίου «Ρωγμή» – Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Ένα εξώφυλλο γεμάτο μυστήριο. Ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης που τρομάζει. Ένα μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τη δύναμη το μυαλού. Η Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη καταφέρνει να μας κρατήσει σε αγωνία μέχρι τον επίλογο, επιλέγοντας έναν εφιάλτη τρομακτικό, που μας μυεί στο εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο της δύναμης του μυαλού. Και το καταφέρνει με μια έντονη πλοκή, η οποία δεν μας αφήνει ερωτήματα αναπάντητα, σχετικά με την ικανότητα που έχει το μυαλό «να δημιουργεί αυταπάτες, να θολώνει μνήμες και μερικές φορές να τις κρατάει στο σκοτάδι, στο υποσυνείδητο, αν η θύμησή τους είναι τραυματική και επώδυνη». Όπως λέει στο Vivlio-life, η ηρωίδα της «βιώνει μια παραπλάνηση που την οδηγεί σε μια απίστευτη περιπέτεια καθώς τίποτα δεν φαίνεται πιο αληθινό, από αυτό που μας προβάλει το ίδιο το μυαλό».

Το εξώφυλλο, σε συνδυασμό με τον τίτλο του μυθιστορήματός σας είναι από εκείνα που προσελκύουν τους αναγνώστες βιβλίων μυστηρίου. Μιλήστε μας για τη «Ρωγμή» και το μυστήριο που κρύβει.
Το άγνωστο που κρύβει ο βαθύτερος νους, αυτό το σκοτεινό κομμάτι του μυαλού μας μέσα στο οποίο αποτυπώνονται εικόνες, γεγονότα, καταστάσεις που για κάποιο λόγο θέλουμε να απωθήσουμε από την μνήμη μας και αυτή η αυτόβουλη διαδικασία συντήρησης της ψυχικής μας ισορροπίας, είναι από μόνα τους ένα μυστήριο. Η «Ρωγμή» καταγίνεται με τη δύναμη του μυαλού. Είναι ένα παιχνίδι του μυαλού, όπου η ηρωίδα παλεύει να φτάσει στο τέλος, νικώντας τους μεγαλύτερους φόβους της, παλεύοντας με τον ίδιο της τον εαυτό.

Η λέξη ρωγμή έχει δυο ερμηνείες. Από τη μια έχουμε τη σχισμή με τη μορφή ακανόνιστης γραμμής στην επιφάνεια ενός στερεού αντικειμένου και από την άλλη την μεταφορική σημασία δηλαδή τη διάσπαση ενός συνόλου ή μιας ενότητας. Η δεύτερη ερμηνεία περιλαμβάνει και τη ρωγμή στη σχέση δυο ανθρώπων. Είναι βέβαιο πως αυτή τη ρωγμή πραγματεύεστε. Πόσο βαθιά είναι;
Η ερμηνεία της λέξης ρωγμή, στην προκειμένη περίπτωση, έχει να κάνει με τη διάσπαση μιας ενότητας, αν μπορούμε να δούμε το υποσυνείδητο σαν μια ενότητα, σαν ένα απόρθητο φρούριο, στο οποίο όμως έχει δημιουργηθεί μια σχισμή, μέσα από την οποία ξεπηδούν εφιάλτες, πασπαλισμένοι από την σκόνη της λήθης. Θα μπορούσε να είναι η διάσπαση μιας προσωπικότητας, της ίδιας της ηρωίδας που παλεύει με το σκοτάδι και το φως της ψυχής της ή η ρωγμή στην σχέση δύο ανθρώπων, που προσπαθούν να γεφυρώσουν ένα απύθμενο κενό. Όπως και να έχει, το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η ερμηνεία του ίδιου του αναγνώστη. Αυτό που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται σαν ρωγμή, διαβάζοντας το βιβλίο.

«Ένα βιβλίο για τη δύναμη του μυαλού και του υποσυνείδητου», σημειώνετε στο οπισθόφυλλο. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη δύναμη…
Η «Ρωγμή» είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την δύναμη του μυαλού. Για την ικανότητα που έχει να δημιουργεί αυταπάτες, να θολώνει μνήμες και μερικές φορές να τις κρατάει στο σκοτάδι, στο υποσυνείδητο, αν η θύμησή τους είναι τραυματική και επώδυνη.
Το μυαλό πολλές φορές και για συγκεκριμένους λόγους, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια παραπλάνηση, σε μια αυταπάτη. Αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί θέλει να διατηρήσει την ψυχική μας ισορροπία ή μας δίνει τόσα, όσα μπορούμε να αντέξουμε. Αυτό βιώνει και η ηρωίδα του βιβλίου. Μια παραπλάνηση που την οδηγεί σε μια απίστευτη περιπέτεια καθώς τίποτα δεν φαίνεται πιο αληθινό, από αυτό που μας προβάλει το ίδιο το μυαλό.

Ποιος είναι ο χρόνος και ο τόπος που τοποθετείτε την ηρωίδα σας και ποια χαρακτηριστικά προσθέσατε στη γυναίκα που πρωταγωνιστεί στο μυθιστόρημά σας;
Η ηρωίδα είναι μια νεαρή μουσικός που ζει στην μεγαλούπολη του σήμερα, απαγκιστρωμένη από την οικογένειά της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Έχοντας δημιουργήσει τον δικό της κύκλο, ζει μια ήρεμη ζωή, μέχρι την στιγμή που ένας εφιάλτης αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητά της, αναγκάζοντάς την να ξεθάψει γεγονότα της ζωής της, του παρελθόντος της, που για κάποιο λόγο τα έχει απωθήσει βαθιά στο υποσυνείδητο. Ένα σημάδι στο γόνατο θα μπορούσε να κρύβει πληγές που ο χρόνος κατάφερε να θρέψει, άλλα το μυαλό δεν τις έσβησε ποτέ. Τα λόγια της γιαγιάς της που ντύθηκαν με τα πιο ζωηρά χρώματα, όταν αποφάσισε να ψάξει περισσότερο τις μνήμες μέσα της. Μια κοπέλα που θα παλέψει με τους εφιάλτες της, βάζοντας μπροστά την καρδιά της, ρισκάροντας ακόμα και την ζωή της για το πρόσωπο αυτό που συνδέθηκε με τους πιο μεγάλους εφιάλτες της.

Ο ίδιος εφιάλτης επισκέπτεται κάθε βράδυ τη νεαρή μουσικό σας. «Η ίδια γίνεται ηρωίδα του ονείρου της…». Ποιο είναι αυτό το «κακό» όνειρο;
Ένα μεθυστικό τάνγκο στην μέση μιας φωταγωγημένης σάλας, θα δέσει την ζωή της για πάντα με αυτήν του αγαπημένου της Ανδρέα. Η αγάπη ζεσταίνει πρωτόγνωρα την ψυχή της. Ο άνθρωπος αυτός είναι το άλλο της μισό, το πεπρωμένο της, ένας άνδρας για τον οποίο θα μπορούσε να δώσει την ίδια της την ζωή. Όταν αυτός πυροβολείται στο τέλος της βραδιάς, όλος ο κόσμος της γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος. Τα όνειρά της καταρρέουν και εκείνη αρχίζει σιγά σιγά, να διαλύεται βιώνοντας κάθε βράδυ τον ίδιο εφιάλτη, τον ίδιο φριχτό πόνο του βίαιου χωρισμού, με έναν άνδρα που γνωρίζει μόνο στα όνειρα της, ωστόσο νιώθει να τον έχει αγαπήσει με όλη την δύναμη της ψυχής της.

Το σκηνικό αρχίζει να παίρνει άλλες διαστάσεις όταν η Ζωή αλλά κι εμείς που ζούμε τον εφιάλτη αναγνωστικά, αντικρίσει τον Ανδρέα, τον πρωταγωνιστή του επαναλαμβανόμενου ονείρου. Περιγράψτε μας τη σκηνή της συνάντησής τους.
Είναι η στιγμή όπου το όνειρο και η πραγματικότητα γίνονται ένα. Την στιγμή που η Ζωή αντικρίζει τον άνδρα του εφιάλτη της με σάρκα και οστά, ο εύθραυστος γυάλινος κόσμος της ραγίζει. Αρνείται να πιστέψει ότι αυτό το τόσο τρομακτικά οικείο πρόσωπο, μπορεί να υπάρχει. Κάτι τέτοιο μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο στα πλαίσια της τρέλας και εκείνη νιώθει ότι έχει αρχίσει να χάνει την λογική της. Η ζάλη που της έχει προκαλέσει το λικέρ τριαντάφυλλο που έχει πιεί στον αρραβώνα της φίλης της, είναι ο μόνος λόγος της παραίσθησης αυτής. Έτσι μόνο μπορεί να το εξηγήσει ή έτσι θέλει να πιστεύει.

Ανδρέας. Μιλήστε μας για τον άνδρα του επαναλαμβανόμενου εφιάλτη της ηρωίδας σας. Ποιος είναι;
Ο Ανδρέας είναι ένας νεαρός πιλότος, γόνος πλούσιας οικογένειας, που για τους δικούς του λόγους έχει απαρνηθεί το βάρος της μεγάλης του περιουσίας και έχει ξενιτευτεί. Τα χρήματα υπήρξαν το μεγαλύτερο βαρίδι στην ζωή του, καθώς του στέρησαν αγαπημένα του πρόσωπα και κυρίως την ευτυχία.
Η επιστροφή του στην Αθήνα, θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις δικές του ρωγμές, τις πληγές που χρόνια άφησε ανοιχτές, νομίζοντας ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν να αιμορραγούν. Όμως θα του δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει και τον έρωτα της ζωής του και να εκπληρώσει το πεπρωμένο του.

Τα παιχνίδια της μοίρας αλλά κυρίως της μυθοπλασίας θέλουν τον Ανδρέα και τη Ζωή να ερωτεύονται. Εκείνη, όμως, φοβάται πως θα ξαναζήσει τον εφιάλτη. Πόσο εύκολο είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα;
Το πεπρωμένο παίζει περίεργα παιχνίδια και η Ζωή όσο και αν προσπαθεί να το αποφύγει, όλα συνωμοτούν για την εκπλήρωσή του. Ο Ανδρέας είναι ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να αγγίξει την ψυχή της, όμως τον ακολουθεί ένας εφιάλτης, που είναι συνυφασμένος με κάθε εξέλιξη της σχέσης τους. Πόσο εύκολο όμως είναι να αποχωριστείς έναν άνθρωπο που αγαπάς με όλη την δύναμη της ψυχής σου; Και πώς να ζυγίσεις το συναίσθημα με την λογική; Η Ζωή όσο και αν προσπαθεί να νικήσει την καρδιά της και να τρέξει μακριά δεν τα καταφέρνει. Και αφήνεται σε μια σχέση που κυλάει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στον κόσμο του ονείρου και στην εκπλήρωσή του.

Υπάρχουν αρκετά πρόσωπα γύρω από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Ο Τρύφωνας, ο Άλκης, η Ασπασία, η Κλαίρη ο Λαυρέντης… Ποιος από αυτούς θα είναι πιο κοντά στη Ζωή όταν βρεθεί στο αποκορύφωμα της δίνης του μυαλού της;
Η Ασπασία και ο Λαυρέντης είναι δύο από τα πρόσωπα που θα βρεθούν δίπλα της και θα την στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές της. Όμως στην πραγματικότητα η Ζωή θα παλέψει μόνη της. Για τους δικούς της λόγους θα επιλέξει να κρατήσει κάποια γεγονότα της ζωής της στο σκοτάδι, προσπαθώντας να προστατέψει τους αγαπημένους της ανθρώπους και θα κρατήσει την σχέση της κρυφή, μέχρι να βρει τρόπο να ξεδιαλύνει τα συναισθήματά της και να ξεπεράσει τους φόβους της.

Υπάρχει βέβαια και η οικογένεια του Ανδρέα αλλά και η Χαραλαμπία που της δείξατε μια ιδιαίτερη συγγραφική αδυναμία. Πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν στην ιστορία σας αυτά τα πρόσωπα;
Η Χαραλαμπία είναι ένα πρόσωπο κλειδί στην ιστορία. Έρχεται ξαφνικά στην ζωή της ηρωίδας και βοηθάει στην εκπλήρωση του πεπρωμένου της. Είναι η γυναίκα εκείνη που δένει την Ζωή με μια βαριά υπόσχεση, που θα της δώσει όμως την δύναμη να σταθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες της, κλείνοντας ρωγμές και τιμωρώντας το κακό. Για κάποιο λόγο η οικογένεια του Ανδρέα έρχεται να φορτίσει περισσότερο την κατάσταση και να οδηγήσει την Ζωή σε πιο μεγάλες περιπέτειες, αφού εκτός από τον εφιάλτη που σκιάζει την σχέση της, τώρα την βαραίνει και ένα σκοτεινό μυστικό, το ίδιο τρομαχτικό και επικίνδυνο.

Ο εφιάλτης οδηγεί τη Ζωή στα σκαλοπάτια του ψυχοθεραπευτή. Μέσω της ύπνωσης θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει όλα αυτά που για εκείνη είναι τόσο θολά. Θα τα καταφέρει;
Η Ζωή κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από τον εφιάλτη της και ο μόνος τρόπος για να τον αντιμετωπίσει είναι να βρει τα αίτια που τον δημιουργούν. Για τον λόγο αυτό καταφεύγει στην ψυχοθεραπευτική ύπνωση. Με την ηλικιακή αναδρομή θα αναζητήσει παλιές μνήμες και τραύματα που έχουν μείνει ανοιχτά και αιμορραγούν, γεγονότα που αποτυπώθηκαν από τα παιδικά της μάτια και σκιές που δεν σβήστηκαν ποτέ από την ψυχή της. Και ως ένα σημείο θα καταφέρει να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στις επιλογές της και τους φόβους που τόσο καιρό έκρυβε μέσα της.

Οι κλάδοι της ψυχολογίας θεωρούν το επαναλαμβανόμενο όνειρο εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο, επειδή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης το θέμα για το οποίο μας επισκέπτεται στον ύπνο. Πώς προσεγγίσατε το θέμα από επιστημονικής πλευράς μέσα από τη βιβλιογραφία;
«Το όνειρο δεν καταπιάνεται με μικροπράγματα. Δεν αφήνουμε τα ασήμαντα να μας διαταράξουν τον ύπνο. Τα φαινομενικά αθώα όνειρα, υποδεικνύονται δεινά, αν προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε», αναφέρει ο Φρόυντ στο βιβλίο «Η ερμηνεία των ονείρων». Τα όνειρα λοιπόν, υπάρχει κάποιος λόγος που προβάλλονται. Κάτι θέλουν να μας πουν, για κάτι θέλουν να μας προειδοποιήσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την διάρκεια του ύπνου, το πάνω χέρι το έχει το υποσυνείδητο. Εκεί όπου αποθηκεύονται λεπτομέρειες τις οποίες μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητάς μας τις προσπερνάμε χωρίς να δίνουμε σημασία. Ίσως τα όνειρα λοιπόν να είναι ένας καθρέφτης μέσα στον οποίο προβάλλεται η ζωή μας χωρίς φίλτρα. Και ο εφιάλτης της Ζωής είναι ένα μείγμα από βιώματα του παρελθόντος, από συναισθήματα που δεν βρήκαν διέξοδο και από πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ.

Ένα ευχαριστώ από καρδιάς, για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Mια νεαρή δασκάλα μουσικής, αποφασίζει να επισκεφθεί ψυχοθεραπευτή, όταν ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο, ένας εφιάλτης, αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα της. Μέσω της ύπνωσης θα προσπαθήσει να διαλευκάνει τα αίτια που τον δημιουργούν, βουτώντας στα πιο σκοτεινά, στα πιο απόκρυφα σημεία του μυαλού. Και ενώ όλα φαίνονται να έχουν την εξήγηση τους, ο εφιάλτης της ζωντανεύει, όταν γνωρίζει τον άνδρα των ονείρων της, επαληθεύοντας τους φόβους που θρέφει μέσα της. Ένα βιβλίο για την δύναμη του μυαλού και του υποσυνειδήτου. Για την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει το μέλλον και για όσα η επιστήμη δεν κατάφερε ποτέ να εξηγήσει.

Βιογραφικό
Η Αλεξάνδρα Ψαραδέλλη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όπου και κατοικεί. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της στη Νοσηλευτική, εργάσθηκε σε τοπικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό. Συνέχισε τις σπουδές της παίρνοντας πτυχίο στην Πληροφορική. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, άλλα στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει βραβευθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς με τα διηγήματα “Στη δύση του ηλίου” και “Μαργαρίτα”. Το “Άσπρο φόρεμα της Θάλασσας” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.