Συγγραφέας του βιβλίου «Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού» – Εκδόσεις «Παράξενος Ελκυστής»

Δεν μπορεί να μιλήσει αλλά είναι παρατηρητικός. Δεν ησυχάζει αν δεν ξεκαθαρίσει τι είναι πραγματικότητα και τι μύθος αλλά έχει περιέργεια για τη λεπτομέρεια που κρύβεται πίσω τους. Αποδέχεται τον κόσμο και αυτά που συμβαίνουν γύρω του αλλά δεν σταματά ποτέ την έρευνα… Αυτός είναι ο Φιλήμων, ο πρωταγωνιστής μιας σειράς διηγημάτων που εμπνεύστηκε ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης και στο σύνολό τους ασχολούνται με το μεταφυσικό. Όπως λέει στο Vivlio-life ο συγγραφέας, ο κόσμος δεν είναι ακριβώς όπως τον φανταζόμαστε αλλά χρειάζεται αναζήτηση και έρευνα για να τον καταλάβουμε. Το μήνυμα που ίσως θα πρέπει να κρατήσουμε οι αναγνώστες του βιβλίου, είναι πως οι άνθρωποι με κάποια αναπηρία βρίσκουν δικούς τουw, μοναδικούς τρόπους για να επιβιώσουν, μετατρέποντας την έλλειψη σε πλεονέκτημα και την αδυναμία σε δύναμη!

Μια σειρά διηγημάτων με αρκετή δόση μυστηρίου και πλοκής συνθέτουν το βιβλίο σας. Ξεναγήστε μας στις σελίδες του.
Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται ο Φιλήμων έχουν πάντοτε κάτι παράξενο, ανεξήγητο, κάτι που προκαλεί τη φαντασία του αναγνώστη. Του επιτρέπει να φανταστεί διάφορες λύσεις και του δίνεται αρκετή ελευθερία και χώρος για να μπει στο πετσί της ιστορίας.

Ένας ερευνητής περίεργων και παράξενων υποθέσεων, που για να λυθούν χρειάζεται κάτι περισσότερο από κοινό μυαλό. Περιγράψτε μας τον πρωταγωνιστή σας.
Ο Φιλήμων είναι αρκετά ανοιχτόμυαλος: δε δέχεται ούτε αποκλείει εύκολα μια θεωρία, ακόμα κι αν αυτή μοιάζει παράλογη. Είναι παρατηρητικός, αρκετά γενναίος και προτιμά να εξετάζει από κοντά, ψάχνοντας την κάθε λεπτομέρεια πριν συμπεράνει οτιδήποτε.

Τα διηγήματά σας αφορούν υποθέσεις που ο φανταστικός πρωταγωνιστής σας περιέγραψε « … στις γλαφυρές, χειρόγραφες επιστολές του με το ψευδώνυμο Μερακλής Πουαρό», σημειώνετε. Πόσο έχετε επηρεαστεί από τα μυθιστορήματα και διηγήματα της Αγκάθα Κρίστι και τον Ηρακλή Πουαρό;
Το Μερακλής Πουαρό είναι δικό μου ψευδώνυμο, που σκαρφίστηκα μεταξύ αστείου και σοβαρού. Σίγουρα πήρα κάποια στοιχεία από εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, λίγα στοιχεία κι από Αγκάθα Κρίστι. Είναι και ο Φιλήμων ιδιότροπος αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον Ηρακλή Πουαρό.

«Ζήτησε από εμένα και τους αναγνώστες του βιβλίου να έχουμε ανοιχτό μυαλό και πάθος για την περιπέτεια, απαραίτητους οδηγούς στις αχαρτογράφητες περιοχές που θα μας ταξιδέψει», σημειώνετε στο οπισθόφυλλο. Πιστεύετε πως απευθύνεστε σε ειδικό αναγνωστικό κοινό;
Σίγουρα ο αναγνώστης πρέπει να γοητεύεται από το μυστήριο και την ατμόσφαιρα που χτίζεται σε ανάλογες ιστορίες. Κατά τ’ άλλα δεν είναι ούτε ιδιαίτερα απαιτητικό έργο ούτε χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Είναι αρκετά ευκολοδιάβαστο!

Ο ήρωας του βιβλίου σας είναι άλαλος εκ γενετής. Γιατί θέλατε να έχει αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό;
Η αλαλία ήταν το στοιχείο διαφορετικότητας που μου ήρθε εξαρχής στο μυαλό και ταίριαξε γάντι! Φέρνει πρακτικά προβλήματα στην έρευνα αλλά ταυτόχρονα ανοίγει νέες δυνατότητες. Δεν το έκανα για συγκεκριμένο λόγο, ήταν αυθόρμητο.

Επομένως ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους είναι ο γραπτός;
Ο γραπτός είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας. Ανά υπόθεση βρίσκονται κι άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας, όπως η νοηματική ή οι χειρονομίες.

Ποια είναι η στιγμή που ο Φιλήμων αντιλαμβάνεται πως είναι κοντά στον κόσμο του μεταφυσικού και τι σημαίνει αυτό;
Ο Φιλήμων έχει περιέργεια για το τι υπάρχει στην πραγματικότητα και τι είναι μύθος. Γι’ αυτό ξεκίνησε να ασχολείται με την εν λόγω έρευνα. Θέλει να καταλάβει ποια είναι τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. “Το Ον” και “Το Μη Ον” σύμφωνα με τη φιλοσοφική αναζήτηση της μεταφυσικής.

Αποφασίζει, λοιπόν να ασχοληθεί με την ιδιωτική έρευνα, με μία αίσθηση μείον. Θα τον δυσκολέψει αυτό το πρόβλημα ή θα γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στην έρευνα;
Αυτό αντικατοπτρίζει μια δική μου εικασία, πως όποιος έχει κάποια αναπηρία βρίσκει δικούς του, μοναδικούς τρόπους για να επιβιώσει. Η έλλειψη γίνεται πλεονέκτημα, η αδυναμία δύναμη. Φυσικά τον βοηθάει στην έρευνα ο τρόπος του: πρώτα παρατηρεί, μετά επικοινωνεί.

Λέτε πως σε κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει υπάρχει κάτι ανεξιχνίαστο. Στο κεφάλαιο «Αγροικία», ποιο είναι το σημείο που ο αναγνώστης θα καταλάβει ότι κάπου κάτι κρύβεται και αν βρεθεί θα δοθεί λύση και στο μυστήριο;
Αυτό γίνεται εξαρχής στην Αγροικία, χωρίς πολλά στοιχεία όμως. Ανάλογα με τον αναγνώστη, αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι κάτι κρύβεται πίσω απ’ την υπόθεση, πως τα φαινόμενα απατούν…

Ποιο από τα διήγημα σας κρύβει τι μεγαλύτερες ανατροπές στη λύση της ανεξιχνίαστης υπόθεσης;
Η υπόθεση στην Αρκαδία, που εκτυλίσσεται σε δύο μέρη (Σφραγιδόλιθος-Λύκος) κρύβει αρκετές ανατροπές και ήδη οι κριτικές αναγνωστών επιβεβαιώνουν αυτό που σκεφτόμουν: το μεράκι μου να δουλέψω τη συγκεκριμένη υπόθεση απέδωσε καρπούς!

Πιστεύετε πως το βιβλίο σας θα κάνει κάποιους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα να βάλουν στόχους και να τους κατακτήσουν; Θέλετε να εισπράξουν αυτό το μήνυμα οι αναγνώστες;
Σίγουρα θέλω να περάσω κάποια μηνύματα. Πρώτον, ότι οι άνθρωποι με σωματικά προβλήματα κρύβουν ξεχωριστές δυνάμεις και ψυχικά αποθέματα που δε φαίνονται εξαρχής. Όπως λέτε, είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Δεύτερον, πως η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, οπότε χρειάζεται να είμαστε παρατηρητικοί και να μη βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα. Τρίτον, πως ο κόσμος δεν είναι ακριβώς όπως τον φανταζόμαστε αλλά χρειάζεται αναζήτηση και έρευνα για να τον καταλάβουμε.

Διαβάζω στις σημειώσεις σας πως το βιβλίο δεν προοριζόταν για έκδοση εξαρχής. «Το έγραφα για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου», λέτε. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο κατώφλι του εκδοτικού σας οίκου;
Όντως, ήθελα να γράψω για υποθέσεις μυστηρίου για να το ευχαριστηθώ. Είδα πως πήγε καλά και κατάφερα να μαζέψω ικανοποιητικό αριθμό διηγημάτων-υποθέσεων. Απευθύνθηκα στον Ελκυστή, που μου είχε συσταθεί από έναν φίλο, και ο εκδοτικός οίκος ανταποκρίθηκε θετικά. Άρεσε η ιδέα και το περιεχόμενο του έργου, οπότε εντάχθηκε στη σειρά βιβλίων Παράξενος Ελκυστής.

Ως αναγνώστης ποιο είδος λογοτεχνίας προτιμάτε. Τι είδους βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης σας;
Προσωπικά διαβάζω από μικρός ιστορικά μυθιστορήματα. Μου αρέσει πολύ η έρευνα ιστορίας, μυθολογίας και γεωγραφίας κατά τη συγγραφή αλλά και κατά την ανάγνωση. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα βιβλία φαντασίας.

Και τώρα που φαίνεται να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας, σκέφτεστε να συνεχίσετε σε… ανεξιχνίαστα συγγραφικά μονοπάτια;
Ήδη το επόμενο βιβλίο που έχω ετοιμάσει και πλησιάζει την έκδοση σχετίζεται με το φανταστικό στοιχείο. Έπειτα, η τριλογία που γράφω (δουλεύω τώρα το τρίτο βιβλίο) είναι σε έναν κόσμο που δημιούργησα μόνος μου και έχει πάλι αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Για εμένα δεν υπάρχει τίποτα το ανεξιχνίαστο. Για τον αναγνώστη σίγουρα… Αυτός είναι ο σκοπός!

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Απόλαυσα ιδιαιτέρως τις ερωτήσεις!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο Φιλήμων Σαμπάκος είναι ένας άνθρωπος άλαλος εκ γενετής, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιδιωτική έρευνα. Τα ανήσυχα βήματά του τον έφεραν στον ασταθή και παράξενο κόσμο του μεταφυσικού, όπου και απέκτησε μεγάλη φήμη ανά την Ελλάδα. Έχουν δει πολλά τα μάτια του: απαγωγές από εξωγήινους, εξαφανίσεις χωρίς ίχνη, στυγερές δολοφονίες, τέρατα της λαογραφίας και ταραγμένα μυαλά. Στο παρόν βιβλίο γράφω όσες υποθέσεις του μου περιέγραψε μέχρι τώρα, υπογράφοντας στις γλαφυρές, χειρόγραφες επιστολές του με το ψευδώνυμο Μερακλής Πουαρό.

Βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σκάκι ως αθλητής και προπονητής. Πρόσφατο πάθος του το μπριτζ. Ενδιαφέροντά τουείναι τα ταξίδια, η λογοτεχνία και η στιχουργικήκαι του αρέσει να ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από βιβλία και ταινίες. Αντλεί έμπνευση από φυσικά τοπία, απ’ την τέχνη και από την (διαδικτυακή συνήθως) έρευνα σε ανεξήγητες υποθέσεις μυστηρίου.
-Έχει εκδώσει το βιβλίο «Φιλήμων, ο ερευνητής του μεταφυσικού» με τις εκδόσεις Ελκυστής.
-Το ποίημά του «Σειρήνες» έχει μελοποιηθεί από τον τραγουδιστή Κώστα Μυλώση.
-Διατηρεί ιστολόγιο στο διαδίκτυο, όπου αρθρογραφεί τακτικά (www.skylosofies.blogspot.com).