Το μυστικό ήταν τελικά η ζάχαρη ή μήπως όχι;

Το μυστικό της επιτυχίας του μυθιστορήματος είναι η εξαιρετική πένα της Τέσυ Μπάιλα.

Μέσα από εξαίσιες, λυρικές περιγραφές που δεν κουράζουν τον αναγνώστη, η συγγραφέας στο πρώτο μέρος μάς μεταφέρει στην Κρήτη, την εποχή του Μεσοπολέμου και μας αφηγείται τη ζωή της Κατίνας και της οικογένειάς της. Η ζωή της είναι απόλυτα συνυφασμένη με την κρητική παράδοση και τις απόψεις για το θεσμό της οικογένειας που αυτή ορίζει. Η Mπάιλα με την αμεσότητα και την παραστατικότητα της γραφής της μας κάνει να αισθανόμαστε λες και ζούμε στην κρητική επαρχία και βιώνουμε τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του τόπου αλλά και τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα διλήμματα των ηρώων. Τεχνηέντως, κάνει χρήση της κρητικής ντοπιολαλιάς και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα της ζωής στην κρητική επαρχία σε αλλοτινά, δύσκολα χρόνια.
Μυθιστόρημα λυρικό, κινηματογραφικό, ατμοσφαιρικό, σύγχρονο και τόσο ρεαλιστικό που σε κάνει να ταυτίζεσαι με την ηρωίδα και την ομολογουμένως τραγική και δύσκολη ζωή της και να αφουγκράζεσαι τα μηνύματα και τα ηθικά διδάγματα που κρύβουν οι σελίδες.
Κατίνα και Θέμελης: Ένα εκρηκτικό και συνάμα τραγικό δίδυμο, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Ποιος είναι ο θύτης και πιο το θύμα; O βίαιος, εκρηκτικός και ζηλιάρης Θέμελης που εκφράζει την παθολογικά αρρωστημένη αγάπη του κακοποιώντας σωματικά και ψυχικά τη γυναίκα του ή η Κατίνα η οποία από μικρή έχει μάθει πιστά να ακολουθεί το ριζικό της, το γραμμένο της και δέχεται στωικά και αδιαμαρτύρητα αυτό που η μοίρα όρισε για αυτή; Δύο άνθρωποι απόλυτα εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο, που «μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε»… Ποια θα είναι η κατάληξή τους;
Ένα μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει, που θα σας προβληματίσει και που δεν θα θέλετε να τελειώσει…

ekso mustiko