Συγγραφέας του βιβλίου «Τα βλέπω» – Εκδόσεις «Γράφημα»

Η προοπτική της απόκτησης «εύκολου χρήματος», χωρίς σωματικό μόχθο, που κάνει πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματά τους στον τζόγο είναι το θέμα που καταπιάνεται η Γιώτα Καλαμαρά. Ο ήρωάς της ορίζεται από τα πάθη του είναι βίαιος αλλά και έμπειρος παίκτης. Σύντομα θα μπει στα βαθιά του κόσμου της χαρτοπαιξίας από έναν άντρα νεαρότερό του. Στην πλοκή θα δούμε να πρωταγωνιστούν ένα τουρνουά πόκερ, ένα… θρυμματισμένο κεφάλι και το άγρυπνο βλέμμα μιας σκιάς. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, για τη συγγραφή του βιβλίου έκανε έρευνα για το πόκερ αλλά πρόσθεσε στο τέλος και ένα γλωσσάρι του παιχνιδιού «για να μπορεί ο αναγνώστης να γνωρίζει τις ορολογίες και τι αυτές σημαίνουν».

Ο τίτλος του βιβλίου σας αλλά και το μπαστούνι στη θέση του «ω» του τίτλου, εξαρχής μας βάζει στον κόσμο της χαρτοπαιξίας. Πώς αποφασίσατε να καταπιαστείτε μ’ ένα τέτοιο θέμα;
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Αυτό που ήθελα ήταν να γράψω μια ιστορία που θα λάμβανε χώρα σε αστικό περιβάλλον. Μια είδηση που διάβασα για μια παρτίδα πόκερ ήταν αρκετή ώστε να αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό μου η υπόθεση.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματός σας ο Δημήτρης. Είναι ένας χαρακτήρας όχι άγνωστος στην ελληνική κοινωνία. Εθισμένος στη χαρτοπαιξία, τον συναντάμε σ’ ένα καφενείο, στις 8.30 το πρωί! Μιλήστε μας για τον κεντρικό ήρωά σας.
Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που η ζωή του ορίζεται από τα πάθη του. Είναι εθισμένος στα χαρτιά και στο αλκοόλ. Πέραν αυτού είναι και βίαιος. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών είναι ολέθριος για το οικογενειακό του περιβάλλον. Η σύζυγός του υποφέρει στα χέρια του. Πρόκειται για έναν άντρα που καταστρέφει γύρω του.

Ζαλισμένος από το αλκοόλ γνωρίζει εκείνο το πρωί τον Νίκο. Είναι ο δεύτερος βασικός πρωταγωνιστής σας. Δώστε μας τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Ο Νίκος είναι ένας νεαρός άντρας που θα μπορούσε να είναι γιος του Δημήτρη, ηλικιακά. Μάλιστα του μοιάζει πολύ ως χαρακτήρας. Δένονται μεταξύ τους γρήγορα καθώς έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Ο Δημήτρης κοντά στα πενήντα και ο Νίκος είναι δεν είναι είκοσι δύο χρόνων. Τι είναι αυτό που τους φέρνει κοντά, εκτός –ίσως- από το κρασί;
Τους φέρνουν κοντά οι ομοιότητες στον χαρακτήρα τους. Πέραν αυτού ο Δημήτρης βλέπει στον νεαρό Νίκο το γιο που δεν απέκτησε ποτέ.

«Του είχε θυμίσει την ανεμελιά που είχε ο ίδιος όταν ήταν στην ηλικία του», γράφετε. Μιλήστε μας γι’ αυτά τα ανέμελα χρόνια του Δημήτρη και πώς μπλέχτηκε στα δίχτυα της χαρτοπαιξίας;
Τα ανέμελα χρόνια ήταν εκείνα που δεν χρειαζόταν να νοιάζεται για δουλειά, για χρήματα. Που δεν είχε έγνοιες, όπως αρκετοί νεαροί. Όταν είμαστε νέοι είμαστε ανέμελοι. Στην χαρτοπαιξία τον μύησε ένας μεγαλύτερός του άντρας με τον οποίο δούλευε μαζί στην οικοδομή. Η προοπτική της απόκτησης «εύκολου χρήματος», χωρίς σωματικό μόχθο, τον έκανε να αγαπήσει τον τζόγο αμέσως.

«Ένα τουρνουά πόκερ, ένα πτώμα με θρυμματισμένο κεφάλι και ένοχα μυστικά που απειλούν να αποκαλυφθούν, υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας σκιάς», γράφετε στο οπισθόφυλλο. Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο στοιχείο: το τουρνουά πόκερ…
Το τουρνουά στην ουσία είναι ο σκελετός του βιβλίου. Εκεί στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής. Ο Δημήτρης είναι έμπειρος παίκτης. Έχει χρόνια χαρτοπαιξίας στην πλάτη του και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαγωνιστεί στο τουρνουά που έχει μάλιστα ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο για τον νικητή. Ο Νίκος θα τον πείσει να λάβει μέρος.

Τα πράγματα στην πλοκή της υπόθεσης θα μπερδευτούν αρκετά από το δεύτερο στοιχείο που μας δίνετε: «ένα πτώμα με θρυμματισμένο κεφάλι». Βάλτε μας στη σκοτεινή αυτή εξέλιξη.
Από την εισαγωγή του βιβλίου εμφανίζεται ένα γυναικείο πτώμα με θρυμματισμένο κεφάλι. Οι απαντήσεις γι’ αυτό δίδονται στο τέλος του βιβλίου, οπότε δεν θα αποκαλύψω τίποτα περισσότερο για να κρατήσετε την αγωνία σας!

Αυτό που ίσως κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση είναι και τα «ένοχα μυστικά που απειλούν να αποκαλυφθούν, υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας σκιάς». Ποιος κρύβεται πίσω από τη σκιά και πού θα μας βγάλουν αναγνωστικά τα ένοχα μυστικά;
Κατά την εξέλιξη της ιστορίας, εμφανίζεται η σκιά που παρατηρεί και καταγράφει. Ο ρόλος της είναι σημαντικός. Οι αποκαλύψεις έρχονται όλες στο τέλος.

«Είχαν επιτρέψει σε μια γυναίκα να λάβει μέρος σε τουρνουά πόκερ. Δεν το χωρούσε ο νους του… Δημήτρη». Ποια είναι αυτή η γυναίκα που θα αναστατώσει τους παίκτες με την παρουσία της;
Πρόκειται για μια γυναίκα που εμφανίζεται στη ροή της ιστορίας για να φανεί ακόμα πιο έντονα η προσωπικότητα του Δημήτρη.

Διαπιστώνουμε πως έχετε ακριβείς περιγραφές αλλά και διαλόγους που μας οδηγούν στη σκέψη ότι της συγγραφής προηγήθηκε κάποια έρευνα. Πώς έφθασαν σ’ εσάς όλες αυτές οι εντυπωσιακές πληροφορίες αλλά και το γλωσσάρι του πόκερ;

Έκανα μια μεγάλη και εκτεταμένη έρευνα για το πόκερ, καθώς δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το πώς παίζεται. Έψαξα στο διαδίκτυο, όπου και βρήκα πολλές πληροφορίες για την ορολογία και τα τουρνουά. Επίσης, με βοήθησε και ένας συνάδελφός μου, ο οποίος μου εξήγησε κάποια επιπλέον πράγματα για το παιχνίδι. Το γλωσσάρι το έβαλα για να μπορεί ο αναγνώστης να γνωρίζει τις ορολογίες και τι αυτές σημαίνουν.

Η συμμετοχή στο τουρνουά τσουχτερή και το έπαθλο 10 χιλιάδες ευρώ. Θα δούμε στην ανάγνωση ποιος θα το κερδίσει και πώς θα το κερδίσει. Αυτό που ο καθένας μας σκέφτεται είναι πως πολλά σπίτια έχουν κλείσει μετά το τέλος τέτοιων τουρνουά. Πώς αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ηρώων σας τον εθισμό των μελών τους;
Η χαρτοπαιξία είναι αρρώστια, πολλές φορές ανίατη. Πολλά σπίτια έχουν κλείσει, πολλές ζωές έχουν καταστραφεί σε μια παρτίδα. Η οικογένεια του Δημήτρη το βιώνει αυτό σε κάθε της κύτταρο. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές τόσο στο σώμα, όσο και στην ψυχή.

Στο τέλος του βιβλίου σας συναντάμε ένα πρόσωπο αναγνωστική – έκπληξη. Τι θέλετε να κρατήσουμε από αυτή την παρουσία, στο κλείσιμο της συνέντευξής μας;
Δεν θα αποκαλύψω τίποτα για το πρόσωπο αυτό. Θα πω μόνο ότι αργά ή γρήγορα, ο καθένας μας λαμβάνει ό,τι του αξίζει.

Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και την κουβέντα μας!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Δημήτρης είναι ένας άντρας εθισμένος σε καταστροφικά πάθη.

Στο δρόμο του βρίσκεται ο Νίκος, στο πρόσωπο του οποίου διακρίνει τον νεότερο εαυτό του. Ένας περίεργος δεσμός πλέκεται μεταξύ τους καθώς τα πάθη ξετυλίγονται το ένα μετά το άλλο.

Ένα τουρνουά πόκερ, ένα πτώμα με θρυμματισμένο κεφάλι και ένοχα μυστικά που απειλούν να αποκαλυφθούν, υπό το άγρυπνο βλέμμα μια σκιάς.

Βιογραφικό
H Γιώτα Καλαμαρά, γεννήθηκε στην Ηλεία το 1978 και τον τελευταίο χρόνο εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νομό με το σύζυγο και τα δίδυμα αγόρια τους, έπειτα από είκοσι τρία έτη διαβίωσης και εργασίας στην πρωτεύουσα. Εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Αγαπάει τα ζώα, τα ταξίδια, τα βιβλία και τη δημιουργική απασχόληση με χειροτεχνίες. Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες των εκδόσεων «Γράφημα, i write, Συμπαντικές διαδρομές». Η νουβέλα «Τα βλέπω» είναι το πρώτο προσωπικό της έργο.