Η Tova Leigh συγγραφέας από το Ισραήλ, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, μέσα από τις προσωπικές καταγραφές της ζωής της, δημιούργησε ένα άκρως ρεαλιστικό και συνάμα υπέροχο ευκολοδιάβαστο βιβλίο που προτρέπω να διαβαστεί τόσο από τις γυναίκες που αναζητούν λύσεις στα προβλήματα της οικογένειας, της μητρότητας και κυρίως της προσωπικότητας τους, όσο και από τους άντρες που επιθυμούν να διεισδύσουν στον άδυτο και πολύπλοκο πολλές φορές κόσμο των γυναικών.

Όλα ξεκίνησαν από μια κρίση που βίωσε η ίδια, φτάνοντας στο σημείο να μας παρουσιάσει μια κατάθεση ψυχής στην οποία θα βρούμε κοινά χαρακτηριστικά που θα μας εκπλήξουν.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την μητρότητα; Πώς θα αντιδράσουμε απέναντι στο σώμα μας που περνά από τόσες διακυμάνσεις και τα περιττά κιλά που δε λεν να ξεκολλήσουν από πάνω μας; Πώς μπορούμε να αποδεχτούμε τις ατέλειες που θα πρέπει να μας συνοδεύουν από εκεί και έπειτα;

Πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά – νέα μέλη της οικογένειας που τουλάχιστον στις μικρές ηλικίες είναι γεμάτα ανάγκες; Τι γίνεται αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με την ανατροφή τους και πόσο εύκολο είναι να αποδεχτούμε τη λύση βοήθειας;

Πού αποθηκεύουμε τα δικά μας θέλω; Τις ανάγκες μας που πλέον πιέζουν να κατακλύσουν το μυαλό μας; Πού χάθηκαν οι φίλες και ο εποικοδομητικός χρόνος μαζί τους, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στη ζωή μας;

Τι γίνεται με τα σκαμπανεβάσματα της ψυχολογίας μας και την κρίση που ο γάμος θα περάσει κατά τη διάρκεια των ετών;

Όλα τα παραπάνω είναι εύλογα ερωτήματα που πραγματικά μας θέτει εύστοχα και μια μοντέρνα γραφή στο βιβλίο της η Τόβα και μας παραθέτει σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις, ικανές να αλλάξουν τη ψυχολογία μας και φυσικά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ο έρωτας στη ζωή μιας γυναίκας, οι πολλαπλοί της ρόλοι, οι ξεχασμένες της ανάγκες, οι ενοχές που νιώθει φροντίζοντας τον εαυτό της και η φίμωση των συναισθημάτων της θα σας συντροφευόσουν στο αναπάντεχο ταξίδι που θα κάνετε μαζί της.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αποσαφηνίζω κάποια πράγματα. Το βιβλίο το λάτρεψα πραγματικά. Οι ιστορίες της, οι περιπέτειες της, η γεμάτη χιούμορ γραφή της, η ακομπλεξάριστη κατάθεση ψυχής με έκαναν άλλοτε να γελάσω και άλλοτε να προβληματιστώ. Σίγουρα για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, το βιβλίο είναι λίγο πρωτοποριακό και προσωπικά δε συμφώνησα σε ΟΛΑ μαζί της, αλλά πιστέψτε με, συμφώνησα μαζί της σε ΠΟΛΛΑ!

Με προσωπικό της μάντρα το “ένα βήμα τη φορά”, επιδιώκει ανιδιοτελώς να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υπέροχα για τον εαυτό τους, ακριβώς όπως είναι, επιδιώκει να μας μεταδώσει την αξία του χρόνου που επιβάλλεται να περνάμε με τον εαυτό μας, επιδιώκει να μας παραδειγματίσει για προσωπικές εξορμήσεις που αποσκοπούν στη φόρτιση των μπαταριών της ενέργειάς μας. Μονάχα έτσι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με σθένος στο οικογενειακό, στο συναισθηματικό και στο εργασιακό μας περιβάλλον με απόλυτη ευχέρεια και συνείδηση.

Από κάθε βιβλίο που παρουσιάζω, επιλέγω να απομονώνω μια φράση, για να τη μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο “Γ@μ@τη στα 40”, ξεχώρισα την παρακάτω:

Ο ρόλος νούμερο ένα, η πρώτη δουλειά που έχω ως μητέρα απέναντι στα παιδιά μου, είναι ουσιαστικά να είμαι ο εαυτός μου.

Και ας μη ξεχνάμε, Οι γυναίκες γίνονται καλύτερες μεγαλώνοντας.

Η Tova Leigh γεννήθηκε στο Ισραήλ, σπούδασε νομική και το 2006 μετακόμισε στην Αγγλία για να κυνηγήσει το όνειρό της, στην υποκριτική. Είναι παντρεμένη με τον Μάικ και έχει 3 παιδιά. Πλέον είναι πετυχημένη blogger ( My Thoughts About Stuff) και συγγραφέας, όπου μοιράζεται με το πολυάριθμο κοινό της αλήθειες για τη μητρότητα, το σεξ και τη γυναικεία φύση χωρίς ταμπού, εμπνέοντας τις γυναίκες να αγαπήσουν το σώμα και τον εαυτό τους.

Τέλος, διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της μία εβδομαδιαία διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή, την nailedit.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος.