ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας

Στο παρόν βιβλίο ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναλύει και εξηγεί τις πολλαπλές επιδράσεις που φέρει η εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου και ομοιογενούς θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για τη δημόσια διακυβέρνηση του αύριο.

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και γιατί η εξάπλωση των εφαρμογών της αποτελεί τόσο ανατρεπτική αλλαγή; Θα επιδεινώσει η ανάπτυξή της τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας; Ή μήπως θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και να πραγματώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν κόσμο Τεχνητής Νοημοσύνης; Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με τους διεθνείς οργανισμούς και τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο θεσμικά ορθής, κοινωνικά αποδεκτής και εξελικτικά διορατικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη διαδοθεί σε τομείς όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι τράπεζες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η εξέλιξή της όμως θα πρέπει να συμβαδίσει με θεσμικές πρωτοβουλίες για την ορθή χρήση της, κάτι που θα απαιτήσει όχι μόνο περισσότερη δουλειά αλλά και τη σταθερή πεποίθηση ότι ο στόχος αξίζει την προσπάθεια, προς όφελος όλων.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναλύει και εξηγεί τις πολλαπλές επιδράσεις που φέρει η εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου και ομοιογενούς θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής για τη δημόσια διακυβέρνηση του αύριο.

Μέσα στην ψηφιακή καθημερινότητα την οποία επιτάχυνε η μάχη ενάντια στη νόσο COVID-19, το βιβλίο φιλοδοξεί να θέσει τα κατάλληλα ερωτήματα, τη σωστή στιγμή και με τη σωστή σειρά.

PETER SARRIS
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Ο Peter Sarris, με σαγηνευτικές λεπτομέρειες, εικόνες και χάρτες, διερευνά τη μείξη του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού στην καρδιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μια συναρπαστική αφήγηση για μια μεγάλη αυτοκρατορία.

Από τον 4o έως τον 15o αιώνα μ.Χ., η επιρροή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εκτεινόταν από την Ισπανία ώς την Αίγυπτο. Η πρόσληψή της, όμως, στον δυτικό κόσμο περιοριζόταν στην εντύπωση μιας πολιτικά απολυταρχικής και βαθιά θρησκόληπτης αυτοκρατορίας, μιας φυλακής πνεύματος και ψυχής. Το Βυζάντιο, όμως, ήταν μια μακράν πολυπλοκότερη κουλτούρα και κοινωνία απ’ όσο θα ήθελαν οι διαφωτιστές επικριτές της Δύσης ή ήταν πρόθυμοι να παραδεχτούν οι ρομαντικοί του πιστοί, και ακριβώς αυτή η πολυπλοκότητα είναι που το καθιστά τόσο συναρπαστικό. Ο Peter Sarris, με σαγηνευτικές λεπτομέρειες, εικόνες και χάρτες, διερευνά τη μείξη του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού στην καρδιά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καταγράφει τον αγώνα της για επιβίωση εναντίον των εξωτερικών προκλήσεων και απειλών και παρουσιάζει με ιδιαίτερη σαφήνεια μια αυτοκρατορική ιστορία μεγαλείου και διαφθοράς, πολιτικής δεινότητας και πολεμικής εξάντλησης, θρησκευτικής προπαγάνδας και κοσμικής ίντριγκας, συρρίκνωσης και, τελικά, πτώσης. Μια συναρπαστική αφήγηση για μια μεγάλη αυτοκρατορία.

Είπαν για το βιβλίο:

Λεπτομερές και ενημερωτικό.

Stephen Craggs, Northern Echo

Μια λαμπρά συμπυκνωμένη εισαγωγή στο Βυζάντιο, στην πραγματικότητά του και στην κληρονομιά του.

Adrian Spooner, Classics for All

PETER CARNAVAS
Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ

Η μικρή Όλιβ φαντάζεται τη στενοχώρια του πατέρα της σαν ένα πελώριο ελέφαντα που τον ακολουθεί παντού και το μόνο που εύχεται είναι να μπορούσε να τον διώξει μακριά. Πως όμως διώχνει ένα μικρό κορίτσι κάτι τόσο μεγάλο

«Ο μπαμπάς σου δεν θα σου φτιάξει το ποδήλατο μέχρι να φτιάξεις εσύ τον μπαμπά σου».

Η στενοχώρια του πατέρα της είναι τόσο μεγάλη, που η Όλιβ τη φαντάζεται σαν έναν πελώριο ελέφαντα που τον ακολουθεί παντού. Ο γκρίζος ελέφαντας είναι κολλημένος διαρκώς επάνω του σαν σκιά, και η Όλιβ εύχεται να μπορούσε να κάνει κάτι ώστε να τον διώξει μια για πάντα.

Με τη βοήθεια του παππού της και του καλύτερού της φίλου, του Άρθουρ, η Όλιβ θα βάλει μπροστά ένα καταπληκτικό σχέδιο.

Θα τα καταφέρει όμως; Πώς μπορείς να διώξεις κάτι τόσο μεγάλο;

Είπαν για το βιβλίο:

«Ένα γλυκό, πλημμυρισμένο φαντασία βιβλίο που μιλά μέσα στην καρδιά σου».

Mag Pies

ΚΑΤΕ & JOL TEMPLE
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ, ΑΛΙΣ ΤΙΜΣ

Κάτι τρομερό συνέβη στην Άλις Τιμς: το μυστικό της ημερολόγιο έπεσε στα χέρια του Τζίμι Κουκ, του χειρότερου εχθρού της στην τάξη. Ο οποίος, φυσικά, το διάβασε. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα καταφέρει η κυρία Φένελ να τους συμφιλιώσει;

Κάτι τρομερό συνέβη στην Άλις Τιμς: το μυστικό της ημερολόγιο έπεσε στα χέρια του Τζίμι Κουκ, του χειρότερου εχθρού της στην τάξη. Ο οποίος, φυσικά, το διάβασε.

Ο πόλεμος ανάμεσά τους έχει ήδη ξεσπάσει, ώσπου η δασκάλα τους, η κυρία Φένελ, αποφασίζει να τους συμφιλιώσει αναγκάζοντάς τους να αλληλογραφούν μεταξύ τους για ένα ολόκληρο τρίμηνο.

Και πράγματι, πολύ σύντομα, η Άλις και ο Τζίμι καταστρώνουν μαζί σχέδια για να βγάλουν δισεκατομμύρια για το πανηγύρι του σχολείου και να γίνουν διάσημοι χάρη σε ένα αιχμάλωτο φαντασματάκι και σε μπόλικα βαζάκια με χλαπάτσα μονόκερου.