Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων

Συγγραφέας: Mohamed Mbougar Sarr
Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη -Γαρέφη

«Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» του Γαλλοσενεγαλέζου Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Γκονκούρ 2021.

Ένα αριστοτεχνικό µυθιστόρηµα αστείρευτης ευρηµατικότητας, ένα βιβλίο για τη ζωή απέναντι στη γραφή, για τη βαθιά ανάγκη του τέλους της αντιπαράθεσης της Αφρικής µε τη Δύση, ένας ύµνος αγάπης, πάνω απ’ όλα, για τη λογοτεχνία και την αντοχή της στον χρόνο.

Ο Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ θα έρθει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο του σε μiα εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία των Εκδόσεων Πατάκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου την Παρασκευή 5 Μαϊου 2023 στην Αθήνα και το Σάββατο 6 Μαίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Το 2018 ο νεαρός Σενεγαλέζος συγγραφέας Ντιεγκάν Λατύρ Φέιγ ανακαλύπτει στο Παρίσι ένα βιβλίο µύθο, που εκδόθηκε το 1938. Τίτλος του: Ο λαβύρινθος του απάνθρωπου. Ο συγγραφέας του, που στην εποχή του είχε χαρακτηριστεί ο «νέγρος Ρεµπό», εξαφανίστηκε αµέσως µετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η δηµοσίευση του κειµένου του. Ο Ντιεγκάν, γοητευµένος από την ανάγνωση του βιβλίου και την ιστορία της εξαφάνισης, αρχίζει να αναζητά τα ίχνη του µυστηριώδους συγγραφέα Τ.Σ. Ελιµάν και έρχεται αντιµέτωπος µε τις µεγάλες τραγωδίες της αποικιοκρατίας και του Ολοκαυτώµατος. Από τη Σενεγάλη στη Γαλλία, περνώντας από την Αργεντινή, ποια αλήθεια τον περιµένει στο κέντρο του λαβυρίνθου;
Η πιο µυστική µνήµη των ανθρώπων είναι ένα αριστοτεχνικό µυθιστόρηµα αστείρευτης ευρηµατικότητας, ένα βιβλίο για τη ζωή απέναντι στη γραφή, για τη βαθιά ανάγκη του τέλους της αντιπαράθεσης της Αφρικής µε τη Δύση, ένας ύµνος αγάπης, πάνω απ’ όλα, για τη λογοτεχνία και την αντοχή της στον χρόνο.

Ο Μοχάµεντ Μπουγκάρ Σαρ γεννήθηκε το 1990 στη Σενεγάλη και ζει στη Γαλλία. H πιο µυστική µνήµη των ανθρώπων (La plus secrète mémoire des hommes) πρωτοεκδόθηκε στη Γαλλία το 2021 και απέσπασε το Βραβείο Transfuge καλύτερου γαλλικού µυθιστορήµατος, το Βραβείο Βιβλίου
Hennessy καθώς και το Βραβείο Goncourt 2021, την κορυφαία διάκριση των γαλλικών γραµµάτων. Το βιβλίο µεταφράζεται σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Τον Απρίλιο του 2022 η γαλλική έκδοση του βιβλίου απέσπασε και το ειδικό βραβείο Choix Goncourt de la Grèce, βραβείο του Γαλλικού Ινστιτούτου που δίνει επιτροπή 100 γαλ-λόφωνων φοιτητών σε 9 ελληνικά πανεπιστήµια. Προηγήθηκαν τρία µυθιστορήµατα: Terre ceinte (Περίκλειστη γη), 2015 (βραβείο Ahmadou Kourouma και Grand Prix du roman métis), Silence du chœur (Σιωπή της χορωδίας), 2018 (βραβείο Littérature-Monde και Étonnants Voyageurs 2018) και De purs hommes (Περί αµιγώς ανδρών), 2018.

«Ένα σπουδαίο βιβλίο που µαγεύει, συναρπάζει και προβληµατίζει». Marianne Payot, L’Express

«Αναπτύσσεται σαν τεράστιος λαβύρινθος, είναι όµως ένας λαβύρινθος του ανθρώπινου –γενεαλογικός, πολιτικός, αισθητικός– όπου ο συγγραφέας, χωρίς να µας κρατάει από το χέρι, δε µας χάνει ωστόσο ποτέ». Camille Laurens, Le Monde

«Ένα σύµπαν ολόκληρο µέσα σ’ ένα βιβλίο που µας µεταφέρει στο Παρίσι, στο Ντακάρ, στο Άµστερνταµ και στο Μπουένος ΄Αιρες, όπου περνάµε µέσα από τις αποκαλυπτήριες στιγµές του 20ού αιώνα καθώς διασταυρωνόµαστε µε τον Μπόρχες, τον Σάµπατο και τον Γκοµπρόβιτς».
Youness Bousenna, Télérama


ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-618-07-0278-1 ΣΧΗΜΑ:14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 560 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,90 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

«Η δίκη Σουάρεφ»του Χρήστου Χωμενίδη

Το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη διαδραματίζεται στο δικηγορικό γραφείο του Δημοσθένη Καραμπαλίκη, του εμβληματικότερου εν ζωή ποινικολόγου, πρωταγωνιστή σε πολλές από τις πιο πολύκροτες δίκες των τελευταίων πενήντα ετών. Ένα βραδάκι, αρχές Δεκεμβρίου 2023, εμφανίζεται στο γραφείο ο Εδμόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραµπαλίκη. Μιλάει µε τον Μάκη Σακκά. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. «Αδύνατον να δικασθείτε» απαντάει ο Μάκης. «Όλα τα εγκλήµατα στην Ελλάδα παραγράφονται µε την παρέλευση είκοσι ετών…», «Θα δικαστώ. Θα µε δικάσετε εσείς!» ανακοινώνει ο Σουάρεφ….

Μετά τον «Τζίμη στην Κυψέλη», ο Χρήστος Χωμενίδης επιμένει να ανατέμνει τη σημερινή Ελλάδα.
Δηµοσθένης Καραµπαλίκης. Ο εµβληµατικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής στις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου µισού αιώνα. Σεραφείµ-Μάκης Σακκάς. Ο διευθυντής του γραφείου «Καραµπαλίκης και Συνεργάτες». Ευφυής, εργατικός, λεβέντης. Με ένα, όµως, σωµατικό ελάττωµα που –κι ας το κρύβει όσο µπορεί– τον περιορίζει, του πικραίνει τη ζωή.
Ο κόσµος της µαχόµενης δικηγορίας. Ο κύριος Φωτιάδης, εκκεντρική διάνοια. Ο Χάρης Τσετίνης, λαγωνικό των δικαστηρίων. Η Κωνσταντία Γιάννου, πανέµορφη, κόρη χρεοκοπηµένου βιοµήχανου. Ο Σόλων Λούσκος, µε το απωθηµένο ακαδηµαϊκής καριέρας και τις ανοµολόγητες πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Ευθύµης Βογιατζής, σκοτεινός τύπος, ύαινα σωστή. Η Παναγιώτα Αϊβάλη, «κυρία του κυρίου» και κληρονόµος του γραφείου. Ένα απόγευµα εµφανίζεται στο γραφείο ο µεγαλέµπορος µουσικών οργάνων Εδµόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραµπαλίκη. Μιλάει µε τον Μάκη Σακκά. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. «Αδύνατον να δικασθείτε» απαντάει ο Μάκης. «Όλα τα εγκλήµατα στην Ελλάδα παραγράφονται µε την παρέλευση είκοσι ετών…»
«Θα δικαστώ. Θα µε δικάσετε εσείς!»
……………………………………………………………………………………….
«Ίσως η δίκη να είναι για τον Σουάρεφ καθαρτήριο».
«Καθαρτήριο;»
«Πουργκατόριουµ στα λατινικά. Εκεί όπου οι ψυχές εξαγνίζονται. Ο προθάλαµος του Παράδεισου. Ή –εάν δεν αποδειχθείς άξιος– της Κόλασης…»
«… Η δίκη Σουάρεφ έχει µία καρναβαλική µεγαλοπρέπεια. Φωτίζει το καρναβαλικό και το µεγαλειώδες της ανθρώπινης κατάστασης…»
Ίσως η δίκη Σουάρεφ να γίνει καθαρτήριο για όλους.
Ένα μυθιστόρημα όπου ο Χ.Α. Χωμενίδης επιμένει να ανατέμνει τη σημερινή Ελλάδα.

Γεννηµένος τον Αύγουστο του 1966 στην Αθήνα, ο Χ.Α. Χωµενίδης έχει τελειώσει τη Νοµική Σχολή. Το 1993 εξέδωσε το Σοφό παιδί. Ακολούθησαν άλλα δώδεκα µυθιστορήµατα και δεκάδες διηγήµατα, που µεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσέχικα, στα λιθουανικά, στα τούρκικα και στα εβραϊκά. Το 2015 οι αναγνώστες τίµησαν τη Νίκη και το 2019 τον Φοίνικα µε το Βραβείο Μυθιστορήµατος Public. Στη Νίκη απονεµήθηκαν επίσης το Βραβείο Μυθιστορήµατος του περιοδικού Αναγνώστης και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Την άνοιξη του 2017 η Νίκη µεταφέρθηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Σταµάτη Φασουλή.
Tον Νοέµβριο του 2021 η δεκαπενταµελής επιτροπή κορυφαίων Ευρωπαίων δηµοσιογράφων, υπό την προεδρία του Δανού σκηνοθέτη Adam Price, απένειµε στη Νίκη το Prix du Livre Européen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου).
Ο Χ.Α. Χωµενίδης κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιµένει να ελπίζει στο καλύτερο. Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι: [email protected]

ΣΕΙΡΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-618-07-0539-3 ΣΧΗΜΑ:14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 424 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Δάντης
Θεία Κωμωδία: Κόλαση

Μετάφραση: Σπύρος Καρέλας

«Θεία Κωμωδία: Κόλαση» του Δάντη (Dante Alighieri)

Μια νέα, πιστή, έµµετρη µετάφραση της «Κόλασης», του πρώτου µέρους της Θείας Κωµωδίας, µε κατατοπιστική εισαγωγή και σχολιασµό. Ο αναγνώστης µπορεί να ακολουθήσει τον Δάντη στο ταξίδι του, να εκτιµήσει το στοχαστικό βάθος των συλλήψεων του µέγιστου αυτού ποιητή και να νιώσει ότι όσα διαβάζει αφορούν και τη σηµερινή πραγµατικότητα.

«Στην πόλη εγώ οδηγώ την πονεµένη,
εγώ οδηγώ στη θλίψη την αιωνία,
εγώ εκεί που είν’ οι κολασµένοι
».

Τα λόγια αυτά αντικρίζουν ο Δάντης και ο Βιργίλιος γραµµένα στην πύλη που οδηγεί στην Κόλαση.
Οι τιµωρηµένες ψυχές δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν στον Παράδεισο, είναι καταδικασµένες στον αιώνιο πόνο. Ο µόνος που δε χάνει αυτή την ελπίδα, διαβαίνοντας την πύλη, είναι ο Δάντης, ο οποίος
αξιώνεται να κατέλθει στην Κόλαση ζωντανός. Είναι επίσης ο µόνος που καταφέρνει και να φύγει
από την Κόλαση και, από εκεί, περνώντας από το Καθαρτήριο, να φτάσει στον Παράδεισο.

Ο Δάντης (Dante Alighieri) γεννήθηκε περί το 1265 στη Φλωρεντία. Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία
και νοµικά. Μαζί µε τον Βοκκάκιο και τον Πετράρχη αποτελούν τη χρυσή τριανδρία της ιταλικής
λογοτεχνίας. Όταν ήταν σχεδόν εννέα χρονών, συνάντησε τη λίγο µικρότερή του Βεατρίκη (Beatrice Portinari), το κορίτσι που έµελλε να καθορίσει τη µετέπειτα ποιητική του δηµιουργία. Η Βεατρίκη,
µεγαλώνοντας, παντρεύτηκε έναν άλλον άντρα και πέθανε όταν ο Δάντης ήταν 25 ετών, οπότε
ο έρωτας του ποιητή για εκείνην υπήρξε εξ ολοκλήρου πνευµατικός. Ο Δάντης στο αριστούργηµά του
Η Θεία Κωµωδία τη θεοποιεί και τη µεταµορφώνει στο πρόσωπο που τον καθοδηγεί στην αναζήτηση του βαθύτερου νοήµατος της ποίησης αλλά και της ζωής. Εκτός από τον έρωτα, βαθιά επηρέασε το έργο του Δάντη η πολιτική. Το 1302 οι Μαύροι Γουέλφοι, µετά την επικράτησή τους µε τη βοήθεια του Καρόλου του Βαλουά, εξόρισαν τον Δάντη, κατάσχοντας τα αγαθά του και καταδικάζοντάς τον να καεί στην πυρά εάν επέστρεφε στη Φλωρεντία. Ο Δάντης δεν επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του. Περιπλανήθηκε από πόλη σε πόλη, ανάλογα µε το πού βρίσκονταν οι προστάτες του, γράφοντας τα έργα του και ολοκληρώνοντας τη Θεία Κωµωδία, η οποία έµελλε να καθορίσει την ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πέθανε στη Ραβέννα το 1321.

ΣΕΙΡΑ: ΚΛΑΣΙΚΗ ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ISBN: 978-618-07-0037-4 ΣΧΗΜΑ:16Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 272 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,60 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

«Η καταστροφή της Μυκόνου το ΄22» του Γιώργου Βέλτσου

Ένα παλίμψηστο, με προσχηματικό τίτλο, για την καταστροφή της Μυκόνου, με ποιήματα που γράφτηκαν το καλοκαίρι του ’22 στη Μύκονο, ποιήματα παλαιότερα για τη Μύκονο, καθώς και πέντε κείμενά του Γιώργου Βέλτσου από το Βήμα για όποιον θα ήθελε να δει πώς λειτουργεί με τη γραφή και ποιο είναι το αντίβαρο της ποίησής του.
Πριν γράψω ποιήματα –πολύ παλιά–, είδα κατάματα τον Αυγερινό, ακριβώς εδώ.
Πριν έρθω απ’ τη μεριά του έντεχνου και του σκυφτού, μετέλαβα το άστρο. Θέλω να πω, πριν να λυγίσει μια στιγμή η Ποίηση το «σίδερο της Μοίρας». Πριν να μου γνέψει η άλλη Μύκονος απ’ τα βαθιά του πόντου.

«Ένα παλίμψηστο, με προσχηματικό τίτλο, για την καταστροφή της Μυκόνου, με ποιήματα που γράφτηκαν το καλοκαίρι του ’22 στη Μύκονο, ποιήματα παλαιότερα για τη Μύκονο, καθώς και πέντε κείμενά μου από το Βήμα για όποιον θα ήθελε να δει πώς λειτουργώ με τη γραφή και ποιο είναι το αντίβαρο της ποίησής μου: η πέτρα στο μαγγάνι που διευκολύνει την ανάσυρση του κουβά με το κρυστάλλινο νερό…
Και επειδή σε τίποτα δε με βοήθησε το όπλο των αποστάσεών μου από τα πολιτικά πράγματα –παρά το ότι καθημερινώς συμμετέχω, μια που δεν κατόρθωσα να στρέψω εναντίον μου αυτή την ευκολία της τήρησης των αποστάσεων–, αναδείχθηκα με το επίθετό μου, αφήνοντας το όνομά μου για λίγους αναγνώστες των ποιημάτων μου. Έτσι, για άλλη μια φορά, το ερώτημα ως προς τα βιβλία μου είναι ένα ερώτημα για το πώς εξέρχεται κανείς από το βιβλίο παραπαίοντας, προϋπόθεση συγχρόνως του βιβλίου και του αναγιγνώσκειν. Πώς αλλιώς, παρά μόνο διαβάζοντάς τα ως ξένος…
»
Γ. Β.

Ο Γιώργος Βέλτσος γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris VIII και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει γράψει δοκίμιο, θέατρο και ποίηση. Η γαλλική κυβέρνηση τον έχει τιμήσει το 2008 με τα διάσημα του Ιππότη της Τάξεως των Ακαδημαϊκών Φοινίκων και το 2012 με τα διάσημα του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρος της επιτροπής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα ποιητικά του έργα MCMXLIV: Κανένας εαυτός (2019) και Η Ανάληψις της Παρθένου (2021), καθώς και οι συλλογές κειμένων Το πρωτότυπο έχει χαθεί (2001), Outre tombe: «Αλληλογραφία» με τον Γιώργο Χειμωνά (2008). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά.
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ISBN: 978-618-07-0487-7 ΣΧΗΜΑ: 16Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 96 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,10 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Μικρή ιστορία της Μεσογείου

Συγγραφέας: Jeremy Black
Μετάφραση: Πέτρος Γεωργίου

Η Μεσόγειος αποτελούσε ανέκαθεν κεντρική σκηνή της παγκόσμιας ιστορίας. O Τζέρεμυ Μπλακ μάς προσκαλεί σ’ ένα μεγάλο θαλάσσιο ταξίδι, ένα ταξίδι μύησης στον πολιτισμό της Μεσογείου, από τις απαρχές του έως την εποχή μας. Το βιβλίο εστιάζει πάντα στη θάλασσα και στο ταξίδι στη Μεσόγειο, από την απώτατη αρχαιότητα έως σήμερα, και μας βοηθά να ανακαλύψουμε ειδικά τις πόλεις-λιμάνια της, όπως την Αλεξάνδρεια, την Αθήνα με τον Πειραιά, τη Βαρκελόνη, τη Νάπολη, το Παλέρμο και τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα πανόραμα του μεσογειακού κόσμου.

«Ταξίδι σημαίνει, πάνω απ’ όλα, να δεις τις ακτές της Μεσογείου».
Σάμουελ Τζόνσον, 1776

Η Μεσόγειος αποτελούσε ανέκαθεν κεντρική σκηνή της παγκόσμιας ιστορίας. O Τζέρεμυ Μπλακ μάς προσκαλεί σ’ ένα μεγάλο θαλάσσιο ταξίδι, ένα ταξίδι μύησης στον πολιτισμό της Μεσογείου, από τις απαρχές του έως την εποχή μας. Περιγράφει την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων που δραστηριοποιήθηκαν στη θάλασσα, στα νησιά και στις ακτές της. Μας δείχνει πώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ενοποίησε τη συγκεκριμένη θάλασσα και πώς αργότερα αυτή διαιρέθηκε ανάμεσα στη χριστιανοσύνη και στο ισλάμ. Διηγείται πώς αναπτύχθηκαν και παρήκμασαν οι θαλάσσιες αυτοκρατορίες της Πίζας, της Γένοβας και της Βενετίας, αλλά και πώς η Μεσόγειος εξήψε τη φαντασία του Ομήρου, του Σαίξπηρ και πολλών άλλων δημιουργών.

Εξετάζει την πολιτική της Μεσογείου και τις συγκρούσεις που διεξήχθησαν σε αυτή και γενικότερα στην περιοχή της, συμπεριλαμβανομένων των δύο παγκοσμίων πολέμων του εικοστού αιώνα, του Ψυχρού Πολέμου και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Μαθαίνουμε πώς η Διώρυγα του Σουέζ αποτέλεσε μια νέα, βαρύνουσας σημασίας θαλάσσια οδό προς την Ινδία, αλλά και πώς απέκτησε την τουριστική αίγλη της η θρυλική Ριβιέρα, ενώ σε όλο το βιβλίο «πρωταγωνιστούν» οι πόλεις-λιμάνια της, η Αλεξάνδρεια, η Αθήνα με τον Πειραιά, η Βαρκελόνη, η Νάπολη, το Παλέρμο και η Θεσσαλονίκη.

Ο Τζέρεμυ Μπλακ (γενν. 1950) είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πολυγραφότατους Άγγλους ιστορικούς της εποχής μας. Είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Από τις Εκδόσεις Πατάκη θα κυκλοφορήσει επίσης το βιβλίο του Μικρή ιστορία του πολέμου.
ΣΕΙΡΑ: «ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» ISBN: 978-618-16-9247-0 ΣΧΗΜΑ: 14×19.5 ΣΕΛΙΔΕΣ: 464 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Η πιο μικρή ιστορία της Ελλάδας

Συγγραφέας: James Heneage
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς

Ο Άγγλος συγγραφέας James Heneage εντρυφά σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι λιγότερο γνωστές. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε στην πραγματικότητα πολύ λίγα πράγματα για τη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας. Ακόμα και αν ο Περικλής και ο Παρθενώνας μάς είναι σχετικά οικείοι, τι γνωρίζουμε για μια τόσο σημαντική προσωπικότητα όπως ο Επαμεινώνδας; Όλοι θυμόμαστε με κάθε ευκαιρία τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά σπάνια αναφερόμαστε στην πολύ σημαντική ελληνιστική περίοδο. Αλλά και η Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας γράφεται μέσα από μια «εντυπωσιακή» διαδοχή θριάμβων και καταστροφών.

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε στην πραγματικότητα πολύ λίγα πράγματα για τη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας. Ακόμα και αν ο Περικλής και ο Παρθενώνας μάς είναι σχετικά οικείοι, τι γνωρίζουμε για μια τόσο σημαντική προσωπικότητα όπως ο Επαμεινώνδας; Όλοι θυμόμαστε με κάθε ευκαιρία τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά σπάνια αναφερόμαστε στην πολύ σημαντική ελληνιστική περίοδο. Όταν ακούμε Βυζάντιο, φέρνουμε συχνά στον νου μας έναν κόσμο όπου κυριαρχούσαν οι ίντριγκες και οι συνωμοσίες. Και όμως, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έζησε περισσότερα από 1.000 χρόνια, ήταν εν πολλοίς ελληνική, και έσωσε δύο φορές την Ευρώπη από εξ ανατολών εισβολές.
Αλλά και η Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας γράφεται μέσα από μια «εντυπωσιακή» διαδοχή θριάμβων και καταστροφών, από την επανάσταση του 1821 και τη Μεγάλη Ιδέα, τον Εθνικό Διχασμό και τη Μικρασιατική Καταστροφή ως την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση, τα χρόνια της αφθονίας αλλά και τα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και της απειλής του Grexit.

Ο Άγγλος συγγραφέας James Heneage γεννήθηκε το 1957. Είναι συνιδρυτής της γνωστής βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ottakar’s και ο εμπνευστής του Chalke Valley History Festival, του πιο μεγάλου φεστιβάλ Ιστορίας στην Αγγλία. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης η μυθιστορηματική «Τριλογία του Μυστρά» (Τα τείχη του Βυζαντίου, 2015, Ο πύργος της Σαμαρκάνδης, 2016, Το λιοντάρι του Μυστρά, 2018). O James Heneage ζει, με τη σύζυγό του Charlotte, στη Δυτική Αγγλία και στην Καρδαμύλη.

«Η εξιστόρηση των γεγονότων είναι συναρπαστική και οι πρωταγωνιστές της Ιστορίας προβάλλουν ανάγλυφοι». Conn Iggulden

«Γοητευτική, ολοζώντανη αφήγηση». Kate Mosse

ΣΕΙΡΑ: Η ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ISBN: 978-618-07-0425-9 ΣΧΗΜΑ: 14×19.5 ΣΕΛΙΔΕΣ: 344 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023