Συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Η Νενέ στη Σαντορίνη» – Εκδόσεις «Κόκκινη κλωστή δεμένη»

Η ειλικρινής φιλία, ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη θα φέρει κοντά μία χήνα από τη Χαβάη και ένα γαϊδουράκι από τη Σαντορίνη, στο διδακτικό παραμύθι της Εύας Κασιάρου. Στη συνέντευξή μας εξηγεί όχι μόνο τους λόγους που επέλεξε τα συγκεκριμένα ζώα για την όμορφη ιστορία της αλλά και τον τρόπο που τα παιδιά μέσα από το κείμενο αλλά και την εξαιρετική εικονογράφησή του, παίρνουν πληροφορίες για τα δυο διαφορετικά νησιά και τα κοινά τους στοιχεία, ενημερώνονται για το σεισμό, γνωρίζουν τα ηφαίστεια, μαθαίνουν τι είναι η γεωλογία. Κυρίως όμως μαθαίνουν πως η αληθινή φιλία αντιστέκεται στο χρόνο και στην απόσταση. Όπως λέει η συγγραφέας στο Vivlio-life, «τα βιβλία που αγγίζουν τα σημερινά παιδιά, είναι αυτά που πραγματεύονται διαχρονικές αξίες με τρόπο άμεσο, ειλικρινή, αφτιασίδωτο, χωρίς υποκρισία και μακριά από την πεζότητα της κοινωνίας των ενηλίκων».

Επιλέξατε μια χήνα και ένα γαϊδουράκι για το διδακτικό σας παραμύθι. Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των γλυκών πρωταγωνιστών σας, που η εικονογράφηση τους κάνει ακόμη πιο υπέροχους;
Και τα δύο ζώα είναι αντιπροσωπευτικά των περιοχών. Η χήνα της Χαβάης είναι το πτηνό-σύμβολο της πολιτείας. Το όνομα που της έδωσα δεν είναι τυχαίο. Οι ντόπιοι την ονομάζουν “Νε-νε” λόγω του καλέσματος που κάνει όταν πετάει ή την πλησιάζουν. Όσο για το γαϊδουράκι, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι και αυτός σύμβολο της Σαντορίνης.

Η Νενέ φθάνει από τη Χαβάη στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης και γνωρίζει τον Γιακουμή. Μιλήστε μας γι’ αυτούς του δυο ήρωες. Πώς τους παρουσιάζετε στους μικρούς σας αναγνώστες;
Η Νενέ είναι γεωλόγος στο επάγγελμα. Έχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για τα ηφαίστεια και τους σεισμούς. Έχει υπέροχο χαρακτήρα. Είναι ευγενική, σέβεται και αντιμετωπίζει τους άλλους με σεβασμό, δεν προσβάλει, δεν κρίνει και θέλει να βοηθήσει τον συνομιλητή της. Από την άλλη ο Γιακουμής είναι ένα γαϊδουράκι που δεν έχει βγει ποτέ έξω από τον μικρόκοσμό του. Είναι ειλικρινής, έντιμος, φιλότιμος, καλός ακροατής, φιλικός. Παραδέχεται την αμάθειά του και νοιώθοντας ντροπή για αυτό προσπαθεί να μάθει, δεν επαναπαύεται γιατί θέλει να γίνει καλύτερος.

Τι είναι αυτό που θα φέρει κοντά τους ήρωες σας;
Η ειλικρινής φιλία, ο αμοιβαίος σεβασμός, η εμπιστοσύνη.

Ο γαϊδαράκος σας αποδεικνύεται φιλομαθής. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα παιδικό βιβλίο ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να τους μεταδώσει τη φιλομάθεια του Γιακουμή;
Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις έναν μικρό αναγνώστη. Κατά την άποψή μου, τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, είναι:
• το να μιλά στις ψυχές των παιδιών σκορπώντας χαμόγελα και συγκινήσεις
• το να δημιουργεί την διάθεση στο παιδί όταν τελειώσει την ανάγνωσή του, αντί να το βάλει στη βιβλιοθήκη του κατευθείαν, να το κρατά στα χέρια του και κλείνοντας τα μάτια να προβληματίζεται να συγκινείται και να ονειρεύεται.
• το να του δίνει ώθηση για δημιουργία και γνώση
Πιστεύω ότι τα βιβλία που αγγίζουν τα σημερινά παιδιά, είναι αυτά που πραγματεύονται διαχρονικές αξίες με τρόπο άμεσο, ειλικρινή, αφτιασίδωτο, χωρίς υποκρισία και μακριά από την πεζότητα της κοινωνίας των ενηλίκων.

Ο Γιακουμής είναι φιλόξενος; Θα γνωρίσει στη Νενέ της ομορφιές του νησιού του; Σε ποιους τόπους θα ταξιδέψουν οι αναγνώστες σας ακολουθώντας τα βήματά τους;
Θα μάθουν πολλά για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το νησί. Πώς ήταν παλιά, πώς ονομαζόταν, και τι συνετέλεσε ώστε να έχει την σημερινή του μορφή.

Πολλά από τα παιδιά που θα διαβάσουν το παραμύθι σας ίσως δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται η Σαντορίνη. Τους βοηθάτε και με ποιον τρόπο να κατανοήσουν την γεωγραφική της ταυτότητα;
Αυτό, ας το απαντήσουν οι αναγνώστες καλύτερα. Εγώ προσπάθησα.

Ο διδακτικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι προφανής. Δυο νησιά που τα χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά είναι και τα δυο ηφαιστειογενή. Αυτό το κοινό χαρακτηριστικό ήταν που σας ενέπνευσε ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το παραμύθι;
Ακριβώς αυτό. Θα ήθελα να γνωρίσουν τα παιδιά ότι στον κόσμο υπάρχουν και άλλα ηφαιστειογενή νησιά. Και η Χαβάη είναι το νησί που ακούγεται συχνά, για διάφορους λόγους. Όνομα γνωστό στα περισσότερα παιδιά.

Ο σεισμός, είναι ένα θέμα με το οποίο καταπιάνεστε. Ποιος είναι ο τρόπος που ακολουθήσατε – και με την ιδιότητα της Νηπιαγωγού – ώστε αυτό το φαινόμενο να γίνει από τη μια κατανοητό και από την άλλη να μην τρομάξει ή ανησυχήσει τα παιδιά;
Τα μικρά παιδιά, πιστεύω, ότι μαθαίνουν καλύτερα μέσα από παραδείγματα και με παραστατικό τρόπο. Όταν δούλευα ως νηπιαγωγός αυτή την μέθοδο ακολουθούσα. Σίγουρα ένας σεισμός μας τρομάζει όλους. Πρέπει να γνωρίζουμε το φαινόμενο πώς δημιουργείται και τα μέτρα προφύλαξης για να μην μας τρομοκρατεί.

Μαθαίνουν για τη γεωλογία, για τα ηφαίστεια και τις εκρήξεις τους. Για τους κρατήρες. Μαθαίνουν για τη λάβα για τις μετακινήσεις πλακών της γης σε περίπτωση σεισμού. Προσεγγίσατε, λοιπόν, σοβαρά θέματα και τα αποδώσατε με χιούμορ για τις αναγνωστικές ανάγκες των παιδιών. Από ποια ηλικία και μετά τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν τους δυο ήρωές σας;
Από την νηπιακή ηλικία και μετά μπορούν τα παιδιά να γνωρίσουν τους δύο ήρωες και να μάθουν πολλά από αυτούς.

Στην επιτυχία ενός παραμυθιού η εικονογράφηση παίζει σπουδαίο ρόλο. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο που έβαλε τόσο ζεστά χαμόγελα στη Νενέ και τον Γιακουμή.
Δυστυχώς την MARTINA PELUSO δεν την γνωρίζω προσωπικά. Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι είναι μια εξαιρετική Ιταλίδα εικονογράφος και εξαιρετική στις συνεργασίες της. Η έκπληξη που μου επιφύλαξαν οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, για το ποιος θα εικονογραφήσει την Νενέ, ήταν για μένα ένα απρόσμενο δώρο. Όταν είδα το τελικό αποτέλεσμα, πριν την εκτύπωση του βιβλίου, ενθουσιάστηκα. Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη πάντα προσέχουν και επιμελούνται ιδιαίτερα την εικονογράφηση σε όλα τους τα βιβλία, γιατί ξέρουν ότι τα μικρά παιδιά προσελκύονται από αυτήν. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Κατερίνα Καρατζά για την υπέροχη συνεργασία μας, όχι μόνο σε αυτό το βιβλίο, αλλά και όλα όσα έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό της οίκο.

Τι είναι αυτό που θέλετε να κρατήσουν τα παιδιά στο μυαλό ολοκληρώνοντας την ιστορία σας;
Πέρα από τη γνώση θέλω να κρατήσουν και τη γνήσια φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ζώων. Γιατί, η αληθινή φιλία αντιστέκεται στο χρόνο και στην απόσταση.

Λίγα λόγια για το παραμύθι
Η Νενέ, γεωλόγος στο επάγγελμα, ταξιδεύει από τη Χαβάη στη Σαντορίνη για να μελετήσει το έδαφος του ηφαιστειογενούς αυτού νησιού.
Φτάνοντας, την υποδέχεται στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ο Γιακουμής, ο οποίος αναλαμβάνει να τη βοηθήσει στις μετακινήσεις της για όσο καιρό θα μείνει στο νησί.
Ο Γιακουμής μαθαίνει πολλά για το νησί του κοντά στη Νενέ.

Βιογραφικό

Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε νηπιαγωγός, για να μη σταματήσει μεγαλώνοντας το παιχνίδι. Εργάστηκε για χρόνια σε δημόσια νηπιαγωγεία, και το 2002 πήρε απόσπαση στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία γράφοντας παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα βιβλία της: Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι (Παρρησία, 2014), Η κυρία Φτούσου σε spa ομορφιάς (Κόκκινη Kλωστή Δεμένη, 2015). Παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Σύγχρονο Νηπιαγωγείο και Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού. Διηγήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.
Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου.