Ο Ιάκωβος είναι ο εγγονός της Άννας.
Η Άννα είναι Εβραία.
Ο Ιάκωβος είναι νεοναζί.

Η Άννα, μια Εβραιοπούλα, εργάζεται στην οικογένεια του Γιάννη Φιλιππίδη σαν υπηρέτρια. Το Γ’ Ράιχ αρχίζει κι εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Η Άννα κρύβεται στο σπίτι του αφεντικού της μαζί με την Ντάλια, ένα ακόμα κορίτσι από μια φτωχή εβραϊκή οικογένεια.
Με τη βοήθεια του αφεντικού της βγάζουν ελληνικές ταυτότητες και βαφτίζονται Χριστιανές για να γλυτώσουν από τα χέρια των αρπακτικών.
Γνωρίζει τον Ιάκωβο και δημιουργούν τη δική τους οικογένεια. Λόγω του εγγονού της και των φιλοναζιστικών αισθημάτων του, ξυπνάνε οι μνήμες της και μας αφηγείται τη ζωή της στην Αθήνα στην δεκαετία του 1940.

Η Άννα πέρασε την κατοχή στην Αθήνα. Το αφεντικό της, έκρυψε τα κορίτσια στο σπίτι του δηλώνοντας με την πράξη του πως είναι άνθρωπος. Όσοι Εβραίοι δεν έβγαλαν ελληνικές ταυτότητες οδηγήθηκαν στα κρεματόρια.
Ο αρχιραβίνος της εποχής αναγκάζεται να συνεργαστεί με το ΕΑΜ και να ακολουθήσει τους αντάρτες στο βουνό για να γλυτώσει από την γερμανική μπότα. Φεύγοντας έκαψε όλους τους καταλόγους της εβραϊκής κοινότητας, σε αντίθεση με αυτόν της Θεσσαλονίκης που τους παρέδωσε στην Γκεστάπο.
Η γερμανική κτηνωδία γι’ ακόμη μία φορά με ανατρίχιασε. Η βιαιότητα των Γερμανών φονιάδων περιγράφεται σ’ αυτό το βιβλίο, με τη διαφορά ότι ο συγγραφέας μας μεταφέρει μέσα στην Αθήνα, μια πόλη που ερήμωσε, που έθαψε τους κατοίκους της, που πείνασε, μια Αθήνα καταρρακωμένη.
Είναι ένα μέρος της ιστορίας που γράφτηκε με αίμα!

Ο συγγραφέας με την απλή γραφή του, μου μετέδωσε όλες εκείνες τις φρικιαστικες εικόνες που έζησαν οι Αθηναίοι κάτω από τον γερμανικό ζυγό. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τις μαύρες κουρτίνες, τις προδοσίες των δωσίλογων μα προπάντων την κατάντια και την εξαθλίωση ενός λαού.
Στο σήμερα, η Άννα, γιαγιά πια και χήρα, ένιωσε την καρδιά της να σταματάει όταν άκουσε τον εγγονό της να τραγουδάει πατριωτικά τραγούδια υπέρ της Γερμανίας.
Μια μυθιστορία που αγγίζει την σημερινή πραγματικότητα και όχι μόνο. Θίγει τους εφήβους που παρασύρονται από παρέες ρατσιστικές και που το μόνο μέλημά τους είναι η μείωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με τον τρόπο του εκφοβισμοί και του ξυλοδαρμού. Αγγίζει τις ηλικίες εκείνες, τι εφηβικές, που ούτε βιώματα έχουν αλλά ούτε και συναναστρέφονται με τους ανθρώπους εκείνους που θα τους μεταδώσουν τις αξίες και τα ιδανικά ενός λαού.
Μέσα από τον εγγονό της Άννας, ο συγγραφέας φωτογραφίζει μια μερίδα νέων που πρωτοστατούν σε νεανικά μέρη μόνο και μόνο για να επιδείξουν τη σωματική τους δύναμη και να τους κάνουν έρμαια μιας, έτσι κι αλλιώς, παραμελημένης εποχής.
Περιγράφει με ρεαλιστικό τρόπο τις επιθέσεις σε παιδιά που είναι αντίθετα απ’ αυτούς. Υμνούν τη γερμανική χώρα με τρόπο καθηλωτικό προς τους άλλους, προσπαθώντας να αφήσουν στο διάβα τους υπεροχή και να πάρουν μαζί τους νεανικές καρδιές με μέλημα να τις αδειάσουν.
Ένα όμορφο βιβλίο με πολλά μηνύματα που καλό θα ήταν να διαβαστεί απ’ όλες τις ηλικίες που έχουν όνειρα.
Ας παλέψουμε γι αυτά!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αθήνα 2012. Ο Ιάκωβος, ο μικρός εγγονός της Άννας, Εβραίας που γλίτωσε από τις θηριωδίες των Ναζί, γοητεύεται από τα συνθήματα και τις πρακτικές των σημερινών οπαδών τους.
Αποφασισμένη να τον προστατεύσει, η Άννα θα του μιλήσει για την Ιστορία.
Με οδηγό τις αναμνήσεις της, μέσα από την πορεία της στις γειτονιές και στους δρόμους της Αθήνας, ξετυλίγονται πτυχές της ιστορίας των Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Οι διώξεις τους, οι πλαστές ταυτότητές τους, η συμμετοχή τους στο ΕΑΜ, η στάση του ραβίνου Μπαρζιλάι, ο ρόλος του αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού, τα αρχεία της Συναγωγής, τα Δεκεμβριανά. Το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. H Άννα με τις αφηγήσεις της προσφέρει στον εγγονό της μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς.