«…Τα παλιά σπίτια έχουν την τάση να μαζεύουν ιστορίες. Θαρρείς και το κτίσμα ήταν το χοντρό εξώφυλλο κι οι στιγμές παρέμεναν προστατευμένες μέσα του…»

Ένα βιβλίο το «Η ΣΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» του Κων/νου Κέλλη, από τις εκδόσεις Κέδρος, που δύσκολα μπορείς να αναφερθείς σε αυτό. Και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι πέρα από αυτό που επέλεξε ο συγγραφέας και ο εκδότης να δώσει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου δεν μπορείς να πεις τίποτα παραπάνω γιατί τίποτα δεν πρέπει να αποκαλυφθεί και ο αναγνώστης χρειάζεται, σελίδα τη σελίδα να «ζήσει μέσα» στο αρχοντικό Καρατζά, μαζί με τον Τάσο, την Ελπίδα, τον Δημητράκη και… την «ΣΚΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»!


Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:
[«Όλα τα παλιά σπίτια κουβαλούν αναμνήσεις. Τελευταίες ανάσες. Παίζουν κρυφτό ανάμεσα στους ζωντανούς».
Μετά τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του Ναταλίας, ο Τάσος Βαρθαλίτης προσπαθεί μαζί με τα δυο του παιδιά να μαζέψει τα κομμάτια της διαλυμένης οικογένειάς του και να ξαναφτιάξει τη ζωή τους.
Θέλοντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία της νεκρής πια συζύγου του, αποφασίζει να αγοράσει το παλιό αρχοντικό Καρατζά δίπλα στη λίμνη Βόλβη, το μέρος όπου μια νύχτα δεκαέξι χρόνια πριν της είχε κάνει πρόταση γάμου.
Μια σκιά όμως παραμονεύει στο αρχοντικό, μια οργισμένη ύπαρξη που ο θάνατος και τα χρόνια δεν κατάφεραν να σιγάσουν το μοιρολόι της. Μια σκιά που αποκαλεί το σπίτι τους σπίτι της.
Καθώς τα σημάδια ανείπωτων πράξεων του παρελθόντος αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω τους, η ανάγκη του Τάσου και των παιδιών του να ξαναβρούν όσα έχασαν δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα. Και αυτό βάζει το παρόν αλλά και το μέλλον τους σε θανάσιμο κίνδυνο.»]

Λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας, ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που διαδραματίζεται μέσα στο αρχοντικό Καρατζά, ένα υπέροχο σπίτι εξωτερικά με έναν παράξενο κήπο στον οποίο κυριαρχεί ένας μεγάλος πλάτανος και ένα τρομακτικό σπίτι εσωτερικά, αφού μέσα σε αυτό κυριαρχεί η παρουσία μιας γυναίκας, μιας «εγκλωβισμένης-παγιδευμένης» στη γη ψυχής, που εκτός από την αρνητική ενέργεια, που διαχέει στον χώρο και κάνει ανεπιθύμητο κάθε άνθρωπο ακόμα και ζώο, «ζητάει» με μένος πίσω την ζωή που δεν έζησε και ο εφιάλτης της οικογένειας ξεκινάει.
Ένα μεταφυσικό θρίλερ φαντασίας, αφού οι απλοί καθημερινοί ήρωές μας, καλούνται να αναμετρηθούν με φαινόμενα που δεν μπορεί να συμβαίνουν, που δεν εξηγούνται, όχι μόνο με την επιστήμη, αλλά ούτε καν με τον κοινό νου. Γραφή μεστή σε αυτό το καλοδουλεμένο από τον συγγραφέα βιβλίο και ένα εθιστικό αφηγηματικό ύφος, τέτοιο που κρατάει σε εγρήγορση τον αναγνώστη. Περιγραφές αναλυτικές και ζωντανές- νιώθεις ότι κινείσαι μέσα στο σπίτι και στον κήπο, γνωρίζεις κάθε γωνιά του σπιτιού, κάθε δωμάτιο σαν να σου έχει δώσει ο Κέλλης, το αρχιτεκτονικό σχέδιο, την μακέτα του αρχοντικού με τον περιβάλλοντα χώρο- και κάποιες ακόμη και γλαφυρές.

«… Ήταν ο κισσός, που σκαρφάλωνε τον τοίχο του σπιτιού και περικύκλωνε το παράθυρο… Μερικά από τα μπουμπούκια του είχαν ανοίξει και τα άχρωμα πέταλά τους έψαχναν το φεγγαρόφως, ενώ κάποια βλαστάρια χάιδευαν τις άκρες του τζαμιού με τα κολλώδη νημάτια τους…»

Έργο που δεν ακολουθεί τα τετριμμένα, έστω και αν πρόκειται για τον εφιάλτη ενός στοιχειωμένου σπιτιού και αυτό γιατί δεν συναντάς το θρησκευτικό στοιχείο. Διαβάζοντάς το, θα καταλάβετε τι εννοώ. Όλοι οι ήρωες, σε όποια… «πλευρά» κι αν ανήκουν, είναι πρωταγωνιστές. Ακόμα και αυτοί που θεωρούνται δευτεραγωνιστές, ο αινιγματικός και ίσως τραγικός διοικητής Γρίβας, η «διαισθητική» Αντωνία, είναι σημαντικοί στην εξέλιξη του έργου και όλοι αποδίδουν έντονα τα συναισθήματα του φόβου, της αγωνίας, του τρόμου, του πόνου, της απόγνωσης, του απόκοσμου που κυριαρχούν και βιώνουν μαζί τους και οι αναγνώστες.

«… Όλα τα σπίτια έχουν ιστορίες! Και μνήμες!…», γράφει ο συγγραφέας και «Η σκιά στο σπίτι», μέσα από την πλοκή και την εξέλιξη, δείχνει τι μπορεί να χαλάσει μια οικογενειακή ευτυχία, με ποιο τρόπο βιώνεται ένας θάνατος-μια απώλεια είτε με άρνηση, είτε με συγκατάβαση και αποδοχή, τι συμβολίζουν οι «χαμένες» ψυχές ή απλά όπως τα συναντάμε στην λαογραφία μας, τα «φαντάσματα», πώς ένα «διαισθητικό» άτομο αντιλαμβάνεται την «άλλη» πλευρά -αν αυτό μπορεί να συμβαίνει- ζώντας μια μεταφυσική καταστροφή και όλα αυτά χάρη στη δεξιοτεχνία του συγγραφέα.
Ο Κων/νος Κέλλης, μπορεί να επιδείξει και να υποστηρίξει εξαιρετικά αυτό το δύσκολο είδος της λογοτεχνίας.