To 2015 οι εκδόσεις Ψυχογιός, έφεραν στη χώρα μας το βιβλίο της Sarah Jio με τίτλο «Οι βιολέτες του Μαρτίου». Το βιβλίο αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές. Ένα χρόνο αργότερα, το 2016, οι εκδόσεις Ψυχογιός έφεραν το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Το βλέμμα της αγάπης» και είναι αυτό που επιβεβαίωσε την θέση της Sarah Jio στους αγαπημένους συγγραφείς στην Ελλάδα, μια από τις 22 χώρες, στις οποίες κυκλοφορούν τα βιβλία της. Το 2017 κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδότη ο «Χιονισμένος Μάης» και είναι το βιβλίο που θα αγαπηθεί απόλυτα από τους αναγνώστες, είναι το βιβλίο που καθιστά την Sarah Jio στους συγγραφείς που θα ακολουθούμε τα αναγνωστικά της βήματα.

«…Μια χιονοθύελλα στις δύο Μαΐου; Απίστευτο.
«Η χιονοθύελλα» .. « …Ονομάζεται χειμώνας του βατόμουρου. Έτσι αποκαλούν οι μετεωρολόγοι την απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα τέλη της άνοιξης. Δεν είναι ενδιαφέρον;…»
Η περίληψη που έδωσε ο εκδότης, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γνωρίσουν οι αναγνώστες, πριν ξεκινήσει το αναγνωστικό τους ταξίδι. Αυτό και τίποτε άλλο.

«Σιάτλ, 1933. Η Βέρα Ρέι, η οποία μεγαλώνει μόνη το παιδί της, αποχαιρετά τον τρίχρονο γιο της Ντάνιελ με ένα φιλί και πηγαίνει στο ξενοδοχείο για να δουλέψει νυχτερινή βάρδια. Όταν τελειώνει, πυκνό χιόνι έχει καλύψει την πόλη· περίεργο, καθώς είναι δύο Μαΐου. Φτάνοντας στο σπίτι, ο γιος της έχει εξαφανιστεί. Βρίσκει μόνο το αρκουδάκι του πεσμένο στον παγωμένο δρόμο.
Σιάτλ, σήμερα. Όταν η δημοσιογράφος της Seattle Herald Κλερ Άλντριτζ ξυπνάει, αντικρίζει από το παράθυρό της μια παγωμένη πόλη. Ο αρχισυντάκτης της αναθέτει να γράψει ένα άρθρο που να συνδέει τη χιονοθύελλα αυτή με εκείνη που είχε πλήξει το Σιάτλ περίπου ογδόντα χρόνια πριν. Η έρευνά της την οδηγεί στην ανεξιχνίαστη εξαφάνιση ενός μικρού αγοριού την ημέρα της χιονοθύελλας το 1933. Αναζητώντας την αλήθεια, η Κλερ ανακαλύπτει ότι με τη μητέρα του παιδιού, τη Βέρα, τη συνδέουν πράγματα που ούτε φαντάζεται…»

Μετά από αυτά τα στοιχεία, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Τι συνέβη στον Ντάνιελ εκείνη τη νύχτα; Η Βέρα; Τι έκανε και μέχρι πού έφτασε προκειμένου να βρει το εξαφανισμένο παιδί της; Πώς συνεχίστηκε η ζωή της; Γιατί η Κλέρ, μέσα από το άρθρο που καλείται να καλύψει για τον χιονιά μέσα στον Μάιο επιμένει να βρει τα ίχνη του Ντάνιελ; Ποια δικά της κενά προσπαθεί να καλύψει; Ως πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος προκειμένου να λυτρωθεί; Πώς συνδέονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου οι ιστορίες της Βέρας και της Κλέρ;
«… σκέφτηκα τον μικρό Ντάνιελ Ρέι. Τι απέγιναν εκείνος και η μητέρα του; Ξανάσμιξαν ποτέ; Έπαιξε ρόλο η χιονοθύελλα στην τραγωδία;…»
Ένα, ας μου επιτραπεί ο όρος, «ρομαντικό μυθιστόρημα μυστηρίου», ένα συγκλονιστικό κοινωνικό βιβλίο, όπου οι εναλλασσόμενες ιστορίες των δύο γυναικών- άρτια δοσμένες κυρίως σε άμεση και στρωτή πρωτοπρόσωπη γραφή- αγγίζει λεπτά θέματα κοινωνικά, οικογενειακά και ανθρωπίνων σχέσεων.
Αληθοφανείς διάλογοι και ζωντανές περιγραφές χαρακτηρίζουν το βιβλίο που με γρήγορη ροή ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας των δύο γυναικών, έστω και αν έχουν σχεδόν 80 χρόνια διαφορά στις ζωές τους και φαινομενικά το μόνο που τις ενώνει αρχικά είναι ο Χιονισμένος Μάιος που βιώνουν στο Σιάτλ. Και η Sarah Jio έχει καταφέρει εκπληκτικά να μεταφέρει τον αναγνώστη στις δύο ιστορίες, σε δύο τόσο διαφορετικά χρονικές στιγμές, μέσα από μια πλοκή με την οποία το ενδιαφέρον μένει ζωντανό και είναι σίγουρο ότι ο αναγνώστης δεν θα «προτιμήσει» την μία ιστορία περισσότερο από τη άλλη, αλλά εξίσου και της Βέρας και της Κλέρ.
Ήρωες συναρπαστικοί που χαράσσονται στη μνήμη του αναγνώστη, θετικά ή αρνητικά, όλοι όμως σωστά δομημένοι σε ό,τι αφορά στην ψυχοσύνθεση τους. Η θλίψη, η απώλεια, η φτώχεια, η καταξίωση, το χρήμα, η κοινωνική θέση, η φιλία, ο γάμος, η αγάπη, η μητρότητα, η εξαφάνιση, η αγωνία, ο θάνατος, οι προσδοκίες, τα μυστικά και το κόστος σε αυτούς που τα συντηρούν είναι στοιχεία στα οποία θα σταθεί ο αναγνώστης σε αυτό το μυθιστόρημα που αν και είναι συγκινητικό δεν χαρακτηρίζεται δραματικό. Σίγουρα όμως είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο, γραμμένο δεξιοτεχνικά, θα αγγίξει τι καρδιές των αναγνωστών.