Δυο παιδιά, δυο αγαπημένοι φίλοι, συνεχίζουν να μοιράζονται κοινές στιγμές αφότου έχουν ενηλικιωθεί και φτιάχνουν με τα δικά τους υλικά, τις νέες τους οικογένειες. Ο Μιχάλης, ή αλλιώς «κεραυνός» είναι παντρεμένος με τη Μαρία και περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Πατέρας του ήταν ο Ανέστης, ένας μέθυσος άντρας που ποτέ δεν αποτέλεσε για τον γιο πατρική φιγούρα. Μάνα του η κυρά Βάσω, νοικοκυρά και εξαιρετική μαγείρισσα, που λάτρευε τα παιδιά της και εργαζόταν στο σπίτι του Παναγιώτη, φίλου του γιου της.
Ο Παναγιώτης ή αλλιώς «ψηλός», κατάγεται από ευκατάστατη οικογένεια, είναι σε σχέση με τη Σοφία, έχει έναν σκύλο τον Ζήση, του αρέσει η ζωγραφική, είναι πολιτικός μηχανικός και πρόσφατα έχασε τη μητέρα του κα Ελένη, μια αρχόντισσα της παλιάς εποχής, μοδίστρα στο επάγγελμα. Ο πατέρας του Παναγιώτη, Αριστείδης, ήταν ένας φιλήσυχος άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, αγαπούσε τα δυο παιδιά που πάντα ήταν αχώριστα και έτσι συνέχισαν να είναι.


Ο Παναγιώτης, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του μετά τον πρόσφατο χαμό της μητέρας του, πλάι στη Σοφία και τον Μιχάλη, αλλά απρόσμενα γεγονότα θα ταράξουν την ψυχολογική του κατάσταση περισσότερο, με αποτέλεσμα να θελήσει να απομονωθεί από όλους και από όλα για να βρει ξανά τον εαυτό του. Αρωγός του θα σταθεί η ξαδέρφη του Άννα, κόρη της αδερφής της μητέρας του και φυσικά ο Μιχάλης, που επιμένει και περιμένει τον φίλο του να του μιλήσει και να μοιραστεί μαζί του το πρόβλημά του.
Ο Παναγιώτης θα γίνει ο νονός του γιου του Μιχάλη, η Σοφία θα φύγει προσωρινά από το σπίτι, η Βάσω δε θα δεχτεί να μείνει στο πατρικό του Παναγιώτη και ένας ξαφνικός θάνατος θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα γεγονότα.
Οι παρτίδες σκάκι, οι βασανιστικές ερινύες, οι εκ βαθέων εξομολογήσεις, μια αποκάλυψη από λάθος ενός δημοσίου υπαλλήλου, το δωμάτιο Νο.32, η κλεισμένη σε ίδρυμα Ευθυμούλα, οι οικογενειακές φωτογραφίες άτακτα ριγμένες σε ένα κουτί από πουκάμισο και οι κεντημένες κουρτίνες στα παράθυρα, έρχονται να δώσουν τη δική τους κατάθεση στο βιβλίο και να προσδώσουν ποικίλα συναισθήματα.

Ποιο ρόλο έχει στην ιστορία η 55χρονη Μάρθα;
Ποιο αποκαλούν παιδί της πλύστρας και του μεθύστακα;
Ποιοι έζησαν έναν παράνομο και γεμάτο αγάπη, έρωτα;
Ποια μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και ταράζουν τη σχέση των δύο φίλων;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Ξένιας Κοθωνίδου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…ξέρω ένα Οδυσσέα που δεν έφτασε ποτέ…

Ο Φάνης με τις ειδικές του ανάγκες, μια πτώση από τον 5ο όροφο, οι τσιγγάνοι που περιμαζεύουν το βιός μιας οικογένειας, τα σύνεργα ζωγραφικής, η φιλενάδα ενός μεγαλοδικηγόρου και το όνομα που δόθηκε από τον νονό Παναγιώτη στον γιο του Μιχάλη, θα είναι οι τελευταίες σκηνές του βιβλίου, λίγο πριν κλείσει την αυλαία του.
Η φιλία, η αγάπη σε όλες της τις μορφές, η συγχώρεση και η δύναμη της συγγνώμης, είναι μερικά από τα οποία θα διαβάσουμε και σίγουρα θα δικαιολογήσουμε κάποιες από τις συμπεριφορές των ηρώων.
Μη γίνεστε βιαστικά κριτές, όλοι έχουν τους λόγους τους για τις πράξεις τους και κανείς δεν είναι σε θέση να κατανοήσει επακριβώς πως ένιωσαν ή πως νιώθουν.
Το βέβαιο είναι ότι η συγχώρεση κρύβει στους κόλπους της, ένα μεγαλείο ψυχής!

Η Ξένια Κοθωνίδου γεννήθηκε στην Καβάλα όπου ζει μέχρι σήμερα.
Από μικρή, έχοντας ανάγκη να κατανοήσει την ανθρώπινη φύση και αναζητώντας μονοπάτια διαφυγής, ταξίδευε παρέα με τους ήρωες των βιβλίων της. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και η ανάγκη της για έκφραση, την οδήγησαν να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής και να ασχοληθεί με τη μυθοπλασία.
Έχει πτυχίο Δημοσιογραφίας και επί σειρά ετών εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Άρθρα, αφηγήσεις και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στο ψηφιακό περιοδικό Fractal και στα ηλεκτρονικά περιοδικά της ΕΡΤ και της Ομάδας μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες». Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στις λέσχες ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας και στη διαδικτυακή ομάδα «Κατάθεση γραφής on line» όπου επίσης δημοσιεύει διηγήματά της.
Τα θολά γυαλιά είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βακχικόν.