Από τις εκδόσεις Λιβάνη

Αγαπητοί φίλου του www.agrinio-life.gr γεια σας και πάλι!

Αυτή τη φορά αφορμή για να γράψω τις σκέψεις μου είναι το βιβλίο της Χαράς Ανδρεΐδου «Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα».
Να ’ναι άραγε ταξιδιάρικο; Ήταν η πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό. Κατά το ήμισυ έπεσα μέσα, καθώς δεν ταξίδεψα μαζί του σε μέρη εξωτικά, μαγικά και ονειρεμένα που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αλλά στις ψυχές τεσσάρων ανθρώπων που ενώ συνδέονταν μεταξύ τους (με κάποια σχέση) η κάθε μια κοιτούσε σε διαφορετικό σημείο του ορίζοντα.
Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας: Αρετή, Νίκος, Βέρα, Μάρκος.
Τέσσερις άνθρωποι, τρεις παράλληλες σχέσεις.
Η Αρετή συναντά το Νίκο, τον εφηβικό της έρωτα, 25 χρόνια μετά. Ξεκινά μια καινούρια σχέση μέσα από την οποία ελπίζει να ζήσει το όνειρο και να δημιουργήσει μαζί του οικογένεια. Ο Νίκος, εγωκεντρικός και ψυχαναγκαστικός τύπος, δεν του αρέσουν τα όρια και οι δεσμεύσεις. Γι’ αυτό και δεν τον ενοχλεί να μοιράζεται τη δεύτερη γυναίκα του κουαρτέτου που ακούει στο όνομα Βέρα με τον Μάρκο, αφού η Βέρα το μόνο που ζητά από τη σχέση τους είναι όμορφες στιγμές χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση. Μια δέσμευση που δεν την χρειάζεται από τον Νίκο, καθώς το δικό της μόνιμο στήριγμα είναι ο Μάρκος.
Ένα γαϊτανάκι είναι οι ζωές των τεσσάρων αυτών ανθρώπων, που αναρωτιέσαι πού και πώς θα καταλήξουν μέσα από το πολυσέλιδο ανάγνωσμα.

Παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Αρετής να επιτύχει με πολλές θυσίες εκ μέρους της τον ποθητό για κείνη στόχο, παράλληλα με τις ψυχαναλύσεις και τις μύχιες σκέψεις τόσο της ίδιας όσο και του Νίκου, σε τέτοιο βαθμό που κάποιες φορές μπορεί να χαθείς ή και να κουραστείς.
Η αίσθηση αυτή γίνεται πιο έντονη τελειώνοντας την ανάγνωση. Ένιωσα ότι η αφήγηση σταμάτησε ξαφνικά, σα να έλλειπαν κάποιες σελίδες και δεν μπόρεσα να διαβάσω το τέλος της ιστορίας. Ίσως αν έκλεινε κάπως αλλιώς η συγγραφέας να μην αισθανόμουν έτσι.
Στα θετικά του βιβλίου, το πολύ πλούσιο λεξιλόγιο. Εξαιρετικό χαρακτηριστικό η παράθεση τριών ρημάτων, επιθέτων, ουσιαστικών, με παρόμοια σημασία, που αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας και μια ολοκληρωμένη εικόνα που δεν χωρά παρερμηνείες.
Αν αποφασίσετε να διαβάσετε «Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» θα πρέπει να είστε απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό. Απαιτεί συγκέντρωση και ηρεμία η ανάγνωσή του.

StaTesseraSimeiaTouOrizontaEx_Layout 1