Ένα μικρό απόσπασμα από τον επίλογο…

Η αλήθεια, άλλωστε, δεν είναι πάντοτε μία. Δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο, όταν λέγεται από αναξιόπιστους αφηγητές.
Ούτε απόλυτη είναι, όταν φιλτράρεται από αμφίβολης ηθικής περιπλανώμενους.
Ούτε και πάρα πολύ αληθινή δεν είναι η αναθεματισμένη η αλήθεια, σε τελική ανάλυση.
Είναι ένα σύνολο πληροφοριών η αλήθεια. Είναι σύνθετη και δαιδαλώδης, περίεργη και ιντριγκαδόρικη, είναι το σύνολο των γεγονότων σε ευθεία γραμμή…

Από την παρουσίαση των εκδόσεων για την κυκλοφορία του βιβλίου…

Τα BELL Best Seller έχουν αποδείξει ότι τολμούν και ξέρουν να εκπλήσσουν ευχάριστα τους αναγνώστες, παρουσιάζοντας κατά καιρούς τις πιο πρωτότυπες και αξιόλογες σειρές βιβλίων διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, αλλά και νέων, πολλά υποσχόμενων Ελλήνων συγγραφέων. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, μπαίνουμε σε ένα υπόγειο γεμάτο μυστικά, σε μια παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη κάπου στου Ζωγράφου, και ποντάρουμε χωρίς δεύτερη σκέψη στον Λευτέρη Μπούρο: το DRIFTER #1 – το χέρι του νεκρού είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Λευτέρη, ο οποίος το 2018 είχε εκδώσει τη συλλογή με ιστορίες μυστηρίου, Ερασιτέχνες Δολοφόνοι, για την οποία μάλιστα ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2018 από το λογοτεχνικό περιοδικό κλεψύδρα.
Τι είναι όμως το DRIFTER; Είναι αστυνομικό μυθιστόρημα, νουάρ ή περιπέτεια; Είναι ένα χιουμοριστικό δράμα ή η ιστορία ενός άσκοπα περιφερόμενου αλήτη; Για την ώρα, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι πως πρόκειται για το καλό χαρτί μας. Και ο Λευτέρης Μπούρος θα γίνει το επόμενο όνομα που θα μάθετε από την καλή… και από την ανάποδη. Γιατί το πρώτο βιβλίο της νέας μας σειράς DRIFTER είναι μια ιστορία με αξέχαστους πρωταγωνιστές και έναν ανατρεπτικό αφηγητή, που θα συζητηθεί πολύ.

Τον Λευτέρη Μπούρο τον γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά διηγημάτων Ερασιτέχνες Δολοφόνοι, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή και ήταν μια πραγματικά αξιοσημείωτη προσπάθεια, μια πρώτη γεύση του τι μας επιφύλασσε για το μέλλον ο συγγραφέας.
Έτσι, ακόμη πιο έμπειρος μας παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι, το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Bell και φυσικά δεν θα μπορούσε παρά να ασχοληθεί και πάλι με μια ιστορία δολοφονίας, γεμάτη ίντριγκες, μυστικά, αθώους και ενόχους και μια αφήγηση που άλλοτε πρωτοπρόσωπη και άλλοτε τριτοπρόσωπη, καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από την περίεργη αυτή υπόθεση. Και η αλήθεια είναι ότι του πάει πολύ και το αστυνομικό και ο τρόπος αφήγησης…


Και επειδή οι λάτρεις του είδους είναι συνήθως το αντρικό κοινό, θα τολμήσω να πω ότι με το στυλ του ο Λευτέρης Μπούρος θα κερδίσει και το γυναικείο κοινό, καθώς η γραφή του έχει αυτό το κάτι που σε κρατάει σε αγωνία, θέλεις να καταλάβεις ποιος έπεσε θύμα, αν ό,τι παρουσιάζεται είναι έτσι όπως φαίνεται ή κρύβει άσους στο μανίκι…
Μια έξυπνη και αρκετά πρωτότυπη λοιπόν ιστορία δολοφονίας που φυσικά έχει να κάνει με χρήμα… με γυναίκες και με υπόπτους που έχουν ακλόνητο άλλοθι, αλλά και αθώους έτοιμους να πέσουν στα δίχτυα όσων τους έχουν στήσει μια καλοστημένη παγίδα.
Μου άρεσε το χιούμορ του και ο τρόπος που αναλύει τα γεγονότα ως αφηγητής ο πρωταγωνιστής, ένας νεαρός που δεν μπορείς παρά να τον συμπαθήσεις και να τον συμπονέσεις. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτός ήταν ο σκοπός του συγγραφέα, αλλά κατάφερε να κάνει τη διαφορά στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, με τον έξυπνο τρόπο που χειρίστηκε τις πληροφορίες που ο αναγνώστης έπρεπε να μάθει. Ο επίλογος είναι όλα τα λεφτά!


Πολλά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Μπούρο και στις εκδόσεις Bell και αναμένουμε και τη συνέχεια του DRIFTER ώστε να δούμε την πορεία του πρωταγωνιστή, ενός νέου, πολλά υποσχόμενου ήρωα, αλλά και όλων των υπολοίπων παιχτών-ηρώων της αξιόλογης αυτής προσπάθειας!


Περίληψη
Ένας φορτηγατζής με μεγάλη ρέντα στη ρουλέτα.
Μια στρίπερ που ερωτεύεται ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι. Ένας δημοσιογράφος που πουλάει την ψυχή του στο Διάβολο. Ένας αστυνόμος που ρίχνει γροθιές για να αποσπάσει μια βολική αλήθεια.
Στο υπόγειο μπαρ του DRIFTER, πάνω από μια τσόχα μπιλιάρδου, ένας μελλοθάνατος γιάπης ποντάρει τα ρέστα του στο Χέρι του Νεκρού -ένα συνδυασμό από μαύρους άσους και οχτάρια, που μοιάζει ανίκητος. Λίγες μέρες αργότερα, ένας σκληροτράχηλος μπράβος πέφτει νεκρός σε μια αποθήκη στο Ζωγράφου, ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές καλεί την αστυνομία και περιμένει μια δίκαιη μεταχείριση, και ένας ευυπόληπτος επιχειρηματίας που κινεί τα νήματα τρομοκρατεί τους πάντες με την απουσία του.
Στην προσπάθειά του να αναστήσει μια πεθαμένη αγάπη, ένας αντισυμβατικός ήρωας χώνεται βαθιά στην υπόθεση. Στο δρόμο του παραμονεύουν μυστηριώδη σημειώματα και φιλότεχνες γειτόνισσες, ανεξιχνίαστοι φόνοι και ύποπτες σχολικές τσάντες, αλλά αυτός, ακροβατώντας ριψοκίνδυνα μεταξύ δράματος και κωμωδίας, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί: θα προσφέρει καταφύγιο, θα παρασυρθεί σε μάταιες παρακολουθήσεις, θα στήσει παγίδες στους διώκτες του και θα επιχειρήσει να βγει αλώβητος από το βούρκο, εξαπατώντας την αστυνομία.
Το Χέρι του Νεκρού -το πρώτο βιβλίο της pulp noir σειράς DRIFTER- είναι μια ιστορία αστικής αλητείας, που αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια ενός άσκοπα περιφερόμενου πρωταγωνιστή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)