Εκδόσεις γραφή.


Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς, πώς φαίνονται τα γεγονότα από τη μεριά του προβάτου; Ποια είναι η οπτική πλευρά που μπορείς να δεις μια κατάσταση πέραν από αυτή που εσύ αναγνώστη βλέπεις ή θεωρείς ότι βλέπεις; Κι αν δεν βλέπεις την οπτική πλευρά του προβάτου τότε τι βλέπεις, εκείνη του εκτελεστή του ή του άσπονδου εχθρού του;
Η Δέσποινα Χαραλάμπους, μέσα από 51 εύστοχα διηγήματα επέλεξε να ρίξει φως με την ιδιαίτερη πένα της, παρατηρώντας καταστάσεις που όλοι έχουμε ή είχαμε βιώσει ή θα βιώσουμε στο μέλλον, δημιουργώντας ιστορίες ξέχειλες από στοχαστικά και φιλοσοφικά λόγια.

Πώς βιώνεται άραγε η ζωή από την πλευρά του προβάτου;
Πώς νιώθει ένας πυροσβέστης όταν τον περικυκλώνει η πύρινη λαίλαπα;
Τι σκέφτεται μια γυναίκα που στα 65 της πάσχει από άνια;
Πώς καταφέρνεις να διασχίσεις το Αιγαίο με το τρένο;
Σε ποια ηλικία μπορεί να θεωρήσει ένα παιδί τον εαυτό του γηραιό;
Είναι δυνατόν να κυοφορείς όταν απέχεις από το σεξουαλικό κομμάτι περισσότερο από 11 μήνες;
Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν τα παιδιά που νοιάζονται τους γονείς τους;
Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή κομμάτι της πραγματικής ζωής, μπορεί να χαρακτηριστεί μια πράξη δολοφονίας από ζήλια;
Είναι εφικτό τα κατάλοιπα μιας καραντίνας να μας κρατούν δέσμιους στη νέα τάξη πραγμάτων που η ίδια καθιέρωσε;
Πώς μοιάζει ένας εξωγήινος έρωτας;
Κρύβουν οι αποδείξεις διοδίων τα μελλούμενα του κάθε οδηγού;
Αλήθεια, τι γεύση έχει για εσάς ο κινηματογράφος;
Ποιος είναι σε θέση να αποδώσει την ακριβή και αντικειμενική αξία ενός θησαυρού;
Έχει ανάγκη ο άνθρωπος από νέες θρησκείες;
Πόσες καταγγελίες μπορούν να χαρακτηριστούν ανώνυμες φάρσες;
Τέλος, η επανάληψη φέρνει τη βαρεμάρα ή από βαρεμάρα εδραιώνεται η επανάληψη;

Ένα βιβλίο μεστό σε ανθρώπινα πάθη, σε εμμονές και ανίατες ασθένειες του μυαλού, που αφήνουν τους κατόχους τους να ζουν σε κόσμους ξένους. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη ζωή και τον θάνατο, τον πόλεμο και την ειρήνη, που κάνει λόγο για αυταπάτες, για φρούδες ελπίδες που σε κάνουν να χάσεις το αίσθημα της λογικής χωρίς να νιώσεις την ανάσα του θανάτου πλάι σου, ένα βιβλίο που φέρνει στο φως ιδιορρυθμίες, πρωτοβουλίες και εφιάλτες που υποβόσκουν στην ανελέητη πραγματικότητα.
Θα διαβάζουμε για κακόγουστα αστεία που σε κάνουν να συνειδητοποιείς τις απλές αξίες της ζωής, για την απελπισία και την υποκρισία, που σε ζώνει κατάσαρκα στερώντας σου ακόμη και τη δύναμη να αναπνεύσεις, όταν της δώσεις χώρο αλλά και για το κυνήγι των στόχων και την προσκόλληση στις τάσεις της εποχής χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Η αγωνία, η υπομονή αλλά και η λύτρωση, έχουν ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις λέξεις, ικανές να μας προβληματίσουν αλλά και να μας παραδειγματίσουν μέσα από ένα συνονθύλευμα συναισθηματικών, στοχαστικών, πρωτότυπων, καυστικών, σουρεαλιστικών και χιουμοριστικών κειμένων.

Η Δέσποινα Χαραλάμπους ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και μοντέζ. Σπούδασε Αρχιτεκτονική, Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ειδικεύθηκε στη συγγραφή σεναρίων.
Δούλεψε ως αρχιτέκτονας και έχει δημοσιεύσει σχετικά με τα έργα της άρθρα και εκδώσει βιβλία για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Γυρίζει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ -μεγάλου και μικρού μήκους- που συμμετέχουν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και σ’ όλον τον κόσμο, και διδάσκει σε σεμινάρια κινηματογράφου.
Αγαπά τα arthouse κόμιξ και όλα τα είδη του κινηματογράφου. Παθιασμένη όμως με τη σύγχρονη τεχνολογία και τους υπολογιστές, παραμένει σε όλη της τη ζωή φανατική οπαδός της Επιστημονικής Φαντασίας.

Το Από Τη Μεριά Του Προβάτου είναι μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν ανάμεσα σε κινηματογραφικά σενάρια, γυρίσματα και μοντάζ, γι’ αυτό και παίζονται άνετα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις γραφή.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ