Στο σημερινό μας παραμύθι θα γνωρίσουμε τον Χρον που δεν είναι άλλος από τον χρόνο. Τον ξέρουμε, αλλά δεν τον βλέπουμε και δεν τον έχουμε ποτέ μας γνωρίσει. Μέσα από το παραμύθι θα μάθουμε τα χαρακτηριστικά του, θα διασκεδάσουμε και φυσικά θα γίνουμε σοφότεροι!
Όλοι μας μικροί αλλά και μεγάλοι γνωρίζουμε κάμποσα πράγματα για τον χρόνο και ασχολούμαστε πολύ μαζί του! Κάποιοι από εμάς τον κυνηγούν, κάποιοι τον σκοτώνουν, άλλοι τον ζηλεύουν και άλλοι πάλι τον αγνοούν όταν περνούν καλά και ξέγνοιαστα.
Αν αναρωτιέστε που ζει, έχω απάντηση. Το σπίτι του είναι γεμάτο βίδες, γρανάζια και ρουλεμάν που συνεχώς δουλεύουν ασταμάτητα. Του αρέσει να παίζει και πάντα μα πάντα είναι πεινασμένος, με αποτέλεσμα να τρώει αχόρταγα τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, αλλά και τις ώρες αμάσητες!
Για τα παιδιά ο χρόνος άλλοτε περπατά αργά και δύσκολα, ειδικά όταν έχουν μάθημα ή διάβασμα και τα κάνει να δυσανασχετούν και να βαριούνται. Άλλοτε όμως, όταν παίζουν και διασκεδάζουν με την ψυχή τους, τρέχει γρήγορα, τόσο γρήγορα που δεν το καταλαβαίνουν και εκείνος χάνεται…
Μερικοί από εμάς τον λένε γέρο όταν η χρονιά του φεύγει και τον τραγουδούν και οι ίδιοι πάλι αμέσως μετά τον λένε νέο και πάλι τον τραγουδούν!
Έχει φίλους που τον αγαπούν, αλλά και άλλους που τον φοβούνται…

Είναι γιατρός, είναι ανυπόμονος αλλά και απολαυστικός!

Μαζί του θα γνωρίσουμε τα ηλιακά, τα υδραυλικά, τα επιτραπέζια, τα μηχανικά, τα μεγάλα αλλά και τα μικρά ρολόγια.
Ο χρόνος σύμμαχος, ο αμείλικτος χρόνος, ο χρόνος που ποτέ δε σταματά, ο χρόνος που αγνοούμε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και πάντα μα πάντα θα είναι εκεί για να καταγράφει κάθε μας στιγμή!
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους για να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο.

Εικονογράφηση: Αγγελική Δρακάκη

Η Δέσποινα Γκουτζολίκα γεννήθηκε σε ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου, το Ομόλιο Λάρισας. Εργάζεται ως αστυνομικός και της αρέσει να γράφει παιδικές ιστορίες.
Όταν ήταν η ίδια παιδί, είχε την τύχη ν’ ακούσει αμέτρητα παραμύθια από τη γιαγιά της, τα οποία κράτησε στην άκρη του μυαλού της, και όταν ήρθε η ώρα, άρχισε να τα χαρίζει, μαζί με τα δικά της, στους μικρούς της γιους αλλά και σε όλα τα παιδιά. Όνειρό της είναι να συνεχίσει να διηγείται παραμυθένιες ιστορίες σε όλον τον κόσμο… για να ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Πολλά διηγήματά της υπάρχουν σε διάφορους ιστότοπους, ενώ ένα από αυτά έχει συμπεριληφθεί στο συλλογικό έργο «Οι μάγισσες της Θεσσαλίας» από τις εκδόσεις iWrite.
Εμπνευσμένη από τα χαϊκού του Γιώργου Σεφέρη γράφει τα δικά της. Έχει διακριθεί στον διαγωνισμό «Τα χαϊκού της άνοιξης» των εκδόσεων Ανεμολόγιο και συμμετέχει στην ομώνυμη έκδοση.
To πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Ο φύλακας Άγγελος» εκδόθηκε το 2015 από την Ήρα Εκδοτική. Ακολούθησαν το «Ουπς… ένα ροζ χταπόδι στον ωκεανό», «Τα μαγικά χρωματιστά μολύβια» και το «Τι φοβάται η Τυτώ». Το έκτο κατά σειρά βιβλίο της ήταν «Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή» εκδόθηκε το 2022 από το Αστυνομικό Τμήμα Τροχαίας και διανέμεται δωρεάν στα σχολεία, ενώ οι αναγνώστες μπορούν να το αναζητήσουν σε ηλεκτρονική μορφή στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π. Είναι ένα παραμύθι-οδηγός για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την Οδική Ασφάλεια.
Τα παραμύθια της «Οι θαλασσοπόροι του ουρανού» και «Χρον ο βιαστικός» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πνοή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.