Το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο Τζέρι, είναι αφιερωμένο σε ένα εγκαταλελειμμένο σκυλάκι, που όμως βρήκε οικογένεια, πήρε όνομα και τόση αγάπη που δεν μπορούσε να βάλει ο νους του. Μέσα από την πένα του συγγραφέα, μας γίνεται γνωστή η ιστορία του Τζέρι, του τετράποδου που από την πρώτη στιγμή που μπήκε στη ζωή του και στη ζωή του Ψηλού, αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας τους.
Στις 11/4/2019, οι δυο μπαμπάδες που με σθένος αντικατέστησαν το μητρικό πρόσωπο, έμελλε να γίνουν κομμάτι της ζωής του Τζέρι και θα τολμήσω να πω… το καλύτερο!
Ο Τζέρι, φοβάται πολλά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι τα μπαλόνια, οι μπάλες, η ηλεκτρική σκούπα, το λούσιμο, αλλά και τα ποδήλατα.
Το όνομά του δεν είναι δανεισμένο από το παιδικό καρτούν, αλλά φέρει τη σφραγίδα του συγγραφέα Τζερόμ Ντέιβιντ, λατρεμένου ενός μπαμπά που δε νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω ποιου από τους δύο.


Χαρακτηριστικό του, η λαιμαργία σε όλους τους τομείς. Λαίμαργος στο φαγητό, λαίμαργος και στην αγάπη. Ο συγγραφέας σημειώνει ότι, είναι απόλαυση η συγκατοίκηση με ένα εξαρτημένο πλάσμα που περιμένει στωικά τη στοργή σου, άλλοτε πάλι την επιζητά και ως αντάλλαγμα σε γεμίζει απλόχερα από την ανιδιοτελή του αγάπη.
Ο ήρωας του βιβλίου και σωστότερα ο ήρωας του συγγραφέα μας, είναι κοινωνικός, εκδηλωτικός, καλόπιστος, διόλου επιθετικός, λάτρης της βόλτας και με άπειρες θεραπευτικές ιδιότητες όπως όλα τα κατοικίδια ζωάκια.
Ένα πλάσμα που συμπάσχει στον πόνο και αντιλαμβάνεται πλήρως όταν κάτι δεν πάει κατά τα συνηθισμένα ή όταν η ψυχολογική κατάσταση κάποιου από τους οικείους του διαφέρει ή απέχει από εκείνη που γνωρίζει.
Τα χαρακτηριστικά του είναι πολλά. Είναι φιλικός, είναι κούκλος με τις ιδιαίτερες λεπτομέρειές του, ένας φύλακας της ευτυχίας τους, χαρισματικός, πανέξυπνος, προσαρμοστικός αλλά πολλές φορές και χειριστικός. Δείχνει μια τρομερή αδυναμία στα παιδιά και ιδίως στα μωρά, ίσως λόγω του μικρού τους μεγέθους και λατρεύει αθεράπευτα το ωραίο φύλο. Ό,τι θηλυκό αντιληφθεί τον έλκει τόσο, που είναι ικανός να σέρνει τον συνοδό του, μέχρι να μυρίσει την γυναικεία φιγούρα που έχει εισβάλει στην ακτίνα του. Βέβαια οι γονείς του, του έχουν προσάψει και το χαρακτηριστικό ανασφαλής.
Τα ζώα αντιλαμβάνονται πολλά κι ας μη μπορούν πολλά από αυτά να τα εκφράσουν. Αντιλαμβάνονται συναισθήματα αλλά και λέξεις που καταγράφονται στο ενεργητικό τους και λειτουργούν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Έτσι και ο Τζέρι, συνετίζεται όταν ακούσει τη φράση «ντροπή σου».


Αγαπά τον ύπνο, οσμίζεται τις αόρατες και συνάμα σκοτεινές πληγές και στέκεται ακοίμητος φρουρός του «πληγωμένου» πατέρα του, έως ότου αντιληφθεί ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ο συγγραφέας παραθέτει χίλιους λόγους για την αγάπη που του έχει και κάνει αναφορά στη μαμά Κατερίνα που λάτρευε τα ζώα αλλά και στα σκυλιά του καταφύγιου και στην αδημονία τους για την πολυπόθητη υιοθεσία τους. Δίνει μαθήματα, παραδειγματίζει με τη συμπεριφορά του και μέσα από τις αστείες, διασκεδαστικές και αγαπησιάρικες ιστορίες τους που μοιράζεται μαζί μας, προσδίδει ένα έναυσμα και παροτρύνει όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικίδιο και ακόμη δεν το έχουν αποφασίσει.
Πρόκειται για μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια παρακαταθήκη της κοινής ζωής τους και μια κατάθεση ψυχής για την προσφορά του Τζέρι στις ζωές τους που επιθυμεί να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό.
Διάβασα ένα τρυφερό αλλά και διασκεδαστικό βιβλίο και εισέπραξα τόσο την ευτυχία τους όσο και την αναγκαιότητα που κρύβει η υιοθεσία ενός ζώου σε ανθρώπους που ψυχολογικά είναι ασταθείς και όχι μόνο!

Ο Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το βιβλίο της Κατερίνας (2013), Επειδή είναι η καρδιά μου (2014), Μικρό χρονικό τρέλας (2016), Ρένα (2017), Σκυλίσια ψυχή (2018), Το μυστικό του Λεονάρντο (2019), Δέσποινα (2020), Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου (2021), Μισό παιδί (2021), Η άλλη Κατερίνα (2022), Η μικρή λέξη αγάπη (2022), Τζέρι (2023)• τα ευθυμογραφήματα Έρως ανίκατε μάσαν (2015), Νεοελληνική μυθολογία (2016), Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά (2016), Φωτιά στα Σαββατόπαχα (2018)• η μαρτυρία Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου.
Κουβέντες για το φως μες στο σκοτάδι της κατάθλιψης (2020). Επίσης, έχει γράψει βιβλία για παιδιά: Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ (2003), που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, Ο στοιχειωμένος πύργος της Ούρσουλα ντε Φλαφ (2005), Η μαμά δε θέλει να μου πάρει ζωάκι (2005), Έγκλημα στο Τούνδρα εξπρές (2011), Δεν ξανακάνω μπάνιο ποτέ! (2013), Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης (2016), Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ (2016) και Το ουφάκι (2017).

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.