Η Αμαλία είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου της Σεβάνα Κασεμιάν, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου. Είναι μια μικρή δεσποινίδα, έχει αδερφή την Κοραλία και ένα χαριτωμένο σκυλάκι τον Γούρλι το οποίο αφήνει να κοιμάται μαζί της.
Το σχολείο της έχει υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με σχολεία του εξωτερικού και η Αμαλία θα φιλοξενήσει για λίγες μέρες στο σπίτι της ένα άγνωστο παιδί. Όλο αυτό την αγχώνει και τη φοβίζει συνάμα, αλλά η Ολίβια που επιλέχτηκε να μείνει μαζί της είναι ένα χαμογελαστό κοριτσάκι που γρήγορα κάνει την Αμαλία να αποφορτιστεί, να νιώσει όμορφα και να περάσει διασκεδαστικά στον κοινό τους χρόνο.
Η Ολίβια, έχει συνεχώς μαζί της ένα βαλιτσάκι, με όλα τα απαραίτητα για τον παιδικό διαβήτη. Οι δυο φίλες πλέον και φυσικά η Κοραλία που δεν λείπει από κοντά τους περνούν υπέροχα, μοιράζονται τη χαλαρή διάθεση, απέκτησαν μεταξύ τους οικειότητα και οι άγνωστες λέξεις όπως ενέσεις ινσουλίνης αποσαφηνίζονται με απλές εξηγήσεις από τη μαμά και δεν αποτελούν ταμπού, ούτε προκαλούν φόβο.
Μια μικρή απροσεξία, μια έκθεση ενός μυστικού στα γουρλωμένα μάτια των παιδιών, μια εκ νέου αγκαλιά και οι ανιδιοτελείς πράξεις που συνοδεύονται πάντα με όμορφα συναισθήματα, θα φέρει χαμόγελα στα παιδικά πρόσωπα τόσο των πρωταγωνιστών, όσο και των ακροατών, κάτι που είναι πολυπόθητο για τα παιδικά βιβλία και τα παραμύθια.

Το παραμύθι έχει να μας διδάξει πολλά. Θα μάθουμε ότι η επιλογή της παρέας είναι σε θέση να φέρει στην επιφάνεια τον καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας, θα κατανοήσουμε την αξία ενός πειράματος υπευθυνότητας μέσω ανταλλαγής αντικειμένων και θα μοιραστούμε τόσο με την Αμαλία όσο και την Ολίβια, την πολύτιμη αξία εννοιών, όπως η κατανόηση, η ωριμότητα αλλά και η συγχώρεση.
Θα γνωρίσουμε τον παιδικό διαβήτη και θα αφήσουμε κατά μέρους το άγχος και τον φόβο που μπορεί να μας προκαλεί κάτι νέο, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με έννοιες μέχρι πρότινος άγνωστες και θα ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε φίλους που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους κάτι το διαφορετικό.

Πρόκειται για ένα όμορφο παιδικό βιβλίο που συνοδεύεται από παραστατικές εικόνες και ένα συναισθηματικό κείμενο που στόχο του έχει να αντιληφθούμε την πολύτιμη και χρήσιμη αξία όλων μας στο κοινωνικό σύνολο, έστω κι αν κάποιοι έχουν αναπόσπαστο κομμάτι τους ιδιαιτερότητες και ειδικές ανάγκες.

Όλοι είμαστε άξιοι, όλοι είμαστε απαραίτητοι ακόμα κι αν κάποιοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μια φράση που κέντρισε το ενδιαφέρον μου και ήταν εκείνη που ξεχώρισε από όλο το υπόλοιπο κείμενο.
…πρέπει να προσπαθούμε να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να νιώθει. Έπειτα, να φερόμαστε όπως θα θέλαμε να μας φερθούν…

Ένα παιδικό βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα και ευελπιστώ να διαβαστεί από πολλά και ακόμη περισσότερα παιδιά!

Η Σεβάνα Κασεµιάν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φαρµακευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Από µικρή ηλικία έγραφε βιβλία και ποιήµατα. Αγαπά να περνά ποιοτικό χρόνο µε τα παιδιά, να παίζει µαζί τους και να τους διηγείται αληθινές και φανταστικές ιστορίες. Διαµένει στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται ως φαρµακοποιός.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.