Βρισκόμαστε στην Αφρικανική Σαβάνα, όπου η φίλη μας η Τζούμπα ένα θηλυκό, όμορφο και τραυματισμένο τσιτάχ, δυσκολεύεται να βρει τροφή και αποφασίζει να αναζητήσει άλλα πρόσφορα μέρη. Στο ταξίδι της θα συναντήσει έναν κόκκινο βουφάγο, τον Ασκάρι, φίλο του μεγαλόσωμου ρινόκερου Κιφάρου.
Οι τρεις φίλοι αποφασίζουν να γίνουν συνοδοιπόροι σε ένα κοινό ταξίδι, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, μακριά από τον άνθρωπο που σκοπό του έχει πολλές φορές να προκαλέσει κακό στα ζώα άλλα και στην φύση που είναι το σπίτι τους.
Στην περιπλάνηση τους, θα συναντήσουν ένα μητριαρχικό κοπάδι ελεφάντων που και αυτό αναζητά τροφή και προστασία από τους κυνηγούς και παρά τη διαφορετικότητά τους, θα συνυπάρξουν αρμονικά, δίνοντας στους μικρούς μας φίλους ένα ακόμη μάθημα.


Το παραμύθι, συνεχίζεται με ένα απρόσμενο γεγονός και ακολουθούν δύο διαφορετικές εκδοχές για την αποκορύφωσή του. Γεμάτο συναισθήματα και ξέχειλη αγάπη για τα ζώα και τον όμορφο κόσμο τους, οι μικροί μας φίλοι να πάρουν μαθήματα για τη σημαντικότητα της συνεργασίας, την αναγκαιότητα της ασφάλειας, το ομαδικό πνεύμα που πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε, τους κανόνες συμβίωσης, τη φιλία και τα οφέλη της, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την απερισκεψία και την αλαζονεία των ανθρώπων κατά των ζώων.


Σκοπός του βιβλίου και των συγγραφέων είναι, τα παιδιά να έρθουν κοντά στη φύση μέσω των ζώων και λόγω της αθωότητας και της αγνότητας που τα διακατέχουν, να αγαπήσουν τη φύση και να μάθουν να σέβονται τον χώρο των άλλων.
Στο τέλος δε του βιβλίου, θα βρούμε ποικίλες δραστηριότητες, παιχνίδια και έξτρα πληροφορίες για τις άγνωστες λέξεις που μπορεί κάποιοι να έχουμε, αποσαφηνίζοντας, μαθαίνοντας, χρωματίζοντας και γεμίζοντας δημιουργικά τον χρόνο των παιδιών μας.


Μια δυναμική συνεργασία της ψυχολόγου εκπαίδευσης Μάνιας Ζηρίδη και της περιβαλλοντολόγου δρ Τζωρτζίνας Σπύρη που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα παραμύθι γεμάτο διδάγματα για το περιβάλλον, προβληματισμούς και γνώσεις για την προστασία του, άπλετη αγάπη για τα ζώα και μια καθαρή διάσταση για τη θέση του ανθρώπινου παράγοντα σε όλα τα παραπάνω.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι στη ζωή υπάρχουν και τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος και η απώλεια, αλλά πάντα συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά και να πασχίζουμε για ένα καλύτερο αύριο σε μια ζωή που είναι χρέος μας να την κάνουμε όμορφη.

Η Μάνια Ζηρίδη συνδυάζει μεταπτυχιακές σπουδές και εργασιακή εμπειρία στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Παγκόσμια Υγεία. Μέσα από ανθρωπιστική αποστολή στην Τανζανία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να μάθει βέλτιστες πρακτικές στην εκπαίδευση και συνεργασία με πολυπολιτισμικές ομάδες, έχει αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες προκλήσεις, τη βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση διαφόρων ομάδων. Είναι παθιασμένη με την ανθρωπιστική βοήθεια, την ειρήνη, την επείγουσα εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή και τα SDGs, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, τις αξίες, τις δεξιότητες ζωής και τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η δέσμευση, η θετική ενέργεια, η συμπόνια και η προσαρμοστικότητά της είναι η κινητήριος δύναμή της για την ενδυνάμωση και την έμπνευση νέων και μεγαλύτερων μυαλών ώστε να γίνουν ενεργοί καταλύτες αλλαγής. Μέσω του σχεδιασμού και της παροχής προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδεύσεων, σεμιναρίων, εγχειριδίων και πρότζεκτ έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα που έχουν σημασία, με την ελπίδα να γίνουν συνειδητοί πολίτες για ένα βιώσιμο και ειρηνικό κόσμο.

Η Τζωρτζίνα Σπύρη, από το 2002, διδάσκει τις φυσικές επιστήμες μέσα από την τυπική και μη-τυπική εκπαίδευση σε διάφορες ηλικίες, από παιδιά προσχολικής ηλικίας έως και φοιτητές, ως Καθηγήτρια Πανεπιστημίου στο City University of New York, και ειδικεύεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Εργάζεται ως Υπεύθυνη Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ Πελαργός για την προστασία της Ελληνικής Άγριας Φύσης ως Διευθύντρια Εκπαίδευσης, είναι Διευθύντρια του Carbon Busters Ελλάδας και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Επιστημών της Φινλανδικής MKO Carbon Busters. Παράλληλα διδάσκει τη βιωσιμότητα και τη σύνδεση με τη Φύση σε φοιτητές του IST College. Πριν εισέλθει στον τομέα της εκπαίδευσης εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και σε διάφορα ινστιτούτα ανά τον κόσμο (Ολλανδία, Αμερική, Αγγλία) με ειδικότητα τη Χημική Ωκεανογραφία. Είναι μέλος της Επιτροπής για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature) που καθιέρωσε την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών, της International Zoo Educators Association και εκλεγμένο μέλος της Επιτροπής για την Εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (European Association of Zoo and Aquaria). Η αγάπη της για τη φύση ξεκίνησε όταν ήταν παιδί και από τότε εργάζεται διαρκώς για να συνδέσει τους γύρω της με τη φυσική ομορφιά του πλανήτη μας και να τους εμπνεύσει να τη διατηρήσουν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.