Χρόνια πριν σε ένα χωριό της Ευρυτανίας, ζούσε η νεαρή Ρεγγίνα με τους γονείς της. Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα, γνωρίστηκε με τον Πέτρο, έγιναν ζευγάρι και προσπάθησαν να ζήσουν μαζί παρά τις απειλές των μανάδων τους, της Δέσποινας και της Αργυρώς, που ενόσω στο παρελθόν ήταν αχώριστες, κανείς δεν κατάλαβε τον λόγο που έγιναν άσπονδοι εχθροί.
Η περιπέτεια των δύο νέων έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Θα ταξιδέψουν, θα ζήσουν ερωτευμένοι, θα χωρίσουν και η ζωή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, τόσο στους ίδιους όσο και στα πρόσωπα που θα είναι κοντά τους, με συνοδοιπόρο τους την Άρτεμη, καρδιακή φίλη της Ρεγγίνας.
Ένα γράμμα λίγο μετά από μια άτακτη φυγή από το παράθυρο, μια συνάντηση δυο παλιών γνώριμων γυναικών, ένας παράνομος έρωτας ανάμεσα σε δυο παιδιά, ο άδικος θάνατος ενός άξιου πατέρα και ένας αλλιώτικος γάμος, είναι στοιχεία που μένουν στη μνήμη του αναγνώστη και περιμένουν με υπομονή τη σύνδεσή τους με τα υπόλοιπα που κρύβει η ιστορία μας.

…καμιά φορά τα δεσμά της καρδιάς είναι πιο ισχυρά και από τα δεσμά του γάμου…

Η Αργυρώ και η Δέσποινα κουβαλούν έναν όρκο που πρέπει να πάρουν μαζί τους στον τάφο τους. Ο αστυνόμος Σαχινίδης αναζητά τη λύση μιας διπλής δολοφονίας. Η Άρτεμη με τα πράσινα μάτια θα χάσει τα πάντα μετά το ατύχημα και θα παραιτηθεί από τη διάθεση για ζωή και μια μάνα θα αφήσει για λίγο το παιδί της απροστάτευτο και όταν θα γυρίσει θα είναι πολύ αργά.
Θα διαβάσουμε για τη βέρα που βρέθηκε θαμμένη στα χώματα, για μια σπάνια καρδιακή πάθηση, για ένα κιτρινισμένο κομμάτι εφημερίδας, μια αποπλάνηση «ενηλίκου», τον φιλανθρωπικό σύλλογο «αγκαλιά» και την αμνησία που θα επιτρέψει στον Άντονι να παντρευτεί την Άννα.
Η ιστορία μας διαδραματίζεται σε πολλά μέρη. Θα περιηγηθούμε από το Καρπενήσι, στη χερσόνησο Κασσάνδρας, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Μεγάλο Χωρίο και θα αγκυροβολήσουμε στο λιμάνι της όμορφης Φολεγάνδρου.

…είναι σπάνιο για τους ανθρώπους να λένε συγγνώμη και ευχαριστώ…

Ένας δίσκος με ποτήρια λικέρ, ένα περίεργο όνειρο που ταράζει, μια αποκάλυψη από λάθος, ένα τελευταίο μήνυμα κλεισμένο σε μπουκάλι και πεταμένο σε αφρισμένη θάλασσα και η Μαντώ που προσφέρει ένα μαντήλι ξέχειλο από κακές μνήμες, ταράσσουν συθέμελα τις ήδη διαταραγμένες ισορροπίες και προμηνύουν φουρτούνες και θύελλες.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Άρη Αποστολάκη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…η μνήμη μου είσαι. Η πατρίδα μου. Και πού να πάω χωρίς εσένα;…

Δεν βάζει ο νους την καταιγιστική συνέχεια που θα ακολουθήσει. Μια βραδιά με δυνατή βροχή, κεραυνούς και αστραπές θα πάρει στα χέρια της τη σκυτάλη και θα την παραδώσει σε ένα ποτήρι γάλα που φέρνει αναγούλα, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση που κόβει σαν λεπίδι, σε ένα κελί φυλακής και έναν βαθύ λάκκο με πειστήρια.
Ανθρώπινα πάθη, λάθη, έρωτες, γονείς που δεν ξέρουν να δώσουν αγάπη, σχέσεις που στηρίζονται σε ψέματα και εκβιασμούς, ψυχές που κουβαλούν βαρίδια πόνου και έχουν υποσχεθεί τιμωρίες. Πολλά θα διαβάσουμε, με κάποια θα συμφωνήσουμε, με άλλα όχι. Σίγουρα, θα προβληματιστούμε, θα θυμώσουμε και θα συμπαρασταθούμε νοερά στους ήρωες εκείνους που πόνεσαν και από φόβο έχασαν μια ευκαιρία ζωής.
Κλείνοντας, ένα σπίτι στη Φολέγανδρο περιμένει μια άλλη Ρεγγίνα να φυλάξει μνήμες μιας άλλης εποχής και να ζήσει εκεί στιγμές όμορφες που οι προκάτοχοί του δεν έμελλε να ζήσουν…

Ο Άρης Αποστολάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με ρίζες από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας. Σπούδασε Μάρκετινγκ και Επιχειρησιακή Επικοινωνία και έκανε Master στη Στρατηγική Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (AUEB). Το 2019 ταξίδεψε στη Βαρκελώνη και έλαβε Πιστοποίηση πάνω σε ψυχομετρικό εργαλείο βασισμένο στη θεωρία του Carl Jung.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συγγραφής και αυτοβελτίωσης, και έχει πραγματοποιήσει ομιλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αγάπη του για τα ταξίδια και τους ανθρώπους τον οδήγησαν σήμερα να εργάζεται σε μια διεθνή εταιρεία ξενοδοχείων.
Μέσα από τις λέξεις βρίσκει τις αιτίες και τον σκοπό του. Κάπως έτσι, διοχέτευσε ένα κομμάτι του στη νουβέλα «Άρωμα Ζωής», η οποία εκδόθηκε το 2008. Το «Φιλί που έμοιαζε με αντίο» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.