ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ ΝΤΑΝΟΥ

Το Μάη του 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ η πρώτη έκδοση του βιβλίου με τίτλο “Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ”. Ένα συλλογικό έργο, τα διηγήματα του οποίου έχουν γράψει μέλη του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών “η φωνή της”, με ευθύνη του συντονιστικού οργάνου, που αποτελείται από τις Σίσσυ Δουτσίου, Μαρία Καρουτσίδου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Όλγα Μπακοπούλου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Κατερίνα Παπαντωνίου και Ελένη Πριοβόλου. Οι 53 καταξιωμένες στο χώρο της Λογοτεχνίας γυναίκες συγγραφείς καταθέτουν με ιδιαίτερο τρόπο γραφής η καθεμιά τους τις εμπειρίες τους! Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών και μέλος του Δικτύου “η φωνή τηςΜαρία Γκασούκαπροσφέρουν με τη γραφή τους στην κατανόηση του προβλήματος της έμφυλης βίας, συμβάλλοντας με τον μοναδικό τους τρόπο στην ανάδειξη αυτού του συχνά περιορισμένου και συσκοτισμένου στον ιδιωτικό χώρο ζητήματος στη δημόσια σφαίρα, αποκαλύπτοντας την κοινωνική, πολιτισμική και, κυρίως, έμφυλη διάστασή του. Οι πληροφορίες που αντλούμε είναι πολύτιμες πραγματικά κι επιβεβαιώνουν το ρόλο της τέχνης ως μάρτυρα και συμμέτοχης στη διαδικασία αλλαγής της πατριαρχικής συλλογικής συνείδησης και των δυνάμεων που δρουν στο κοινωνικό εποικοδόμημα”.

Διάβασα τις 375 σελίδες του βιβλίου (πρόλογος, διηγήματα, βιογραφικά συγγραφέων) με μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ προβληματισμό για όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στις μέρες μας στις ζωές των γυναικών, ταξιδεύοντας από τα πιο απόμακρα χωριά ως τις μεγαλουπόλεις, από την Ευρώπη ως τα βάθη της Αφρικής και τη Λατινική Αμερική. Με συγκλόνισαν οι πιο πολλές ιστορίες, από τις οποίες ξεχώρισα περιστατικά που μου προκάλεσαν αγανάκτηση και αηδία ίσως σε κάποιες περιπτώσεις: η ενδοοικογενειακή βία που ενίοτε καταλήγει σε γυναικοκτονία, η σεξουαλική παρενόχληση του πατέρα στα παιδιά του, ο αγώνας της ανύπανδρης κόρης απέναντι στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας, το “έθιμο” της κλειτοριδεκτομής, οι κίνδυνοι της γέννας, οι δυσκολίες μιας γυναίκας να γίνει μάνα ή να διατηρήσει τις ισορροπίες στην οικογένειά της, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά με ιδιαιτερότητες, τα προβλήματα μιας εργαζόμενης γυναίκας στη σχέση της με τον άνδρα της ή στο μεγάλωμα των παιδιών της, ο ρατσισμός και η έλλειψη κατανόησης σε δύσκολες στιγμές της ζωής μιας γυναίκας, η ύπαρξη τρίτου προσώπου στο ζευγάρι, ο γάμος από προξενιό και η αδυναμία της κόρης να εκφράσει την άποψή της, η σύγκρια και ο ρόλος της, ο ξυλοδαρμός ως επίδειξη ισχύος, τα αγόρια και τα κορίτσια στην οικογένεια, η αντιμετώπιση της λεχώνας που γέννησε ξανά κορίτσι, ο βιασμός εργαζόμενης από εργοδότη και πολλές ακόμη όψεις της καθημερινότητας!

Διαβάζοντας το βιβλίο “Η ΦΩΝΉ ΤΗΣ” (τα έσοδα από τα δικαιώματα του οποίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας), διαπίστωσα πως οι γυναίκες συγγραφείς “ζώντας κι αυτές την πραγματικότητα της έμφυλης βίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ένα ή στο άλλο πεδίο της καθημερινής ζωής, θέλησαν να δυναμώσουν τη φωνή των γυναικών και να ακουστεί η αλήθεια τους”. Αναμφίβολα, η προσφορά της γυναίκας στην ανθρώπινη κοινωνία είναι τεράστια. Όμως, όλες και όλοι οφείλουμε να αγωνιστούμε για “ενδυνάμωση, χειραφέτηση, αληθινή συντροφικότητα και αλληλεγγύη”. Το δίκτυο “η φωνή της” πέρα από την επιβράβευση του έργου του χρειάζεται και την έμπρακτη στήριξή μας.