ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Κατερίνα Λιβιτσάνου Ντάνου

Το 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σ.Ι.ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ένα ακόμη βιβλίο της Ελένης Τσικριτέα – Χωρεάνθη, με τίτλο “Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΟΥ”. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κοινωνικού περιεχομένου, που ήρθε να προστεθεί στο μεγάλο αριθμό βιβλίων, τα οποία κατά καιρούς έχουν εκδοθεί από σπουδαίους εκδοτικούς οίκους και την καθιστούν μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής Λογοτεχνίας. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα Τριχωνίδος Αιτωλοακαρνανίας, υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τιμήθηκε από πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα έχει γράψει: ποιήματα για παιδιά, ποίηση, Θέατρο για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, πεζογραφία για παιδιά και εφήβους, ελληνική πεζογραφία, μελέτες, κριτικές βιβλίων άλλων ποιητών και πεζογράφων.


Όσο για το βιβλίο “Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΉ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΟΥ”, πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, που το εξώφυλλό του κοσμεί πίνακας του διακεκριμένου ζωγράφου Τάκη Σιδέρη. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο τίτλος και μέρες που είναι (θέση γυναίκας, γυναικοκτονίες, βία) είπα να γνωρίσω την πρωταγωνίστρια και να μάθω τα μυστικά της. Διάβασα ένα ακόμη βιβλίο της Ελένης Χωρεάνθη και δικαιώθηκα απόλυτα για την επιλογή μου. Με βοήθησε το οπισθόφυλλο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται “Γεμάτη αυτοπεποίθηση και φτερωτά όνειρα, ετοιμάστηκε να μετακομίσει στην Αθήνα. Μάζεψε τα συντρίμμια της πονεμένης της μυθολογίαςκαι της ύπαρξής της, όλα τα ενθυμήματα από τη ζωή στη “Φωλιά”… Ελεύθερη, ωραία και μόνη, ανεξάρτητη πια η Λου… με πολλά όνειρα στοιβαγμένα στις αποσκευές της, ακολούθησε χαρούμενη το πεπρωμένο της… μόνο μια μικρή, ασήμαντη λεπτομέρεια δεν ήταν σε θέση τότε να προσέξει: πως οι μνήμες και το παρελθόν… την ακολουθούσαν… και μοιραία στο μέλλον θα επηρέαζαν τη συμπεριφορά της”.

“Του Σταύρου οφειλή” αναγράφεται στην αρχή και αμέσως μετά φράσεις συγγραφέων, που προφανώς για τη δημιουργό έχουν σημασία. Ξεχώρισα το απόσπασμα από το: Ο στοιχειωμένος κήπος, της Μάριον Χωρεάνθη “ τι είναι άλλωστε η ζωή παρά μια ατέρμονη οπτική απάτη, το δανεικό μηδαμινό θραύσμα απείρου και αιωνιότητας που λαχαίνει στον καθένα και πασχίζουμε να το αγγίξουμε με τις λειψές αισθήσεις και τον σακατεμένο μας νου…” Πόσο φιλοσοφημένο αλήθεια! Επίσης, στις 268 σελίδες του μυθιστορήματος την κατανόηση περιεχομένου διευκολύνουν: οι τίτλοι των 42 κεφαλαίων, οι λεπτομερείς περιγραφές, οι σαφείς διάλογοι, οι σελίδες ημερολογίου, τα όνειρα, η μυστική αλληλογραφία, ο προσδιορισμός χρόνου και τόπων, η παράθεση ποιημάτων, το ανεπίδοτο γράμμα και η σημείωση της συγγραφέως στο τέλος “αυτό το μυθιστόρημα άρχισε να στοιχειοθετείται και να γράφεται το Χειμώνα του 1990 και ολοκληρώθηκε ανήμερα του Πάσχα του 2014. ενώ ο επαναπροσδιορισμός του τελικά έγινε το Μάρτιο του 2023”.

Ας δούμε λίγο τους ήρωες του βιβλίου: η Λου Φλωράτου (από το Λίλιαν – Τριανταφυλλιά), ο Αλέξανδρος Οικονόμου και οι γονείς του: η κυρία Χρύσα και ο Ανδρέας, ο συμμαθητής και μοναχός Αλέξης Χαλκέας, ο Άδωνις Ιωσηφίδης (φίλος του Αλέξανδρου), η Αδαμαντία Κολλητού (υπάλληλος του Αλέξανδρου), η Διευθύντρια του ιδρύματος “Φωλιά” και κάποιοι άλλοι, που εμπλέκονται στη ζωή της Λου. Ο καθένας με το ρόλο του, λιγότερο ή περισσότερο κοντά στη Λου, στο κορίτσι που το άφησαν στο ίδρυμα και η μοίρα της επιφύλλασσε πολλά. Η Λου είναι μια δυναμική γυναίκα: παντρεύεται τον Αλέξανδρο, αγαπά, αγωνίζεται, προσφέρει, συναντά τον παλιό συμμαθητή της και μοναχό Αλέξη, ταξιδεύει, γνωρίζει το γιατρό Άδωνι Ιωσηφίδη, έχει αδυναμίες, κρύβει μυστικά, μένει έγκυος και αφήνει τον αναγνώστη ως ένα σημείο προβληματισμένο για το ποιος είναι ο πατέρας του γιου της. Γνωρίζει την αγάπη και την απόρριψη του συζύγου, υπομένει, δέχεται τη στήριξη της κυρίας Χρύσας, στο τέλος δικαιώνεται, είναι μια γυναίκα που έχει ζήσει κι έχει πετύχει πολλά. Ο Αλέξανδρος Οικονόμου μεγαλώνει χωρίς πατέρα, ναυτικός για λίγο, επιχειρηματίας αργότερα, κοντά του πάντα η κυρία Χρύσα η μητέρα του. Έντονη η οικογενειακή ευτυχία, ώσπου προσλαμβάνει βοηθό την όμορφη Αδαμαντία Κολλητού και όλα ανατρέπονται, χάνονται πολλά. Πώς βρίσκει τον πατέρα του και ποια θα είναι στο μέλλον η ζωή του; Ο παλιός συμμαθητής της Λου και μοναχός Αλέξης Χαλκέας τη συναντά στη νέα της ζωή. Συζητούν, παλιά συναισθήματα θεριεύουν, χάνονται και ξαναβρίσκονται: το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Οι σελίδες ημερολογίου και το ανεπίδοτο γράμμα αποκαλύπτουν πολλά, παραμένει τελικά ο πιο σπουδαίος άνδρας της, έστω και ταγμένος στο Θεό; Ο επιστήμονας και φίλος του συζύγου Άδωνις Ιωσηφίδης, πώς τον “προστατεύει” στο ταξίδι; Πόσο μπορεί κάποιος να σκηνοθετήσει , για να αποτρέψει κάτι που τον ενοχλεί; Η κυρία Χρύσα ποιο ρόλο έχει στη ζωή της Λου και του γιου της Αλέξανδρου, που μεγάλωσε μόνη; Θα δεχτεί στο τέλος τον Ανδρέα, πατέρα του γιου της, που την εγκατέλειψε έγκυο, επειδή εκείνος ήταν πλούσιος και αυτή δούλα; Πώς ο εξαφανισμένος Ανδρέας , ο περιπτεράς, θα βρεθεί με το γιο του; Θα επιστρέψει στη Χρύσα και το παιδί του; Τέλος, η μικρή Αδαμαντία είναι μια νέα γυναίκα, που από υπάλληλος της επιχείρησης, εκμεταλλεύεται τον έρωτα του αφεντικού της και χάνεται ξαφνικά, αφού τον έχει καταστρέψει οικονομικά και ψυχικά. Ποιο πρόσωπο από όλα αυτά αποδεικνύει ότι είναι το στήριγμα της οικογένειας , που με τη δύναμη και την επιμονή του τη σώζει από ολοκληρωτική καταστροφή; Πολλά ερωτηματικά, που φυσικά σε όλα δίνονται απαντήσεις με την ανάγνωση του εξαιρετικού αυτού μυθιστορήματος.

Το θεωρώ επίκαιρο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γνώρισα μια γυναίκα αγωνίστρια, που διαμορφώνει τη ζωή της όπως θέλει, με την αδιάλειπτη προσπάθειά της “αφοσιώθηκε στο πλέξιμο μεταξωτών ονείρων, που κεντούσε με χρυσές κλωστές και δρομολογούσε μέσα της τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να μη χάσει ποτέ την επαφή με το σύζυγό της” (σελίδα 132). Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τη γνωρίσετε κι εσείς, γιατί τελικά κανένας μας δεν μπορεί να διαγράψει το παρελθόν του, πρέπει όμως να έχει πυγμή και τύχη, για να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα τον βοηθήσουν να πορευτεί…