Συγγραφέας: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ

Κοινωνικό μυθιστόρημα

Εκδόσεις Κέδρος

Είναι πολλές οι παράμετροι εκείνες που κάνουν ένα βιβλίο να ξεχωρίζει.

Τα μαγνητικά κύματα εκπέμπονται ασφαλώς από την έμπνευση, αλλά και τον ελκυστικό τρόπο γραφής, την επιλογή του λεξιλογίου και τους ουσιώδεις διαλόγους, όπως ανακαλύπτει ο αναγνώστης, ως αποδέκτης, και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα.

Ρίχνει η συγγραφέας ένα σπόρο σε γόνιμο έδαφος, το οποίο βλασταίνει και οι κλώνοι του γεμίζουν καρπούς με τη γεύση της αναγνωστικής ευφορίας. Η ρεαλιστική πένα της Βικτωρίας Μακρή, απελευθερωμένη, διεγείρει τον νου και τη σκέψη.

Θεματικός άξονας του βιβλίου είναι η ΓΥΝΑΙΚΑ και η χειραφέτηση της – το δικαίωμά της για αυτοδιάθεση. Οι αρρυθμίες που παρουσιάζονται στις σχέσεις με τα “πρέπει” ρυθμίζονται και μεταλλάσσονται σε “θέλω”, παραβλέποντας επιβαλλόμενους κοινωνικούς κανόνες και στερεότυπα.

Η ψυχή δεν θωρακίζεται, δεν είναι σώμα να φορέσει αλεξίσφαιρο, δέχεται χτυπήματα, δεν παραμένει αλώβητη”.

Επιλέγονται ως πρωταγωνίστριες τέσσερις γυναίκες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας. Μεμονωμένες οντότητες που δεν συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς, παρά μόνο με τη γυναικεία υπόσταση που τις ενώνει σε μία Μονάδα με κοινά στοιχεία και δημιουργεί άρρηκτους δεσμούς.

Η Ζερμέν είναι μία νέα κοπέλα Εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Είναι η μόνη τυχερή από την οικογένεια της που διαφεύγει της σύλληψης από τους Ναζί στον Β’ΠΠ και το χωρίς επιστροφή ταξίδι τους από το Άουσβιτς. Καταφεύγει στην Αθήνα όπου αρχίζει να εργάζεται, προσπαθώντας να ορθοποδήσει υψώνοντας τείχη σε αισθήματα και σχέσεις.

Η Μπαχάρ γεννιέται στην Αθήνα και δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της, με τον οποίο η μητέρα της, με καταγωγή από την Τουρκία, είχε μία ολιγοήμερη σχέση. Όταν η μητέρα της πεθαίνει ξαφνικά, η Μπαχάρ υιοθετείται σε νηπιακή ηλικία χωρίς να μάθει την αλήθεια.

Γνωρίζει την απόλυτη αγάπη, στοργή και φροντίδα από τη θετή μητέρα της, της οποίας ο ρόλος είναι μία συνειδητή επιλογή.

Η Γκέρντα προέρχεται από τα νησιά Φερόες που ανήκουν στη Δανία. Ταξιδεύει στην Κέρκυρα για διακοπές, όπου κάνει δεσμό με Έλληνα, που δεν ευδοκιμεί. Μη έχοντας κανέναν να την περιμένει πίσω στην πατρίδα της, προτιμάει να παραμείνει και να εργαστεί στο νησί, με το οποίο δένεται και γίνεται η δεύτερη πατρίδα της.

Η Σαβέρια αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Σικελία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε από τον φόβο της Μαφίας, που είναι μπλεγμένη η οικογένειά της. Αισθάνεται ότι απειλείται η ζωή της από τη βεντέτα, έναν κώδικα τιμής μαφιόζικο. Πηγαίνει για σπουδές στο Μιλάνο και παραμένει εκεί, όπου εργάζεται μετά το πέρας των σπουδών της.

Τα λάθη μας οφείλονται στην άγνοια, αλλά από τα λάθη μας μαθαίνουμε να μην έχουμε άγνοια“.

Κοινό σημείο αναφοράς αυτών των γυναικών οι χαμένες σταθερές στη ζωή τους και η μοναξιά τους που μετουσιώνεται σε μία δυνατή, μία άδολη φιλία.

Οι άνδρες, σε δευτερεύοντες ρόλους, αλλά όχι ασήμαντους, δεν ονοματίζονται στην πλοκή, αλλά γίνονται γνωστοί με προσωνύμια, όπως “ο όμορφος”, “ο χαμογελαστός” και “ο ναπολιτάνος”. Είναι εκείνοι οι άνδρες για τους οποίους η γυναίκα είναι η συντροφιά της νύκτας, αλλά και ο μπελάς της ημέρας, που γνωρίζουν καλά πώς να αποφεύγουν.

Η ζωή, σαν πίνακας ζωγραφικής, χρωματίζεται ανάλογα. Άλλο χρώμα για το ψέμα, άλλο για την αλήθεια. Το ωραιοποιημένο ψέμα μπορεί να είναι προτιμότερο από την επώδυνη αλήθεια; Τί χρώμα του ταιριάζει;

Τίποτα δεν ξέρουμε αν πρώτα δεν ζήσουμε αυτό που νομίζουμε ότι ξέρουμε“.

Το βιβλίο είναι ένας ύμνος στη γυναίκα κατά κύριο λόγο – τη νέα γυναίκα, τη φίλη, την αληθινή μητέρα όσο και τη θετή – με τον σεβασμό στο μεγαλείο της μητρότητας και την πράξη υιοθεσίας, τη δύναμη της φιλίας και την απενοχοποίηση της πορνείας.

Ήταν ο πατέρας της, ο άνθρωπος που για όλα τα αμαρτήματα που είχε κάνει διατηρούσε στην καρδιά της το δικαίωμα να είναι αθώος“.

Το γεωγραφικό, πανέμορφο Αρχιπέλαγος La MADDALENA, του οποίου το οικοσύστημα προστατεύεται, είναι η απόλυτη τοποθεσία για γαλήνη ψυχής. Είναι εκεί όπου τα χιλιάδες κοράλλια θρυμματίζονται με την πάροδο του χρόνου και καλύπτουν με μία ροζ απόχρωση την παραλία.

Η Βικτώρια Μακρή γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο στο Μιλάνο. Ασχολείται με τη στιχουργική και την πεζογραφία και έχει τιμηθεί με βραβεύσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Το “Αρχιπέλαγος La MADDALENA είναι το τέταρτο μυθιστόρημα της.