Γράφει η Βιργινία Αυγερινού
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το 2022 απέσπασε ο GIULIANO DA EMPOLI για το έργο του Ο Μάγος του Κρεμλίνου, που στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Τούλας Τόλια.
Ο Ιταλοελβετός Τζουλιάνο ντα Έμπολι γεννήθηκε στο Παρίσι το 1973, σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες και διετέλεσε αντιδήμαρχος πολιτισμού στη Φλωρεντία και πολιτικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Ίδρυσε στο Μιλάνο τη δεξαμενή σκέψης Volta, που έχει ως στόχο τη διαφάνεια στην πολιτική, την αποτελεσματική ρύθμιση της παγκοσμιοποίησης και την υπεύθυνη πολιτική ρητορική. Διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι, αρθρογραφεί τακτικά στον ιταλικό Τύπο και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών και δοκιμίων.
Ο μάγος του Κρεμλίνου είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα το οποίο μεταφράζεται ήδη σε 29 γλώσσες, Βρέθηκε στη βραχεία λίστα του βραβείου Γκονκούρ ενός από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου στον συγγραφέα του «καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς.

Το βιβλίο ξεκινά με την επισήμανση «Το μυθιστόρημα είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα υπαρκτά, στα οποία ο συγγραφέας έδωσε προσωπική ζωή και λόγο φανταστικό. Πρόκειται πάντως για μια πραγματική ρωσική ιστορία» με όλα τα χαρακτηριστικά του να το εντάσσουν σε αυτή.

[…Ο Μπαράνοφ προχωρούσε στη ζωή τριγυρισμένος από αινίγματα. Το μόνο λίγο πολύ σίγουρο ήταν η επιρροή του στον Τσάρο. Τα δεκαπέντε χρόνια που είχε περάσει στην υπηρεσία του είχαν συμβάλει στην οικοδόμηση της εξουσίας του. Τον αποκαλούσαν ο μάγος του Κρεμλίνου, ο νέος Ρασπούτιν. Εκείνο τον καιρό τα καθήκοντά του δεν ήταν πολύ συγκεκριμένα. Εμφανιζόταν στο γραφείο του προέδρου όταν εκείνος τελείωνε τις τρέχουσες υποθέσεις. Δεν τον ειδοποιούσαν οι γραμματείς. Ίσως να τον καλούσε ο ίδιος ο Τσάρος στην απευθείας γραμμή. Ή, πάλι, ίσως να μάντευε την ακριβή στιγμή χάρη στα μαγικά ταλέντα του, για τα οποία μιλούσαν όλοι χωρίς κανείς να μπορεί να πει με ακρίβεια ποια ήταν. Μερικές φορές στις συναντήσεις τους παρευρισκόταν και κάποιος άλλος. Ένας υπουργός που βρισκόταν στο προσκήνιο εκείνη την εποχή ή ο διευθυντής μιας κρατικής επιχείρησης. Καθώς όμως στη Μόσχα, εδώ και αιώνες, είναι ζήτημα αρχής να μη λέει κανείς τίποτα, ακόμη και αυτή η παρουσία περιστασιακών μαρτύρων δεν κατάφερνε να ρίξει φως στις νυχτερινές διαβουλεύσεις του Τσάρου και του συμβούλου του. Κάποια στιγμή ωστόσο τα αποτελέσματά τους γίνονταν γνωστά…]

Πρόκειται για ένα πολιτικό-κοινωνικό έργο, ένα δοκίμιο για τη Ρωσία των τελευταίων 30 ετών, για τους μηχανισμούς εξουσίας στο Κρεμλίνο, καθώς η επιστημονική κατάρτιση του συγγραφέα γίνεται η βασική αρωγός της μυθοπλασίας. Το έργο είναι επίσης ένας προβληματισμός για τους παράλογους κάποιες φορές μηχανισμούς της εξουσίας που αν και παντού φαίνεται να είναι σχεδόν ίδιοι, στη Ρωσία μοιάζει η άσκηση εξουσίας να είναι πιο δυνατή, ένας προβληματισμός για την προσωπικότητα και τον ρόλο του Πούτιν. Παράλληλα η ανάγνωση φανερώνει το αίσθημα της παντοδυναμίας της εξουσίας και καταδεικνύει την προπαγάνδα, τη χειραγώγηση, τα αυταρχικά συστήματα, τη μαφία, τα σκοτεινά μονοπάτια του Κρεμλίνου στην προσπάθειά του να επιβληθεί στους πολίτες του.


«Ο Βαντίμ Μπαράνοφ, επιτυχημένος σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός, γίνεται πολιτικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν όταν αυτός ανέρχεται στην εξουσία. Οι παρασκηνιακές ενέργειές του προκειμένου να στηρίξει την πολιτική του Τσάρου, όπως αποκαλείται συχνά ο Ρώσος πρόεδρος, και το μυστήριο που περιβάλλει τις συναντήσεις τους του χαρίζουν το προσωνύμιο ο μάγος του Κρεμλίνου. Ξαφνικά όμως ο Μπαράνοφ παραιτείται από τη θέση του, τα ίχνη του χάνονται, και οι φήμες γύρω από το άτομό του οργιάζουν. Ώσπου μια νύχτα αποφασίζει να διηγηθεί την ιστορία του στον αφηγητή αυτού του βιβλίου…»

Ο συγγραφέας δημιούργησε έναν κεντρικό ήρωα, τον Βαντίμ Μπαράνοφ, σύμβουλο του Πούτιν, για να μπούμε μαζί του στα παρασκήνια και άδυτα της ρωσικής εξουσίας κι εκεί να ακολουθήσουμε τους μαιανδρικούς λαβυρίνθους της.
Πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο που εισάγει τον αναγνώστη στα «παρασκήνια» της ρωσικής Ιστορίας, ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να γίνει αντικείμενο έρευνας ειδικά για τους αναγνώστες από τη Δύση που θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε μια «πραγματικότητα», άγνωστη αλλά υπαρκτή και να εμβαθύνουν στη γνώση για τον απρόβλεπτο Ρώσο πρόεδρο, να διαβάσουν την άνοδο του, να αναλογιστούν για τη δύναμη που έχει και την εξουσία χωρίς όρια που ασκεί. Ωστόσο, ήδη φαίνεται στο βιβλίο αυτό να έχει μάλλον χρεωθεί ότι είναι ένα βιβλίο γραμμένο για να «αγιοποιήσει» τον Πούτιν, να ξεπλύνει πιθανόν τις ατασθαλίες και τα λάθη του και το γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία είναι καθοριστικό για την επιτυχία αυτού του βιβλίου. Παραμένει όμως ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

«Ο μάγος του Κρεμλίνου είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για τη Ρωσία των τελευταίων τριάντα ετών. Μέσω της αφήγησης του Μπαράνοφ παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία και αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας του ρωσικού μοντέλου διακυβέρνησης. Το βιβλίο, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, εκδόθηκε το 2022 στη Γαλλία, όπου αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός».