Εκδόσεις BELL

Το αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ της Σόνιας Σαουλίδου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις BELL το καλοκαίρι του 2021.
Στο αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ, η συγγραφέας εκμεταλλεύεται τόσο την ικανότητα της να συνθέτει εξαιρετικές ιστορίες, όσο και την γνώση της γύρω από την πραγματικότητα της Αμερικής, και μας προσφέρει ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας αφενός για την πρωτότυπη πλοκή του, τη ρεαλιστική γραφή του και τις απρόσμενες ανατροπές του, αφετέρου για τους ήρωες του και τον τρόπο που αυτοί διαγράφονται.


Η Άγκα Ρέμικ ανήμερα των Χριστουγέννων του 1989, ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Καθώς οι φωνές και οι τσακωμοί την αναγκάζουν να κρυφτεί στην ντουλάπα της, ο πατριός της πυροβολεί θανάσιμα την μητέρα της και στην συνέχεια αυτοκτονεί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Μάργκο, η μικρή αδερφή της Άγκα, πάνω στον τρόμο της το σκάει και από εκείνη τη στιγμή, τα ίχνη της χάνονται για πάντα.
Όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, όλο αυτό άφησε βαθιά σημάδια στην ψυχή της Άγκα. Σαράντα χρόνια μετά μένει μόνη, έχοντας για συντροφιά μια κούκλα από την παιδική της ηλικία και μια γάτα, την Ζόι. Τα επαγγελματικά της ωστόσο πάνε πολύ καλύτερα, αφού η νέα σχολική χρονιά πρόκειται να την βρει στην θέση της διευθύντριας του σχολείου «Ιωάννα της Λοραίνης». Και τότε η τραγωδία θα της χτυπήσει ξανά την πόρτα.
Μια μαθήτρια δολοφονείται την πρώτη μέρα, και οι συγκυρίες καθιστούν την Άγκα ως τη μοναδική ύποπτη. Η ίδια λόγω του σοκ δεν θυμάται τίποτα. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Αστυνόμος Τόμας Φόρντ, ο οποίος κουβαλάει την δική του οικογενειακή τραγωδία. Ο Τόμας καλείται να υποδείξει τον ένοχο, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία έχει ήδη δικάσει την Άγκα.

Το βιβλίο παρακολουθεί την πορεία των ερευνών του Φορντ και της ομάδας του, καθώς επίσης εμβαθύνει στο παρελθόν, καταγράφοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην φρίκη του 1989.
Μια ιστορία διαφορετική από το κυρίως θέμα του βιβλίου, η οποία ωστόσο παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον με εξίσου καλογραμμένους χαρακτήρες.
Η Σόνια Σαουλίδου χτίζει μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία με ανατροπές, ωστόσο ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα υλικά που χρησιμοποιεί για να δομήσει την πλοκή. Βλέπουμε τρεις τραγικές ιστορίες στις οποίες τα παιδιά είναι τα θύματα, πότε άμεσα και πότε έμμεσα. Το σοβαρό ζήτημα που λέγεται μετατραυματικό στρες αντιμετωπίζεται με τον απαραίτητο σεβασμό, ενώ η κριτική στην κοινωνία που είναι έτοιμη να στήσει λαϊκά δικαστήρια και να κατασπαράξει άτομα σε αδύναμη θέση, γίνεται με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά καθόλου κυνικό. Τα μυστικά και οι σχέσεις, τα ψέματα και η παθολογία, οι πράξεις και τα αποτελέσματα τους, διαπερνούν τις σελίδες του βιβλίου. Ενός βιβλίου που αξίζει να διαβαστεί.

«Το μόνο που θυμάμαι είναι θολές εικόνες, ανθρώπους σαν σκιές να περιφέρονται βιαστικά γύρω μου ψάχνοντας τη θέση τους στο χωροχρόνο, και ήχους να μπερδεύονται ανάμεσά μας, να μας τυλίγουν, μέχρις ότου ένα πελώριο κόκκινο, σαν κύμα που γιγαντώνεται, ορμάει επάνω μας και μας σκεπάζει.
Σιγή για λίγο, κι έπειτα ο ήχος έρχεται υπόκωφος.
1-8-7, επαναλαμβάνω, 1-8-7, καλώ ενισχύσεις.
Νεκρό παιδί στο Καθολικό Δημοτικό Σχολείο Η Ιωάννα της Λωρραίνης.
Στο σημείο η ύποπτη.
Η διευθύντρια Άγκα Ρέμικ.
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΓΚΑ ΡΕΜΙΚ.
Το παιδί της τραγωδίας του Σαν Αντόνιο του Τέξας τα Χριστούγεννα του 1989. Ο πατριός μου πυροβόλησε τη μητέρα μου κι έπειτα έδωσε τέλος στη ζωή του.
Η μικρή μας Μάργκο από την τρομάρα της το έσκασε και δεν είναι πλέον παρά ένας φάκελος που έκλεισε, ενός παιδιού που δε βρέθηκε ποτέ.
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΓΚΑ ΡΕΜΙΚ.
Η κατάρα πίσω από κάθε τραγωδία.
Η γυναίκα που απελπισμένα προσπαθεί να σας μοιάσει.
Έχω μια όμορφη γάτα, τη Ζόι, και μια έξυπνη κούκλα, τη Ζακλίν. Έχω μια γειτόνισσα που πουλάει τη ζωή μου στον Τύπο.
Έχω ένα βασανιστικό ερώτημα που με στοιχειώνει.
Ποια είμαι; Τι είμαι;
Απεγνωσμένα, πλέον, σας ζητάω να με βοηθήσετε να το ανακαλύψω.»