Συγγραφέας του βιβλίου «Το χρώμα της ελπίδας» – Εκδόσεις «Πνοή»

Μια δυνατή φιλία ανάμεσα σε δυο διαφορετικές γυναίκες που με ευαισθησία προσεγγίζει στο βιβλίο της η Κέλλη Νικολαΐδου. Η μία από τις δυο θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού και οι αναγνώστες την ακολουθούμε σ’ αυτό το δύσκολο μοναχικό μονοπάτι. Παρακολουθούμε την αγωνία της στην αναζήτηση περούκας αλλά και το ξέσπασμά της όταν αντικρίζει τις πρώτες τούφες από τα μαλλιά της στο μαξιλάρι. Παράλληλα, βλέπουμε την Κορίνα να χαλαρώνει και να αποκτά εσωτερική ισορροπία από μία φυσική ενεργειακή τεχνική, στον κόσμο της οποίας θα τη βάλει ο Γιάννης. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Αν και δεν πρόκειται για κεντρικό ήρωα, ο Γιάννης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της Κορίνας αφού τη βοηθάει να ανοίξει τα αφτιά της στις εσωτερικές της ανάγκες μέσω του Ρέικι».

Δυο γυναίκες μας συστήνονται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σας. Η Κορίνα και η Κικίτσα. «Τόσο δεμένες και τόσο διαφορετικές». Μιλήστε μας για τις δυο ηρωίδες σας και τα σημεία που η μυθοπλασία θέλει να διαφέρουν.
Η Κορίνα είναι ένας άνθρωπος καταπιεσμένος. Επιλέγει να αφήνει τα θέλω της πίσω, να συμβιβάζεται, να κωφεύει στις εσωτερικές της ανάγκες. Δέχεται τα πράγματα όπως έρχονται αδικώντας τον εαυτό της. Όλα αυτά ως τη στιγμή που συνειδητοποιεί πως ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχός της.
Η Κικίτσα είναι γεμάτη ζωντάνια. Πετάει από τη μία περιπέτεια στην άλλη και εισπνέει τον αέρα της επιτυχίας σε όλους τους τομείς της ζωής της. Αγαπάει έντονα και ρουφάει με όλο της το είναι τις καταστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί.
Η φιλία τους είναι βαθιά και αποτελεί πηγή δύναμης και για τις δυο.

Η μοίρα έχει γράψει για την Κορίνα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Κι εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν για την ηρωίδα σας. Πώς αντέδρασε τη στιγμή που το έμαθε;
Πριν ακόμα βεβαιωθούν ότι πρόκειται για κακοήθεια, η Κορίνα βασανίζεται από συνεχείς εφιάλτες. Όταν τελικά ενημερώνεται για την κατάστασή της μετά το χειρουργείο, ο φόβος αναδύεται και την αποδυναμώνει πλήρως.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις της ηρωίδας σας, εκείνα τα πρώτα λεπτά που κατάλαβε ότι η ζωή της θα αλλάξει για πάντα;
Η Κορίνα έχει δωμάτιο στην πτέρυγα των λεχώνων για να διατηρήσει καλή ψυχολογία. Ωστόσο, τα νέα ενεργοποιούν τον φόβο. Με τα μάτια της καλλιτεχνικής της φύσης, βλέπει μια μαύρη μάζα να απειλεί να την καταβροχθίσει και παλεύει για να βρει την αυτοκυριαρχία της.

«Πιστεύω σε οτιδήποτε πιστεύει ένας ασθενής που θεραπεύεται», της είπε ο γιατρός της σε μια συνομιλία τους στο ιατρείο του. Αναλύστε μας αυτή την έκφραση.
Ο ρόλος του γιατρού της είναι μοναδικός. Είναι ο επιστήμονας – άνθρωπος, που νοιάζεται τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των ασθενών του. Η φράση του σημαίνει πως δεν έχει νόημα να απομονώσουμε το σώμα από το πνεύμα – ιδιαίτερα όταν το σώμα νοσεί. Στους περισσότερους ασθενείς, αναδύεται η ανάγκη να στρέψουν τις ελπίδες τους σε κάποια ανώτερη δύναμη, η οποία –ανάλογα με την κουλτούρα και τη θρησκεία– παίρνει διαφορετική μορφή. Σε αυτό, υποκλίνεται ως άνθρωπος.

Οι στιγμές μέχρι το χειρουργείο είναι δραματικές για κάθε γυναίκα που περπατά αυτό το μοναχικό μονοπάτι που προηγείται της νάρκωσης. Πώς το βίωσε η ηρωίδα σας και ποιους είχε κοντά της;
Το βίωσε δύσκολα και μοναχικά από επιλογή. Δεν επιθυμούσε να έχει κανέναν συνοδοιπόρο σε αυτή τη διαδρομή, της οποίας το τέρμα δε θα μπορούσε και να γνωρίζει. Διαβάζοντας το βιβλίο, αντιλαμβανόμαστε γιατί.

Ίσως μια από τις χειρότερες στιγμές μετά από τη χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού και τις χημειοθεραπείες είναι η περούκα. Ποια είναι τα συναισθήματα της Κορίνας όταν τη φόρεσε για πρώτη φορά;
Η Κορίνα διανύει τα πιο δύσκολα χιλιόμετρα στην αναζήτηση περούκας. Όταν τελικά καταλήγει με δυο στα χέρια της, γνωρίζουμε πως δεν έχει καμία διάθεση να τις βάλει πάνω της. Ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα, κάνει την ηρωίδα να χρησιμοποιήσει την μία. Είναι η στιγμή, που έχει πιάσει τις πρώτες τούφες στο μαξιλάρι και το νυχτικό της και η ανάγκη της να ξεσπάσει την οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις.

Θωμάς. Είναι ο σύζυγος της Κορίνας. «Όπου κι αν είμαι, είμαι πάντα μαζί σου», της λέει όταν του ανακοινώνει πως πρέπει να χειρουργηθεί. Ωστόσο, ο αναγνώστης εισπράττει πως μεταξύ του ζευγαριού υπάρχει «κάτι». Μιλήστε μας γι’ αυτή τη σκιά στη σχέση τους.
Η σκιά στη σχέση τους όντως υπάρχει και τείνει να γιγαντωθεί κατά τη διάρκεια του βιβλίου. Ο Θωμάς δεν αντιλαμβάνεται πως η γυναίκα του ασφυκτιά κι εκείνη δείχνει να έχει συμβιβαστεί απόλυτα.

Η Κορίνα γνωρίζει από τη φίλη της τον Γιάννη. Είναι κομμωτής κι εκείνος με τη σειρά του της γνωρίζει το ρέικι. Ποιο είναι το νέο πρόσωπο της ιστορίας και πείτε μας τι ακριβώς είναι το ρέικι.
Ο Γιάννης είναι καλός φίλος της Κικίτσας και την βοηθάει να αποφορτίζεται όταν οι υποχρεώσεις την αναγκάζουν να υπερβεί τις δυνάμεις της. Βλέποντας την ξαδέλφη της να καταρρέει ψυχικά και σωματικά, η Κικίτσα αποφασίζει πως ο Γιάννης θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Αν και δεν πρόκειται για κεντρικό ήρωα, ο Γιάννης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της Κορίνας αφού την βοηθάει να ανοίξει τα αφτιά της στις εσωτερικές της ανάγκες μέσω του Ρέικι.
Το Ρέικι είναι μια φυσική ενεργειακή τεχνική που σκοπό της έχει να φέρει τον ασθενή σε πλήρη χαλάρωση και ισορροπία. Μέσα από ταξίδια διαλογισμού, η Κορίνα ανακαλύπτει το καταφύγιό της, το οποίο με τη σειρά του της φανερώνει αυτά που ποθεί.

Θα βοηθηθεί από αυτή τη μέθοδο η Κορίνα; Πώς θα τη βρει η επόμενη μέρα εφαρμογής της μεθόδου;
Με την πρώτη φορά που δοκιμάζει τη μέθοδο, συνειδητοποιεί ότι το σώμα της αντιδρά θετικά οπότε και αποφασίζει να ξεκινήσει συνεδρίες συστηματικά.

«Η ιδέα ότι ένας άλλος άντρας θα περνούσε τόσο χρόνο με τη γυναίκα του δεν ενθουσίασε τον Θωμά…». Πόσο θα επηρεαστεί η σχέση του ζευγαριού από νέα δεδομένα στην καθημερινότητα της Κορίνας.
Ο Θωμάς αρχικά αναστατώνεται θεωρώντας περίεργη την παρουσία και την ιδιότητα του Γιάννη. Στην προσπάθειά του να μεταπείσει την Κορίνα, προκαλούνται συγκρούσεις.

Στη ζωή της Κορίνας μπαίνει κι ένα γυναικείο πρόσωπο. Η Ματίνα, με την οποία τη συνδέουν οι ίδιες ανησυχίες και κοινοί προβληματισμοί. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή τη σχέση;
Η Κορίνα γνωρίζει την Ματίνα μέσα στο νοσοκομείο κι επιθυμεί να κρατήσουν επαφή. Την ενδιαφέρει να υπάρχει ένας άνθρωπος στη ζωή της που ζει στον ίδιο κόσμο με εκείνη. Η σχέση τους την συγκλονίζει και ταυτόχρονα την βοηθάει να βάλει τις προτεραιότητές της.

Λένε πως το χρώμα της ελπίδας είναι το πράσινο. Ολοκληρώνοντας το βιβλίο σας έχετε καταλήξει ποιο είναι «Το χρώμα της ελπίδας» της ηρωίδας σας;
Η ηρωίδα είναι μια ζωγράφος που καλλιεργεί το ταλέντο της από την αρχή με αφορμή τη νόσο. Όταν φτάνει στα επίπεδα της ηρεμίας που επιθυμεί, βλέπει θάλασσα και ουρανό. Θα έλεγα, λοιπόν, πως για την Κορίνα το χρώμα της ελπίδας δεν είναι άλλο από το γαλάζιο. Όσο για μένα, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το χρώμα του ήλιου, του τροφοδότη της γης.

Τι θέλετε να κρατήσουμε οι γυναίκες αναγνώστριες από την ιστορία της Κορίνας; Άλλωστε η ηρωίδα σας είναι μία από εμάς…
Η Κορίνα καταφέρνει να αλλάξει τη ζωή της προς το καλύτερο μέσα από μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ορισμένες φορές, χρειάζεται κάποιος να μας ταρακουνήσει για να καταλάβουμε πως ζούμε μόνο μία φορά.
Το βιβλίο μου «Το χρώμα της ελπίδας» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πνοή. Σας ευχαριστώ για αυτή την πολύ όμορφη συζήτηση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δύο νέες γυναίκες… η Κορίνα και η Κικίτσα. Τόσο δεμένες αλλά τόσο διαφορετικές. Η πρώτη, παγιδευμένη στις επιλογές της· έχει μάθει να υπομένει τον πατέρα της, τη μονότονη εργασία της, τα πεθερικά της, ακόμα και τον άντρα της. Η δεύτερη, ερωτευμένη με τη ζωή· έχει μάθει να πετά με τα φτερά της επιτυχίας και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Όταν η Κορίνα θα νοσήσει με καρκίνο, η Κικίτσα θα παραμείνει στο πλάι της και θα της γνωρίσει τον άνθρωπο που με έναν παράδοξο τρόπο θα τη βοηθήσει να βρει τα χαμένα της όνειρα. Και ξαφνικά οι ισορροπίες αλλάζουν. Μπορεί η νόσος να γίνει το σημείο επανεκκίνησης;

Βιογραφικό
Η Κέλλυ Νικολαΐδου είναι καθηγήτρια Αγγλικών και ζει στην Αθήνα. Λατρεύει τη θάλασσα και τους δημιουργικούς ανθρώπους.
Η ίδια θεωρεί πως ένα βιβλίο μπορεί να σε ταξιδέψει πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε όχημα και στόχος της είναι να κάνει τους αναγνώστες συνοδοιπόρους της σε αυτές τις διαδρομές.
Το μυθιστόρημα «Το χρώμα της ελπίδας» είναι η πρώτη συγγραφική της απόπειρα.