Έτσι ξαφνικά μπήκε το γράψιμο στη ζωή της συγγραφέα και δειλά δειλά έφερε το πρώτο της μυθιστόρημα. Μια σύγχρονη ρεαλιστική κοινωνική ιστορία με πολλά αισιόδοξα μηνύματα για την ίδια τη ζωή, η οποία παρά τις όποιες δυσκολίες μας φέρει στο διάβα της κάποια στιγμή μας ανταμείβει, αρκεί να μην βαλτώσουμε, να μην παραιτηθούμε, αρκεί πάντα να ελπίζουμε και να προσπαθούμε με θετική σκέψη και αποφασιστικότητα.

Η ζωή της Έλενας, της κεντρικής ηρωίδας, μόνο σπαρμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν. Το αντίθετο. Έκρυβε πολλές δυσκολίες, πόνο, βασανιστικές στιγμές και ζοφερές εμπειρίες που σημάδεψαν το είναι της. Όμως δεν το έβαλε κάτω, δεν βάλτωσε· κάθε εμπειρία έγινε το εφαλτήριο και η κινητήριος δύναμη για να μείνει δυνατή και να αντιμετωπίζει στωικά όσα της έμελλαν.

Τα όσα τράβηξε από τον δυνάστη και σαδιστή Άρη με το που έφτασε στην Αμερική, δεκατεσσάρων χρονών κορίτσι, όταν οι γονείς της την πάντρευαν και την έστελναν εκεί για μια καλύτερη τύχη, για να ξεφύγει απ’ τη σκληρή ζωή του χωριού, σοκάρουν. Οι περιγραφές, αν και απλές, έχουν δυναμική και καταφέρνουν να αποτυπώσουν τις εικόνες, τις βασανιστικές εμπειρίες και τη συναισθηματική κατάσταση της ηρωίδας. Ο αναγνώστης συμπάσχει, πονά κι αυτός μαζί της και αναρωτιέται πόσο ακόμα πόνο μπορεί ν’ αντέξει ένας άνθρωπος. Εντυπωσιάζεται από τη δύναμη της θέλησης της ηρωίδας να μην το βάλει κάτω, να βγει απ’ το τέλμα, να αντιδράσει, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της και να την αλλάξει. Κάποια στιγμή έρχεται και ο έρωτας στη ζωή της, ένα συναίσθημα που τη συνταράσσει συθέμελα και θα θελήσει να ζήσει με όλη της την ψυχή. Θα της βγει σε καλό; Θα την οδηγήσει στην προσωπική ολοκλήρωση;

Το βιβλίο έχει συνεχείς ανατροπές που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Έχει ρυθμό, ένταση και προκαλεί συναισθηματικές διακυμάνσεις. Είναι αδύνατο να μην συμπονέσεις ή να μην θαυμάσεις την ηρωίδα, αποκλείεται να μην θυμώσεις με τον Άρη, ή να μην επικροτήσεις τη μεγαλοψυχία του Βασίλη που στέκεται βράχος δίπλα στην Έλενα.

H συγγραφέας με απλή γραφή και γλώσσα αποτυπώνει με σαφήνεια την ψυχολογική κατάσταση της ηρωίδας και τις εσωτερικές της σκέψεις κάθε φορά. Θίγει με σοβαρότητα τα θέματα που θέλει να αναδείξει μέσα από την ιστορία της και στο τέλος δικαιώνει την ηρωίδα της, η οποία βρίσκει τη λύτρωση και την προσωπική της ολοκλήρωση.

Αυτό είναι εξάλλου και το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας: Όσες πικρές και βασανιστικές εμπειρίες κι αν μας τύχουν στη ζωή δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω ή να χάσουμε την ελπίδα̇̇· με πολλή προσπάθεια, υπομονή και θέληση όλα θα γίνουν όπως τα θέλουμε και αυτή θα βρει τον τρόπο να μας ανταμείψει.

etsi