«Δεν έχει σημασία αν αυτή τη μία ζωή σου την πορεύεσαι με τόλμη ή αρετή. Δεν έχει σημασία αν πρυτανεύει η λογική, η παρορμητικότητα ή κάτι άλλο ακαθόριστο, δύσκολο ακόμη και σ’ εσένα να το καταλάβεις. Σημασία έχει, έστω και αργά, ν’ ανακαλύψεις πώς θέλεις να ζεις και να το υποστηρίξεις με πάθος…»
ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΑΟΥΜ

Ενώ το “ΓΛΥΚΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΝΥΧΤΕΣ” είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου της κ. Φωτεινής Ναούμ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, για μένα είναι το πρώτο που διαβάζω και ομολογώ ότι οι εντυπώσεις που μου άφησε είναι άριστες και σίγουρα αυτές θα με οδηγήσουν και στα πρώτα της βιβλία.
Εξαιρετική η γραφή, συναρπαστική η πλοκή, απόλυτο ψυχογράφημα, αλλά το σημαντικό στο έργο είναι ότι φαίνεται η κατάθεση ψυχής της συγγραφέως. Ένα βιβλίο που αφήνει πολλά μηνύματα στους αναγνώστες, ένα βιβλίο που προβληματίζει, μια συγκινητική ιστορία για την ζωή, τον έρωτα, τις σχέσεις των ανθρώπων.
Κεντρική ηρωίδα η Νόρα. Γεννήθηκε από ελληνική οικογένεια στην Κωστάντζα, έζησε εκεί με την μητέρα της και την αδελφή της, ενώ απών από τη ζωή τους υπήρξε πάντα ο πατέρας της. Η Νόρα θα φύγει παίρνοντας μαζί της μόνο τραύματα στην ψυχή και στο σώμα. Όμως για πρώτη φορά θα νιώσει επιτέλους ελεύθερη. Θα περιηγηθεί σε πολλά μέρη με την παρορμητικότητα που δίνει στη ζωή η αίσθηση της αυτοδιάθεσης. Ρουμανία, Ελλάδα, Αλεξανδρούπολη Κομοτηνή, Αθήνα και από εκεί στη Νέα Υόρκη. Πάντα όμως η Νόρα βιώνει μια αναπόδραστη φυγή. Κάθε σταθμός στον οποίο θα βρεθεί θα είναι ταυτόχρονα και ένας οδυνηρός αποχωρισμός. Δε θα καταφέρει να στεριώσει πουθενά, αφού παντού θα την ακολουθούν οι ίσκιοι του παρελθόντος, αφού αυτό που θέλει τελικά να αποφύγει είναι ο ίδιος της ο ευατός.
Θα βρει άραγε τρόπο να αποδράσει από το «Εγώ» της; Θα μπορέσει να το κοιτάξει κατάματα, να το γνωρίσει, να το καταλάβει και ενδεχομένως να το αγαπήσει; Ποιες συνιστώσες θα ισορροπήσουν ώστε να μπορέσει να χαλιναγωγηθεί αυτή η ατίθαση γυναίκα;
Μοιραία θα είναι η συνάντηση της με τον Μηνά. Μια συνάντηση που θα συντελεστεί όταν η Νόρα θα έχει φέρει τη ζωή της να ακροβατεί πάνω στα όριά της. Αναζητά τα πάντα, τα θέλει όλα και πολεμάει για τα «θέλω» της. Μια γυναίκα ακούραστη, ένα απίστευτο θηλυκό “χωρίς ηλικία“, αχαλίνωτο, ασυμβίβαστο, που ψάχνει διέξοδο, ψάχνει να βρει ένα μονοπάτι που θα την οδηγήσει στην ισορροπία της ίδιας της της ζωής, μακριά από τις σκιές, τα σκοτεινά ίχνη και τα φαντάσματα του παρελθόντος της, τις λάμες των μαχαιριών και την οδύνη που προκάλεσαν. Μακριά από την νοσηρή ιστορία που την μπλέκει ο δανδής θείος της, αλλά κοντά στον Μηνά που θα βρεθεί ξανά και ξανά στο δρόμο της.
«Το φευγιό, όπως βεβαιώθηκε χρόνια μετά, ήταν η κληρονομιά από τον πατέρα της.
Η ασπίδα να αντέχει τη ζωή, ίσως και τον εαυτό της».
Θα καταφέρει να γιατρέψει τις πληγές της αυτό το τόσο τραγικό πρόσωπο;
Θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το αγκάθι της εγκατάλειψης του παιδιού της;
Θα ισορροπήσει στην ζωή της;

Τις απαντήσεις θα τις βρείτε στο εξαιρετικό βιβλίο της κ. Ναούμ, των εκδόσεων Λιβάνη, που αξίζει να διαβαστεί!

gluka xarazoun