Οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, πρόσφεραν στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το δεύτερο βιβλίο της Sophie Hannah, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ, «ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ».

Όπως ήδη έχει αναφερθεί με αφορμή την έκδοση του πρώτου της βιβλίου,
«ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ», που επίσης κυκλοφορεί από την Διόπτρα, η Sophie Hannah, με την σύμφωνη γνώμη των κληρονόμων της Αγκάθα Κρίστι, αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο της και να αναβιώσει, μετά από 90 και πλέον χρόνια, από την πρώτη εμφάνιση του Βέλγου Ντετέκτιβ, τον διάσημο Ηρακλή Πουαρό. Ο διάσημος ντετέκτιβ με το ωοειδές κεφάλι και το χαρακτηριστικό μουστάκι, είναι πάλι εδώ, έτοιμος να εξιχνιάσει νέες υποθέσεις φόνων και μυστηρίων.
Η ιστορία ξεκινάει σε μια πόλη της Ιρλανδίας, το Κλονακίλτι, όπου έχει την έπαυλη της η Λαίδη Αθελίντα Πλέιφορντ, διάσημη συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων μυστηρίου. Η λαίδη, έχει καλέσει για μια εβδομάδα μερικούς φίλους, μεταξύ των οποίων είναι ο Έντουαρντ Κάτσπουλ, αστυνόμος της Σκότλαντ Γιάρντ, καθώς και ο διάσημος ντετέκτιβ, Ηρακλής Πουαρό. Κανένας από τους δύο, δεν γνωρίζει για ποιο λόγο κλήθηκε, αλλά και κανείς άλλος εκτός από την Λαίδη και τον δικηγόρο της, δεν ξέρει ότι η Λαίδη έχει σκοπό να αλλάξει την διαθήκη της. Όταν μετά το δείπνο της πρώτης ημέρας, η Λαίδη ανακοινώνει τις προθέσεις της, ο Πουαρό, αρχίζει να υποψιάζεται ότι το κάνει επειδή αναμένει δολοφονικό χτύπημα.
Η Λαίδη με την διαθήκη της, αφήνει όλη της την περιουσία στον γραμματέα της Τζότζεφ Σκότσερ, ο οποίος όμως, είναι ετοιμοθάνατος, ενώ αποκληρώνει τα παιδιά της, τον γιό της υποκόμη Χάρι, που είναι παντρεμένος με την Ντόρο και την κόρη της Κλόντια, αρραβωνιασμένη με τον Ιατροδικαστή Ράνταλ Κίμπτον. Μαζί με την Σόφι Μπουρλέ, νοσοκόμα του Σκότσερ, αυτά είναι τα πρόσωπα στα οποία η Λαίδη ανακοίνωσε την νέα της διαθήκη, μαζί βέβαια με τους δικηγόρους της Μάικ και Γκάδερκόουλ και Όρβιλ Ρόλφ και το βοηθητικό προσωπικό της κατοικίας της Λαίδης.
Λίγες ώρες όμως μετά την γνωστοποίηση της νέας διαθήκης, κάποιος θα βρεθεί δολοφονημένος στο σαλόνι της έπαυλης και τότε ο Πουαρό και ο Κάτσπουλ θα αναλάβουν δράση. Όμως θα βρεθούν μπροστά σε μια δύσκολη υπόθεση αφού καθένας από τους παρευρισκόμενους είχε τον δικό του λόγο για να σκοτώσει το θύμα, έναν άνθρωπο που έκρυβε πολλά μυστικά.
Ποιος είναι το θύμα; Και ποιος ανάμεσά στους παρευρισκόμενους είναι τελικά ο δολοφόνος; Και ποιο ήταν το κίνητρο για την πράξη του;
Κανένας γρίφος δεν μένει άλυτος για τον Πουαρό. Ο ντετέκτιβ με την κοφτερή σκέψη, καταγράφει και βάζει τα πάντα σε τάξη. Καταχωρεί στο μυαλό του και την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά και «ψυχολογεί» τον κάθε έναν ύποπτο ξεχωριστά. Και όταν όλα τα κομμάτια του πάζλ μπουν στην θέση τους, τότε ο Πουαρό τους συγκεντρώνει όλους και τους ανακοινώνει την λύση του γρίφου.
Αυτή είναι η μέθοδος που δηλώνει την «κλασσική» παρουσία του Ηρακλή Πουαρό.
Η Sophie Hannah, ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα της Αγκάθα Κρίστι, κατάφερε να σταθεί επάξια δίπλα της, δημιουργώντας ένα πολύ καλό ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα ψυχολογικό θρίλερ, ένα βιβλίο μυστηρίου, που διαθέτει πλοκή, γρήγορη ροή, έντονο σασπένς, κάνοντας τον αναγνώστη να «βρίσκεται» ο ίδιος στην έπαυλη και να παρακολουθεί, σαν να είναι παρών, όλα όσα διαδραματίζονται. Ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν οι λάτρεις της Αγκάθα Κρίστι και της αστυνομικής λογοτεχνίας, ένα βιβλίο που θα προσθέσει νέους αναγνώστες στο «fun club» του Ηρακλή Πουαρό

«…ΑΠΟΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ: Πόσο ταιριαστό που οι δύο αυτές λέξεις ομοιοκαταληκτούν. Ηχούν ως αντίθετες κι ωστόσο, όπως ξέρουν όλοι οι καλοί παραμυθάδες, πολλά μπορούν να αποκαλυφθούν παρά τις προσπάθειες απόκρυψης, ενώ οι νέες αποκαλύψεις συχνά αποκρύπτουν εξίσου πολλά με όσα φανερώνουν…»

kleisto-feretro

Μετά την παγκόσμια επιτυχία του βιβλίου Έγκλημα με υπογραφή και 100 χρόνια αφότου η Άγκαθα Κρίστι έπλασε τον διάσημο ήρωα της, ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΟ επιστρέφει στο νέο μυθιστόρημα Κλειστό φέρετρο της Sophie Hannah.

«Η λαίδη Αθελίντα Πλέιφορντ έχει καλέσει για μία εβδομάδα μερικούς φίλους στην έπαυλή της, αλλά η φιλοξενία τους δεν θα εξελιχθεί ως συνήθως. Ενώ οι καλεσμένοι καταφθάνουν, υπαγορεύει στον δικηγόρο της μια επείγουσα αλλαγή στη διαθήκη της – μια αλλαγή που σκοπεύει να ανακοινώσει το ίδιο βράδυ.
Παραδόξως, έχει αποφασίσει να αφήσει απένταρα τα δυο παιδιά της και να κληροδοτήσει όλη την περιουσία της σ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει παρά μερικές εβδομάδες ζωής… Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονται και δύο άντρες που η οικοδέσποινα δεν έχει συναντήσει ποτέ – ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και ο αστυνόμος Έντουαρντ Κάτσπουλ της Σκότλαντ Γιαρντ. Κανένας από τους δύο δεν γνωρίζει για ποιο λόγο προσκλήθηκε… αλλά ο Πουαρό αρχίζει να υποψιάζεται ότι η λαίδη Πλέιφορντ αναμένει το χτύπημα ενός δολοφόνου.
Aκόμη κι αν το ξέρουν, μοιάζει σαν καμία δύναμη στον κόσμο να μην μπορεί να τον σταματήσει.»

«Ενθουσιάστηκα όταν είδα τον Βέλγο ντετέκτιβ σε τόσο μα τόσο καλά χέρια»
Gillian Flynn

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)