Συγγραφέας του βιβλίου «Γάλα Μαγνησίας» – Εκδόσεις «Μεταίχμιο»
Ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Ακρίβος
περιοδεύει στη Δυτική Ελλάδα,
για να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα
ΓΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Από την 1η έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019, με αφετηρία την Πάτρα ενδιάμεσο σταθμό το Αγρίνιο και τερματικό σταθμό τη Ναύπακτο, ο καταξιωμένος Κώστας Ακρίβος, που με τη μέχρι σήμερα εργογραφία του έχει διαμορφώσει ένα ποιοτικό και πολύ ενδιαφέρον συγγραφικό προφίλ, ταξιδεύει στη Δυτική Ελλάδα για να μιλήσει για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο Γάλα μαγνησίας, μια αναδίφηση στη μνήμη, το οποίο θέτει ένα καίριο ερώτημα προς τον αναγνώστη, προς όλους μας: άραγε ελαφραίνει η ενοχή, όταν είναι συλλογική, ή μήπως βαραίνει διπλά;


Στο νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου, ο αναγνώστης θα συναντήσει νεανικούς έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον, με άλλα λόγια τις καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σ’ ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου τη δεκαετία του ’70. Όμως, ένα δραματικό συμβάν θα σημαδέψει τις ζωές τους. Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ’ αυτό: Τι πραγματικά συνέβη; Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυμούνται ή μήπως η μνήμη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αποκλειστικά και μόνο τη δική μας μνήμη ή χρειαζόμαστε και τις μνήμες των φίλων μας για να μάθουμε την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή πονάει;
Η ιδέα αυτή απασχολούσε τον Κώστα Ακρίβο για αρκετές δεκαετίες, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Χρειάστηκε ωστόσο να κάνει υπομονή και να περιμένει τη σειρά της, γιατί καταλάβαινα ότι για να καταπιαστώ μ’ αυτό το θέμα, από τη στιγμή που έχει να κάνει με ένα τόσο λεπτό ζήτημα, έπρεπε πρώτα να καταλαγιάσουν μέσα μου πολλά αντιφατικά συναισθήματα και να ξεκαθαρίσει η ομίχλη από τις προσωπικές μνήμες.

Ένα εξώφυλλο που ανασύρει ασπρόμαυρες μνήμες, μια παρέα ατίθασων αγοριών που μας κρατά ξάγρυπνους κι έναν προϊστάμενο που η εξουσία αλλοτρίωσε τον χαρακτήρα του, συναντάμε στο νέο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου. Μια ιστορία που ξεκινά στο εκκλησιαστικό οικοτροφείο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, στα γκρίζα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Εκεί οι έφηβοι, που τους δένει βαθιά φιλία και αλληλεγγύη – θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια τραγωδία που θα σημαδέψει τη ζωή τους … Όπως διευκρινίζει στο Vivlio-life ο συγγραφέας, πρόκειται για ένα «βιωματικό βιβλίο, σε καμιά ωστόσο περίπτωση δεν είναι αυτοβιογραφικό».

Δεκαετία ’70, Βόλος. Μια ομάδα αγοριών προσπαθεί να γνωρίσει τη ζωή εκείνες τις ελάχιστες στιγμές που δικαιούται να βγαίνει εκτός ιδρύματος στο οποίο ζει κάτω από αυστηρή επιτήρηση. Θα θέλαμε να μας συστήσετε αυτήν την παρέα.


Πρόκειται για τέσσερις 17άρηδες, μαθητές της πέμπτης τάξης του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Βόλου. Προέρχονται από διάφορα χωριά της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και είναι εσώκλειστοι στο εκκλησιαστικό οικοτροφείο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Όχι και τόσο καλοί μαθητές, τζαναμπέτηδες, αλλά και με δυνατό αίσθημα φιλίας και αλληλεγγύης. Αυτό το στοιχείο είναι εκείνο που θα ανατρέψει ριζικά τη ζωή τους…

«Τέτοιος ήταν ο διάκος, αχώνευτος και στραβόξυλο…» γράφετε. Πόσο θα επηρεάσει τις ζωές των τροφίμων ο Σπύρος Φώτος, όταν ο δεσπότης αποφασίζει να τον κάνει εκτός από διάκο και προϊστάμενο του οικοτροφείου;


Είναι μια ριζική μετάλλαξη: ένα πρώην αγροτόπαιδο αποκτά ισχύ εξουσίας και αλλοτριώνεται. Όταν θα γίνει προϊστάμενος στο οικοτροφείο, επιβάλλει ποινές, η συμπεριφορά του είναι υπερβολικά αυστηρή και φέρεται σαν ένας μικρός δικτάτορας. Δικαιολογημένη επομένως η αντιπάθεια των μαθητών στο πρόσωπό του.

Μια ιστορία που ασχολείται με την τρυφερή ηλικία μιας παρέας αγοριών σε μια εποχή και σε μια χώρα που όπως λέτε «προσπαθεί σιγά σιγά να συνέλθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας». Αυτή η γκρίζα εποχή πόσο θα δυσκολέψει τους ήρωές σας;


Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή της χούντας. Λογικό είναι οι βασικές δομές της κοινωνίας (σχολείο, εκκλησία κ.ά.) να λειτουργούν με το πνεύμα και το ήθος της εφτάχρονης δικτατορίας, όπως λογικό είναι όλο αυτό το κλίμα να επηρεάζει τη διαγωγή αλλά και τον χαρακτήρα των μικρών ηρώων.

«Ζερβής» – «Μπράσκας» – «Μικ» είναι μερικά από τα ονόματα των έφηβων πρωταγωνιστών σας. Πολύ σύντομα ο αναγνώστης θα αντιληφθεί πως πρόκειται για παρατσούκλια. Ήταν τυχαίες επιλογές ή υπάρχουν στον κύκλο σας άνθρωποι με αυτά τα παρωνύμια;


Εντελώς τυχαία η επιλογή, αλλά πολύ προσεκτική ώστε τα συγκεκριμένα παρατσούκλια να συνάδουν με κάποιες από τις ιδιαιτερότητες (σωματικές ή πνευματικές) των εφήβων.

Το εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου στο οποίο η μυθοπλασία «συνάντησε» τους πιτσιρικάδες του βιβλίου σας υπάρχει σήμερα;


Σαν κτίριο παραμένει ανέγγιχτο από τον χρόνο, αλλά έχει πάψει πια να λειτουργεί.

Πώς είναι η ζωή αυτών των παιδιών στο οικοτροφείο; Οι πληροφορίες που εισπράττει ο αναγνώστης είναι αληθινές; Λάβατε υπόψη σας κάποιες μαρτυρίες;


Η αλήθεια κρύβεται μισή στην πραγματικότητα και μισή στη μυθοπλασία. Όσο για τις μαρτυρίες, ναι, συναντήθηκα με πολλούς παλιούς οικότροφους που πρόθυμα μοιράστηκαν μαζί μου τις προσωπικές τους αναμνήσεις.

Η παρέα αυτή των αγοριών θα κατηγορηθεί για τον πνιγμό ενός συμμαθητή τους. Δεν θα ήθελα να μας αποκαλύψετε αν όντως πίσω από την τραγωδία βρίσκονται κάποιοι φίλοι του, αλλά να μας πείτε μέχρι πότε ακολουθείτε τα βήματά τους και μέχρι πότε θα τους κυνηγά το παρελθόν.


Ωραία και έξυπνη η ερώτηση, όμως να αφήσουμε καλύτερα τον αναγνώστη να το ανακαλύψει μόνος του;

«Κι αν θες να ξέρεις, εσύ φταις που πνίγηκε!», διαβάζουμε να λέει ο φίλος στον φίλο. Πόσο θα αλλάξει η ζωή του βασικού σας πρωταγωνιστή όταν θα ακούσει αυτά τα λόγια;


Είναι το κρίσιμο σημείο που θα αλλάξει όχι μόνο τη μέχρι τότε ζωή του πρωταγωνιστή, αλλά θα αλλάξει και ολόκληρος ο ρους της αφήγησης στο βιβλίο.

Η ενηλικίωση των εφήβων σας σίγουρα θα είναι δύσκολη. Πώς θα αντιμετωπίσουν τους εφιάλτες. Θα έχουν ποτέ ήσυχο ύπνο;


Ποιος μπορεί να γνωρίσει τι γίνεται στον ύπνο των άλλων; Εδώ καλά καλά δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα δικά μας όνειρα, ευχάριστα και μη.

Το γλυκό εξώφυλλο του βιβλίου είναι από εκείνα τα στοιχεία που «σηκώνουν» επεξήγηση. Μιλήστε μας γι’ αυτήν την εικόνα που ανασύρει τόσες και τόσες ασπρόμαυρες μνήμες…


Είναι μια φωτογραφία του σπουδαίου Δημήτρη Λέτσιου από την παιδόπολη της Αγριάς Βόλου. Νομίζω πως ταιριάζει και στο ύφος και στο περιεχόμενο του βιβλίου.

Ασπρόμαυρες αναμνήσεις, λοιπόν, από μια πολύχρωμη πόλη στην οποία έχετε γεννηθεί και ζείτε. Πόσες από αυτές τις αναμνήσεις είναι δικές σας και τις προσαρμόσατε στις προσωπικότητες των μικρών σας πρωταγωνιστών;


Αρκετές είναι δικές μου, όμως τις περισσότερες τις έπλασε το μαγικό ραβδάκι της μυθοπλασίας.

Μήπως στις αλάνες του Βόλου για ποδόσφαιρο, στις πρώτες ρουφηξιές του τσιγάρου στα κρυφά, στις φάρσες και στις πρώτες πολιτικές ανησυχίες περιγράφετε τον εαυτό σας;


Είναι βιωματικό το βιβλίο, σε καμιά ωστόσο περίπτωση δεν είναι αυτοβιογραφικό.

Οι πρωταγωνιστές σας τρέφουν μια ιδιαίτερη αγάπη στο συγκρότημα των Ρόλινγκ Στόουνς. Αναρωτιέμαι αν πίσω από αυτήν την αγάπη κρύβεται η δική σας προτίμηση στο θρυλικό βρετανικό γκρουπ.


Είμαι οπαδός του ροκ της δεκαετίας του ΄70. Αναπόφευκτα και οι Ρόλινγκ Στόουνς συγκαταλέγονται στις μουσικές μου προτιμήσεις.

Η ιδιότητα του εκπαιδευτικού πόσο σας βοήθησε στη συγγραφή ενός βιβλίου που αγγίζει και περιγράφει την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας;


Αλλιώς λειτουργώ ως εκπαιδευτικός, αλλιώς ως λογοτέχνης· τα του Καίσαρος…

Πριν κλείσουμε τη συνέντευξη πραγματικά θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το γάλα μαγνησίας και δεν εννοώ, φυσικά, το βιβλίο σας.


Στην πραγματικότητα είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα με αντιόξινες και καθαρτικές ιδιότητες.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;


Προς το παρόν βρίσκομαι υπό την επήρεια του γάλακτος. Καμία σκέψη, κανένα σχέδιο. Προσεχώς θα δούμε…

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις τρεις πόλεις.

Πάτρα
Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019, στις 8 μ.μ.,
στο αναγνωστήριο Bright Side
(Φιλοποίμενος 45)
Θα μιλήσουν ο συγγραφέας-φιλόλογος Κώστας Λογαράς
και η Κρίστυ Κουνινιώτη, πολιτιστική συντάκτρια της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.
Με τον συγγραφέα συζητά ο συγγραφέας-φιλόλογος Γιάννης Η. Παππάς.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η φιλόλογος Γεωργία Καραμπέτσου.

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ

Αγρίνιο
Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 μ.μ.,

στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΤΡΟΠΙΟ (Καζαντζή 25)
Θα μιλήσει η συγγραφέας-φιλόλογος Φρίντα Κολοβού Μήτσιου.

Ναύπακτος
Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019, στις 9 μ.μ.,

στο βιβλιοπωλείο ADAGIO II ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ (Μπότσαρη 10)
Θα μιλήσει η φιλόλογος Κατερίνα Νανοπούλου.

Διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο.


«Δεν πρόλαβαν να κλείσουν την πόρτα και ο Σελαβής έφερε και αράδιασε πάνω στο τραπεζάκι μπουκάλια με μαρτίνι και βερμούτ. Έκανε νόημα στον Σώτο κι αυτός πάτησε τον διακόπτη και τα μισά φώτα έσβησαν. Το πάρτι άρχιζε.
Η Αμαλία φορούσε πουκάμισο με λουλούδια και LEVI’S πεντάτσεπο. Είχε κόψει λίγο τα μαλλιά, γι’ αυτό δεν τα ’χε πιασμένα τώρα με τη στέκα. Φαινόταν να περνάει καλά. Κάτι τζιτζιφιόγκοι είχαν κάνει κύκλο γύρω της και γελούσαν με κάτι που τους έλεγε. Δεν είχε έρθει να μου πει ούτε “γεια”. Τελείωνα το δεύτερο βερμούτ, όταν την είδα να σηκώνεται. Μήπως τώρα; Όχι. Έπιασαν με τον Σελαβή μια γωνία και μιλούσαν σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Κάποια στιγμή έβαλαν τα γέλια? μετά τσούγκρισαν τα ποτήρια τους? άπλωσε το χέρι και του ’φτιαξε τον γιακά? πλησίασε στο αυτί της και κάτι της ψιθύρισε? έβαλε τα γέλια? ξανατσούγκρισαν τα ποτήρια. Ώστε έτσι λοιπόν, η Αμαλία και το καινούργιο της αμόρε. Ο καριόλης! Με είχε καλέσει μόνο και μόνο για να με ρεζιλέψει. Εκείνη τη στιγμή κάποιο από τα παιδιά έβαλε στο πικάπ ένα τραγούδι και αμέσως όλοι σηκώθηκαν για χορό. Μετά, το ένα τραγούδι διαδεχόταν το άλλο:
“Τρελοκόριτσο”, “Τρικυμία στην καρδιά μου”…»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηματικά βιβλία και πήρε μέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήματά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε με το ΕΚΕΒΙ στα προγράμματα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιμαρέτ Καβάλας το θεατρικό έργο του Ο γηραιός πατήρ μου από το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.