Συγγραφέας του βιβλίου «Το μυστικό της ζωής» – Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Μπορεί μέσα από έναν χωρισμό να αναδυθεί στην επιφάνεια μια αγάπη πολύ βαθιά, πραγματική και ουσιαστική; «Δύσκολο», θα απαντήσουν κάποιοι. Στο μυθιστόρημα της Λένας Δεμερτζή αυτή η οξύμωρη κατάσταση θα συμβεί ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Μάριο. Μια ιστορία μέσα από την οποία η συγγραφέας, επιχειρεί όχι να περάσει μηνύματα αλλά να δημιουργήσει συναισθήματα στους αναγνώστες. Ένα μυθιστόρημα στο οποίο η πρωταγωνίστρια είναι συγγραφέας και η ζωή της θα ταραχθεί όταν ο επιμελητής του βιβλίου της μέσα από μια απεγνωσμένη προσπάθεια επιχειρεί να γίνει μέρος της ζωής της. Η Αφροδίτη είναι βέβαιη πως ο Άρης δεν το κάνει από ερωτικό ενδιαφέρον. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, το τρίτο πρόσωπο της ιστορίας της «είναι ένα πρόσωπο κλειδί, που θα ξεκλειδώσει καλά κρυμμένα μυστικά. Υπήρχε λόγος για να γίνει αυτό. Έπρεπε να κλείσει και ένας κύκλος της δικής του ζωής…»

Να, λοιπόν κι ένα βιβλίο με πρωταγωνίστρια μια πετυχημένη συγγραφέα μυθιστορημάτων. Μιλήστε μας για την Αφροδίτη Καλλέργη.
Η Αφροδίτη Καλλέργη είναι μια νέα γυναίκα, πετυχημένη συγγραφέας, παντρεμένη με έναν άντρα που υπεραγαπάει. Έχει φτιάξει μια ζωή όπως θα ήθελε. Της αρέσει να ζει απομονωμένη και κυρίως προγραμματισμένα. Δεν της αρέσουν οι αλλαγές, οι εκπλήξεις. Γενικά θα λέγαμε πως είχε μια ζωή βαρετή. Όμως για να πούμε την αλήθεια, και αυτό το ανακαλύπτει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο, η Αφροδίτη δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποια γεγονότα του παρελθόντος την έκαναν να φτιάξει αυτό το κάστρο γύρω της. Ίσως αν ήταν διαφορετικό το παρελθόν της, να ήταν και η ίδια διαφορετική.

Πώς αποφασίσατε να δώσετε στην πρωταγωνίστριά σας αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό στοιχείο;
Η ιδιότητα του συγγραφέα ήταν κάτι που μου εξασφάλιζε αυτήν την απομόνωση που έπρεπε να έχει η πρωταγωνίστρια στο παρόν, για να μπορέσω να δώσω με τον πιο πειστικό τρόπο την αλλαγή όλης της ύπαρξής της μετά από ό,τι συνέβη. Άλλωστε μου αρέσει αυτός ο τρόπος ζωής των συγγραφέων. Αυτή η ηρεμία που απαιτεί η συγγραφή, η αφοσίωση και ικανότητα των συγγραφέων να γνωρίζουν συνεχώς καινούργιους ανθρώπους και τόπους (μέσω των ιστοριών τους).

Να υποθέσουμε πως έχει κάποια δικά σας χαρακτηριστικά;
Όπως είπα και παραπάνω, μ’ αρέσει αυτή η ηρεμία που απαιτεί η συγγραφή. Μ’ αρέσει να λειτουργώ με πρόγραμμα και όταν κάτι το αλλάξει πολλές φορές πανικοβάλλομαι. Αλλά αυτό που μ’ αρέσει πιο πολύ είναι πως μπορώ να φτιάχνω ιστορίες όπως μου αρέσουν εμένα. Να φτιάχνω δικούς μου κόσμους και να δημιουργώ χαρακτήρες με προτερήματα και ελαττώματα. Όπως και η Αφροδίτη, έτσι κι εγώ περνάω πολύ καλά όταν βρίσκομαι σε διαδικασία συγγραφής. Χάνομαι σ’ έναν δικό μου κόσμο και αισθάνομαι κάθε έναν ήρωα ξεχωριστά.

Ο γάμος της με τον Μάριο δε θα κρατήσει πολύ. Το γεγονός ότι δεν είχαν παιδιά ήταν ένας λόγος που πήρε την απόφαση να κλείσει την πόρτα πίσω της και να μην κοιτάξει πίσω;
Ο γάμος της θα διακοπεί απότομα και με έναν τρόπο τραγικό. Δεν είχε την πολυτέλεια της επιλογής εδώ η Αφροδίτη. Όμως μέσα από αυτό το κομμάτι της ιστορίας θα αντιληφθεί ο αναγνώστης το μεγαλείο της πραγματικής αγάπης, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται αυτό. Αυτοί οι δύο άνθρωποι αγαπιούνται πάρα πολύ. Ίσως στις μέρες μας δεν υπάρχουν τέτοιες αγάπες, ουσιαστικές. Μέσα από αυτόν τον χωρισμό λοιπόν, θα αναδυθεί στην επιφάνεια μια πολύ βαθιά αγάπη, πραγματική και ουσιαστική.

Ωστόσο ένας άλλος άντρας θα μπει στη ζωή της. Θα μπορέσει να καλύψει τα κενά της και να νιώσει περισσότερο ασφαλής κοντά του;
Αυτός ο άντρας μπαίνει στην ζωή της σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη στιγμή. Θα γίνει κομμάτι της ζωής πολύ όμορφα και πολύ αργά. Θα νιώσει μαζί του ασφάλεια. Αλλά τα πράγματα θα γίνουν με τέτοιον τρόπο, που δεν νομίζω να μπορούσε να υπάρξει άλλη κατάληξη. Αυτοί οι δύο άνθρωποι γεννήθηκαν για να καταλήξουν κάποια στιγμή μαζί. Και όλο αυτό φαίνεται από το πόσο φυσικά καταλήγουν τελικά να γίνουν ζευγάρι.

Το σημαντικό είναι πως κι ένα παιδί θα «εισβάλλει» στη ζωή της. Δώστε μας μερικά στοιχεία που θα εντείνουν το ενδιαφέρον μας για το μυθιστόρημά σας. Ήταν αυτό το παιδί αυτό που πραγματικά της έλλειπε;
Το παιδί αυτό «εισβάλλει» κανονικά στην ζωή της. Η ανάγκη να γίνει μητέρα είχε εμφανιστεί νωρίτερα αλλά εμπόδια που εμφανίστηκαν δεν της το επέτρεψαν. Όταν μπήκε στη ζωή της το παιδί, ήξερε ενδόμυχα πως δεν γίνεται αυτό το παιδί να φύγει από κοντά της. Πάλεψε πάρα πολύ για να το κρατήσει. Έκανε θυσίες και ξεπέρασε τον εαυτό της. Ακόμα και κάποια στιγμή που δοκιμάστηκε η παραμονή του παιδιού στο σπίτι της, εκείνη σκέφτηκε το δικό του καλό και σαν μικρός ερευνητής έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την γαλήνη του παιδιού.

Θίγετε ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα με το βιβλίο σας. Αυτό της υιοθεσίας. Ποια μηνύματα επιχειρείτε να περάσετε στους αναγνώστες σας;
Μου αρέσει στα βιβλία μου να περιλαμβάνονται κοινωνικά θέματα. Άλλωστε είναι μέρος της ζωής μας. Δεν θέλω να περάσω κανένα μήνυμα γιατί πολύ απλά δεν είμαι ειδική σ’ αυτό το θέμα. Ό,τι έγραψα το έγραψα γιατί είναι αυτό που πιστεύω εγώ. Πιο πολύ με ενδιαφέρει να δημιουργήσω συναισθήματα στους αναγνώστες διαβάζοντάς το.

Η λέξη «μυστικό» στον τίτλο, καθώς και η πληροφορία πως η ηρωίδα σας έχει διακόψει κάθε σχέση με τους γονείς της, μας οδηγούν στη σκέψη πως στο παρελθόν της έχουν συμβεί γεγονότα που κάποιοι αποφάσισαν να της αποκρύψουν…
Η λέξη «μυστικό» μπήκε στον τίτλο θέλοντας να προβληματίσει τους αναγνώστες τελειώνοντας την ιστορία για το ποιο τελικά είναι το μυστικό της ζωής. Για εμένα το μυστικό μιας καλής ζωής είναι η γαλήνη και αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζεται μόνο με αλήθειες. Στην ζωή της Αφροδίτης υπήρχαν πολλά μυστικά και αυτό ήταν κάτι που δεν την άφηνε να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ύπαρξή της. Όταν αυτά τα μυστικά άρχισαν να εξαφανίζονται και να αποκαλύπτονται οι αλήθειες, μπόρεσε και η ίδια να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της και να βάλει την ζωή της σε τάξη. Πλέον δεν υπήρχαν σύννεφα και έχοντας μια καθαρή εικόνα μπορούσε να προχωρήσει παρακάτω.

«Όμως αποφασίζει πως θέλει να ξανά έχει επαφή μαζί τους αλλά κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει ένα βήμα κάτι γίνεται και τελικά δεν τους συναντά». Ποια δύναμη μπορεί να κρατήσει μακριά μια οικογένεια;
Θεωρητικά τίποτα. Όμως στην περίπτωση της Αφροδίτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι δεν το είχε πάρει απόφαση. Είχε ενδοιασμούς. Ήξερε πως αυτό έπρεπε να κάνει αλλά δεν είχε ξεπεράσει όλες τις παλιές πληγές ώστε να αψηφήσει τα πάντα για να ενωθεί πάλι με την οικογένειά της. Έτσι, κάθε φορά που εμφανιζόταν ένα εμπόδιο, η Αφροδίτη έκανε πίσω.

Η σχέση των συγγραφέων με τους επιμελητές των βιβλίων τους είναι πολύ σημαντική και ένα μεγάλο διάστημα θα έλεγα στενή. Ο Άρης, είναι ο επιμελητής του δικού της βιβλίου και επίσης πρωταγωνιστής της ιστορίας σας. Μιλήστε μας γι’ αυτόν τον άντρα.
Ο Άρης εμφανίστηκε πολύ περίεργα στην ζωή της. Όπως είπα και πιο πριν η Αφροδίτη ήθελε όλα να τα έχει σε τάξη. Δεν της άρεσαν οι αλλαγές. Και γι’ αυτόν τον λόγο συνεργαζόταν πάντα και για όλα της τα βιβλία με μια συγκεκριμένη επιμελήτρια. Το γεγονός ότι αυτό άλλαξε τελεσίδικα και όχι από δική της επιθυμία, ήταν κάτι που την αναστάτωσε πολύ. Επίσης, από την εισαγωγή τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βλέπουμε πως εμφανίζεται ο Άρης και το κάνει μ’ έναν τρόπο που ξαφνιάζει την Αφροδίτη. Της χτυπάει ξαφνικά την πόρτα στο σπίτι και της συστήνεται ως ο νέος επιμελητής. Χωρίς να της τηλεφωνήσει πρώτα, χωρίς να την ενημερώσουν από τον εκδοτικό οίκο, χωρίς να της εξηγήσει κανείς από τους ανθρώπους που συνεργάζεται γι’ αυτήν την αλλαγή. Και όσο περνούν οι μέρες η Αφροδίτη αντιλαμβάνεται πως ο Άρης διεκδικεί χώρο στην ζωή της, κάτι το οποίο της ξενίζει, δεδομένου του χαρακτήρα της. Έρχεται στιγμή που νιώθει φόβο γι’ αυτόν τον άνθρωπο…. η συνέχεια στο βιβλίο….

Εξαρχής έδειχνε πως κάτι άλλο ήθελε από την Αφροδίτη ο Άρης. Η διαίσθησή της όμως έλεγε πως αυτό το κάτι δεν είχε ερωτική χροιά…
Ήταν σίγουρη πως δεν ήταν ερωτικό το ενδιαφέρον του. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αυτός ο άνθρωπος είναι ένα κλειδί για να ξεκλειδώσει καλά κρυμμένα μυστικά.

«Στο τέλος όλα μπαίνουν σε μια σειρά και η Αφροδίτη μαθαίνει την πραγματική ταυτότητα του Άρη…», γράφετε. Όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια, πιστεύετε πως οι αναγνώστες θα αλλάξουν τα αρχικά τους συναισθήματα για τον Άρη;
Νομίζω πως τότε θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα που θα έχουν δημιουργηθεί στους αναγνώστες. Θα καταλάβουν γιατί γίνονται όλα αυτά που γίνονται από την πρώτη σελίδα του βιβλίου. Και είμαι σίγουρη πως θα δημιουργηθούν καινούργια συναισθήματα, που σίγουρα δεν θα τα έχουν από την αρχή. Όπως συνέβη και σε μένα. Η απεγνωσμένη προσπάθειά του να μπει στην ζωή της είχε αιτία. Υπήρχε λόγος για να γίνει αυτό. Έπρεπε να κλείσει και ένας κύκλος της δικής του ζωής.

Μια αλήθεια που θα την κάνει να αναθεωρήσει όλη την συμπεριφορά της προς τους γονείς της και θα προσπαθήσει να διορθώσει τα λάθη της και να ξανακερδίσει τον χαμένο χρόνο. Θα τα καταφέρει άραγε;
Χμ… αυτό είναι κάτι που θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης τελειώνοντας το βιβλίο. Πάντως μπορώ να πω πως το τέλος προσφέρει τη λύτρωση στην Αφροδίτη. Ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει ώστε αυτή η γυναίκα να ζήσει πλέον μια ζωή γαλήνια.

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν την όμορφη συνέντευξη. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να δίνεται το βήμα σε νέους συγγραφείς να μιλήσουν για την δουλειά τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τις εκδόσεις Υδροπλάνο και την Αναστασία Κορινθίου για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο έργο μου, καθώς και όλους όσους δούλεψαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα, την Ειρήνη Φραγκάκη για την επιμέλεια του βιβλίου και την Μαρία Σταμπουλή γι’ αυτό το υπέροχο εξώφυλλο, στο οποίο κατάφερε να κλείσει όλη την ιστορία του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Αφροδίτη πίστευε πια πως με τις αποφάσεις που είχε πάρει, είχε τακτοποιήσει την ζωή της. Ήταν γνωστή συγγραφέας, παντρεμένη με μια καθημερινότητα προβλέψιμη. Όλα ανατρέπονται όταν ένα μυστηριώδης άντρας εισβάλλει ξαφνικά στην ζωή της.

Βιογραφικό
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Μεσημβρία, ένα χωριό λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στην Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων, απ’ όπου και αποφοίτησα το 2013. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την συγγραφή στα 24 ενώ μέχρι τότε ήμουν δεινή αναγνώστρια. Είμαι παντρεμένη και έχω έναν γιο 7 ετών. Εργάζομαι στην εκπαίδευση και λατρεύω την δουλειά μου. Η συγγραφή για μένα είναι η αποφόρτισή μου μετά από μια δύσκολη ημέρα. Το βιβλίο ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ είναι το δεύτερο μυθιστόρημά μου. Το πρώτο μου βιβλίο τιτλοφορείται Ζωή σε τρεις πράξεις.