Συγγραφέας του βιβλίου «Γυναίκα από πέτρα και φως» – Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Ένας γιατρός με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της, που εμπνέεται από το όραμα των σκλαβωμένων Ελλήνων, πρωταγωνιστεί στο νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Θάνου Κονδύλη, στο οποίο δένουν ιδανικά τα ιστορικά στοιχεία με τη μυθοπλασία. Ο Μπέντζαμιν Μπλακ γεμάτος από τα ελληνικά ιδανικά της κλασικής Ελλάδας είναι αποφασισμένος να βρει στην υποδουλωμένη Ελλάδα το άγαλμα της όμορφης Αφροδίτης. Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 θα τον συνεπάρει και θα ταχθεί το πλευρό των Ελλήνων. Μιλώντας για το κίνημα του φιλελληνισμού στο Vivlio-life, ο συγγραφέας, τόνισε πως «δεν εκφραζόταν μόνο από την υλική βοήθεια που έστελναν οι φιλέλληνες της Ευρώπης στους επαναστατημένους Έλληνες. Υπήρξε βοήθεια και σε ιδεολογική και σε πολιτική βάση για αυτό και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στη διάρκεια της Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη στην Αμερική και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου».

Η «Γυναίκα από πέτρα και φως» αποτελεί τη δική σας συμβολή στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική επανάσταση. Ποιο ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα το διάστημα που γράφατε για τη λαμπρότερη στιγμή του ελληνισμού;
Ομολογώ ότι για πολλά χρόνια είχα στο μυαλό μου την ιδέα της συγγραφής ενός μυθιστορήματος που να αφορά την επανάσταση του 1821. Πριν από δύο χρόνια αυτή η ιδέα πήρε σάρκα και οστά και αποφάσισα να την κάνω ένα καλό βιβλίο. Έτσι λοιπόν με μία πραγματική λαχτάρα άρχισα την έρευνα για το έργο μου, η οποία κράτησε περίπου ένα χρόνο και άλλον ένα περίπου χρόνο η συγγραφή του. Η ολοκλήρωση του βιβλίου με γέμισε με ένα αίσθημα ικανοποίησης αλλά και ελπίδας ότι αυτό θα βρει την αποδοχή από τους καλούς φίλους αναγνώστες, όπως κι έγινε πραγματικά.

Ένας Άγγλος ταξιδεύει στην Ανατολή προς αναζήτηση ενός χαμένου αγάλματος. Της Αφροδίτης, την οποία έχει ερωτευτεί από την πρώτη στιγμή που την είδε σε ένα σχέδιο του λόρδου Έλγιν. Δώστε μας κάποια στοιχεία γι αυτό το άγαλμα.
Το άγαλμα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παιδί της δικής μου φαντασίας. Ουσιαστικά είναι αλληγορικό και αντιπροσωπεύει την επιθυμία του ανθρώπου, για να πετύχει το άπιαστο όνειρο του. Η αναζήτηση που ξεκινάει ο Άγγλος Μπέντζαμιν Μπλακ ουσιαστικά είναι μία αναζήτηση στο πεπρωμένο του, μία αναζήτηση που θα τον φέρει μπροστά σε αθέατες πτυχές της ζωής του, που ούτε καν ο ίδιος μπορούσε να το φανταστεί.

Θα περίμενε κανείς πως ο Μπέντζαμιν Μπλακ είναι ιστορικός ή αρχαιολόγος. Ωστόσο η μυθοπλασία τον θέλει φοιτητή της Ιατρικής. Μιλήστε μας για τον ήρωά σας.
Ο Μπέντζαμιν είναι ένας άνθρωπος που ζει στον 19ο αιώνα και εμπνέεται από την Ελλάδα και το όραμα των σκλαβωμένων Ελλήνων για μία δική τους πατρίδα. Αγαπάει την Ελλάδα, ζει και αναπνέει για αυτήν. Αλλά κυρίως για το άγαλμα το οποίο τον συντροφεύει στα όνειρά του για πολύ καιρό. Ο Μπέντζαμιν αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού που κάποια στιγμή στη ζωή τους επιθυμούν να επαναπατριστούν και να ζήσουν το όνειρό τους, δηλαδή να ζήσουν στην αγαπημένη τους χώρα. Είναι ένας άνθρωπος με συναισθήματα βαθιά, όπως η αγάπη για την Ελλάδα, για τον πολιτισμό της και την ιστορία της.

Στο Λονδίνο εκτός από τη Σχολή της Ιατρικής, αφήνει και τη Σούζαν. Μια γυναίκα που μας συστήνεται εξαρχής στην ανάγνωση. Ποιος είναι ο μυθοπλαστικός ρόλος που της αναθέσατε;
Η Σούζαν αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την πιστή Πηνελόπη που περιμένει τον αγαπημένο της να γυρίσει από τα ξένα για να τον παντρευτεί. Αλλά όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όταν η μοίρα θα την προκαλέσει και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής της, η Σούζαν θα αδράξει την ευκαιρία να ενεργήσει. Είναι μία γυναίκα δραστήρια η οποία θα πιστέψει στον εαυτό της και θα προσπαθήσει αυτή πλέον να ορίσει το πεπρωμένο της αναζητώντας η ίδια τον αγαπημένο της.

Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ο πρωταγωνιστής σας θα βρεθεί στην υποδουλωμένη Ελλάδα. Πώς θα τον υποδεχτεί η πληγωμένη χώρα μας;
Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες εμπιστευόταν τους ξένους Ευρωπαίους και για αυτόν τον λόγο χιλιάδες από αυτούς είχαν έρθει να πολεμήσουν στον Εθνικό Απελευθερωτικό αγώνα μας ενάντια στους Τούρκους. Ο Μπέντζαμιν Μπλακ γεμάτος από τα ελληνικά ιδανικά της κλασικής Ελλάδας είναι αποφασισμένος να δώσει τα πάντα ακόμα και τη ζωή του για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, δηλαδή να βρει στην Ελλάδα το άγαλμα της όμορφης Αφροδίτης του. Κάπου εκεί εμπλέκεται και ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821, όπου ο Άγγλος γιατρός παίρνει μέρος με το πλευρό των Ελλήνων που τόσο πολύ αγαπάει.

Στο δρόμο του θα βρεθούν οπλαρχηγοί, ηγετικές μορφές της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και πολιτικοί. Πόσο ευχάριστη πρόκληση ήταν για τον συγγραφέα η στιγμή που η ιστορία και η μυθοπλασία «έδεσαν» για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη του λαμπρού αυτού κεφαλαίου της ιστορίας μας;
Ουσιαστικά αυτός ήταν και ο στόχος μου από τη στιγμή που άρχισα να γράφω τούτο το μυθιστόρημα. Δηλαδή να ενώσω τα ιστορικά στοιχεία με τη μυθοπλασία και να δημιουργήσω έναν μυθιστορηματικό καμβά πάνω στον οποίο ο αναγνώστης θα μπορεί να διαβάσει για την ιστορία του τόπου μας αλλά και μία άλλη ξεχωριστή ιστορία που συνήθως αποφεύγεται από τα «επίσημα» βιβλία ιστορίας. Πιστεύω ότι αυτό το καταφέρνω με το να δένω τα ιστορικά με τα μυθιστορηματικά στοιχεία, έτσι ώστε να δημιουργήσω ένα σύνολο που θα είναι ωφέλιμο αλλά και ευχάριστο για τον κάθε αναγνώστη.

«Τελικά θα καταλήξει να πάρει μέρος στην Ελληνική Επανάσταση – με το μέρος των Ελλήνων φυσικά», γράφετε. Ποια ήταν η χρονική στιγμή που ένιωσε τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία να γίνεται και δικός του αγώνας;
Όποιος διαβάσει το βιβλίο θα διαπιστώσει ότι στην αρχή τουλάχιστον της ιστορίας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Μπέντζαμιν βρισκόταν ως ακόλουθος της αγγλικής πρεσβείας, είχε καλές σχέσεις με τους Τούρκους. Θεωρώ ότι η στιγμή που στράφηκε εντελώς υπέρ των Ελλήνων ήταν όταν είδε την εκτέλεση του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ από τον τουρκικό όχλο. Εκεί ο Μπέντζαμιν αντιλήφθηκε ότι οι Τούρκοι ήταν οι απάνθρωποι και καταπιέζουν τους Έλληνες. Εκεί συνειδητοποίησε τα δίκαια των Ελλήνων και την καταπίεση που υφίσταντο από τους Τούρκους.

Ποια μορφή είχε η συμμετοχή του στην επανάσταση;
Ο Μπέντζαμιν στην αρχή δεν ήθελε να εμπλακεί στις μάχες της ελληνικής επανάστασης. Αλλά όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα δηλαδή τη στιγμή που βρισκόταν στη Μάνη την οποία είχε επιτεθεί ο Ιμπραήμ πασάς της Αιγύπτου, εκεί κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Είχε ζήσει με τους Μανιάτες αρκετούς μήνες, τους είχε γνωρίσει καλά, και είχε καταλάβει τη νοοτροπία τους και την αγάπη τους για την ελευθερία. Όταν ο πόλεμος έφτασε και στη Μάνη με την επίθεση των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, αυτός ήταν ο πρώτος που πετάχτηκε μπροστά και δήλωσε απερίφραστα στους Έλληνες ότι ήταν αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον τόπο με τα όπλα του.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι φιλέλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων. Μάλιστα, το κίνημα του φιλελληνισμού είχε προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιούργησαν αυτό το σπουδαίο κίνημα;
Η αγάπη για την Ελλάδα και το κλασικό ιδεώδες που αυτή πρόβαλε στην Ευρώπη αλλά και όλες οι ειδήσεις από προηγούμενες επαναστάσεις των Ελλήνων και ο τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι τις κατέπνιξαν είχαν δημιουργήσει σιγά σιγά ένα τεράστιο φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη. Αυτό εκφράστηκε αμέσως μόλις ξέσπασε η ελληνική επανάσταση με πολλούς τρόπους. Το κίνημα του Φιλελληνισμού δεν εκφραζόταν μόνο από την υλική βοήθεια που έστελναν οι φιλέλληνες της Ευρώπης στους επαναστατημένους Έλληνες. Υπήρξε βοήθεια και σε ιδεολογική και σε πολιτική βάση για αυτό και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στη διάρκεια της Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη στην Αμερική και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Με το βιβλίο σας, προσεγγίζετε σκοτεινές και αθέατες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την έρευνά σας;
Έχω πει και άλλοτε ότι για κάποιον που γράφει ένα ιστορικό μυθιστόρημα είναι απαραίτητη η ιστορική έρευνα πριν ξεκινήσει να γράφει το βιβλίο του. Προσωπικά, όταν γράφω τέτοια μυθιστορήματα, θέλω περίπου έναν χρόνο σκληρής και επίπονης έρευνας σε αρχεία, βιβλιοθήκες και στο Internet προκειμένου να συνθέσω μία γερή ιστορική βάση πάνω στην οποία θα στηρίξω όλο το βιβλίο μου.

Μαζί με τα μυθιστορήματα «Τρεις φορές νύφη» και «Η Δούκισσα της Πλακεντίας» δίνετε στον αναγνώστη «μια πλήρη εικόνα της ένδοξης πόλης των Αθηνών σε μια περίοδο με την οποία λίγοι έχουν ασχοληθεί, τουλάχιστον μυθιστορηματικά». Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε αυτή την εικόνα;
Θα έλεγα ότι μέσα από αυτά τα τρία βιβλία που ονομάζω και «Τριλογία της Αθήνας» παρουσιάζω την εικόνα της Αθήνας στον 19ο αιώνα με τέτοιο τρόπο που λίγοι μυθιστοριογράφοι έχουν ασχοληθεί. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μυθιστορηματικό καμβά της ένδοξης πόλης δοσμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα και χωρίς περισπασμούς να γνωρίσει περισσότερο μυθιστορηματικά αλλά και ιστορικά αυτήν την πόλη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που λίγο μας είναι γνωστή ακόμα και από ιστορικής άποψης. Είναι θα έλεγα ένα μυθιστορηματικό ταξίδι στην ιστορία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

  1. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία συγκλονίζεται από την Επανάσταση των Ελλήνων, που έπειτα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς πασχίζουν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Την ίδια εποχή, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγγλική Πρεσβεία, ο φιλέλληνας γιατρός Μπέντζαμιν Μπλακ έχει μια σημαντική αποστολή που του έχει αναθέσει ο λόρδος Έλγιν από το Λονδίνο· να ανακαλύψει το χαμένο άγαλμα μιας όμορφης Αφροδίτης. Αυτή έχει γίνει έμμονη ιδέα στον γιατρό, μια και από καιρό τον επισκεπτόταν στα όνειρά του.
    Καθώς τα χρόνια περνούν, θα περιπλανηθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της αγγλικής κατασκοπίας. Όταν ανακαλύψει ότι ήταν πιόνι των πολιτικών δολοπλοκιών, θα φύγει για την Ελλάδα. Στη διάρκεια της έρευνάς του θα ταξιδέψει στις Κυκλάδες, στη Μάνη, στην Αθήνα, στην Αίγινα και στο Ναύπλιο. Ο Τούρκος στρατηγός Κιουταχής, ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Γκούρας, οι Μαυρομιχαλαίοι, ο Ιωάννης Καποδίστριας και πολλοί άλλοι θα βρεθούν στον δρόμο του γιατρού. Μάλιστα ο ίδιος θα μπλεχτεί στη δίνη του πολέμου και θα κινδυνέψει θανάσιμα. Κάποια στιγμή η αναζήτησή του θα πλησιάσει στο τέλος της και ο Άγγλος θα ετοιμαστεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.
    Αλλά δε γνωρίζει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Γιατί η μοίρα θα του στήσει ένα τελευταίο εμπόδιο, το πιο ισχυρό απ’ όλα. Ο έρωτας θα εισβάλει σαν θύελλα στη ζωή του, διεκδικώντας με απίστευτη ορμή το μερίδιό του από αυτή την αναζήτηση. Ο Μπέντζαμιν Μπλακ αναπάντεχα θα συναντήσει μπροστά του μια γυναίκα από το παρελθόν. Μια μοιραία γυναίκα που θα του αλλάξει τη ζωή… για πάντα!
    Με φόντο την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εκτυλίσσεται μια καταπληκτική περιπέτεια μέσα στη φλόγα του απελευθερωτικού αγώνα και στη φωτιά του έρωτα.

Βιογραφικό
Ο Θάνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.