Συγγραφέας του βιβλίου «Ήθος – Πάθος – Λόγος» – Ιδιωτική έκδοση

Επιτυχία και ευδαιμονία. Δύο λέξεις, δυο έννοιες που πολλές φορές μας προβληματίζουν επειδή θεωρούμε πως δεν μπορούμε να τις αγγίξουμε. Ίσως, επειδή δε γνωρίζουμε πως το τρίπτυχο «Ήθος – Πάθος – Λόγος» του Αριστοτέλη που χρησιμοποιεί ως τίτλο του βιβλίου του ο Λεωνίδας Γαλάνης, είναι ο πιο σύντομος και ασφαλής δρόμος που θα μας κάνει να κατακτήσουμε την επιτυχία και να νιώσουμε την ευδαιμονία. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο με ιδέες και πρακτικές «που θα τις αναλογιστεί ο καθένας στο δικό του χρόνο και θα τις εντάξει σιγά σιγά στην καθημερινότητά του», όπως λέει στο Vivlio-life ο συγγραφέας. «Η ανασφάλεια, ο προβληματισμός και το αίσθημα της απελπισίας που μας κυριεύει, όταν νιώθουμε προδομένοι από τις καταστάσεις, τους άλλους ή και από τον εαυτό μας, όλα αυτά μπορούν να εκλογικευτούν και να αντιμετωπιστούν. Και όταν εφαρμόσουμε το Ήθος-Πάθος-Λόγος, ο τρόπος που θα τα αντιμετωπίσουμε θα είναι οπωσδήποτε πιο επιτυχημένος».

Επιλέξατε ως τίτλο του βιβλίου σας το τρίπτυχο του Αριστοτέλη στην αρχαία ελληνική πραγματεία του «Ρητορική». Ποιος ήταν ο στόχος σας όταν ξεκινούσατε να γράφετε το βιβλίο;
Ο στόχος ήταν να αποκαλυφθεί σε όλους το μυστικό. Το τρίπτυχο αυτό δεν είχε αξία μόνο για τους ρήτορες της εποχής του Αριστοτέλη αλλά είναι απαραίτητο στον καθένα μας για να μας οδηγήσει στην επιτυχία και στην ευδαιμονία.

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να εφαρμόσουμε το τρίπτυχο; Τι θα μας συμβουλεύατε;
Η συμβουλή για να εφαρμόσει κάποιος σωστά το τρίπτυχο είναι να διαβάσει το βιβλίο παραπάνω από μια φορά! Για την ακρίβεια είναι επίτηδες γραμμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε η πρώτη ανάγνωση να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική και ταυτόχρονα να προκαλέσει τον αναγνώστη να επανέλθει. Έτσι θα αποτελέσει το βιβλίο ένα εγχειρίδιο με ιδέες και πρακτικές που θα τις αναλογιστεί ο καθένας στο δικό του χρόνο και θα τις εντάξει σιγά σιγά στην καθημερινότητά του.

Έχετε δυο υπότιτλους στο εξώφυλλο του βιβλίου σας. Ξεκινώ από τον πρώτο: «Το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας». Αρκεί το τρίπτυχο για να το ανακαλύψουμε;
Το μυστικό είναι το ίδιο το τρίπτυχο, το οποίο είναι αρκετό, μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο που το εξετάζουμε, για να μας οδηγήσει στην επιτυχία, όπως και να την ορίζει ο καθένας. Είναι τεράστιας αξίας εφόδιο για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εμπειριών, βιοτικού επιπέδου κλπ.


Και πάμε, τώρα, στον δεύτερο υπότιτλο: «Πώς ένας απλός στρατιώτης επηρέασε τη ζωή 10.000 ανθρώπων;». Ποιος είναι ο στρατιώτης και πώς το κατάφερε αλήθεια;
Τον στρατιώτη αυτόν, υπαρκτό πρόσωπο στην αρχαιότητα, ας αφήσουμε να τον ανακαλύψει ο αναγνώστης! Άλλωστε αποκαλύπτεται πολύ νωρίς στο βιβλίο. Ο πραγματικός “στρατιώτης”, όμως, είναι εκείνος που θα εφαρμόσει τις αρχές αυτές. Εκείνος που θα θριαμβεύσει στη δική του ζωή κατακτώντας ό,τι είναι αυτό που θα τον κάνει ευτυχισμένο και χρήσιμο στους άλλους.
Πρόσφατα, ένας αναγνώστης μεγαλύτερης ηλικίας μου είπε ότι εύχεται να είχε διαβάσει το βιβλίο νεότερος. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά για να καλυτερέψουμε τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας. Το πώς θα γίνει αυτό μας το υποδεικνύουν τα διάφορα πρόσωπα που παρελαύνουν στο βιβλίο.

Πόσο έχει αλλάξει η έννοια της ευδαιμονίας και της ευτυχίας από τα χρόνια του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου μέχρι τη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε;
Οι εποχές ήταν πάντα δύσκολες. Πρόσφατα είχαμε λιτότητα, κρίση, τώρα έχουμε πανδημία. Αλλά και πιο πριν είχαμε αναταραχές, φτώχια, πόλεμο, σκλαβιά και πόσα άλλα. Ευδαιμονία και ευτυχία θα είναι πάντα, όσο αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα (Πάθος), να έχουμε σωστή σχέση με τους γύρω μας (Ήθος) και να παραμένουμε εναρμονισμένοι με τους στόχους μας και με τον Θεό (Λόγος), όπως τον αισθάνεται και τον ορίζει ο καθένας.
Σήμερα, καθώς έχουμε βγει από δύσκολες καταστάσεις αλλά αμέσως μπήκαμε σε δυσκολότερες, είναι πιο εύκολο να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Με Ήθος, Πάθος και Λόγο, είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε, δεν διστάζουμε να επιδιώκουμε περισσότερα και συγχρόνως παραμένουμε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε ό,τι κατακτήσαμε.

Και μιας και μιλάμε για τη σημερινή εποχή, πιστεύετε πως το τρίπτυχο «Ήθος – Πάθος Λόγος» μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε λίγο λιγότερο ανασφαλείς, προβληματισμένοι και προδομένοι με όσα συμβαίνουν γύρω μας;
Όταν έχουμε τον Λόγο, τη λογική, στη ζωή μας, μπορούμε να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις. Όταν έχουμε το Πάθος μπορούμε να έχουμε στο φουλ τις μηχανές μας για να βάλουμε δράση και να αντιμετωπίσουμε ό,τι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και όταν έχουμε Ήθος, γίνονται όλα αυτά χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας.
Η ανασφάλεια, ο προβληματισμός και το αίσθημα της απελπισίας που μας κυριεύει, όταν νιώθουμε προδομένοι από τις καταστάσεις, τους άλλους ή και από τον εαυτό μας, όλα αυτά μπορούν να εκλογικευτούν και να αντιμετωπιστούν. Και όταν εφαρμόσουμε το Ήθος-Πάθος-Λόγος, ο τρόπος που θα τα αντιμετωπίσουμε θα είναι οπωσδήποτε πιο επιτυχημένος.

Πιστεύετε πως υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι σήμερα που είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε μια χρονιά που κάποιοι θα ήθελαν να διαγράψουν από τη ζωή και τη μνήμη τους;
Η ευτυχία είναι μια συνεχής επιδίωξη και συγχρόνως εξαρτάται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Αναμφισβήτητα, πολλά μας απελπίζουν σήμερα σε όλο αυτό που ζούμε. Οι πληγές θα αργήσουν να κλείσουν ή δεν θα κλείσουν ολοκληρωτικά ποτέ. Χειρότερη από αυτές είναι η απώλεια αγαπημένων προσώπων. Και είναι η χειρότερη, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εφόσον συμβεί.
Ένας στίχος της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου λέει “να’ ταν ο χάρος άνθρωπος, να ‘ρχόμασταν στα χέρια”… Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε δράση ώστε να μη συμβεί κάτι πριν την ώρα του. Μετά μπορούμε μόνο να σταθούμε αντάξιοι όσων έφυγαν και να επιλέξουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, όπως θα ήθελαν εκείνοι να το κάνουμε. Ας μην αφήσουμε τις καταστάσεις να μας συντρίψουν. Ας βρούμε το Πάθος που χρειάζεται για “να έρθουμε στα χέρια” μαζί τους, όσο έχουμε την ευκαιρία.
Την ευτυχία δεν θα την βρούμε όταν πάψουν να υπάρχουν προβλήματα, γιατί μάλλον αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Θα τη βρούμε σε στιγμές, θα τη βρούμε σε φίλους, θα τη βρούμε μοιράζοντας αγάπη, θα τη βρούμε στις μικρές μας επιτυχίες αλλά και στα απλά, καθημερινά, πράγματα. Επομένως ναι, υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι και μπορούν να υπάρξουν πολλοί περισσότεροι.

Από τις τρεις λέξεις του τρίπτυχου ας κρατήσουμε την πρώτη: «Ήθος». «Το ήθος σχετίζεται με την ηθική και εκφράζει ποιότητα», γράφετε. Είναι η λέξη «ήθος» αυτή που πληγώθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια, με τόση ανηθικότητα και διαστροφή γύρω μας;
Είναι, ναι. Αντιμετωπίζουμε ακόμη όχι μόνο μικρές προκλήσεις αλλά και τεράστιους κινδύνους που προέρχονται από τη διαστροφή, την ανηθικότητα, τη διαφθορά. Έρχονται στο φως απεχθείς γυναικοκτονίες, οργιάζει η εκμετάλλευση όσων βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, με δυσκολία πλέον διακρίνεται η αλήθεια από το ψέμα.
Ας μη χάσουμε όμως την ελπίδα μας. Ας αναλογιστούμε ότι τουλάχιστον έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά σε σχέση ακόμη και με το πρόσφατο παρελθόν και, προπαντός, ας αναλάβουμε δράση να βουλώσουμε οποία τρύπα έχει παραμείνει ανοικτή.
Υπήρξαν πολλοί, είτε ήταν φιλόσοφοι, είτε άγιοι, είτε ηγέτες, είτε στοχαστές, είτε καλλιτέχνες, είτε απλοί άνθρωποι, οι οποίοι με Αρετή βοήθησαν την ανθρωπότητα να εξελιχθεί ως εδώ. Σειρά μας τώρα.

Στο βιβλίο σας βρίσκουμε πολλά παραδείγματα εφαρμογής του ήθους, του πάθους και του λόγου. Από πού τα αντλήσατε;
Η μεγάλη πλειοψηφία είναι παραδείγματα παρμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Υπάρχουν, βέβαια, και πιο σύγχρονες ιστορίες, οι οποίες παρατίθενται περισσότερο για να κάνουν τη σύνδεση του αρχαίου κόσμου με τον δικό μας και να αναδείξουν την αναγκαιότητα του τρίπτυχου “Ήθος-Πάθος-Λόγος” και στο σήμερα.

Στο «Παράρτημα» στο τέλος του βιβλίου σας παραθέτετε μία ομιλία του Ξενοφώντα και προτρέπετε εμάς τους αναγνώστες να τη δούμε σαν άσκηση, ώστε να ψάξουμε να βρούμε σε ποια σημεία έχουμε Ήθος, Πάθος ή Λόγο. Υπήρξε συμμετοχή στην άσκηση από τους αναγνώστες σας;
Το βιβλίο κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Παρ’όλ’ αυτά είμαι πολύ χαρούμενος με τα σχόλια που ήδη μου μεταφέρουν. Θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να ακούσω και άλλες απόψεις αναγνωστών, είτε για την άσκηση του παραρτήματος, είτε για οτιδήποτε τους φανεί ενδιαφέρον. Και ακόμη πιο ευχάριστο θα είναι το βιβλίο αυτό να γίνει αφορμή για να ακούσουμε παραδείγματα ανθρώπων που βοηθήθηκαν και βοήθησαν χρησιμοποιώντας το “Ήθος, Πάθος, Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας”.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Από την αρχαιότητα μέχρι το διάστημα. Από τον Σοπενχάουερ μέχρι τον Μπρους Λι.
Από τη μουσική βιομηχανία μέχρι την άγρια ζούγκλα. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι…
τον Μπάμπη. Το μυστικό, που ήταν κρυμμένο σε ένα εγχειρίδιο ρητορικής, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί!

Βιογραφικό
Ο Λεωνίδας Γαλάνης έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων ως εκπαιδευτής management, πωλήσεων και marketing. Διατέλεσε στέλεχος σε πολλές εταιρείες και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως Sales Supervisor σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Διαθέτει Δίπλωμα στη Διοίκηση Πωλήσεων και Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το βιβλίο αυτό το έγραψε με στόχο να κάνει γνωστό το αρχαίο μυστικό, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και εύκολα από τον καθένα για την κατάκτηση της επιτυχίας και της ευδαιμονίας. Στον ελεύθερό του χρόνο θα τον βρείτε να χορεύει σε ρυθμούς swing.