Συγγραφέας του βιβλίου Χόρεψε για μένα – Εκδόσεις Silk

Ένας ολέθριος έρωτας. Ένας έρωτας με αυτοκαταστροφικά στοιχεία, ένας αποχωρισμός που συνθλίβει τους ήρωες της Μάρας Ιωάννου. Ζουν στη Μόσχα, την ρώσικη πρωτεύουσα με τις έντονες κοινωνικές διαφορές και ανήκουν σε δυο διαφορετικούς κόσμους. Σ’ αυτούς τους κόσμους, που η μαφία βάζει τους όρους αλλά η καρδιά έχει τον τελικό λόγο, μας βάζει με έντονο ερωτισμό η συγγραφέας. Μιλώντας στο Vivlio-life για την ερωτική λογοτεχνία στον ελληνικό εκδοτικό χώρο, τονίζει πως επιτέλους αυτή η θεματολογία έχει αρχίσει να αποκτά περισσότερο κοινό και να απενοχοποιείται. «Αισθάνομαι πως οι συγγραφείς του είδους είναι πιο ελεύθεροι να εκφραστούν, ακόμη και με πιο τολμηρά θέματα και αυτό το αγκαλιάζουν οι αναγνώστες». «Ζούμε στο 2023 άλλωστε και είναι όμορφο να μπορούμε να διαβάζουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να απολογούμαστε. Τι πιο όμορφο να διαβάζει κανείς για την αγάπη άλλωστε».

  • Μπήκατε στo συγγραφικό μονοπάτι επιλέγοντας την ερωτική λογοτεχνία. Είστε, να φανταστούμε, φανατική αναγνώστρια ερωτικών μυθιστορημάτων;
    Θα μπορούσα να πω πως διαβάζω αρκετά ερωτικά μυθιστορήματα, είναι ένα είδος που αγαπώ πολύ, παρόλα αυτά το είδος της φαντασίας παραμένει το αγαπημένο μου.
  • Ιόσιφ και Άννα. «Ήταν δίδυμα αδέρφια και αχώριστοι από πάντα». Για να δούμε, λοιπόν, πού ζουν οι ήρωές σας, αν και το όνομα του άντρα και το επίθετο Μπιέλικοφ οδηγεί κάπου τη σκέψη μας.
    Οι ήρωες ζουν στη σύγχρονη Ρωσία, στην όμορφη πρωτεύουσα τη Μόσχα. Είναι ένα μέρος που αγαπώ πάρα πολύ και ήθελα να είναι ο τόπος που θα λαμβάνουν χώρα όλα. Ο συνειρμός στο μυαλό μας με τη Ρώσικη μαφία, φυσικά βοήθησε αρκετά. Επιπλέον η Ρωσία είναι χώρα με έντονες κοινωνικές διαφορές και τάξεις γεγονός που επίσης βοηθούσε στην πλοκή μου, μιας και η Άννα με τον Νικολάι είναι από εντελώς αντίθετους κόσμους, κι όμως συνυπάρχουν στην ίδια πόλη.
  • Τζόγος. Είναι ο βασικός παράγοντας που απειλεί τη δυνατή σχέση των πρωταγωνιστών σας. Πόσο εμβαθύνατε στον ψυχισμό ενός ατόμου εξαρτημένου από αυτόν τον ύπουλο εθισμό, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει;
    Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο και θα έλεγα πως ανήκει στους «ύπουλους» εθισμούς. Ο Ιόσιφ περνάει από πολλά στάδια διότι πραγματικά θέλει να ξεκόψει αλλά βλέπουμε το πόσο εύκολα ξανά κυλάει αυτόματα και πόσο τελικά χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια από ειδικό. Συνήθως όταν κάτι δεν είναι απτό, υποτιμούμε τη δύναμή του, αλλά είναι πιο υπαρκτό από ποτέ στο τέλος της ημέρας, όπως και ο εθισμός του Ιόσιφ. Ο Ιόσιφ είναι ένας άνδρας άρρωστος με αυτό και βλέπουμε κάποιες εκφάνσεις αυτής του της πλευράς, χωρίς ωστόσο να εμφαίνουμε σε τεράστιο βαθμό, περισσότερο ως το τραύμα του συγκεκριμένου ήρωα.
  • «Απελπισμένη να σώσει τη ζωή του αδερφού της η Άννα είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα…» Δώστε μας κάτι από το «πάντα» της πλοκής σας.
    Η Άννα είναι μια γυναίκα που αγαπά βαθιά τον αδερφό της και αισθάνεται έντονα την ανάγκη να τον βοηθήσει και να τον προστατέψει καθώς έχουν μόνο ο ένας τον άλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που την βλέπουμε στον ρόλο του «προστάτη» καθώς έτσι έμαθε από πάντα για να επιβιώσει. Το «πάντα» συνεπάγεται να βάλει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό της ώστε να καταφέρει να ξεμπλέξει ένα άτομο που αγαπά. Η Άννα είναι έτοιμη να ζημιωθεί τόσο οικονομικά, όσο και ψυχικά και σωματικά προκειμένου να πετύχει τον στόχο της και να σώσει τον αδερφό της. Ανιδιοτελώς προσφέρει τα χρήματα που μάζευε καιρό όπως και αποδέχεται αμέσως τη δουλειά στη νύχτα καθώς είναι η μοναδική της ευκαιρία.
  • Το τρίτο πρόσωπο της ιστορίας σας είναι ο Νικολάι. Σκληρό τον χαρακτηρίζετε, που έμαθε να μην χαρίζεται σε κανέναν στη ζωή του. Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
    Ο Νικολάι θα έλεγα πως είναι αυτό που συχνά αποκαλούμε αντι-ήρωας, για πολλούς λόγους. Παρόλο που έχει μάθει με τον δύσκολο τρόπο πως η ζωή δεν χαρίζει δεύτερες ευκαιρίες και δε συγχωρεί την αδυναμία, ειδικά στον κόσμο του, βλέπει στην Άννα κάτι το οποίο αρχικά δεν μπορεί να κατανοήσει μα τον τραβάει και θέλει να την βοηθήσει. Δεν έχει μάθει ωστόσο να δίνει κάτι χωρίς να παίρνει κάτι πίσω σε αντάλλαγμα και αυτό θα κάνει και σε αυτή τη συμφωνία του με την Άννα, που θα πυροδοτήσει μια σχέση που σίγουρα δεν περίμενε. Η σκληρή συμπεριφορά του θα δούμε πως δικαιολογείται στην ιστορία. Έχει έναν ιδιαίτερο ψυχισμό και μαθαίνει πώς να σωματοποιεί τα συναισθήματα του, πώς να αποδέχεται τα σκοτάδια του και πώς το να κινηθεί προς το φως δε σημαίνει απαραίτητα πως θα καεί από αυτό.
  • Η Άννα θα μπει στη ζωή του και κάπως έτσι άραγε θα μαλακώσει ο ήρωάς σας; Ή μήπως όχι;
    Ο Νικολάι δεν θα είναι από τους ήρωες που «μαλακώνουν» τελείως στο τέλος, διότι όπως ανέφερα έχει κάποια ιδιαιτερότητα που δεν του επιτρέπει να κατανοεί εύκολα τα συναισθήματα που αισθάνεται. Παρόλα αυτά θα αναγνωρίσει πολλά πράγματα για τον εαυτό του χάρη στη βοήθεια της Άννας και την παρουσία της στη ζωή του, όπως το να μιλήσει για τις σκέψεις του και να σταθεί ψυχικά γυμνός μπροστά σε ένα άλλο άτομο, στην πραγματικότητα δεν είναι αδυναμία, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Τα όρια της ηθικής όπως αυτή υφίσταται στη συλλογική γνώμη είναι πολύ γκρίζα στην περίπτωση του Νικολάι, αλλά παρόλα αυτά εξελίσσεται σημαντικά σαν χαρακτήρας και δίνει στην Άννα αυτό που της αξίζει και φυσικά στον εαυτό του μια ευκαιρία στην ευτυχία.
  • Ολέθριος έρωτας. Ποια χαρακτηριστικά κλείσατε στο επίθετο «ολέθριος»;
    Το «ολέθριο» η αλήθεια είναι πως ακούγεται σαν ένα επίθετο με αρνητικό πρόσημο, παρόλα αυτά θεωρώ πως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση αυτών των ηρώων. Ο έρωτάς τους έχει αυτοκαταστροφικά στοιχεία, έντονες καταστάσεις, παρεμβατικές πολλές φορές, ο αποχωρισμός είναι κάτι αναπόφευκτο που όμως τους συνθλίβει αμφότερους. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν ο ένας μακριά από τον άλλον και πως είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν για να καταφέρουν να συνυπάρξουν. Ειδικά ο Νικολάι. Γιατί το συναίσθημα που αισθάνεται και δεν μπορεί να εξηγήσει για την Άννα είναι πράγματι ολέθριο για τον δικό του ψυχισμό.
  • «Τα ετερώνυμα έλκονται συγκρούονται και έπειτα διαλύονται…» Είστε βέβαιη πως διαλύονται;
    Θα έλεγα πως στην περίπτωσή τους πρέπει πρώτα να διαλυθούν, να δείξουν τα πραγματικά τους πρόσωπα και μετά να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους. Να φανερώσουν την έντονη ανάγκη για αλλαγή, για προσαρμοστικότητα και την απελπιστική ανάγκη να είναι ο ένας μαζί με τον άλλον με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  • Πόσο διστακτική ή αντίθετα ωμή ή ακόμη και αδίστακτη ήσασταν στις ερωτικές στιγμές των πρωταγωνιστών σας;
    Είναι ένα βιβλίο που περιέχει ερωτικές σκηνές και διάχυτο ερωτισμό ανάμεσα στους πρωταγωνιστές μας. Ήμουν αρκετά περιγραφική αλλά δε θα χαρακτήριζα τις περιγραφές ιδιαίτερα «ωμές».
  • Η ερωτική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει πολλούς φίλους στα εκατομμύρια αναγνωστών που τη λατρεύουν σε όλον τον κόσμο. Πώς βλέπετε αυτό το είδος στον ελληνικό εκδοτικό χώρο;
    Θα πω πως επιτέλους κυρίως λόγω των ξένων επιρροών η ερωτική λογοτεχνία και δη πιο σκοτεινές θεματολογίες έχουν αρχίσει να αποκτούν περισσότερο κοινό και να απενοχοποιούνται. Πάντοτε το είδος είχε φανατικούς αναγνώστες μα πλέον βλέπω γύρω μου, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να υπάρχει μια έξαρση που προσωπικά με χαροποιεί. Αισθάνομαι πως οι συγγραφείς του είδους είναι πιο ελεύθεροι να εκφραστούν, ακόμη και με πιο τολμηρά θέματα και αυτό το αγκαλιάζουν οι αναγνώστες. Φυσικά πάντοτε υπάρχει ο αντίποδας, καθώς ζούμε σε μια χώρα που υπάρχει ο πουριτανισμός έντονα σε κάποιους κύκλους και στης λογοτεχνίας φυσικά όπου ό,τι ασχολείται με τον έρωτα και το σεξ «δαιμονοποιείται» αλλά ευτυχώς αυτός ο ελιτισμός έχει απέναντι τους αναγνώστες που μάχονται για να τον καταρρίψουν. Ζούμε στο 2023 άλλωστε και είναι όμορφο να μπορούμε να διαβάζουμε ό,τι θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να απολογούμαστε. Τι πιο όμορφο να διαβάζει κανείς για την αγάπη άλλωστε.
  • Επιλέξατε να μην βάλετε φωτογραφία σας στο βιβλίο. Σκέφτομαι αν το Μάρα Ιωάννου είναι κάποιο ψευδώνυμο…
    Ναι, είναι ψευδώνυμο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ο τελευταίος χορός θα είναι και ο πιο βασανιστικός…
Απελπισμένη να σώσει τη ζωή του αδερφού της η Άννα είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα. Ακόμη και μια συμφωνία με έναν από τους ισχυρότερους άνδρες της μαφίας.
Ο Νικολάι έφτασε ψηλά στην ιεραρχία μαθαίνοντας να είναι σκληρός και να μη χαρίζεται σε κανέναν, όμως όταν η Άννα μπαίνει ξαφνικά στη ζωή του όλα γύρω του αλλάζουν.
Μια γυναίκα διαφορετική από όσες έχει συναντήσει ως τώρα.
Μια συμφωνία που θα φέρει τον έναν στο δρόμο του άλλου.
Ένα παρελθόν που τους κυνηγά.
Κι ένας χορός που μπορεί να είναι ο τελευταίος και για τους δυο.
Αν είναι αλήθεια ότι τα ετερώνυμα έλκονται, συγκρούονται και έπειτα διαλύονται, πώς θα επιβιώσει ένα έρωτας ολέθριος κόντρα σε όλες τις δυνάμεις;

Βιογραφικό
Η Μάρα Ιωάννου ζει στην Αθήνα με τον σκύλο της και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όταν δεν εξερευνά νέους κόσμους μέσα από σελίδες βιβλίων, ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία. Οι χαρακτήρες της περιηγούνται στη λεπτή γραμμή μεταξύ του σωστού και του λάθους, όπου τα όρια της ηθικής είναι πιο θολά από ποτέ. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.