Συγγραφέας του βιβλίου «Η Φλόγα της Ελεγκάντι» – Εκδόσεις «Πηγή»

Η Ελίζ Γουάιτ είναι ένα νεαρό κορίτσι που καταφεύγει στα βιβλία για να ξεχαστεί όταν τα πράγματα στην οικογένειά της δεν πάνε καλά. Μόνο που ένα από τα βιβλία που διαβάζει η ηρωίδα της Χριστίνας Ψύλλα την μεταφέρει σε μια μακρινή Ακαδημία, όπου μαθαίνει πως έχει μαγικές ιδιότητες! Και κάπως έτσι ξεκινά ένα μυθιστόρημα φανταστικού με ανατροπές, έρωτες, μαγεία και πολύ μυστήριο που κρατά την αγωνία του αναγνώστη μέχρι τον επίλογο. Όπως λέει στο Vivlilo-life η συγγραφέας «Υπάρχει μια προκατάληψη για τα βιβλία φαντασίας κυρίως στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο τοπικό το θέμα, είναι και ηλικιακό. Ίσως οι ενήλικες να αποφεύγουν τα βιβλία φαντασίας γιατί τα θεωρούν παραμύθι, ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Δεν είναι έτσι…»

  • Όσο παρατηρώ το εξώφυλλο, το βιογραφικό αλλά και τον όγκο του βιβλίου σας, τόσο αναρωτιέμαι πώς ένα κορίτσι εικοσιτεσσέρων χρόνων αποφασίζει να «τα βάλει» με τη λογοτεχνία φανταστικού και να καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα. Εξηγείστε μας, λοιπόν, τη διαδρομή σας μέχρι αυτή την έκδοση.
    Η αλήθεια είναι ότι πάντα διάβαζα βιβλία φαντασίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήμουν «εθισμένη», αλλά και ποιος βιβλιοφάγος δεν είναι με το είδος που αγαπά περισσότερο από όλα; Κάποια στιγμή, λοιπόν, έψαχνα κάτι πολύ συγκεκριμένο που δεν μπορούσα να βρω. Μια ιστορία που να διαδραματίζεται σε μια Ακαδημία, να υπάρχουν οι δυνάμεις των στοιχειών (Γη, νερό, αέρας, φωτιά) και να έχει εκτός από πολλή δράση και το ρομαντικό στοιχείο. Έτσι, αποφάσισα πως αφού δεν μπορώ να το βρω, θα το γράψω εγώ.
  • Πόσο σας έχουν επηρεάσει τα μυθιστορήματα φαντασίας που έχουν εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια που μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο;
    Έχω διαβάσει μέχρι και σήμερα άπειρα βιβλία από αυτά (στα αγγλικά και στα ελληνικά), οπότε σίγουρα θα με έχουν επηρεάσει ακόμη και αν δεν το έχω καταλάβει. Σαν μια πρώτη ματιά το βιβλίο μου θυμίζει «Harry Potter» και «Vampire Academy», ίσως και «X-Men», άλλα αν το διαβάσετε θα δείτε ότι στην πραγματικότητα «Η Φλόγα της Ελεγκάντι» είναι κάτι τελείως ξεχωριστό.
  • Ας έρθουμε στη «Φλόγα της Ελεγκάντι». Ξεναγήστε μας στον τίτλο και τον πύργο του εξωφύλλου. Πού τον έχει τοποθετήσει η φαντασία σας;
    Ακριβώς εκεί, στην φαντασία μου. Ο πύργος είναι η Νημφαιά Ακαδημία και δεν την έχω συνδέσει -ακόμη τουλάχιστον- με κάποιο μέρος που υπάρχει στην Γη μας. Ωστόσο, για μια γεύση της Ακαδημίας, αλλά και για το πού τοποθετείται στην ιστορία, θα μπορούσαμε να πάρουμε από τον έγχρωμο 3D χάρτη που βρίσκεται μέσα στο βιβλίο. Όσο για τον τίτλο, θα το αφήσω να το ανακαλύψουν οι αναγνώστες μας.
  • «Αυτό δεν είναι ένα “βιβλίο”. Είναι η ιστορία ενός κοριτσιού, που ανακαλύπτει το ποια είναι». Έτσι υποδέχεστε τον αναγνώστη στον πρόλογό σας και θα θέλαμε να μας αναλύσετε την πρόταση.
    Στο μυαλό μου η ιστορία δεν είναι απλά ένα βιβλίο. Δεν έχει να κάνει με τον τέλειο μαγικό κόσμο, την απίστευτη περιπέτεια, το τρομερό ρομάντζο. Δεν ψάχνω να γράψω το ιδανικό βιβλίο για όλους τους αναγνώστες. Είμαι εδώ για να πω μια ιστορία.
    Έγραψα για ένα καθημερινό κορίτσι και κατ’ επέκταση άτομο σαν εμάς που παρά τις διαφορετικές -μαγικές- συνθήκες, τα προβλήματα και οι ανησυχίες και ο στόχος της είναι να ανακαλύψει ποια είναι. Όπως και εγώ. Όπως και εσείς. Με την μόνη διαφορά ότι αυτή η ιστορία είναι της Ελίζ, και μέσα από εμένα, θα καταφέρει να μας διηγηθεί το ταξίδι και την αλήθεια της.
  • «Είμαι η Ελίζ Γουάιτ. Είμαι το απαγορευμένο, ο μύθος σας, και θα διεκδικήσω τη θέση μου σε αυτόν τον κόσμο». Ποιο είναι το «απαγορευμένο» που εκπροσωπεί η ηρωίδα σας;
    Μακάρι να μπορούσα να σας το εκμυστηρευτώ, αλλά είναι κάτι που μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Όταν πια τα μυστήρια θα έχουν ξεδιαλύνει, ή τέλος πάντων αυτό θα πιστεύουμε. Εξάλλου «Η Φλόγα της Ελεγκάντι» είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας.
    Θα πρέπει να έχετε απορίες και να σας λείπουν σελίδες. Αλλιώς πώς θα ανυπομονείτε για το δεύτερο; Ευτυχώς δεν θα περιμένετε πολύ, μιας και έχουμε ξεκινήσει ήδη το ταξίδι της έκδοσης του.
  • Επιλέξατε να γράψετε το μυθιστόρημά σας σε πρώτο πρόσωπο. Μιλήστε μας ως Ελίζ Γουάιτ. Πού γεννηθήκατε, ποια είναι τα μέλη της οικογένειά σας και πώς βρεθήκατε στην Ακαδημία;
    Διάλεξα το πρώτο πρόσωπο γιατί είναι πιο άμεσο και οικείο για τον αναγνώστη κατά τη γνώμη μου. Η Ελίζ Γουάιτ είναι ένα 19χρονο κορίτσι από την Ελλάδα, όπως μαθαίνουμε στο πρώτο κεφάλαιο. Έχει δύο αδέρφια και ζει με τους γονείς της. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στα βιβλία για να ξεχαστεί.
    Πού να ήξερε ότι ένα από αυτά θα την μετέφερε στην Νημφαιά Ακαδημία διαβάζοντας το;
  • «Εγώ, όμως, δεν έχω καμία μαγική δύναμη ή τουλάχιστον, έτσι πίστευα», γράφετε και κάτι μου λέει πως όταν η ηρωίδα ανακαλύψει την πραγματικότητα όλα θα ανατραπούν. Δώστε μας ένα στοιχείο της πλοκής που θα διεγείρει τη φαντασία μας.
    Η Ελίζ περνά μέσα από ένα βιβλίο και μεταφέρεται σε έναν μαγικό τόπο. Όπως είναι λογικό πιστεύει ότι δεν ανήκει σε αυτόν τον κόσμο. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην Ακαδημία έχουν στοιχεία από την ζωή και την οικογένεια της. Της λένε ότι έχει μαγικές δυνάμεις, συγκεκριμένα ότι μπορεί να ελέγχει την φωτιά. Κάτι που είναι αδύνατο, σωστά; Ή μήπως όχι;
  • Πόσο νιώσατε να μπαίνετε στο πετσί του κεντρικού ρόλου καθώς γράφατε το μυθιστόρημά σας;
    Οι διαχωριστικές γραμμές για εμένα είναι αρκετά ξεκάθαρες. Τα συναισθήματα των χαρακτήρων όμως με επηρεάζουν στο έπακρο. Γέλασα, έκλαψα, ερωτεύτηκα, φοβήθηκα και νευρίασα μαζί τους. Είναι ένα συναρπαστικό roller coaster η γραφή της ιστορίας.
  • Τόσο οι ταινίες όσο και η λογοτεχνία φανταστικού έλκουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και εμάς τους Έλληνες. Πιστεύετε πως ο κόσμος περνάει καλύτερα όταν ταξιδεύει σε άλλους τόπους και εξωπραγματικούς κόσμους, όπου η μαγεία παίζει καθοριστικό ρόλο;
    Νομίζω ότι όλοι μας χρειαζόμαστε λίγη μαγεία στην ζωή μας, ακόμα και αν λέμε ότι δεν μας αρέσει. Υπάρχει μια προκατάληψη για τα βιβλία φαντασίας κυρίως στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο τοπικό το θέμα, είναι και ηλικιακό. Ίσως οι ενήλικες να αποφεύγουν τα βιβλία φαντασίας γιατί τα θεωρούν παραμύθι, ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Δεν είναι έτσι…
    Τα βιβλία φαντασίας συνδυάζουν όλα τα είδη μαζί. Το δικό μου για παράδειγμα είναι και ερωτικό και μυστηρίου. Τρία ήδη σε ένα. Πόσο συναρπαστικό είναι αυτό;
    Θεωρώ ότι ο κόσμος ειδικά σήμερα χρειάζεται το παραμύθι, την μαγική ξέφρενη απόδραση. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό που θα τον ταξιδέψει και που θα του κλέψει το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Χρειάζεται μια νέα πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πέρασα μέσα από ένα βιβλίο, σε έναν κόσμο όπου τα μαγικά πλάσματα θεωρούνται φυσιολογικά. Μου λένε ότι ανήκω σε μια φυλή ανθρώπων προικισμένων να τιθασεύουν τα στοιχειά της ύλης και του νου.

Εγώ, όμως, δεν έχω καμία μαγική δύναμη· ή τουλάχιστον, έτσι πίστευα. Ανεξιχνίαστες επιθέσεις, ανεκπλήρωτοι έρωτες και μοχθηρές συνωμοσίες σκεπάζουν τη Νημφαιά Ακαδημία. Η ερώτησή μου είναι μία: Αφού δεν ήμουν μέρος της ιστορίας, γιατί πολλά από αυτά με αφορούν;

Βιογραφικό

Η Χριστίνα Μαρία Ψύλλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Έχει διακριθεί πολλάκις ως Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στο Τάε Κβον Ντο και σπουδάζει Στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τώρα βέβαια, θα αναρωτιέστε τι σχέση έχει με τη συγγραφή ενός βιβλίου. Το ίδιο απορούσε και εκείνη, μέχρι που το έργο της ολοκληρώθηκε και ανακάλυψε πως υπάρχουν ιστορίες που θέλει να πει στον κόσμο.

Τα βιβλία φαντασίας ήταν πάντα η ελευθερία της, μέχρι που η γραφή τη βρήκε, και έγινε το πάθος της. Τώρα οι ιστορίες γεμίζουν το μυαλό της και όταν την αφήνουν, ασχολείται με τις φωτογραφίες που ανεβάζει στον λογαριασμό της στο Instagram, ως eliz_white.

Επίσης, απολαμβάνει τα ταξίδια και το σινεμά. Κατά πάσα πιθανότητα θα τη βρείτε σε μία από τις αίθουσες να κλαίει με το τέλος της ταινίας. Αν δεν είναι εκεί, τότε θα έχει έρθει η άνοιξη, και θα είναι έξω να την εξερευνήσει.