Τι σχέση μπορεί να έχει η γνωστή τηλεοπτική σειρά “The Durrells” (Οικογένεια Ντάρελ), με την πρόσφατη ταινία του βραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Γουιντερμπότομ, “Greed” που γυρίστηκε στη Μύκονο, την αεροπορική εταιρεία Easy Jet και ένα βίντεο-mockumentary του Lost My Marbles για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα;
Σε όλα τα παραπάνω έχει τη δική του ανάμιξη ο Μανώλης Εμμανουήλ, ο ηθοποιός που πριν κάποια χρόνια μπήκε σε μια πτήση από την Αθήνα με προορισμό το Λονδίνο και από τότε το βιογραφικό του εμπλουτίζεται διαρκώς με συμμετοχές σε πολύ αξιόλογα project.


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μανώλης Εμμανουήλ σπούδασε Θεατρολογία στην Αθήνα και έφτιαξε βαλίτσες για Λονδίνο όταν έγινε δεκτός σε μια από τις πιο γνωστές δραματικές σχολές του κόσμου, στο Central School of Speech and Drama. Μετά την αποφοίτησή του υπέγραψε με ατζέντη και κάπως έτσι ξεκίνησε η σταδιοδρομία του στην βρετανική πρωτεύουσα. Από τότε δουλεύει ανελλιπώς στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, ενώ δανείζει τη φωνή του σε γνωστά βιντεοπαιχνίδια και διαφημιστικά σποτ.
Τα highlights της μέχρι τώρα πορείας του

  • ‘Έπαιξε βασικό ρόλο (αυτόν του «Δημήτριου»), δίπλα σε τεράστια ονόματα του Χόλυγουντ (Στηβ Κούγκαν, Άιλα Φίσερ, Άσα Μπάτερφιλντ, Στίβεν Φράι και πολλοί άλλοι) στην πιο πρόσφατη ταινία του Μάικλ Γουιντερμπότομ “Greed” ( που γυρίστηκε στη Μύκονο και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και Ευρωπαϊκή ως gala screening στο London Film Festival. )Παίχτηκε στην Αγγλία και την Αμερική πριν την καραντίνα και πλέον είναι διαθέσιμο σε πολλές πλατφόρμες ( Amazon Prime, Apple TV, Rakuten κ.ά).
  • Συμμετοχή στο “The Durrells” (Οικογένεια Ντάρελ), το οποίο παίχτηκε στο ITV στην Αγγλία και ήταν ένα από τα 10 πιο δημοφιλή προγράμματα της χρονιάς. Στη συνέχεια το πήρε το BBC Worldwide και το PBS, όπως και το Netflix. Στην Ελλάδα προβλήθηκε πέρσι από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Σήμερα, θεωρείται ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες σειρές των τελευταίων ετών.
  • Πρωταγωνιστής σε βίντεο-mockumentary του Lost My Marbles, το οποίο έχει την υποστήριξη του Στίβεν Φράι και προωθεί την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, και συντάσσεται με την μεγάλη καμπάνια Reunite Parthenon που υποστηρίζεται από επιφανείς Έλληνες, αλλά και Βρετανούς.
  • Είναι η ελληνική φωνή της Easy Jet από το 2005.
  • Κρατά βασικούς ρόλους σε διεθνή βιντεοπαιχνίδια, όπως τα δύο τελευταία Assassin’s Creed.
  • Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες παραστάσεις, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και συχνά και με τη διπλή ιδιότητα του σκηνοθέτη/ηθοποιού. Στην Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού θεάτρου στην “Guernica”, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Ρεβή. Μόλις πριν την καραντίνα είχε τον βασικό αντρικό ρόλο στην παράσταση “Drawn and quartered”, μια τεράστια off-Broadway επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, που έκανε Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στη σκηνή του διάσημου King’s Head Theatre.
    Πλέον, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, ενώ στους άμεσους στόχους του είναι να δουλέψει στην Ελλάδα, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στον κινηματογράφο.