Με μεγάλη θλίψη μοιραζόμαστε μαζί σας την είδηση του θανάτου του Κώστα Σταμάτη, πολύτιμου επιμελητή εκδόσεων και ανεκτίμητου φίλου, χτες, Κυριακή 11/7/2021, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, στα 65 του χρόνια.

«Ο Κώστας Σταμάτης ήταν γενναίος άνθρωπος, καθαρός, έντιμος, ακούραστος μελετητής της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, πολύπειρος επιμελητής κειμένων και γνώστης της τυπογραφίας. Συνδέθηκε με τις Εκδόσεις Πατάκη εδώ και πολλά χρόνια και υπήρξε πιστός φίλος. Ήταν πάντοτε έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε καθέναν που είχε ανάγκη. Καταγόταν από τους Μελισσουργούς των Τζουμέρκων και η όλη προσωπικότητά του απέπνεε τον καθαρό αέρα και τη γνήσια ομορφιά των βουνών της περιοχής του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα είναι για μας πάντοτε ένα πρότυπο ζωής και εργασίας». Στέφανος Πατάκης

Ο Κώστας, μεταξύ πολλών άλλων, μας πρόσφερε τα τελευταία χρόνια την εξαιρετική έκδοση της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Απρίλιος 2018) και τον Δεκέμβριο του 2020 την τιτάνια Ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης 1821, ενώ επεξεργαζόταν ως τις τελευταίες βδομάδες την έκδοση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού και το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2022 (το 25ο στη σειρά, αρχής γενομένης από το 1998), αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Να είναι ελαφρύ το χώμα των μεγαλόπρεπων Τζουμέρκων που θα σε υποδεχτεί, Κώστα, εμείς θα σε θυμόμαστε όσο ζούμε.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Κώστας Σταμάτης γεννήθηκε το 1956 και πέθανε στην Αθήνα στις 11/7/2021, όπου ζούσε και εργαζόταν, έχοντας επαγγελματική πείρα και ειδίκευση 35 ετών στις σύνολες ή επιμέρους διαδικασίες έκδοσης ενός βιβλίου, καθώς επίσης και σε θέματα που άπτονται των λειτουργιών της μορφής και της ουσίας της κειμενικότητας στον γραπτό λόγο.

Συνεργάστηκε, επί σειρά ετών, ως συντάκτης (κριτική βιβλίου) και επιμελητής ύλης με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Το Βήμα κ.ά., με επίσημες περιοδικές εκδόσεις των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών και με διάφορους εκδοτικούς οίκους.

Από το 1983 υπήρξε στενός και αποκλειστικός συνεργάτης των Εκδόσεων Πατάκη και του ιδρυτή τους Στέφανου Πατάκη, προσφέροντας επαγγελματικές υπηρεσίες στους τομείς επιμέλειας χειρογράφων, εποπτείας λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών σειρών, επεξεργασίας λεξικογραφικού υλικού, καθώς και στη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης νέων διορθωτών και επιμελητών.

Το 1992 συνέταξε και τυποποίησε μεθόδους δοκιμασίας, εκτίμησης και ελέγχου γνώσεων υποψήφιων συνεργατών (διορθωτών, επιμελητών κ.ά.) και διοργάνωσε σεμινάρια επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Τέλος, είχε διαρκή ενασχόληση με γραμματολογικά θέματα των βόρειων ιδιωμάτων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, τους φωνηεντισμούς των διαλέκτων της, τα συνθηματικά (επαγγελματικά) γλωσσάρια και τις κριτικές εκδόσεις έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Μεταξύ των σημαντικών εκδόσεων που είχε επιμεληθεί τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγονται η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (επιμέλεια-εισαγωγή-σημειώσεις-σχόλια, Απρίλιος 2018) και η Ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης 1821 (ανθολόγηση-εισαγωγικές σημειώσεις-επιμέλεια, εργοβιογραφικά σημειώματα ποιητών, Δεκέμβριος 2020), ενώ επεξεργαζόταν ως τις τελευταίες βδομάδες την έκδοση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού (επιμέλεια-σημειώσεις-επίμετρο) και το Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2022 (το εικοστό πέμπτο στη σειρά, με θέμα τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή).