Ένας από τους μικρότερους σε ηλικία Καραγκιοζοπαίκτες

Στα τέσσερα είδε την πρώτη του παράσταση, στα εννιά έγινε μαθητής του παλαιότερου καραγκιοζοπαίχτη εν ζωή Θανάση Σπυρόπουλου και του γιού του Κώστα, στα έντεκα βραβεύτηκε για την παρουσίαση του αποσπάσματος της παράστασης “Ο Αθανάσιος Διάκος“, στα δεκαέξι δίνει τις δικές του παραστάσεις. Ο Στράτος Καμπισιούλης ένας από τους μικρότερους σε ηλικία Καραγκιοζοπαίκτες είναι μαθητής, δεν τον ενδιαφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια, μπαίνει στο διαδίκτυο για τις εργασίες του, για να προωθεί τη δουλειά του και να συνομιλεί με φίλους και συγγενείς και αρνείται να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Όπως λέει στο Vivlio-life στο διαδίκτυο «μπορούμε να δούμε παραστάσεις που πλέον δεν παίζονται, να δούμε παλιούς καραγκιοζοπαίκτες που δεν είχαμε την ευκαιρία να προλάβουμε εν ζωή και να κάνουμε έρευνες για διάφορα θέματα. Όμως, με τίποτα δεν μπορεί να μάθει ένα παιδί τον Καραγκιόζη και να βγει καραγκιοζοπαίκτης από το διαδίκτυο».

  • Στράτο, σε ποια ηλικία γνώρισες τον Καραγικόζη, ποια ήταν η πρώτη παράσταση του λαϊκού ήρωα που παρακολούθησες και τι ήταν εκείνο που σ’ έκανε να τον βάλεις τόσο δυναμικά στη ζωή σου;
    Τεσσάρων ετών ήμουν όταν είδα για πρώτη φορά Θέατρο Σκιών. Εάν θυμάμαι καλά, η πρώτη παράσταση που είδα ήταν “Ο Καραγκιόζης Γραμματικός” από τον Θανάση Σπυρόπουλο. Με μάγεψε! Μου μπήκε το μικρόβιο. Δεν αγάπησα απλά τον Καραγκιόζη. Τον λάτρεψα! Οι φιγούρες, τα σκηνικά, οι λαρυγγοφωνές και οι ανεξίτηλες ατάκες του Καραγκιόζη με έκαναν να βάλω τον λαϊκό ήρωα στη ζωή μου. Χωρίς δεύτερη σκέψη…
  • Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είναι ένας από τους σπουδαίους δεξιοτέχνες καραγκιοζοπαίχτες και από μία παράστασή του σου μπήκε, όπως λες, το μικρόβιο του Θεάτρου Σκιών. Πώς, όμως, ξεκίνησε η συνεργασία σας επί σκηνής;
    Για εμένα, πέρα από ένας μεγάλος δάσκαλος, είναι ο δεύτερος πατέρας μου. Οι ατελείωτες κουβέντες μας δεν έχουν αντικείμενο μόνο τον Καραγκιόζη. Μου μιλάει για τα βιώματά του, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και με συμβουλεύει πάντα. Εκείνος με ξεχώρισε και ένα Σάββατο στο θεατράκι του στην Ανάκασα τον βοήθησα πίσω απ’ τη σκηνή για πρώτη φορά. Εκεί ξεκίνησε η συνεργασία μας! Έπειτα, με έφερε σε επαφή με τον γιό του τον Κώστα και γίναμε αδέρφια! Έχω γυρίσει με τον Κώστα όλη την Αθήνα και την Πελοπόννησο και συνεχίζουμε. Έχω ζήσει αξέχαστες στιγμές! Είναι άξιος συνεχιστής της τέχνης, ο Κώστας. Με δίδαξαν πολλά και θα τους έχω για πάντα στην καρδιά μου!
  • Το μικρόβιο που κόλλησες είναι ίσως το πιο… υγιές και σίγουρα το γνωρίζεις καλά τόσο εσύ, όσο και η οικογένεια και οι καθηγητές σου. Τι γίνεται όμως με τους φίλους και συμμαθητές σου; Σε τιμούν στις παραστάσεις σου αφήνοντας για λίγο τα τάμπλετ και τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια;
    Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτή την τέχνη, είχα τη στήριξη της οικογένειας μου, των φίλων και των καθηγητών μου. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι είχα τη στήριξη και καραγκιοζοπαικτών! Εγώ ήμουν ένα παιδάκι που άρχισε παίζει Καραγκιόζη και με κοίταγαν στα μάτια καραγκιοζοπαίκτες με τεράστια εμπειρία! Δεν είναι ένας και δύο, είναι πολλοί και μόνο “ευχαριστώ” έχω να τους πω! Οι φίλοι μου με στηρίζουν στις παραστάσεις μου αν και το χειμώνα παίζω ελάχιστες εδώ, μια που έχω ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα μαθημάτων και που τα Σαββατοκύριακα είμαι βοηθός του Κώστα Σπυρόπουλου. Πιο πολύ παίζω τα καλοκαίρια!
  • Ποια ήταν η πρώτη συμβουλή που σου έδωσε ο δάσκαλος και πώς ήταν η εμπειρία της πρώτης μέρας σου ως χειριστής φιγούρας;
    Η πρώτη συμβουλή του κυρίου Θανάση ήταν να σέβομαι το κοινό μου! Ειδικά τα παιδιά. Θύμωνε πολύ με κάποιους καραγκιοζοπαίκτες που δεν έδειχναν τον απαιτούμενο σεβασμό. “Το παιδί θα θυμάται την κάθε λεπτομέρεια από την παράσταση, γι αυτό πρέπει να είσαι προσεκτικός. Το παιδί 10 ετών έχει μυαλό για 13” μου έλεγε.
  • Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πραγματικά, να μας μιλήσεις για το σενάριο στο οποίο βασίζεται κάθε παράστασή σου, επειδή όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν κάπου γραμμένα κείμενα αλλά οι καραγκιοζοπαίχτες αυτοσχεδιάζουν.
    Έτσι ακριβώς είναι! Στο θέατρο σκιών δεν υπάρχει σενάριο και αυτό είναι δύσκολο για τον καραγκιοζοπαίκτη. Πιστέψτε με. Πρέπει εκείνη την ώρα να δημιουργήσω το σενάριο, πάνω σε μια πεπατημένη φυσικά. Θα ήταν το εύκολο αν διάβαζα ένα έτοιμο σενάριο.
  • Κάθε Καραγκιοζοπαίχτης έχει το δικό του αρχείο με φιγούρες. Μίλησέ μας για το δικό σου αρχείο. Πού βρίσκεις τις φιγούρες και πού τις κρατάς φυλαγμένες;
    Έχω την τύχη να έχω ένα μεγάλο αρχείο με αμέτρητες φιγούρες, ακουστικό και φωτογραφικό υλικό. Κάποιοι συλλέκτες και καραγκιοζοπαίκτες με βοήθησαν χαρίζοντας μου κάποιες φιγούρες. Γενικά όμως έχω χαλάσει πολλά χρήματα για να έχω σήμερα αυτά που έχω. Υπάρχουν στη συλλογή μου, παλιές και νέες φιγούρες. Του Θανάση Σπυρόπουλου, του Τάκη Παλαιοθόδωρου, του Γιάννου Μπαλούρδου, του Γιάννη Νταγιάκου, του Νικόλα Τζιβελέκη και άλλων πολλών.
  • Η επικαιρότητα πάντα τροφοδοτούσε το Θέατρο Σκιών. Πόσο εμπνέει εσένα και ποια γεγονότα πρόσθεσες στις τελευταίες σου παραστάσεις;
    Εννοείται ότι με εμπνέει η επικαιρότητα! Δημιούργησα πολλές ατάκες με τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όταν το καλοκαίρι τα πρόσθεσα σε παραστάσεις έγινε χαμός από γέλια! Υπάρχουν πολλά γεγονότα που μπορώ να προσθέσω στις παραστάσεις μου αλλά δεν το κάνω. Πλέον, σπάνια ακούς ένα καλό νέο. Βία, παρενοχλήσεις, τραυματισμοί, ασθένειες. Προτιμώ να τα αφήνω στην άκρη. Θέλω ο κόσμος να έρχεται να βλέπει θέατρο σκιών και να κάνει ψυχοθεραπεία! Να ξεχνά τα προβλήματα, έστω και για λίγο.
  • Σε κάθε παράσταση, ο καραγκιοζοπαίχτης καλείται να ερμηνεύσει όλους τους ρόλους της κάθε φιγούρας. Πόσο δύσκολη είναι για σένα αυτή η ιδιαιτερότητα και πόσες φωνές αλλάζεις κάθε φορά που ανεβαίνεις στη σκηνή;
    Κάνω όσες περισσότερες φωνές μπορώ. Και ευτυχώς μπορώ και κάνω αρκετές! Η δυσκολία δεν είναι στις φωνές. Αλλά στη διαφορετική χροιά και προφορά που έχει ο κάθε ήρωας. Εκεί που κάνω έναν Ιταλό μπορεί να βγει ένας Κρητικός, για παράδειγμα. Άλλη φωνή, άλλη χροιά και τελείως διαφορετική προφορά.
  • Ποιος ήρωας είναι εκείνος που σ’ έχει κερδίσει περισσότερο ως παιδί αρχικά και στη συνέχεια ως έφηβο;
    Εκτός του Καραγκιόζη, ο Μπαρμπα Γιώργος! Είναι ο άνθρωπος που καλείται να σώσει καταστάσεις. Που βάζει τάξη και υπερασπίζεται το δίκαιο! Είναι λεβέντης και από παιδί του είχα αδυναμία.
  • Είσαι μαθητής και σε μία ηλικία που σίγουρα σκέφτεσαι τον επαγγελματικό σου προσανατολισμό. Ο Καραγκιόζης ποια θέση έχει στα όνειρά σου;
    Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον Καραγκιόζη! Δεν θεραπεύεται ποτέ αυτό το μικρόβιο. Δεν ξέρω εάν θα είναι το βασικό μου επάγγελμα αυτό πάντως δεν θα το αφήσω ποτέ.
  • Ένας 16χρονος, που τον έχει κερδίσει η παράδοση και ασχολείται με το Θέατρο Σκιών από παιδί πώς διασκεδάζει τις ελεύθερες ώρες του και ποια η σχέση του με το διαδίκτυο;
    Το διαδίκτυο καλώς ή κακώς έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Εκεί συνομιλώ με φίλους και συγγενείς, εκεί κάνω εργασίες για το σχολείο, εκεί προωθώ τη δουλειά μου. Τις ελεύθερες ώρες μου όμως, θα προτιμούσα να ζωγραφίσω, να δημιουργήσω κάποια νέα παράσταση, να ασχοληθώ με τον κήπο μου, να ακούσω μουσική, να μιλήσω με συγγενείς και φίλους ή να βγω μία βόλτα, πάντως με τίποτα δεν θα έπαιζα κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Δεν κάνω αρνητική κριτική στα βιντεοπαιχνίδια απλά δεν είναι στον χαρακτήρα μου. Δεν έχω παίξει ποτέ!
  • Μιας και μιλάμε για το διαδίκτυο, είναι για σένα ένας βοηθός αναζήτησης πληροφοριών για τον ήρωά σου;
    Ναι! Βοηθός αναζήτησης είναι για εμένα και για άλλους καραγκιοζοπαίκτες της γενιάς μου επειδή μπορούμε να δούμε παραστάσεις που πλέον δεν παίζονται, να δούμε παλιούς καραγκιοζοπαίκτες που δεν είχαμε την ευκαιρία να προλάβουμε εν ζωή και να κάνουμε έρευνες για διάφορα θέματα. Όμως, με τίποτα δεν μπορεί να μάθει ένα παιδί τον Καραγκιόζη και να βγει καραγκιοζοπαίκτης από το διαδίκτυο.

Βιογραφικό
Ο Στράτος Καμπισιούλης γεννήθηκε το 2007. Σε ηλικία τεσσάρων ετών παρακολούθησε την πρώτη του παράσταση Καραγκιόζη από τον Θανάση Σπυρόπουλο και μαγεύτηκε. Έτσι λίγα χρόνια αργότερα έγινε μαθητής του καθώς και του γιού του Κώστα Σπυρόπουλου. Έχει συνεργαστεί με πάνω από 30 καραγκιοζοπαίκτες και βραβεύτηκε για την παρουσίαση του αποσπάσματος της παράστασης “Ο Αθανάσιος Διάκος” σε ηλικία 11 ετών. Σε συνεργασία με σχολεία και συλλόγους έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις για φιλανθρωπικό σκοπό. Μέχρι σήμερα, έχει ζωγραφίσει αμέτρητες φιγούρες και έχει μία τεράστια συλλογή με παλιές και νέες φιγούρες. Έχει συμμετάσχει ως συνεργάτης σκηνής σε παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και σε τηλεοπτικές παραγωγές του Σπυρόπουλου και έχει γράψει δικά του έργα, ενώ φιγούρες του έχουν πάρει μέρος σε έκθεση ζωγραφικής στο Ψυχικό. Τέλος, πήρε μέρος στην εκπομπή “Τα στέκια” στην ΕΡΤ όταν έγινε αφιέρωμα στον μπερντέ του Καραγκιόζη!