Συγγραφέας του βιβλίου «Η εξέλιξη της πεταλούδας» – Εκδόσεις «ΜΟΛΥΒΙ».

Πίσω από τον αλληγορικό τίτλο που επέλεξε για το αυτοβιογραφικό της βιβλίο η Μερίτα Τσάκε, κρύβεται η κοινωνία της δεκαετίας του ’70 στην Αλβανία, στην οποία η γυναίκα δεν είχε καμία απολύτως θέση. Η συγγραφέας και εναλλακτική θεραπεύτρια, αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της, επειδή, όπως λέει στο Vivlio-life, αγαπάει τους ανθρώπους και θέλει να τους βοηθήσει με τον δικό της τρόπο να βγουν από το σκοτάδι και τον εγκλωβισμό. «Για να συντονιστούν έστω με ένα κομμάτι της ζωής μου και να τους δώσω μία ελπίδα πως όλα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να μην δώσουμε ενέργεια σε οτιδήποτε έχει συμβεί στο παρελθόν». Πρωταγωνιστές σ’ αυτή την κατάθεση ψυχής η οικογένεια, οι συγγενείς και άτομα από το περιβάλλον της, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της.

  • Επιλέξατε έναν αλληγορικό τίτλο για το βιβλίο σας. Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από την εξέλιξη της πεταλούδας;
    Πίσω από τον αλληγορικό τίτλο της Εξέλιξης της πεταλούδας, κρύβεται μία όμορφη πεταλούδα πολύχρωμη με τα φτερά ανοιχτά, η οποία είναι έτοιμη μέσα από την εμπειρία της ζωής της και σαν ενεργειακή θεραπεύτρια τώρα πια, με πάρα πολλές τεχνικές, να βοηθήσει πολλούς άλλους ανθρώπους να βγουν από το σκοτάδι και τον εγκλωβισμό. Το όνειρό μου από μικρή, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν να είμαι μία νεράιδα με μαγικό ραβδί για να σκορπάω χαρά και ευτυχία παντού σε όλους τους ανθρώπους.
  • Στις σημειώσεις για το βιβλίο σας διάβασα πως πρόκειται για ένα συγκινητικό αυτοβιογραφικό βιβλίο. Τι σας έκανε να θέλετε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες την προσωπική σας ιστορία;
    Αυτό που με έκανε να μοιραστώ την προσωπική μου ιστορία με τους αναγνώστες είναι η αγάπη για τους ανθρώπους. Για να συντονιστούν έστω με ένα κομμάτι της ζωής μου και να τους δώσω μία ελπίδα πως όλα μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να μην δώσουμε ενέργεια σε οτιδήποτε έχει συμβεί στο παρελθόν.
    Ας γυρίσουμε πίσω το κεφάλι μόνο για να ευλογούμε το παρελθόν, γιατί οτιδήποτε έχει συμβεί είναι για την εξέλιξή μας, σαν ψυχές σε εξέλιξη.
  • Ποια είναι τα πρόσωπα στα οποία δώσατε ρόλους και πως έγινε η επιλογή τους;
    Τα πρόσωπα που έχω δώσει ρόλο είναι η οικογένειά μου, όλο το περιβάλλον, συγγενείς, σχολείο, άτομα που έχουν παίξει ρόλο στη ζωή μου.
  • «Τότε οι γυναίκες, αν παντρεύονταν δε χώριζαν ποτέ… Μόνο αν ο θάνατος τους χώριζε με τον άντρα τους», γράφετε. Το «τότε» σε ποια χρονική περίοδο μας παραπέμπει αλλά και σε ποιον τόπο έχετε τοποθετήσει την ιστορία σας;
    Η χρονική περίοδος είναι από το 1970 σε ένα χωριό της Αλβανίας με ό,τι έχω βιώσει εγώ σαν γυναίκα και σαν άνθρωπος στην κοινωνία εκεί.
  • «Δεν είχαν δικαιώματα κι επιθυμίες δικές τους, ζούσαν με το “τι θα πει ο κόσμος”… Zούσαν για τον κόσμο και για την τιμιότητα του κόσμου». Τι συνέβαινε, αλήθεια, αν κάποια γυναίκα επαναστατούσε και αποφάσιζε να πάρει τη ζωή της στα χέρια της;
    Ναι, αν κάποια γυναίκα επαναστατούσε να πάρει τη ζωή στα χέρια της, πρώτα θα ήταν το μαύρο πρόβατο, θα βίωνε απομόνωση από την κοινωνία, κακοποίηση λεκτική και σωματική και δεν είχε καμία αξία σαν άνθρωπος, Ούτε στα μάτια της οικογένειας, ούτε της κοινωνίας. Ήταν σαν είχε τελειώσει η ζωή σου.
  • Ως «μαύρο» πρόβατο και στο περιθώριο της κοινωνίας τι μπορούσε να καταφέρει και σε τι μπορούσε να ελπίζει μια γυναίκα;
    Ναι, η γυναίκα δεν μπορούσε να ελπίζει σε τίποτα. Απλά είχε τελειώσει η ζωή της, ήταν απλά ένα σκουπίδι της κοινωνίας της οικογένειας. Από εδώ και πέρα όλοι την κακομεταχειρίζονταν. Αυτή η γυναίκα, δεχόταν bullying από τους ίδιους τους γονείς, αδέρφια, σόι και την κοινωνία, σε βαθμό που της απαγόρευαν να βγει από το σπίτι γιατί τους έχει ντροπιάσει. Τώρα πια ήτανε ντροπή του σπιτιού, του χωριού και όλης της κοινωνίας. Κανένας δεν ρωτούσε πώς θα ένιωθε η ίδια για όλα αυτά.
  • «Μέχρι και η πεθερά και ο πεθερός μπορούσε να κακοποιήσει λεκτικά ή σωματικά τη νύφη». Είναι η πρόταση που μας εξαγριώνει. Μιλήστε μας γι αυτή την απάνθρωπη καταπάτηση δικαιωμάτων.
    Ναι, σαν νύφη σε ένα σπίτι που θα είχε πεθερό και πεθερά, αυτοί, αυτόματα έπαιρναν τα δικαιώματά τους από τους ίδιους τους γονείς της κοπέλας.
    Μπορούσαν να την μεταχειρίζονται όπως ήθελαν αυτοί, ήταν σαν να την πουλούσαν στους άλλους και η νύφη δεν είχε δικαίωμα να κάνει παράπονα, ούτε καν στους γονείς για τη συμπεριφορά τους. Αλλά, ούτε στον άντρα της γιατί την εξουσία την είχαν αυτοί και, ναι, μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε στην νύφη, γιατί και ο άντρας ο ίδιος φοβόταν τους ίδιους τους γονείς. Τότε η γυναίκα δεν είχε κανένα δικαίωμα, αλλά μόνο υποχρεώσεις.
    Θα ήταν όλα όσα χρειαζόταν σε ένα σπίτι, νοικοκυρά, μάνα, υπηρέτρια, σύζυγος, στα χωράφια και πολλές φορές έπαιζε και τον ρόλο του γαϊδουριού για να πάει να φορτώσει και ξύλα στην πλάτη της και ας ήταν και έγκυος.
  • Σε ποιο βαθμό, πιστεύετε, πως υπάρχουν ακόμη απομεινάρια αυτών των πρακτικών;
    Ναι, υπάρχουν ακόμα απομεινάρια αυτών των πρακτικών, πιο πολύ τώρα στα χωριά, αλλά ακόμη και σε μικρές πόλεις.
  • Είστε εναλλακτική θεραπεύτρια και σύμφωνα με το βιογραφικό σας χρησιμοποιείτε πολλές και διαφορετικές τεχνικές. Πώς βλέπετε τη σημερινή κοινωνία, υπάρχουν πολλοί που καταφεύγουν σ’ εσάς προκειμένου να συντονιστούν με τον εαυτό τους;
    Ναι, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν αρχίσει να συντονίζονται με τον εαυτό τους. Αυτό μου αρέσει πάρα πολύ και με κάνει να εξελίσσομαι κάθε μέρα περισσότερο.
    Να μαθαίνω και άλλες τεχνικές, για να βοηθήσω μέσα από την ενέργεια της αγάπης, για να ταιριάζει σε κάθε έναν το κατάλληλο εργαλείο.
    Σαν πεταλούδα σε εξέλιξη ο σκοπός ζωής είναι να βοηθήσω και άλλες πεταλούδες και ψυχές να εξελιχθούν, να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουμε ελεύθεροι στο σύμπαν, πολύχρωμες πεταλούδες, ψυχές.
    Όλοι και όλα είμαστε ένα, είμαστε ενέργεια και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Μόνο μέσα από την αληθινή αγάπη μπορούμε να τα έχουμε όλα.
  • Ποια είναι η τεχνική Theta Healing και πώς επιτυγχάνει την απελευθέρωση των πεποιθήσεων;
    Η τεχνική Theta Healing είναι μία κατάσταση διαλογισμού, όπου ο νους χαλαρώνει, μπαίνεις σε κύματα Θήτα του βαθύ ύπνου. Τότε, το υποσυνείδητο είναι έτοιμο να ξεκλειδώσει όλα τα κουτάκια, που λέω εγώ, όλα τα προγράμματα, πεποιθήσεις, τραύματα τα οποία δε μας αφήνουν να χαρούμε τη ζωή. Έτσι, επαναλαμβάνονται σαν αυτόματος πιλότος, μοτίβα στη ζωή, μέχρι να τα βρούμε και να τα απελευθερώσουμε και έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να συντονιστούμε με την ευτυχία και τη χαρά. Μέσα από μία συνεδρία, πάντα παντρεύω και άλλες τεχνικές για να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη θεραπεία.
    Η τεχνική ματ είναι μια από αυτές που βοηθάει στην απελευθέρωση τραύματος, γιατί ένα τραύμα κρατάει πολλές πεποιθήσεις μαζί. Είναι σαν να πρέπει να ξεριζώσω ένα δέντρο, αντί να κόψω μία ρίζα. Mε αυτόν τον τρόπο έχουμε πιο γρήγορα καλά αποτελέσματα και αλλαγή πορείας ζωής προς την ευτυχία.
  • Είστε εκπαιδεύτρια στην τεχνική access bars. Μιλήστε μας για την τεχνική αυτή και που αποσκοπεί.
    Η τεχνική Access Bars, είναι μία δυναμική τεχνική, με πρόσβαση στη συνειδητότητα, για μία καλύτερη ζωή σε όλους τους τομείς. Τι είναι τα bars; Είναι συγκεκριμένα σημεία στο κεφάλι όπου είναι αποθηκευμένες όλες οι σκέψεις, ιδέες, τα πιστεύω, τα συναισθήματα.
    Όταν ρέει η ενέργεια μέσα από τα μπαρ, γίνεται ηλεκτρομαγνητική, αποφορτίζει την πολικότητα που βρίσκεται αποθηκευμένη στον εγκέφαλο, σαν να πατάμε delete στον σκληρό δίσκο μας απελευθερώνοντας την εγκλωβισμένη ενέργεια.
    Κάθε περιοριστική πεποίθηση σβήνει και ανοίγει ο χώρος για να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, με πολύ μεγάλη ευκολία. Η απελευθέρωση των ενεργειακών σημείων επιφέρει πολλά σημαντικά οφέλη όπως: μείωση του άγχους, αύξηση της ενέργειας, εξάλειψη των πόνων και δυσκαμψία του σώματος, βελτιώνει τον ύπνο, χαρίζει βαθιά χαλάρωση και αναζωογόνηση, απελευθέρωση από το άγχος και την κατάθλιψη, μειώνει τη διαδικασία γήρανσης, μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης από κάποιο παλιό η καινούριο τραύμα, χειρουργική επέμβαση, ασθένεια και βοηθάει στην γενικότερη βελτίωση της υγείας. Βοηθάει και άτομα με αυτισμό, υπερκινητικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.
  • Τι θα θέλατε να κρατήσουν οι αναγνώστες από την εξέλιξη της πεταλούδας σας;
    Από την εξέλιξη της πεταλούδας, αυτό που θέλω να κρατήσουν οι αναγνώστες είναι πως ότι και να συμβεί αυτή τη στιγμή ή σου έχει συμβεί μπορείς να το καταφέρεις. Βρες τη δύναμή σου, συντονίσου με το θεϊκό ον που ήδη είσαι. Όλα είναι μέσα σου, δεν σου λείπει τίποτα. Πίστεψε στον εαυτό σου, στα όνειρά σου. “Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους και στον εαυτό τους”, αρκεί να συντονιστείς και να σηκωθείς, όπως τότε που ήσουνα παιδί και μάθαινες τα πρώτα βήματα στη ζωή. Θα αποτύχεις ξανά, αλλά κάθε φορά θα είναι πιο εύκολα να το ξεπεράσεις, γιατί θα είσαι πιο έμπειρος. Μην το βάζεις κάτω. Υπάρχει ελπίδα πια!!!
    Αυτό είσαι Εσύ, αρκεί να το θέλεις πραγματικά!!!!
    Εγώ, απλά είμαι εδώ να σε βοηθήσω μέσα από την εμπειρία μου και μέσα από τις διάφορες τεχνικές σαν ενεργειακή θεραπεύτρια.
    Απλώνω το χέρι μου, να προχωρήσουμε μαζί για την αλλαγή πορείας ζωής προς την ευτυχία και απελευθέρωση ψυχής.
    Αυτό είναι η εξέλιξη της πεταλούδας: Απελευθέρωση ψυχής, σαν Η κάμπια που έγινε πεταλούδα!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τότε οι γυναίκες, αν παντρεύονταν δε χώριζαν ποτέ… Μόνο αν ο θάνατος τους χώριζε με τον άντρα τους. Δεν είχαν δικαιώματα κι επιθυμίες δικές τους, ζούσαν με το «τι θα πει ο κόσμος;»… Ζούσαν για τον κόσμο και για την τιμιότητα του κόσμου. Για ένα καθαρό κούτελο, αλλιώς θα ήσουν το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, του χωριού και θα έμενες μόνη σου. Θα ήσουν η πουτάνα στα μάτια όλων των άλλων και άλλα πολλά παρόμοια. Θα στα εξηγήσω εγώ μέσα από τη δική μου ιστορία. Άσχετα αν τους κακοποιούσαν οι άνδρες τους ή οτιδήποτε άλλο… Μέχρι και η πεθερά και ο πεθερός μπορούσε να κακοποιήσει λεκτικά ή σωματικά τη νύφη.

Βιογραφικό
Η Μερίτα Τσάκε ή κατά πολλούς «Τυχερή πεταλούδα» γεννήθηκε στην Αλβανία και τα τελευταία 25 χρόνια κατοικεί στην Ελλάδα.
Από τότε που ήρθε έχει εξελιχθεί ολοκληρώνοντας σπουδές και παρακολουθώντας σεμινάρια, ώστε, πλέον να είναι εναλλακτική θεραπεύτρια με δικό της χώρο και πολλές και διαφορετικές τεχνικές.
Οι τεχνικές στις οποίες έχει πιστοποίηση είναι η τεχνική Θήτα Healing απελευθέρωση πεποιθήσεων και άλλα πολλά, η τεχνική metaphysical anatomy απελευθέρωση τραύματος, η τεχνική access bars στην οποία είναι και εκπαιδεύτρια κι άλλες πολλές τεχνικές EFT, Oponopono.
Μέσα από αυτά, μέσα από την ενέργεια της αγάπης, έχει βοηθήσει και βοηθάει πολλούς ανθρώπους για να βρούνε και να συντονιστούν με τον ίδιο τους τον εαυτό στην αυτογνωσία και στην εξέλιξη. Το βιβλίο ¨Η εξέλιξη της πεταλούδας» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει και με αυτό συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό.