ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Ο ΠΡΙΓΚΙΨ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΟΡΟΦΟΥ.

Στον καιρό του Όθωνα

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια οι Προστάτιδες Δυνάμεις ορίζουν ηγεμόνα της Ελλάδας τον δευτερότοκο γιο του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’, τον Όθωνα.
Για το ανεξάρτητο κράτος ξεκινάει μια νέα εποχή που διήρκεσε τριάντα ολόκληρα χρόνια. Η Αθήνα γίνεται η καινούργια πρωτεύουσα, η χώρα αποκτάει σύνταγμα, η Μεγάλη Ιδέα διαδίδεται και ριζώνει στις καρδιές των ανθρώπων.
Ο Πρίγκιψ, ένας νεαρός Έλληνας της Διασποράς που σπούδασε νομικά στο Μόναχο, γνώρισε τον Όθωνα όταν εκείνος έφτασε στο Ναύπλιο. Αργότερα έγινε ο δάσκαλος ελληνικών της Αμαλίας και κάποια στιγμή χρειάστηκε να μετακομίσει στο παλάτι. Από τη θέση αυτή παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, φλερτάρει με τις δεσποινίδες επί των Τιμών, γνωρίζεται με τις σημαντικές προσωπικότητες του τόπου και αποφασίζει να κρατήσει ημερολόγιο. Σκοπός του να γράψει το χρονικό της βασιλείας του Όθωνα και της Αμαλίας.
Θα τα καταφέρει;

Σελ.: 512 | Τιμή: 18.80 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5380-5 | Ελληνική Πεζογραφία

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ-ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ
Ο ΧΡΟΝΟΣ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ, Ο ΟΡΑΤΟΣ.

Εβδομήντα ποιήματα κι ένα υστερόγραφο

Ο χρόνος ο αόρατος, ο ορατός

Πόσο επίβουλα
θρυμματίζεται ο χρόνος
μέσα στη σιωπή –
καταρράκτης υάλου λαμπυρίζει
πριν βυθιστεί σε σκοτεινή χοάνη.
Ποιος τον εγέννησε;
Ποιος τον καθοδηγεί;
Ποια η κατεύθυνση;
Ποιος ο προορισμός του;
Τον τέμνουμε
τον κατατέμνουμε
τον ανατέμνουμε
και εντέλει
στις όχθες του αναμένουμε
άναυδοι, ανίδεοι, ανήμποροι.

Σελ.: 104 | Τιμή: 9.90 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5408-6 | Ελληνική Ποίηση

ΔΟΚΙΜΙΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ

AΝΔΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ-ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
Ο ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η συγγραφέας, ύστερα από συστηματική και πολυετή έρευνα, παρουσιάζει τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε τρεις διαστάσεις: τον άνθρωπο, τον ποιητή και τον δραματουργό.
Προσθέτει νέες ψηφίδες στο πορτρέτο του Λόρκα περιγράφοντας τη ζωή του. Αναλύει την ποίηση και τα θεατρικά έργα τού πολυδιάστατου δημιουργού, που ανήκει στη γενιά του 1927, στην «αργυρή εποχή» της ισπανικής λογοτεχνίας, η οποία εισάγει ένα πιο ελεύθερο στιλ, που δεν ακολουθεί κανόνες στην ποίηση και περιέχει στοιχεία συμβολισμού, υπερρεαλισμού και φουτουρισμού. Το έργο του Λόρκα διακρίνεται για τη λεκτική δεξιοτεχνία, τον συμβολισμό, τον υπερρεαλισμό, την πληθώρα σχημάτων λόγου – μεταφορές, παρομοιώσεις, αντιθέσεις –, τους διαχρονικούς γυναικείους χαρακτήρες και τον έντονο ψυχικό δεσμό με την πατρίδα του.
Η συγγραφέας καταδεικνύει, επίσης, την καθοριστική συμβολή της κλασικής και της λαϊκής μουσικής, καθώς και των παραδόσεων της Ανδαλουσίας και του μεσογειακού τρόπου ζωής, στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητας του Λόρκα και εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο. Tαξίδεψε στην Ισπανία, ήρθε σε επαφή με συγγενείς του Λόρκα και με άτομα τα οποία γνώρισαν τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του και επισκέφθηκε τα μέρη όπου έζησε, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπλάστηκε η προσωπικότητά του.
Η αφηγηματική αμεσότητα της μελέτης παρασύρει τον αναγνώστη σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γνωρίσει τον Λόρκα, το έργο του οποίου είναι σημείο αναφοράς για τη χώρα του και για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Σελ.: 240 | Τιμή: 14.40 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5350-8 | Μελέτες – Δοκίμια

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Υποθέσεις που είναι αδύνατον να λυθούν; Μην ανησυχείτε! Με τον σπουδαίο Σερλόκο και τον βοηθό του… δηλαδή εμένα, είστε σε καλά χέρια. Ακολουθήστε μας στις έρευνές μας, από το ένα στοιχείο στο άλλο μέχρι τη λύση του μυστηρίου. Θα ζήσουμε μια περιπέτεια… σερλοκική. Στον λόγο της τιμής του Στίλτον, του Τζερόνιμο Στίλτον.

ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ

  1. Η ΜΑΥΡΗ ΟΜΙΧΛΗ
    Σειρά: Οι περιπέτειες του Σερλόκο

Μια ομίχλη σκοτεινή σαν τη νύχτα πέφτει στην πόλη του Πόντικτον καλύπτοντας κλοπές και απατεωνιές. Ο ιδιοφυής Σερλόκο και ο πιστός βοηθός του δεν θα διστάσουν να βυθιστούν στο πιο πυκνό μυστήριο, σε μια νέα σερλοκική υπόθεση!

Μετάφραση: Κασαπίδης, Γιώργος | Σελ.: 128 | Τιμή: 8.80 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5391-1 | Ξένα Παιδικά | Έγχρωμη εικονογράφηση

ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ

  1. ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
    Σειρά: Οι περιπέτειες του Σερλόκο

Το θέατρο της Όπερας πρόκειται να ξαναλειτουργήσει, αλλά το αστέρι της βραδιάς εξαφανίζεται λίγο προτού ανέβει στη σκηνή! Το κοινό ψιθυρίζει ότι φταίνε τα φαντάσματα, ώσπου εμφανίζεται στη σκηνή ο Σερλόκο, σε μια έρευνα… να τρέμουν τα μουστάκια σου!

Μετάφραση: Κασαπίδης, Γιώργος | Σελ.: 128 | Τιμή: 8.80 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5392-8 | Ξένα Παιδικά | Έγχρωμη εικονογράφηση

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΑΠΙΛΛΑ
Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΓΚΡΙ

A’ Βραβείο Ανέκδοτου Παιδικού/Eφηβικού Μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (CYBBY/IBBY Κύπρου).

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Έγιναν τόσο πολλά που δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Αν σ’ τα γράψω όλα, θα βγει ολόκληρο μυθιστόρημα… Ίσως μια μέρα να το γράψω, αλλά τώρα δεν έχω χρόνο. Μπορεί και να μην το γράψω ποτέ. Ποιος θα ήθελε να διαβάσει για τα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν στη ζωή μιας δεκατριάχρονης που πιθανόν να έχει κατάθλιψη ή έστω συμπτώματα κατάθλιψης ή που απλώς δεν της έχει κάτσει καλά η εφηβεία;

Σήμερα η Δήμητρα κλείνει τα δεκατρία. Η πιο γκαντέμικη χρονιά τής ζωής της ξεκινά με κακά σημάδια, ενώ μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα επιβεβαιώνει ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές «χειρότερες μέρες της ζωής της». Η Δήμητρα βλέπει τα όνειρά της να καταρρέουν. Θα μπορέσει να αποδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια; Θα αγαπήσει τον εαυτό της όπως του αξίζει;
Με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια των Coldplay, η Δήμητρα κάνει ένα ταξίδι ενηλικίωσης στην Ελλάδα και στη Βοστόνη. Ένα ταξίδι με δάκρυα, πολλά δάκρυα, αγώνες αντισφαίρισης, πάρτι, παιχνίδια στο χιόνι, μοναχικές βόλτες. Φιλίες που χαλούν για τους πιο λάθος λόγους, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Οι γονείς, η μεγάλη αδελφή της, η σκυλίτσα της η Σάμη, η Μαρίνα, ο Νάσος, ο Αλέξανδρος, μία ψυχολόγος και ένα ημερολόγιο πρωταγωνιστούν σε μία ιστορία για την εφηβική κατάθλιψη, δοσμένη με χιούμορ και καταιγιστικό ρυθμό.

Η συγγραφέας τιμήθηκε το 2021 για το έργο αυτό με το A΄ Βραβείο Ανέκδοτου Παιδικού/Eφηβικού Μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (CYBBY/IBBY Κύπρου).
Η εικονογράφος διακρίθηκε στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση του βιβλίου.

Εικονογράφηση: Παπαδημητρίου, Δήμητρα | Σελ.: 200 | Τιμή: 11.00 ευρώ | ISBN: 978-960-04-5396-6 | Ελληνικά Παιδικά | Ηλικία: από 12 ετών | Ασπρόμαυρη εικονογράφηση